Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Saturday, September 13, 2008

916 : Anwar mahu jumpa Pak Lah Bincang ISA dan Kerajaan

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau sedang membuat temujanji untuk mengadakan pertemuan dengan perdana menteri secepat mungkin bagi membincangkan tentang penahanan ISA dan masa depan politik Malaysia.

Beliau yang juga penasihat PKR memberitahu satu sidang media di ibupejabat PKR bahawa beliau berharap dapat bertemu dengan Abdullah secepat mungkin.

Dalam sidang media itu, Anwar menjelaskan bahawa keputusan untuk berjumpa dengan perdana menteri telah dipersetujui secara bersama oleh kepimpinan Pakatan Rakyat yang bermesyuarat hari ini.

Beliau mendakwa penahanan ahli parlimen Seputeh, Teresa Kok adalah salah satu cara untuk menakut-nakutkan ahli parlimen dan rakyat dan jelas ia melanggar hak asasi seseorang.

Penahanan Teresa dan dua orang lagi - Blogger Raja Petra Kamaruddin dan wartawan Sin Chew Daily Tan Hoon Cheng - dibuat menjelang tarikh Anwar merancang mengambil alih kuasa pada 16 September depan. Tan dibebaskan hari ini.


Anwar mendakwa sejumlah ahli Parlimen BN akan menyertai Pakatan - cukup untuk menubuhkan kerajaan baru.

Ditanya cadangan pertemuan dengan Anwar itu ada kaitan dengan peralihan kuasa, Anwar menjawab, ianya mengenai masa depan negara tanpa bercakap khusus mengenai peralihan kuasa.

Katanya, kepimpinan Pakatan mendesak kerajaan supaya membebaskan Teresa dan Raja Petra.

Menjawab soalan, Anwar tidak menolak kemungkinan penahanan lebih ramai pemimpin Pakatan.

Anwar juga berkata, rancangan peralihan kuasa pada 16 September tidak ada kaitan dengan penahanan ISA, apabila ditanya sama ada beliau akan menangguhkan rancangannya itu untuk meredakan ketegangan politik ekoran kemungkinan ada lagi tangkapan yang akan dibuat.

“Keutamaannya ialah kestabilan politik. Ianya bukan isu penangguhan, kita mempunyai jumlahnya untuk bergerak dan kita akan bergerak mengikut mandat. Kita tidak mahu membenarkan kerajaan mewujudkan ketidakstabilan politik dengan menggunakan isu kaum,” tegasnya.

Katanya, selain kestabilan politik, satu lagi isu utama yang perlu ditangani Pakatan ialah sejumlah besar ahli Parlimen BN berada di luar negeri, selepas mereka dihantar mengikuti lawatan sambil belajar mengenai pertanian di Taiwan.

Beliau yang juga ahli Parlimen Permatang Pauh kesal dengan Umno yang didakwanya memainkan isu perkauman dan jelas mereka berada dalam keadaan terdesak.

Rakyat gelisah

Sehubungan itu, penasihat PKR itu menyatakan komitmennya bersama pimpinan Pakatan untuk tidak membenarkan kerajaan mewujudkan sesuatu yang boleh menimbulkan rasa kegelisahan di kalangan rakyat.

Katanya, beliau bersama pimpinan yang lain akan sentiasa mengadakan perbincangan mengatur langkah seterusnya sekiranya Raja Petra dan Teresa tidak dibebaskan.

Dalam sidang media yang sama, Setiausaha Agung PAS, Datuk Kamarudin Jaafar menyifatkan penahanan Raja Petra dan Teresa di bawah ISA sebagai satu tindakan yang kejam dan zalim.

Beliau kesal dengan tindakan kerajaan pimpinan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menahan mereka dalam bulan Ramadan yang sepatutnya beliau menjaga kemuliaan bulan tersebut.

"Tetapi Ramadan tahun ini perdana menteri menahan orang yang tidak bersalah," kata Kamarudin.

Sementara itu, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, dengan nada kesal dan sedih menyalahkan kerajaan yang tidak menghormati keselamatan awam dan tidak menghormati wartawan.

Desak bebas tanpa syarat

Beliau juga berasa sedih kerana kerajaan tidak membebaskan Teresa yang telah dipilih oleh rakyat sebagai ahli parlimen dan sebagai exco kerajaan negeri Selangor.

Ekoran itu, beliau menyifatkan penahanan Raja Petra dan Teresa sebagai penghinaan terhadap demokrasi di Malaysia dan sebagai tindakan membalas dendam kepada Pakatan yang berhasrat untuk mengambil alih kepimpinan negara.

Oleh yang demikian, dalam satu kenyataan akhbar bersama yang diedarkan semasa sidang media itu, kepimpinan Pakatan mendesak kerajaan membebaskan semua tahanan tanpa syarat.

"Sekiranya terdapat sebarang bukti mengenai sebarang kesalahan jenayah, ia harus dibicarakan di mahkamah terbuka," jelas kenyataan itu yang ditandatangani bersama oleh Anwar, pemimpin DAP Lim Kit Siang dan Presiden PAS, Datuk seri Abdul Hadi Awang.

Selain itu, antara langkah lain yang diaturkan oleh kepimpinan Pakatan Rakyat ialah mereka akan mengadakan himpunan secara aman bersama kerajaan Selangor di Stadium Kelana Jaya pada malam 15 September ini bagi merayakan Hari Malaysia.

- Malaysiakini


AR: Harap besok, jumpa Paklah, cakap elok-elok, dan bagitahu aje, Paklah janganlah takut... Harta dah menimbun, 7 keturunan belum tentu habis harta Paklah sekeluarga tuh kalau hidup tak boros....

916 : Anwar Hadir Mesyuarat Pakatan Rakyat hari ini

PETALING JAYA 13 SEPTEMBER (SK) -KETUA Pembangkang, Anwar Ibrahim menghadiri mesyuarat Majlis Pakatan Rakyat yang dihadiri oleh kesemua pemimpin tertinggi KeADILan, PAS dan DAP.

Difahamkan Presiden PAS Hadi Awang serta Penasihat DAP Lim Kit Siang turut hadir dalam mesyuarat berkenaan.

Mesyuarat berkenaan kini sedang itu diadakan di Ibu Pejabat KeADILan di Merchant Square.

- Suara KeAdilan

AR: Perbincangan hari nih..... teng3.... 169 will come on the next two day..... MERDEKA!!!!

Fuziah : The Morality of Members of Parliament Crossing The Floor

Oleh : Fuziah Salleh

September 13, 2008 at 9:42 pm

Salam kepada Semua
Saya ingin menegaskan bahawa seharusnya semua MP adalah wakil kepada rakyat dan perlu buat yang terbaik untuk rakyat.

Walaupun BN itu korup sekorupnya, namun masih ada lagi Ahli Parlimen BN yang masih mahu buat kebaikan dan masih ada mempunyai nilai-nilai murni. Mereka inilah yang kini sudah hilang kepercayaan kepada BN dan ingin bersama-sama dengan kami di Pakatan Rakyat supaya mereka dapat berikan yang terbaik untuk masa depan negara. Mereka kini cukup yakin bahawa BN bukan lagi platform yang boleh memperjuangkan nasib rakyat seperti yang mereka inginkan

Tiada wang atau kedudukan yang ditawarkan. Hal ini Jelas dan saya tegas dalam hal ini. Sekiranya tidak, saya dan teman-teman sama sekali tidak akan terlibat. Malah kami pergi dengan wang yang dicari sendiri. Tiada wang berbilion ringgit tapi pengorbanan seperti biasa.

Kami perlu pergi untuk menyelesaikan tugas-tugas yang tidak dapat di jelaskan melalui email atau sms. Bukan juga untuk memujuk, tetapi untuk menyelesaikan beberapa perkara teknikal peringkat akhir. Basically the icing on the cake.

Yakinlah masa depan negara hanya akan dapat ditegakkan diatas kebenaran dan keikhlasan.

The wrong footing will not bring us to the right results.

Walau apa pun, pemimpin dan penyokong BN sama sekali tidak akan faham akan hal ini kerana mereka telah dididik selama 50 tahun bahawa segalanya mesti melibatkan wang dan mereka telah begitu lama dalam keadaan yang korup. Mereka semua juga tidak mampu mengeluarkan diri mereka dari belenggu tersebut

I really feel sorry for all of them and also for all of you who will never understand the true meaning of keikhlasan dalam perjuangan, pengorbanan dan juga perjuangan untuk rakyat.

May Allah open all our hearts and give us guidance. AmeenAR:
Semoga Y.B. Fuziah dan rakan-rakan di Taiwan selamat pulang..... Tahniah srikandi negara.....

KESIAN PAKLAH!!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Dalam suasana politik Malaysia yang kian meruncing, sebagai seorang Melayu, memang terdetik dalam sesaat untuk menyatakan rasa simpati dan kasihan kepada empunya nama Abdullah Ahmad Badawi yang semakin ditelanjangkan oleh rakyat Malaysia sendiri sama ada di dalam UMNO, Barisan Nasional mahupun daripada parti-parti pembangkang.
Dalam suasana politik Malaysia yang kian meruncing, sebagai seorang Melayu, memang terdetik dalam sesaat untuk menyatakan rasa simpati dan kasihan kepada empunya nama Abdullah Ahmad Badawi yang semakin ditelanjangkan oleh rakyat Malaysia sendiri sama ada di dalam UMNO, Barisan Nasional mahupun daripada parti-parti pembangkang.

Dolah yang kita kenali kini merupakan insan yang paling malang sekali dalam situasi politik Malaysia apabila berhadapan dengan situasi yang kian meruncing dan ianya membawa satu lagi episod dalam pemerintahan Dolah sebagai Perdana Menteri Malaysia yang paling gagal.Selepas Tsunami pertama pada 8 Mac lalu, Dolah dikenali satu-satunya Perdana Menteri yang menjadi Ahli Parlimen di kawasan pembangkang, namun kini, Dolah diibaratkan “Sudah jatuh ditimpa tangga” apabila kerajaan Barisan Nasional di bawah pemerintahan beliau mengalami saat-saat kejatuhan yang memalukan beliau dan juga pemimpin-pemimpin UMNO lain.

Apa yang lebih tragis ialah, apabila Dolah dengan usaha susah payahnya melarikan Ahli-ahli Parlimennya ke Taiwan dan berhempas pulas bergegas membawa MP-MP ini daripada Taiwan ke Hong Kong setelah 5 orang ahli parlimen Pakatan Rakyat turut ke Taiwan dalam merealisasikan agenda 916.

Apa yang pasti, sekuat mana pun usaha Dolah dalam menyembunyikan kelemahan pentadbirannya, namun ianya semakin ditelanjangkan oleh rakyat Marhaen dan juga masyarakat dunia yang sekarang sedang mentertawakan kerajaan UMNO dibawah pimpinan Dolah ini. Dolah masih merancang strategi sama ada busuk ataupun mencari dahan politik bagi mengekalkan kekuasaan walaupun beliau tahu bahawa, beliau tidak mampu lagi untuk mentadbir Malaysia.

Walau apa pun perasaan simpati rakyat terhadap Dolah, namun kekejaman Dolah terhadap rakyat selama ini tidak dapat dilupakan walau sesaat pun semasa memikirkan rasa simpati terhadap Dolah ini. Rompakan wang berbillion-billion ringgit yang dilakukan oleh Dolah sekeluarga dan juga pemimpin UMNO tidak mampu dilupakan oleh rakyat yang dahagakan satu gelombang perubahan yang lebih mesra rakyat dan bukannya merompak wang rakyat.
Kesian Dolah, namun apakah kita patut member rasa simpati kita kepada orang yang tidak pernah merasa simpati kepada rakyat, lebihan lagi kepada warga miskin di Malaysia terutamanya di Sabah dan Sarawak yang sekian lama dahagakan satu kemudahan yang baik untuk kehidupan mereka.

Kesimpulannya, biarkanlah Dolah ditelanjang atau dibogelkan, kerana ianya memang patut kerana inilah sebenarnya hukuman kepada pemerintah yang selama ini menyalah gunakan kuasa mereka untuk kekayaan keluarga dan kroni. Apakah kita masih mengelamun tentang rasa simpati ini sedangkan tidak ada sedetik pun di dalam hati sanubari Dolah ini untuk merasa simpati kepada rakyat miskin di Negara Malaysia ini.

“Janganlah kita sedekahkan rasa simpati kita ini untuk seorang penjenayah politik UMNO ini, kerana selagi kita meluahkan rasa simpati kita, selagi itulah mereka tidak akan berubah, biarkanlah diri mereka berubah apabila mereka menerima hukuman aib duniawi ini demi kebaikan kita dan diri mereka jua”

Artikel ini telah diterbitkan di SINI.

916 : Bila Agaknya Anwar Ibrahim Berjumpa Agong

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Kelihatan usaha Pakatan Rakyat untuk ke Putrajaya semakin hampir setelah pertemuan MP-MP daripada Pakatan Rakyat ke Taiwan telah berjaya mencapai objektif dan misi mereka.

Mungkin, sejumlah lebih daripada 112 tandatangan Ahli Parlimen yang menyokong perlantikan Datuk Seri Anwar Ibrahim di bawah pimpinan Pakatan Rakyat telah berjaya dikumpul dan ianya telah di senaraikan....


Namun, apa yang masih menjadi satu misi klimaks kepada perubahan atau Tragedi 916 ini adalah pertemuan antara Agong dan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk di bawa usul ke Parlimen dan seterusnya penyataan rasmi perletakan jawatan oleh Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di Parlimen.

Namun, garis sukar ini semakin mudah walaupun penuh dengan ranjau duri yang dicipta oleh Dolah dan sekutu UMNO dalam menyekat gelombang 916 ini. Apa yang pasti, kemaraan Pakatan Rakyat bukannya omongan kosong seperti yang diwar-warkan oleh media arus perdana UMNO, namun ianya adalah hakikat yang pasti dan harus diterima oleh gagasan United Malays National Organization ini dengan professional.

Tindak-tanduk UMNO telah tampak terang, jelas, lagi nyata tak professional dalam beberapa hari kebelakangan ini dalam memaksa rakyat menerima kekuasaan milik UMNO. Namun, tindakan provokasi demi provokasi UMNO tampak tidak berjaya dan ianya adalah sesuatu yang memalukan dalam sejarah pentadbiran Malaysia di mata dunia.

Mungkin besok atau lusa, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengadap Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong dalam merealisasikan harapan rakyat ini. Tunggu.......

"Sabar sebahagian daripada Iman"

Pemimpin Pakatan Rakyat Pulang Esok!!!


13 Sept 2008 - 9 pm

Salam dari Taoyuan, TAIWAN

Oleh kerana Taiwan dilanda Typhoon Sinlaku, Penerbangan pulang saya telah dibatalkan dan di jadualkan semula kehari Ahad 14 sept . Ini bermaksud bahawa saya tidak akan sempat menghadiri Mesyuarat Agung Tahunan Bahagian (MATB) Kuantan yang dijadualkan pada 14 sept jam 11pagi Tentu sekali saya sedih, kerana tidak dapat bersama ahli KeADILan Kuantan namun ianya tidak melemahkan semangat saya. Saya juga berharap ianya tidak akan melemahkan semangat ahli-ahli yang lain. Kali ini saya yakin bahawa MATB akan meriah dengan kehadiran yang cukup ramai, lebih dari biasa.
Malah saya yakin ia akan jadi MATB luar biasa.

Disini saya juga ingin menegaskan bahawa misi pemergian kami keTaiwan telah tercapai dan ianya sungguh berjaya. Our TRIP HAS BEEN HIGHLY SUCESSFUL IN MEETING IT’S OBJECTIVES . Saya juga menegaskan seterusnya bahawa rancangan 16 Sept is RIGHT ON TRACK. If not literally on the actual date, 16+1 sept or 16+2 Sept. or even 16+3 Sept Nantikan bersama demi masa depan baru untuk seluruh rakyat Malaysia. Kita telah menunggu 50 tahun. tidak lama lagi penantian ini akan berakhir

- Fuziah, Kuantan MP

AR: Alhamdulillah, harapnya semua selamat. Selamat pulang srikandi rakyat..... 916 Countdown!!!

Fairuz Buat Lawatan Mengejut Di Penanti

PERMATANG PAUH 11 SEPT-Lawatan mengejut Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang merangkap ADUN N12 Penanti dengan buah tangan sempenan Ramadhan mengejutkan banyak pihak....Beliau yang memberi sedikit bantuan turut membawa pihak yang bertanggungjawab iaitu jabatan kebajikan Masyarakat Dan Unit Pembanggunan Ekonomi Bumiputra Pulau Pinang.
Y.B. Fairuz Memberi Bantuan Kepada Salah Seorang Warga Emas di PenantiTiada Pilih Bulu, Y.B. Fairuz Juga Memberi Bantuan Kepada Penduduk Yang Juga Penyokong UMNO


Sambil-sambil tuh, Y.B. Fairuz Juga Tidak Melepaskan Peluang Melihat Kawasan Yang Perlu Diperbesarkan.

Sumber : WRLR

AR: Inilah Pemimpin berjiwa rakyat yang perlu kita pilih..... bukannya pemimpin yang tidak menghiraukan suara rakyat.... Y.B. Fairuz baru-baru ini ditegur penduduk di kawasan Penanti, dan lihatlah apa yang berlaku hari ini, usaha bersungguh-sungguh Y.B. Fairuz dalam membantu rakyat di kawasan Penanti cukup jelas..... Pemimpin sebeginilah yang perlu kita cari, pemimpin yang mendengar keluhan rakyat!!!!

LHC : Update 13 September 2008

Di ATAS ADALAH GAMBAR PERTAMA MELALUI SISTEM KOMPUTER YANG MENDEFINISKAN PROSES SELEPAS PELANGGARAN ATOM DI POINT 5 DAN PROSES PERLANGGARAN TERBESAR DI DUNIA INI BERJAYA SETAKAT INI.

Kemasukan Semula Dr M: Abdullah Terkejut?

Oleh : Salahuddin Ayub

Dewan Pemuda PAS Pusat (DPP Pusat) tertarik dengan krisis terbaru yang melanda Umno apabila presidennya, Abdullah Badawi melahirkan rasa terkejut dengan kenyataan Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menolak peralihan kuasa pada 2010. DPP Pusat percaya kenyataan Muhyiddin ini mempunyai kaitan dengan kejayaan beliau membawa semula Tun Dr Mahathir menyertai Umno setelah bekas Perdana Menteri itu keluar parti kerana menolak kepemimpinan Abdullah Badawi. Berkemungkinan besar Dr Mahathir telah memberi syarat kepada Muhyiddin supaya mendesak Abdullah Badawi berhenti sebagai syarat penyertaan semula beliau dalam Umno.

Umno sekarang ini amat terdesak kerana tersepit oleh dua keadaan. Pertama, kerana gerakan pembangkang yang begitu agresif ke arah pembentukan kerajaan baru menjelang 16 September ini. Kedua, pergolakan dalaman BN yang begitu ketara sehingga percakaran antara parti berlaku secara terbuka dan beberapa parti sudah mula mengugut untuk meninggalkan pakatan perkauman itu. Lebih-lebih lagi keadaan politik dalaman Umno hari ini yang amat bercelaru apabila persaingan kuasa telah berlaku dalam mesyuarat agung peringkat cawangan. Beberapa keadaan ini telah mendorong Umno bertindak apa sahaja termasuk menggantung keahlian Ketua Bahagian Bukit Bendera, Ahmad Ismail dan berusaha membawa semula Dr Mahathir ke dalam parti itu sebagai langkah pengukuhan.

DPP Pusat sangat percaya bahawa Muhyiddin sebagai proksi Dr Mahathir dalam perebutan jawatan tertinggi Umno Disember ini akan melakukan apa sahaja untuk mendapatkan kuasa tersebut. Rata-rata ahli Umno telah meluat dengan Abdullah Badawi dan mereka juga melihat Najib Razak sebagai terlalu penakut. Ditambah lagi dengan isu Altantuya. Setelah Umno kalah teruk di Permatang Pauh, mereka tidak ada pilihan melainkan memerlukan seorang pemimpin yang berani dan mampu membuat perubahan. Muhyiddin dilihat lebih vokal dalam soal ini berbanding Najib Razak yang ’malu-malu’ kerana telah terpalit oleh isu wanita Mongolia itu. Apabila Dr Mahathir menyokong Muhyiddin secara terbuka, bermakna pelan peralihan 2010 yang dipersetujui oleh Abdullah Badawi dan Najib Razak telah tergugat.
Oleh Salahudin Haji Ayub

Ternyata kemasukan semula Dr Mahathir bukannya untuk memperkukuhkan Umno, tetapi untuk memperkukuhkan cengkaman Muhyiddin dalam power game ini. Dr Mahathir sejak awal-awal lagi mengkritik dan menolak kepemimpinan Abdullah Badawi yang dikatakan dikuasai oleh Tingkat Empat JPM. Dan ini adalah peluang terbaik bagi Muhyiddin jika beliau berminat untuk menjadi orang nombor satu. Dr Mahathir telah berjaya dipujuk oleh beliau, tetapi Dr Mahathir berjaya pula memaksa beliau mendesak Abdullah Badawi berhenti lebih awal. Nampaknya strategi Dr Mahathir kali ini lebih berkesan daripada strategi beliau memberi tekanan dengan cara keluar parti. Kini Abdullah Badawi hanya mempunyai dua pilihan, menerima Dr Mahathir semula tetapi akan menggugat kedudukannya, atau membiarkan Dr Mahathir mati di luar Umno tetapi mungkin Umno mati lebih dahulu daripada Dr Mahathir!

SALAHUDDIN HAJI AYUB
Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat

916 : Kumpulan Intim UMNO

Membaca buah tangan Husam Musa, orang kuat PAS ini, ianya menguatkan lagi telahan saya pada beberapa pemimpin PAS yang masih lagi sedang dilamun cinta dengan Pak Lah.

Dalam beberapa temu ramah media dengan Mustafa Ali dan Muhamad Sabu baru-baru ini, ianya turut mengesahkan bahawa PAS kini juga sedang dilanda perpecahan kecil dikalangan pemimpin-pemimpinnya. Mustafa Ali, Nasharuddin Isa, Mat Sabu dan Harun Taib ("Kumpulan Intim UMNO") adalah pemimpin-pemimpin yang masih menaruh harapan besar pada Pak Lah (KJ). Mereka masih percaya Pak Lah adalah pilihan terbaik ubtuk masa depan politik mereka jika dibandingkan Anwar Ibrahim jika diberikan kuasa menjadi Perdana Menteri.

Kebetulan Kumpulan Intim UMNO itu adalah mereka yang tewas dalam pilihan raya dulu. Justeru itu mereka amat sedar, nilai mereka dari aspek ilmu hisap politik adalah begitu rendah sekali. Tanpa membawa title "MP",(kecuali Nasaruddin Isa) tentulah mereka tidak memberi apa-apa erti kepada Anwar untuk membolehkan PR berkuasa. Untuk menampakkan mereka masih ada nilai, mereka kenalah tunjulkan diri mereka juga penting. Namun begitu, mainan politik mereka hanya laku pada Pak Lah yang kebetulan memang seorang pemimpin politik yang bengong.

Telahan politik Husam Musa tersebut memang ada lojiknya. Namun agak sukar berlaku. Yang mungkin berlaku hanyalah mainan politik Kumpulan Intim UMNO akan melompat masuk UMNO sekiranya PR dapat menumbangkan BN/UMNO.

Sebenarnya Kumpulan Intim UMNO itu memang sentiasa disangsikan oleh para pemimpin PR. Sebab itulah mereka tidak dibekalkan dengan maklumat terkini apa yang dibuat PR dalam langkah-langkah menjatuhkan BN dari kuasa.

Untuk PR menumbangkan BN/UMNO dalam masa terdekat tentunya sukar kerana UMNO sanggup berbuat apa sahaja demi mengekalkan kuasa. Buktinya penahanan 3 orang di bawah ISA pada 12/9/2008. Namun ianya bukanlah sesuatu yang mustahil terutama jika melihatkan pergolakan politik dalam UMNO/BN itu sendiri. UMNO seolah-olah sedang dilanda bencana tanpa berhenti dari luar dan dalam.

Mungkin dengan kebijaksanaan politik yang dimiliki oleh Anwar, BN/UMNO akan benar-benar tumbang pada 16/9/2008 nanti. Kemungkinan itu tidak boleh ditolak bulat-bulat. Anwar berkemungkinan ada menjalin kerjasama dengan beberapa pemimpin kanan UMNO. Perkara itu sengaja didiamkan agar Pak Lah dan Najib membuat perhitungan yang salah. Kebolehan Anwar dalam sepak terajang politik memang telah terbukti. Tidak semua pemimpin politik yang sudah kena sembelih seperti Anwar masih mampu bertahan malah kini bersedia merampas kuasa kembali.
Apa pun dunia politik itu sendiri memang sukar ditelah. Sudah ramai penganalisa politik tersasar dari ramalan masing-masing. Tentunya nujum politik seperti Mustafa Ali lebih tersasar dalam apa juga tilikkannya. Mungkin kali ini atau buat pertama kalinya tilikan Mustafa Ali menjadi kenyataan apabila PR gagal menumbangkan BN/UMNO pada 16/9/2008 nanti.
Sekira BN/UMNO masih berkuasa selepas 16/9/2008, tentunya para pemimpin UMNO boleh menyambut hari raya dengan lebih selesa. Namun mereka tidak boleh alpa, jauh sekali mendabik dada kerana selepas tarikh itu gelora dalam UMNO akan menjadi lebih dahsyat. Kembalinya Mahathir menjadi ahli UMNO semula tentunya menghantar ombak yang cukup besar kepada Pak Lah. Kemungkinan besar Pak Lah dan menantu kesayangannya itu akan terdampar ditepi pantai. Semua itu akan menjadikan UMNO lebih parah. Dan pada ketika itulah Kumpulan Intim UMNO akan menghulurkan tangannya kepada Pak Lah dan KJ dengan harapan sama-sama mendapat bahagian dalam politik orang Melayu yang cukup bercelaru itu.

- TerunaMelayu

ISA : Apa pendekatan UMNO yang sebenarnya???Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

AKTA ISA yang diperkenalkan dan diwujudkan oleh UMNO sekiranya diikut sejibik dan straight kepada undang-undang, ianya adalah Akta untuk menangkap sesiapa sahaja yang boleh mengugat ketidak stabilan atau situasi tidak aman dalam Pemerintahan Malaysia.

Namun, apa yang diyakini sebenarnya adalah, Akta ISA ini akan dipergunakan dan diperkudakan oleh pemerintah kerajaan UMNO untuk menjaga periuk nasi dan kekuasaan kuku besi mereka sahaja.

Apa yang pelik dan hairan ialah, Orang yang sebenarnya patut ditangkap dan dikenakan Akta ISA ini tidak pula ditangkap, dan orang yang tidak bersalah pula dihumban dengan Akta ini.

Kalau dulu, pemimpin-pemimpin dalam Semangat 46 bermati-matian membangkang Akta ISA ini dan juga tidak dilupakan Ezam Kotak yang bermati-matian menyatakan Akta ISA ini merupakan agenda kuku besi umpama Yahudi yang digunakan pemimpin-pemimpin UMNO untuk mengekalkan kuasa UMNO dan melemahkan semangat rakyat yang bangkit menuntut keadilan. Namun, dimanakah pejuang2 ini??? Ezam Kotak yang dulunya bersumpah keramat tidak akan masuk UMNO telah berada di dalam UMNO.... Dimanakah suara Ezam Kotak, adakah Ezam Kotak sudah menjadi pembodek no. 1 kepada orang-orang yang berkepentingan atau Ezam Kotak sememangnya seorang yang hanya pandai bercakap, tetapi, tidak pernah tahu mengotakannya dan tidak tahu apa yang dia cakapkan!!!

Apa yang pasti, Akta ISA yang akan digunakan hari ini hanya akan melemahkan UMNO sendiri kerana, situasi politik semasa di Malaysia hari ini menggambarkan satu gelombang kebangkitan rakyat yang tinggi untuk menyuarakan satu perubahan yang besar dalam kerajaan Persekutuan Malaysia.

Gelombang 916 tetap akan berlaku walau setinggi mana pun strategi kotor UMNO......

LAWAN TETAP LAWAN!!!!

OPS Lalang 2 : Sorang Bebas, Masih ada 2 TahananBEBAS... Wartawan akhbar Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng yang ditahan malam tadi, kelihatan gembira (gambar atas) selepas dibebaskan kira-kira pukul 2 petang tadi di Georgetown, Pulau Pinang. Tan merupakan salah seorang daripada tiga yang ditahan semalam.
Apakah nasib Raja Petra dan Teressa Kok di dalam Tahanan ISA???? Bagaimana pula dengan Ahmad Ismail???? Kalau mengikut struktur perundangan keadilan demokrasi, Ahmad Ismail dan Khir Toyo yang sepatutnya ditangkap dan bukannya Raja Petra, Teressa Kok dan Tan Hoon Cheng. Namun, AR tidak bersetuju dengan AKTA ISA ini.

Provokasi Cetus Perbalahan Kaum Agenda UMNO Meneruskan Kekuasaan

Irwan Muhammad Zain
Sat | Sep 13, 08 | 5:33:32 pm MYT

'Api perkauman' seolah-olah ubat mujarab pulihkan Umno-BN dari maut! Setiap kali berada ditahap kritikal, Umno akan menggunakan isu perkauman untuk mereka terus kekal berkuasa. Iklan

Lihat sahaja selepas pilihanraya umum ke 12 yang lalu, Umno yang kehilangan lima negeri, cuba untuk menyalakan 'api perkauman' di Pulau Pinang dengan harapan ia upaya menyelamatkan BN dari tenggelam lemas.

Umno cuba untuk membangkitkan sentimen perkauman dengan mengadakan demonstrasi membantah tindakan Ketua Menteri Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang menolak Dasar Ekonomi Baru (DEB). Demonstrasi yang sebelumnya dianggap satu perbuatan yang boleh menyebabkan huru-hara dan sering dikaitkan dengan aktiviti parti pembangkang tiba-tiba sahaja menjadi kegiatan Umno.

Umno menggunakan ahli-ahlinya berdemonstrasi dihadapan bangunan Komtar untuk 'kononnya' mempertahankan hak-hak orang Melayu dan cuba memberi gambaran bahawa orang Melayu membantah tindakan Lim Guan Eng. Malangnya pada ketika itu usaha Umno Pulau Pinang berdemonstrasi untuk membangkitkan soal perkauman tidak mendapat sokongan.

Rakyat Pulau Pinang menolak usaha Umno yang cuba untuk memecah belahkan keharmonian yang dikecapi selama ini. Lima bulan selepas itu, prestasi Umno sekali lagi menjunam. Kali ini di pilihanraya kecil Permatang Pauh membuktikan Umno semakin lemah.

Lalu, senjata yang sama digunakan untuk dilihat sebagai sebuah parti yang mampu mengawal segala masalah yang berlaku. Masalah kaum dihangatkan kembali.

Kali ini, kerana sudah menjangka akan mengalami kekalahan di Permatang Pauh dan bimbang akan tumbang sebagai sebuah kerajaan, awal-awal lagi Umno cuba memasang perangkap.

Individu bernama Dato' Ahmad Ismail bertindak menjadi pelakon utama yang cuba untuk membakar api perkauman ketika kempen pilihanraya kecil Permatang Pauh baru-baru ini.

Ahmad dalam satu ceramah di Kampung Belah Dua dalam pilihanraya kecil Permatang Pauh pada 25 Ogos lepas menganggap orang Cina sebagai penumpang di negara ini dan tidak seharusnya mengharapkan mereka mendapat layanan yang sama rata.

Sebagai seorang ahli politik tentunya Ahmad lebih mengerti tentang sensitiviti kaum lain di negara ini. Dan beliau juga tentunya tahu apa yang diucapkan akan menyebabkan ada pihak yang terguris.

Tetapi kerana sudah menjadi dasar Umno yang tidak mempedulikan sensitiviti rakan-rakan dalam Barisan Nasional (BN), ucapan yang menghina itu diteruskan kerana Umno mahu isu kaum menjadi satu masalah besar yang boleh mengakibatkan negara huru-hara dan akhirnya Umno-BN akan dilihat mampu menyelesaikannya.

Soalnya sekarang, parti-parti komponen BN sendiri sudah muak dengan tingkahlaku Umno. Lalu keluarlah kenyataan dari parti-parti komponen yang meminta agar Umno membuat perubahan kalau masih mahu mereka kekal dalam BN.

Gerakan, MCA dan MIC membuat kenyataan mahu keluar dari BN hanya kerana mereka sudah tidak boleh untuk bertoleransi dengan sikap angkuh dan sombong Umno. Mereka juga sedar bahawa rakyat kini sudah bijak, dan tahu memilih yang mana baik. Rakyat juga sudah tidak takut dengan ugutan Umno tentang masalah kaum.

Seperti kata Penasihat Seumur Hidup DAP, Dr Chan Man Hin masalah kaum tidak pernah berlaku di Malaysia. Apa yang berlaku hanyalah masalah yang dicipta oleh Umno dan BN seperti apa yang berlaku pada 13 Mei 1969.

Dr Chan menganggap apa yang dikatakan oleh Umno sebagai masalah perkauman yang bakal berlaku jika BN hilang kuasa merupakan satu kenyataan dari pihak yang tidak mencapai kemajuan. Beliau juga merujuk kepada Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang yang mana majoritinya dikuasai oleh DAP tetapi tidak berlaku sebarang masalah penindasan terhadap orang Melayu.

Masalah orang Melayu di Pulau Pinang kata beliau berlaku ketika BN masih memerintah negeri tersebut bukan hanya terjadi bila DAP mengambil alihnya. Hal ini turut diakui oleh bekas Presiden Gerakan, Tun Dr Lim Keng Yaik dalam satu wawancara bersama majalah Off The Edge baru-baru ini.

Keng Yaik menjelaskan, soal tanah ketika Gerakan memerintah Pulau Pinang yang ditimbulkan oleh DAP sebenarnya berlaku disebabkan oleh sikap pemimpin Umno yang mengarahkan agar diberikan kelulusan tanah kepada pihak-pihak tertentu.

Gerakan, kata Keng Yaik tidak mampu untuk menyekat tindakan yang dibuat oleh Umno ini. Jelas sekali bahawa Umno sebenarnya tidak pernah peduli tentang nasib orang Melayu apatah lagi nasib bangsa lain. Mereka hanya dilihat prihatin terhadap nasib orang Melayu jika mereka berada dalam keadaan terdesak.

Perbincangan dengan PAS yang cuba Umno usahakan merupakan satu lagi contoh bahawa parti tersebut hanya prihatin kepada nasib orang Melayu ketika mereka sudah berada diambang kemusnahan dan ditolak oleh rakyat.

Ketika mereka menang besar selepas pilihanraya umum ke-11, Umno tidak mempedulikan tawaran PAS untuk berbincang tentang masalah orang Melayu.

Keangkuhan Umno selepas pilihanraya umum 2004 itu turut diakui oleh Tun Dr Lim Keng Yaik, kerana parti-parti komponen BN juga turut merasakan kesombongan Umno ketika itu.

Akibat dari keegoan Umno itulah kata Ken Yaik, rakyat menolak BN dalam pilihanraya umum ke 12 yang lalu. Pengundi Cina memilih PAS bukan kerana tertarik dengan dasar Negara Islam. Pengundi Melayu memilih DAP bukan kerana berminat dengan konsep Malaysian Malaysia parti tersebut tetapi mereka muak dengan Umno dan BN.

Dan kini, Umno makin tersepit. Setelah mencuba dengan senjata lapuk mereka - isu perkauman yang tidak berjaya - Umno menghadapi masalah bila rakan-rakan mereka dalam BN turut sama menolak kebebalan parti yang mempunyai ahli seramai tiga juta orang.

Kemarahan Gerakan di Pulau Pinang adalah manifestasi bahawa Umno tidak lagi relevan dalam lanskap politik Malaysia. Yang ditunggu oleh ramai orang ketika ini adalah saat Umno yang sekian lama angkuh, rebah dan akhirnya menjadi sebuah parti pembangkang.

- Harakah


AR:
Jangan di layan usaha provokasi UMNO dan pastikan kita hanya menganggap cerita yang dikeluarkan UMNO hanyalah lawak 916 sahaja... Usah dilayanlah UMNO nih...... tak rugi apa-apa pun kalau kita tak layan depa nih....... lagi untung adalah..... LAWAN TETAP LAWAN!!!!

OPS Lalang 2 : Kenyataan TG Haji Hadi

Penahanan Raja Petra, Teresa dan Tan memburukkan lagi rekod kerajaan

Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang

Sat | Sep 13, 08 | 2:36:18 pm MYT

PAS memandang serius beberapa siri tangkapan di bawah akta zalim ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri) yang dilakukan oleh pihak polis sepanjang hari semalam.

Dalam suasana negara baru sahaja meraikan ulangtahun kemerdekaan negara yang ke 51, PAS merasakan sepatutnya pihak kerajaan sudah mula bergerak ke arah melupuskan sama-sekali akta zalim warisan penjajah ini.

Penahanan penulis dan pengkritik masyarakat Raja Petra Raja Kamarudin di bawah ISA hanya akan memburukkan lagi rekod kepimpinan kerajaan yang sedia ada.

PAS merasakan sekiranya Raja Petra didapati telah melanggar mana-mana peraturan atau undang-undang maka tindakan yang sewajarnya terhadap beliau adalah mendakwanya di mahkamah yang terbuka bagi mana-mana kesalahan yang dilakukannya dan tidak dengan menggunakan ISA.

Dalam waktu yang sama PAS turut mengutuk mana-mana pihak samada dari kerajaan atau pembangkang yang mengambil kesempatan mengapi-apikan isu perkauman dan keagamaan sehingga mencetuskan keresahan dan pecah-belah di kalangan masyarakat.

Mereka ini seharusnya diambil tindakan berdasarkan mana-mana peraturan dan undang-undang yang ada dan diberikan peluang membela diri di mahkamah.

PAS menyeru semua pihak agar bertenang dan tidak mencetuskan kekeruhan dikalangan masyarakat. PAS turut ingin menasihatkan pihak polis dan kerajaan agar memastikan yang kestabilan negara dan keharmonian masyarakat terus kekal dalam negara kita yang tercinta ini.

PAS turut merakamkan simpati kepada keluarga Raja Putra, wartawan Sin Chew Daily News Cik Tan Hoon Cheng dan ahli Parlimen Seputeh/ ahli EXCO Selangor YB Teresa Kok, semoga mereka dan ahli keluarga diberikan kesabaran dalam menghadapi situasi yang mencabar ini./wann

Presiden PAS
Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (13 September 2008)


- Harakah

Penerangan Sanusi Junid Tentang Mahathir Gila Talak dengan UMNO

13-09-2008 11:20:53 AM

Oleh ZANARIAH ABD MUTALIB
KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berhasrat menyertai semula Umno kerana mahu mengukuhkan kembali parti itu dan Barisan Nasional (BN) yang kini dilihat semakin parah tetapi bertegas mahu Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berundur.

Bekas Naib Presiden Umno, Tan Sri Sanusi Junid berkata, perkara itu dinyatakan oleh Dr. Mahathir dalam perjumpaannya bersama Tengku Razaleigh Hamzah; Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin; bekas Setiausaha Agung Umno, Tan Sri Sabaruddin Chik; Pemangku Presiden Majlis Bekas Wakil Rakyat (Mubarak), Tan Sri Abu Zahar Ujang; veteran Umno, Datuk Mazlan Harun dan beliau sendiri, Sabtu lalu.

“Dalam mesyuarat itu, Muhyiddin mencadangkan supaya Tun kembali semula ke dalam Umno kerana hanya dengan cara itu, Tun dapat menyuarakan pandangannya kepada Umno.

“Sekarang ini, orang Umno nak panggil kita pun serba salah kerana kita bukan ahli Umno.

“Tun kata beliau sanggup pertimbangkan... yang lain terpulang kepadanya. Beliau belum buat permohonan dan belum umum bila beliau nak masuk (semula Umno) serta cawangan mana dan bahagian mana (mahu menjadi ahli),” kata beliau ketika ditemui di pejabatnya di sini.

Sanusi berkata, walaupun Dr. Mahathir sebelum ini meletakkan syarat yang beliau akan kembali semula kepada Umno hanya apabila Abdullah berundur, tetapi apabila melihatkan parti itu menjadi bertambah teruk, beliau mempertimbangkan keputusan itu.

“Kita fikir tentang penyerahan (kuasa daripada Abdullah kepada Najib) pada 2010... nak menghadapi pilihan raya berikutnya cuma ada lebih dua tahun sahaja.

“Jadi dalam keadaan Umno dan BN yang semakin parah dan keyakinan rakyat yang semakin terhakis, sempatkah kita nak menang pada pilihan raya tahun 2013... kalau (2010) baru nak serah kuasa, kita hendak jamin kekalahan Umno pada 2013.

“Kita tidak boleh kata andaian itu melampau kerana terbukti pada 2008 kita dah punah,” katanya.

Sanusi berkata, kedudukan Umno dan BN semakin parah apabila teguran dibuat terhadapi Ketua Umno Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail berikutan kenyataannya menyentuh sensitiviti kaum Cina pada kempen pilihan raya kecil Permatang Pauh yang lalu.

“Patutnya ada satu jawatankuasa menyelidik seperti polis atau paling tidak pun Suruhanjaya Diraja (untuk menyiasat).. ini tiba-tiba beliau digantung (keahlian) begitu sahaja dan kita nak tahu apakah masalah ini selesai dengan penggantungan itu.

"Ini menjadi lebih parah...orang Umno ada yang marah, orang bukan Umno nak barangkali beliau (Ahmad) dihukum lebih teruk. Jadi makin tidak puas hati (di kalangan ahli) dan kita kena cari jalan," katanya.

Sanusi berkata, Dr. Mahathir tetap bertegas mahukan Abdullah berundur atas alasan beliau yang dikatakan menjadi punca kepada krisis dalam Umno dan BN.

“Ini katanya ada banyak perkara yang hendak dilakukan kepada Umno (merujuk akhbar hari ini) sampai orang tegur pun marah.

“Kenapa marah-marah Muhyiddin... beliau tidak boleh cakap apa-apa dah. Beliau (Abdullah) kecam Muhyiddin kerana menegur keputusan Kabinet sedangkan beliau hanya mengeluarkan pandangan melihat kepada keadaan,” katanya.

Sanusi, bekas Menteri Besar Kedah dan anggota Kabinet persekutuan berkata, tindakan Dr. Mahathir menyokong Tengku Razaleigh disebabkan hanya beliau seorang sahaja yang mahu bertanding jawatan Presiden Umno.

Ketika ditanya sama ada beliau akan turut menjejaki langkah Dr. Mahathir menyertai semula Umno, Sanusi menyifatkan beliau hanyalah 'orang kecil' dan enggan mengulas lanjut.

Sanusi berkata, pertemuan tersebut turut membincangkan tentang masalah Umno termasuk kekalahan BN pada pilihan raya umum yang lalu.

“Kita menang dengan majoriti besar pada pilihan raya 2004 tapi pada 2008, tidak patut kita kalah.

“Kemudian Tun memikirkan akan berlaku perubahan yang baik dalam pilihan raya kecil Permatang Pauh tetapi lagi teruk. Itu bermakna masih tiada perubahan sedangkan di Permatang Pauh, jentera parti seluruh negara telah bekerja dan dipimpin oleh Timbalan Perdana Menteri,” katanya.

-MStar

AR: Hahahahaha..... udahlah tuh, kalau dah nama GILA TALAK, GILA lah jugak Tun..... tapi, komen daripada aku, Tun sedang GILA TALAK nak masuk UMNO sebab ANWAR IBRAHIM bakal jadi Perdana Menteri, takut jugak TUN, mana tahu tetiba, ada pulak KES LIWAT ANTARA TUN dengan MUKHRIZ.... lagi haru MALAYSIA nih..... heheheehe...... Tun, jangan takutlah..... buat rileks cukuplah...

916 : Kejutkan Pencacai-pencaci UMNO Yang Masih TidoAssalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Disebalik kekalutan Malaysia dan dunia membicarakan gelombang perubahan kerajaan Persekutuan Malaysia pada 16 September 2008, masih ramai dikalangan pencacai-pencaci UMNO yang masih terlena dan termimpi dengan kemewahan hidup yang mereka lalui selama ini tanpa mengira kesusahan rakyat......

Almaklumlah, ketua mereka memang mengajar mereka untuk tidur, jadi memang tidak perlulah kita nafikan bahawa memang pencacai-pencacai UMNO terus dibuai mimpi indah dan apa yang perlu kita lakukan adalah untuk mengejutkan mereka kerana, dah nak habis dah waktu...... takut-takut nanti mereka terbangun daripada tidur, mereka masih menggunakan strategi lama mereka dengan kerajaan PAKATAN RAKYAT yang baru...... Alamaknya, dapatlah bermalam di Sungai Buloh kerana kesalahan RASUAH!!!!

Jadi, kejutkan pencacai-pencacai UMNO sekarang, kerana mereka masih bermimpi yang 49 MP BN di larikan ke sana sinun seolah-olah denagan berbuat demikian, Dolah akan berjaya untuk mengagalkan Kenyataan yang semakin jelas di Malaysia hari ini.


LAWAN TETAP LAWAN!!!!

SAPP mungkin keluar BN 17 Sept

Tony Thien | Sep 13, 08 3:54pm

Majlis Tertinggi Parti Maju Sabah (SAPP) akan bermesyuarat Rabu depan untuk membincangkan status parti itu dalam Barisan Nasional.

Ketika mengesahkannya, Setiausaha Agung SAPP, Richard Yong memberitahu Malaysiakini bahawa kesemua 35 ahli MT dijangka hadir dan membuat keputusan mengenai keahlian parti itu dalam BN.

Menurut Yong (foto), yang merupakan orang kanan presiden SAPP yang juga bekas ketua menteri Sabah, Datuk Yong Teck Lee, parti tersebut tidak dijemput menghadiri mesyuarat dewan tertinggi BN sebanyak enam kali dalam bulan-bulan kebelakangan ini.

“Jika tiada keputusan dibuat (oleh dewan tertinggi BN), maka kita akan membuat keputusan sendiri," katanya, merujuk kepada surat tunjuk sebab yang dikeluarkan oleh BN kepada SAPP selepas parti itu berhasrat mengemukakan undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

BN tidak membincangkan isu membabitkan SAPP selepas menghantar surat tunjuk sebab tersebut.

Mesyuarat pada 17 September ini juga kebetulan sehari selepas tarikh akhir rancangan barisan pembangkang - Pakatan Rakyat - mengambil alih kerajaan pusat dengan penyertaan ahli-ahli Parlimen ke dalam Pakatan.

Pemimpin tertinggi SAPP telah membayangkan sejak kebelakangan ini, bahawa memandangkan parti itu tidak dijemput menghadiri mesyuarat BN, maka ia bermaksud, SAPP bukanlah sebahagian daripada gabungan tersebut.

Parti tersebut mempunyai dua ahli parlimen dan empat ahli dewan undangan negeri, termasuk Raymond Tan, yang juga merupakan timbalan ketua menteri yang bertanggungjawab terhadap pembangunan industri.

Sementara itu, bercakap dalam satu sidang media di Kota Kinabalu, Teck Lee berkata, lawatan ke Taiwan anjuran Kelab Penyokong BN (BBC) telah menjadikan ahli-ahli Parlimen yang menyertainya bahan cemuhan dan menjejaskan nama baik Parlimen.

Oleh itu, katanya, Pengerusi BBC, Datuk Tiong King Sing dari Sarawak dan Datuk Bung Moktar dari Sabah mesti memohonnya kepada rakyat Malaysia, terutamanya rakyat Sabah dan Sarawak, di atas apa yang telah mereka lakukan, kerana menafikan peluang untuk menangani ketidakseimbangan di segi pembangunan yang begitu jelas di kedua-dua negeri berkenaan.

Walaupun dinafikan oleh pihak penganjurnya, tetapi lawatan yang disertai 49 ahli Parlimen BN dari Sabah, Sarawak dan Semenanjung itu dilihat sebagai satu usaha untuk menggagalkan rancangan Pakatan untuk menarik mereka melompat parti dan mengambil alih kuasa dari BN.

- Malaysiakini

OPS Lalang 2 : Wartawan Sin Chew Daily dibebaskan


Wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng - salah seorang yang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) semalam - telah dibebaskan di Bukit Aman jam 11.10 pagi tadi.
Tan yang ditahan di rumahnya di Bukit Mertajam di bawah ISA malam tadi, telah dihantar ke Bukit Aman pada kira-kira jam 8.30 pagi ini.

Beliau telah dihantar pulang oleh sepasukan polis ke rumahnya di Bukit Mertajam pada 4 petang.

Tan ditahan malam tadi kerana menulis laporan ucapan berbaur perkauman yang mengaitkan ketua Umno bahagian Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail, yang didakwa berkata kaum Cina "menumpang" di negara ini.

Turut ditahan di bawah ISA semalam ialah blogger Raja Petra Kamaruddin yang juga editor Malaysia Today serta ahli Parlimen DAP, Teresa Kok.

Sebelum itu, Bernama memetik Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Ayub Yaakob bahawa Tan telah dihantar ke Ibu Pejabat Polis Bukit Aman.

Jumpa keluarga

Katanya, Tan dibawa ke Bukit Aman selepas dibenarkan berjumpa ibu bapanya di Ibu pejabat Polis Kontinjen Pulau Pinang jam 8.30 pagi.

Tan, 33, dilihat dibawa menaiki sebuah kereta jenis Kia Sorento berwarnahitam dan diiringi sebuah kereta Proton Waja selepas berjumpa dengan ibu bapanya, Tan Booi Siam dan Khor Ah Heok di IPK, Jalan Penang.

Bapa wartawan berkenaan, yang berusia 70-an dan ibunya Khor, 60-an, memasuki pekarangan IPK sebelum jam 8 pagi dengan diiringi Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan Penasihat Perundangan Chia Loong Thye, dilihat membawa beg plastik berisi pakaian dan kuih.

Khor berkata, beliau dan suaminya berpeluang berjumpa dan meluangkan sama dengan anaknya selama 15 minit.

"Dia (Hoon Cheng) berada dalam keadaan tenang dan baik, pihak polis juga memberikan layanan yang baik kepadanya sepanjang bermalam di IPK.

"Dia juga cakap supaya kami jangan bimbang mengenai dirinya," katanyakepada pemberita di luar IPK selepas bertemu Hoon Cheng.

Khor berkata seluruh anggota keluarga mereka akan terus memberi sokongan kepada beliau.

Tiba di Bukit Aman

Di luar IPK Pulau Pinang, turut kelihatan abang wartawan itu, Tan Weng Khian, 35; Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Pulau Pinang Datuk Zahrain Mohamed Hashim dan Pengerusi Jawatankuasa
Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Abdul Malik Abul Kassim.

Yang turut menunggu ketibaan Tan di Bukit Aman pula adalah Pengarah Eksekutif Sin Chew Media Corporation, Rita Sim; Ketua Pegawai Eksekutif Sin Chew Daily, Koo Cheng; Ketua Pengarang Kumpulan Sin CHew, N C Siew dan Ketua Pengarang, Pook Ah Lek.

Rita berkata, kehadiran mereka di Bukit Aman hanyalah untuk menunggu ketibaan Tan dari Pulau Pinang dan bagi mempastikan wartawan itu berada dalam keadaan baik.

"Kami berharap akan dapat berjumpa dengan Tan untuk pastikan dia dalam keadaan baik. Kami juga ingin merayu kepada pihak berkuasa supaya Tan dibebaskan atau dikecualikan daripada tahanan ISA.

"Kami tak mahu buat sebarang spekulasi. Cuma kami harap wartawan kami diberi peluang membela diri," katanya kepada pemberita.

- Malaysiakini

Malaysians Go to Taiwan Amid Strife

By THOMAS FULLER

Published: September 8, 2008

KUALA LUMPUR, Malaysia — The Malaysian ruling party flew more than a third of government lawmakers to Taiwan on Monday in a hastily arranged trip, ostensibly to study farming techniques.

But the trip was widely interpreted as a desperate government effort to try to stop lawmakers from shifting their support to Anwar Ibrahim.

Mr. Anwar, the country’s most prominent opposition figure, won re-election to Parliament last month after a 10-year absence and needs 30 more seats to oust the current government and form his own. His National Justice Party is openly wooing members of the ruling coalition.

Salehuddin Hashim, the National Justice secretary general, called the trip a “kidnapping” meant to protect the coalition, Barisan National, or National Front, which has ruled Malaysia for 51 years but is fracturing.

“This has obviously nothing to do with agriculture,” Mr. Salehuddin said. “It’s a very clear sign of the anxieties and insecurities inside Barisan.”

Top officials have dismissed the challenge by the opposition as unrealistic. But they have also publicly asked government lawmakers to sign pledges of allegiance to the ruling coalition.

Officials insisted Monday that the weeklong trip by about 50 members of Parliament was strictly for study purposes.

“We are going to Taiwan to study about agriculture,” Bung Mokhtar Radin, a member of Parliament from the eastern state of Sabah, told Reuters. “There’s nothing political about this trip.”

But Tricia Yeoh, director of the Center for Public Policy Studies, a Malaysian research group, said the trip would give Barisan officials an opportunity to try to dissuade potential defectors. “The Barisan government is really grasping at straws,” she said.

- New York Times

Misi Tercapai Walau MP BN ke Hong Kong

Kesemua Ahli Parlimen BN telah tergesa-gesa meninggalkan Sheraton Hotel pada jam 3.30am tadi dengan menaiki 20 buah kereta. Mereka detour ke Hong Kong bagi mengelak kami.

Walauapapun perancangan BN, kami menegaskan bahawa WE HAVE MANAGED TO MAKE CONTACT,with those that we needed to…Misi kami telah tercapai.

Kerajaan BN jelas desparate dan takut dengan Pakatan Rakyat kerana program untuk Ahli-Ahli Parlimen BN tersebut di Hong Kong belumpun diatur lagi…

- Fauziah Salleh

916 : Dari Taiwan ke Hong Kong


Sebelum ini Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong-penyokong Barisan Nasional (BN-BBC), Datuk Bung Moktar Radin menafikan rombongan mereka akan menuju Hong Kong esok.

Namun Mengikut sumber wakil dari Pakatan Rakyat di sana Kesemua Ahli Parlimen BN telah tergesa-gesa di bawa meninggalkan Sheraton Hotel pada jam 3.30am tadi dengan menaiki 20 buah kereta.

Difahamkan mereka akan berlepas ke Hong Kong dengan misi mengelakkan diri dengan cubaan mengelakkan diri dari bertemu dengan kesemua wakil kepimpinan PKR.

Walaubagaimanapun tindakan mereka yang kurang bijak ini mencerminkan negara ini, sedang seluruh dunia memerhati tindak tanduk kita tindakan kurang bijak ini hanya mencerminkan betapa mundurnya pemikiran dan mereka kini seolah sedang mentertawakan kita.

Dengan cara apa sekalipun mereka mengelakkan diri, wartawan di Hong Kong semestinya sudah pasti menunggu ketibaan mereka. Bukan sukar ntuk menjejaki mereka keranan pertemuan ini adalah dengan persetujuan kesemua mereka yang mahu berbincang mengenai agenda 16 September ini.

- Parlimen Ampang

AR: Nak tergolek aku gelak, aku dah sangka dah, Dolah nih bukannnya bod0h nak biarkan MP BN duk Taiwan lama-lama...... tapi Dolah nih.... u nih lawaklah.... buat malu Malaysia ajer!!!! Geng2 Arab pun dah tergolek-golek gelak dengan PM Malaysia nih...... 916 Countdown!!!

LAWAH TETAP LAWAN!!!

Amerika panggil duta M'sia, bantah operasi ISA


Amerika Syarikat telah memanggil duta Malaysia ke Washington untuk membantah operasi penangkapan di bawah ISA ketika pembangkang berusaha untuk mengambil alih kuasa di Kuala Lumpur.

Ilango Karuppannan, dipanggil oleh Jabatan Negara Amerika selepas seorang ahli politik, seorang blogger terkemuka dan seorang wartawan, ditangkap di bawah ISA, yang membolehkan mereka ditahan tanpa bicara, kata satu sumber diplomatik.

Operasi itu dilancarkan ketika wujudnya kebimbangan di Kuala Lumpur bahawa kerajaan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi merancangkan melancarkan operasi penangkapan ketika ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berusaha untuk menubuhkan kerajaan baru apabila ahli-ahli parlimen BN menyertai Pakatan Rakyat.

"Pandangan dan bersuara mengenai politik secara aman merupakan satu hak asasi dan amat penting dalam demokrasi," kata seorang pegawai Jabatan Negara kepada AFP.

"Amerika Syarikat percaya bahawa kerajaan Malaysia perlu menyediakan layanan dan proses sewajarnya, yang konsisten dengan undang-undang Malaysia dan standard antarabangsa," kata pegawai itu yang tidak mahu namanya disebut.

"Kita mengharapkan negara-negara yang mengamalkan demokrasi yang memperjuangkan kebebasan menyuarakan pandangan politik, tidak menyekat kebebasan tersebut," katanya.

Ini adalah kali kedua Ilango dipanggil oleh Jabatan Negara Amerika bulan ini.

Sebelum ini, beliau dipanggil selepas Anwar didakwa atas tuduhan liwat - satu tuduhan yang didakwa oleh ketua pembangkang itu, sengaja direka oleh kerajaan selepas kalah teruk dalam pilihanraya umum Mac lalu.

Menteri Luar, Datuk Rais Yatim sebelum ini mengecam Washington yang didakwanya telah campurtangan dalam urusan dalam negeri Malaysia.

Tetapi Setiausaha Negara Amerika, Condoleezza Rice berkata, Washington akan terus bersuara mengenai kes-kes yang membabitkan hak asasi manusia dan politik "dalam semangat hormatnya kepada Malaysia".

Dibangkitkan di Sidang PBB

Ketiga mereka yang ditahan di bawah ISA semalam ialah blogger Raja Petra Kamaruddin; ahli Parlimen DAP, Teresa Kok dan wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng.

Tiga buah akhbar - akhbar berbahasa Cina, Sin Chew Daily; akhbar berbahasa Inggeris, The Sun dan akhbar rasmi PKR, Suara Keadilan - turut diberi surat tunjuk sebab berhubung laporan mereka mengenai perkembangan politik semasa.

"Amerika Syarikat amat mempercayai bahawa kebebasan akhbar dan kebebasan bersuara menjadi asas dalam demokrasi," kata pegawai itu lagi.

Badan-badan hak asasi manusia turut mengecam penahanan mereka, dengan mengatakan ia merupakan satu penyalahgunaan kuasa oleh kerajaan Abdullah.

Amnesty International mahu Amerika Syarikat menimbang untuk membangkitkan kes tersebut dalam persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sekarang, di mana terdapat satu forum khas yang meneliti keadaan hak asasi manusia di negara-negara anggota PBB, kata Pengarahnya bagi Asia Pasifik, T Kumar.

Kataya, kerajaan mesti membebaskan kesemua tahanan ISA dan tidak menggunakan undang-undang tersebut sebagai alat untuk mengekalkan kuasa politik.

Human Rights Watch dari Amerika pula berkata, tindakan Malaysia itu akan memburukkan reputasinya jika mereka yang ditahan itu tidak dibebaskan.

"Nampaknya kerajaan Malaysia merasakan ia hanya boleh mengekalkan kuasa dengan memenjarakan wartawan dan ahli-ahli politik pembangkang," kata Timbalan Pengarahnya bagi Asia, Elaine Pearson.

"Taktik seumpama itu tidak ada tempat dalam demokrasi moden," tambahnya.


- Malaysiakini

Orang Hilang!!!!Kindly help...

Assalammualaikum. ..

Minta kawan2 semua tolong forwardkan gambar adik sahabat saya kepada rakan2 yg lain.

Adik rakan saya ini telah dilarikan seorang lelaki dipercayai dipukau.

Adiknya telah menghilangkan diri semenjak hari Rabu, 20-Aug. Report Polis telah dibuat. Disyaki berada di kawasan Johor, Pulau Pinang atau Kedah.

Nombor kereta MyVi silver adik perempuan, ialah JKH 5380.

Nombor kereta Wira (coklat atau kelabu) lelaki CBL 7772. IC # 790217-01-5299.

Kalau ada apa-apa maklumat, sila hubungi kakak atau abang beliau :

kakak : 019-277 9275 ( Rafidah.Ahmad@ my.flextronics. com )

abang : 012-291 9274

Gambar lelaki tu tak ada dalam simpanan. Walaubagaimanapun sesiapa yang mungkin mengenali lelaki itu melalui nombor kereta atau ic mintak la tolong sesangat hubungi nombor telefon di atas. Ataupun sesiapa yang mempunyai pengalaman kehilangan orang tersayang, tolong la share bagaimana cara atau ada sesiapa yang boleh kita temui untuk meminta pertolongan. .

Terima kasih.

Apa tak kena dengan PAS Terengganu… siri 1

Nampaknya semenjak akhir-akhir ini PAS Terengganu seringkali menjadi mangsa kutukan, bulian oleh insan-insan (betul ke) yang mungkin sangat tidak puashati dengan kepimpinan Tuan Guru Haji Abdul Hadi, Dato’ Mustafa Ali dan sesekali Dato’ Harun Taib.

Apa yang tidak kena dengan PAS Terengganu?

Terlalu banyak hujjah yang diguna dan dibahaskan sekadar menggunakan akal dan dengar-dengar cakap semata-mata. Malahan juga dilihat pada gaya tulisan mereka yang memarahi PAS Terengganu ini adalah mereka yang jaramg mengikuti program jamaah atau mungkin tidak pernah menjadi ahli Jamaah pun.

Mereka mengaitkan kegagalan dalam pilihanraya 2004 dan 2008 adalah kerana individu yang disebut diatas. Mereka sebenarnya lupa sirah Rasulullah juga tidak memenangi semua perang.


Mereka ini mengatakan sikap Haji Abdul Hadi itu sendiri yang menyebabkan pengundi Terengganu menolak PAS.

Adalah diharapkan mereka yang membuat teori tersebut membuat sedikit kajian berpandukan keputusan pilihanraya semenjak 1978, dimana Haji Abdul Hadi mula menjadi calon yang ketika itu dikenali sebagai DUN Marang dalam Parlimen Dungun. Beliau hanya kalah sekali pada tahun 1978 itu sahaja di dun. Semasa itu beliau telah mula mengajar di masjid peninggalan arwah ayahanda beliau bagi mentarbiyah ahli dan penyokong PAS setempat.


Hasilnya pentarbiyahan tersebut beliau berjaya memenangi dun itu pada piliharaya 22 April 1982 [ tahun Anwar Ibrahim Masuk Umno dan bertanding di Permatang Pauh]

Seterusnya beliau menang lagi ditahun 1986 walaupun ketika itu PAS hanya menang 2 kerusi termasuk Dato’ Mustafa Ali [yang anda semua duk kutuk2 tu]

Pada tahun 1990, Sekali lagi Abdul Hadi menang di Dun Rhu Rendang sekali gus menawan Parlimen baru bernama Marang. Beliau terus kekal memenangi Dun dan Parlimen Tersebut hasil tarbiyah didalam dun beliau. Setiap khamis malam jumaat sekiranya tiada program di luar beliau akan memberi tazkirah disurau-surau atau masjid di sekitar parlimen dan Dun beliau. Sementara setiap jumaat pula beliau meneruskan tradisi majlis ilmu di Masjid Rusila.


Pokoknya kalaulah sikap beliau yang menjadi faktor kalah menang dalam pilihanraya, kenapa beliau mampu mengekalkan kemenangan di Dun Rhu Rendang hingga sekarang? Malah mampu menawan semula Parlimen Marang selepas tewas tipis ditahun 2004.

Perlu juga di ingati bahawa hasil tarbiyah beliaulah telah melahirakan anak murid yang terdidik, malahan anak-anak muda yang pernah mendapat kuliah agama melalui beliau juga kini ada disetiap pelusuk tanahair dan bekerja untuk Jamaah.

Hasilnya beliau telah berjaya melahirkan beribu-ribu ulama yang kini berada di seluruh kawasan di tanahiar ini hasil keluar Madrasah Darul Quraan Rusila, yang diasaskan oleh beliau.


Itulah kelebihan Tarbiyah didalam Jamaah yang dibina di Terengganu.Tarbiyah ini jugalah yang sangat disebut-sebut oleh perwakilan dalam setiap muktamar PAS disemua peringkat. Kecuali mereka-mereka yang tidak berminat dengan Tarbiyah dan berjuang berpandukan semangat dan akal semata-mata.


- FatwaPujangga

Strategi UMNO Yang Tersurat dan Tersirat

Suasana politik Malaysia menjelang 16 September berlaku dalam keadaan yang kucar-kacir kepada para pemimpin atasan Barisan Nasional dan pendokong-pendokong mereka. Namun, tidak disangka-sangka kegagalan Barisan Nasional mengawal keadaan menyebabkan rakyat semakin percaya dengan Tragedi 16 September yang senantiasa dinafikan oleh Dolah dan sekutunya dalam Barisan Nasional.

Kegilaan Dolah membazirkan wang kerajaan Malaysia dengan menghantar 49 MP Barisan Nasional telah meyakinkan rakyat bahawa Tragedi 16 September bukannya omongan kosong Anwar Ibrahim, tetapi ianya menjadi lebih nyata dan tampak jelas dengan kekalutan yang dilakukan oleh Dolah dan sekutunya.

Tidak cukup dengan itu, provokasi-provokasi murahan UMNO yang selama ini membangkitkan isu ketuanan Melayu dan juga provokasi terbaru daripada Ketua Bahagian Bukit Bendera, Penang iaitu Ahmad Ismail yang cuba mencetuskan perbalahan kaum untuk mengulangi Peristiwa 13 Mei tidak berhasil dan ianya telah memakan diri UMNO sendiri apabila, pihak pembangkang di dalam Pakatan Rakyat hanya menyepi untuk menggagalkan agenda UMNO ini. Namun, Kaum Cina di dalam Parti Gerakan tanpa segan silu menegur akan perbuatan Ahmad Ismail dan ianya hanya melemahkan kekuatan Barisan Nasional. Senjata makan tuan daaa.

Akan tetapi, tidak cukup dengan itu, UMNO masih menggunakan kuasa kuku besi untuk membuat provokasi demi provokasi dengan menahan Raja Petra, Y.B. Terssa Kok dan juga Tan Hoon Cheng yang merupakan wartawan daripada akhbar berbahasa Cina, Sin Chew Daily. Namun begitu, UMNO lupa dengan pemikiran rakyat Malaysia hari ini yang cerdik dan pandai untuk menilai apa yang berlaku di sebalik penahanan tersebut. Akta ISA yang dikenakan kepada mereka bertiga hanya dipandang sinis oleh masyarakat Marhaen apabila, Ahmad Ismail yang terang-terangan mencetuskan situasi tidak aman yang boleh membawa kepada perbalahan kaum tidak pula dikanakan tahanan di bawah Akta ISA.


murahan UMNO yang ingin menyekar kemaraan Tragedi 16 September sebenarnya hanya memakan diri Parti UMNO itu sendiri dan UMNO sebenarnya lupa bahawa rakyat Malaysia hari ini sudah cerdik menilai apa yang patut dan apa yang tak patut mereka lakukan.

Kelemahan UMNO sendiri mempunyai pemimpin yang kurang cerdik menyusun agenda kepentingan rakyat dan juga jumud dengan Agenda Melayu sudah dikikis oleh rakyat Malaysia terutama yang berbangsa Melayu kerana sudah jemu dengan permainan bodoh yang diperkenalkan UMNO tanpa menerima pengajaran dan teldan daripada sejarah yang lalu.

- LAWAN TETAP LAWAN!!! -

Artikel ini telah diterbitkan di SINI.

Kebijaksanaan Dolah???


Disiarkan dengan izin.

Tangkapan RPK sudah dijangka. RPK juga seakan menjolok, mengejek dan mencabar dengan berbagai provokasi. Pembaca yang kagum dengan keberanian dan kelantangan RPK tidak terperanjat jika RPK disumbat paksa ke sel di Kamunting. Ramai tak ambil kisah sangat status 'halal' baca-tanpa-was was posting RPK kerana cerita habuk bawah tikar memang seronok dibaca.

Pak Lah sudah mula boleh mengemas rumah dan bungkus segala harta peribadi untuk pindah rumah. Tulisan di dinding sudah jelas dan nyata. Teresa Kok dan wartawan Sin Chew bukanlah agen provokasi. Sebenarnya Pak Lah ni ada banyak stok minyak gamat kat rumah dia dan dah puas agaknya si Jeanne dok tolong sapu kat kaki Pak Lah bila Pak Lah asyik dok tembak kaki sendiri. Bermula Feb lagi, Pak Lah dok tembak kaki sendiri bila

1. Isu tarikh PRU, bukan esok, tup tup esok Parlimen bubar
2. siapa jadi calun BN PRU, Shahidan on sat off sat, lepas tu on balik
3. pasca PRU, isu MB Perlis
4. MB Terengganu
5. Petrol naik 41%
6. Windfall tax for IPP and Palm oils company
7. retract balik windfall tax
8. Bukit Bendera samseng tak nak mohon maaf
9. tapis internet

Tak larat nak perah otak buat senarai kebijaksanaan Pak Lah. Patut nya ISA ada peruntukan khas untuk mensabitkan mana-mana Perdana Manteri atau Menteri Kabinet yang nyata bodoh untuk ditahan tanpa perbicaraan sebagai langkah pre-emptive demi memelihara kestabilan ekonomi dan sosial Malaysia.

Malang? Lebih malang bila ada kumpulan totok yang yakin apa yang dibuat adalah betul dan main stream media terus jadi alat propaganda untuk nyanyi lagu patriotisme untuk jadi penguat semangat Pak Lah supaya boleh terus jadi bodoh.


- Zulkifli Noordin

"Jangan ada pihak gambarkan negatif dalam usaha Pakatan Rakyat bentuk kerajaan" - Mahfuz


Wan Nordin Wan Yaacob

Sat | Sep 13, 08 | 11:17:40 am MYT

KUALA LUMPUR, 13 Sept (Hrkh) - Ketua Penerangan PAS, Mahfuz Omar menasihatkan pelbagai pihak agar tidak memberi gambaran salah atau negatif ketika Pakatan Rakyat berusaha membentuk kerajaan baru.

Dalam satu wawancara bersama Harakahdaily semalam Mahfuz menyatakan, hasrat agar kerajaan baru terbentuk kerana ia sebenarnya adalah kerana kemahuan rakyat sendiri.

"Saya harapkan tidak ada pihak yang memberi perspektif negatif terjadap usaha Pakatan Rakyat ini untuk membentuk kerajaan baru yang sebenarnya dimahukan rakyat itu sendiri sebab kita nak pastikan kembalikan persoalan perpaduan mantap dan tidak lagi menggunakan kepentinagn politik sempit dan perkauman yang akhirnya meghancurkan tamadun negara," ujarnya.

Sebelum ini Mahfuz berkata, banyak pihak yang cuba mengagalkan usaha Pakatan Rakyat ini termasuk Umno dengan memainkan isu perkauman seolah-olah membayangkan jika berlaku perubahan kerajaan, Melayu akan menjadi boneka kepada bangsa lain.

Menyangkal persepsi salah itu, Mahfuz mendakwa Umno lah sebenarnya yang kini keresahan dan kebimbangan jika terlepas kuasa mereka selepas melihat lima buah negeri di perintah Pakatan Rakyat.

Baginya, momokan negatif kepada Pakatan Rakyat hanyalah andaian dan usaha untuk gagalkan pembentukan kerajaan baru sekaligus untuk berikan talian hayat kuasa politik Umno-BN.

Sedangkan rakyat di bawah ini amat terasa tertekan dengan kehidupan di bawah BN dan mengharapkan perubahan kerajaan untuk berikan perkhidmatan yang baik, katanya.

"Ini satu andaiaan yang kita katakan bahawa perkara yang belum kita lihat terjadi tetapi nak dakwa Melayu jadi alat kepada Cina. Apakah selama ini Melayu Umno tak jadi alat kepada BN? kalau kita nak ukur mengikut realiti, ukuran ialah dalam temph 50 tahun BN memeruntah, apa yang Umno buat untuk kepentingan Melayu?," soalnya.

Bagi Mahfuz, rakyat melihat apa yang tergambar ialah menunjukkan Melayu Umno ini sebenarnya menjadi televisyen kepada 'remote kontrol' yang dipegang oleh orang lain atau bangsa lain.

"Dia (Umno) hanya jadi televisyen dalam perkara-perkara tertentu, saya rasa tak wajar nak katakan bahawa jika berlaku perubahan kerajaan kepada Pakatan Rakyat, Melayu akan jadi alat kepentingan kepada kaum lain ini tak wajar.Hal ini umpama sebelum kahwin kita dah dakwa wanita itu dah mandul sedangkan kita belum kahwin lagi dengan dia.

"Dalam keadaan hari ini Umno seolah-olah membayangkan kepada rakyat bahawa jangan ubah kerajaan sebab kalau ubah nanti kepentingan Melayu tergugat ini sebab mereka nak kuasa mereka diteruskan," katanya.

Setiausaha Agung PAS sangkal dakwaan bincang tidak rasmi

Sementara itu wartawan Intan Abdullah pula melaporkan, Setiausaha Agung PAS, Dato' Kamaruddin Jaffar dipetik menyangkal dakwaan sesetengah pihak bahawa perbincangan mengenai pelan 16 September oleh Pakatan Rakyat adalah tidak rasmi.

Beliau menegaskan bahawa perkara tersebut telah dipersetujui dalam mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat pada 19 Mac lalu.

"Mesyuarat tersebut telah memutuskan bahawa mereka yang menganggotai Majlis Kepimpinan Pakatan Rakyat adalah terdiri daripada Presiden, Setiausaha Agung dan Pengerusi Lajnah Perhubungan Antarabangsa, Dr Syed Azman Syed Ahmad," katanya kepada Harakahdaily semalam.

Katanya, mesyuarat rasmi Pakatan Rakyat juga telah diadakan pada 17 Mac yang diwakili Presiden, Setiausaha Agung dan Dr Syed Azman juga memutuskan sedemikian.

"Selain itu, selain Setiausaha Agung dan Dr Syed Azman, Ketua Pemuda PAS juga dilantik menganggotai Sekretariat Pakatan Rakyat daripada parti PAS," ujarnya.

Jelasnya, jika Presiden tidak dapat hadir beliau diganti oleh Timbalan Presiden atau Naib Presiden, Dato' Husam Musa.

"Kita telah berbincang tentang strategi politik bersama Pakatan Rakyat awal-awal lagi iaitu beberapa minggu selepas pilihan raya umum ke-12.

"AJK PAS Pusat juga telah bersetuju tentang strategi ini sejak April lagi," katanya lagi.

Setakat ini katanya, strategi untuk mendapatkan majoriti ahli parlimen BN bagi menyertai Pakatan Rakyat berjalan dengan aktif sejak dari tarikh tersebut.

Tambahnya, Pakatan Rakyat telah bermesyuarat beberapa kali dan umumnya adalah membincangkan pelaksanaan strategi yang dipersetujui.

-Harakah

916: PERLUKAH ISA DIGUNAKAN?


Setakat posting ini ditulis, hanya 3 orang sahaja yang telah ditahan di bawah Akta ISA iaitu Raja Petra (Malaysia Today), Hoon Cheng (Sin Chew) dan Theresa Kok (DAP) menurut laporan yang dikeluarkan oleh Malaysiakini.

Berita penahanan ini tentunya akan mengundang pelbagai persepsi daripada pihak rakyat. Tentunya, akan ada yang menyokong dan yang menentang penggunaan ISA di negara ini. Mungkin juga, akan ada yang tidak mahu ambil kisah berita ini. Apapun, itu hak masing-masing yang perlu kita hormati.

Secara peribadi, saya yakin yang tiada sesiapapun di antara kita yang akan mempertikaikan penahanan itu jika ketiga-ketiga mereka yang ditahan itu diberikan hak untuk membela diri di mahkamah.

Malangnya, bila Akta ISA digunakan, peluang mereka untuk membela diri tertutup sama sekali. Menurut ISA, mereka boleh ditahan tanpa dibicarakan selama 60 hari dan tempoh itu boleh dipanjangkan lagi sehingga bertahun-tahun lamanya.

Bila seseorang itu ditahan di bawah Akta ISA, yang mengetahui alasan sebenar seseorang itu ditahan hanyalah pihak polis dan menteri sahaja. Orang ramai tentunya akan cuba membuat spekulasi tentang kewajaran penahanan tersebut. Secara tidak langsung, ketelusan tindakan kerajaan akan dipertikaikan oleh rakyat jelata.

Jika Raja Petra ditahan kerana akidahnya terpesong, maka tempat yang selayak untuknya adalah di Pusat Pemulihan Akidah. Jika Hoon Cheng ditahan kerana membuat berita palsu, maka dia patut dikenakan pendakwaan di bawah akta yang bersesuaian dengan kesalahan yang dilakukannya itu. Dan, jika Theresa Kok didapati bersalah kerana cuba menghasut, maka dakwalah dia di bawah Akta Hasutan.

Apapun, hanya Allah, kerajaan dan pihak polis sahaja yang tahu sebab-musabab mereka ditahan di bawah Akta ISA. Mudah-mudahan, Allah menunjukkan kepada kita semua, siapakah yang benar dan siapakah yang bersalah dalam hal ISA ini. Ingatlah bahawa kebenaran tetap memihak pada pihak yang benar.

- NurAflah

Politik Malaysia dalam perlumbaan - menjatuhkan Abdullah atau menyambung hayatnya.


Abdullah menghadapi dua serangan serentak : dalam UMNO dan di luar.

Anwar menetapkan September atau mana-mana tarikh terdekat untuk bukan sahaja Abdullah dijatuhkan tetapi juga seluruh kerajaannya bertukar. Lagi dekat Anwar menghampiri matlamat ini, lagi pantas dua kumpulan lain berlari menuju garis penamat. Satu, kumpulan dalam UMNO yang melihat jika sesuatu tidak dilakukan, Anwar besar kemungkinan menjadi orang paling awal mencapai garis penamat. Abdullah tewas, Anwar berjaya.

Untuk mengelakkan kerajaan BN tumbang, Abdullah mesti diturunkan secepat mungkin. Muhyidin, hari ini, (10 September) sudah pun membuat kenyataan di Singapura, bahawa Abdullah perlu berundur lebih awal dari yang ditetapkan, Jun 2010.

Hari yang sama, Mustapa Ali, membuat kenyataan di Terengganu, menolak kemungkinan Anwar akan berjaya, dalam apa yang dilihat sebagai langkah awal ke arah melumpuhkan gerakan menurunkan Abdullah.

Selain September, Oktober dan Disember adalah garis-garis penamat untuk lumba lari dalam politik negara kita. Oktober adalah bulan mesyuarat Agung UMNO akan diadakan di mana pencalonan jawatan tertinggi UMNO akan berlangsung. Disember adalah mesyuarat Agung Pemilihan UMNO.

Tengku Razaleigh sudah mengumumkan beliau bersedia menentang Abdullah untuk jawatan Presiden UMNO. Halangan utama beliau ialah sistem kuota yang ditetapkan sejak zaman Mahathir lagi, yang memberi kelebihan kepada pemegang jawatan Presiden dan Timbalan Presiden yang sedia ada.

Kiranya bola yang disepak oleh Muhyidin hari ini bergolek kencang, Abdullah paling lewat akan berundur Disember ini. Mahathir yang secara sukarela keluar dari UMNO atas protes ke atas Abdullah, kini dipelawa oleh Muhyidin untuk memasuki semula UMNO.

Masuknya Mahathir untuk apa? Menjatuhkan Abdullah dari dalam dengan membantu Ku Li untuk menentang Abdullah. Lazimnya MT UMNOlah yang akan memutuskan permohonan memasuki UMNO. Jika Abdullah tahu bahawa Mahathir masuk untuk menjatuhkan beliau, beliau sepatutnya menyekat kemasukan itu. Namun, jika ia tetap diteruskan, bermakna Abdullah sudah tidak dapat menguasai MT UMNO lagi dan ini petanda awal Abdullah sedang menggelunsur turun, tidak lebih dari Disember. Sungguhpun Abdullah dan Najib sudah pun memeterai persetujuan bahawa pelan pengunduran Abdullah adalah Jun 2010, pelan itu nampaknya sudah mula tercabar.

Pelan tersebut berjaya mematikan langkah Najib sebagai potensi pencabar terdekat Abdullah. Tapi kini, pemain baru muncul iaitu Muhyidin. Sekalipun tidak jelas apa pos yang beliau sendiri akan tandingi, namun kenyataan se orang Naib Presiden kanan supaya Abdullah berundur lebih awal, akan mengubah corak permainan. Ia tidak mudah dilupuskan begitu saja.

Keputusan Permatang Pauh dan kontraversi Ahmad Ismail adalah perkembangan baru yang mewajarkan penilain semula dibuat ke atas pelan peralihan kuasa 2010. Anutan umum dalam dan luar UMNO adalah bahawa kunci UMNO untuk kekal relevan dalam menerajui kerajaan ialah Abdullah digantikan dengan segera. Daya kepimpinannya amatlah lemah dan beliau gagal meningkatkan keupayaannya mengendalikan negara sekalipun selepas tamparan hebat Mac 2008. Bahkan perkembangan sejurus selepas pilihanraya memperlihatkan dengan lebih jelas ketidakupayaan beliau.

Kemaraan Khairy dengan gaya rambonya, terakhir, di Permatang Pauh, sekali lagi mengingatkan masyarakat Malaysia penguasaan politik tiga beranak ala Abdullah yang tidak disenangi oleh segenap lapisan masyarakat. Langkah membuta tuli menaikkan harga minyak sebegitu besar telah meninggalkan kesan yang parah dalam dada rakyat.

Adakah Abdullah kecundang? Tidak semestinya. Jika UMNO bahagian kekal paralais, isyarat yang dihantar oleh Muhyidin tidak akan bersambut. Penguasaan mekanisma kuasa melalui sistem kuota mungkin mengekalkan Abdullah dipuncak kuasa sekalipun beliau nyata amat lemah dan tidak lagi popular.

Apa kesannya? Tekanan untuk mengubah UMNO melalui mekanisma di luar UMNO akan lebih rancak dan kuat selepas Disember.

Muhyidin, dan juga Ku Li, sudah tentu akan bekerja kuat untuk mendapatkan cukup pencalonan. Itu pun tujuan Muhyidin membuat jolokan terbaru ini. Untuk membangkitkan kesedaran UMNO Bahagian-bahagian. Memang Muhyidin telah mendapat imej pemimpin yang serious untuk melakukan pemulihan UMNO. Ku Li muncul sebagai pilihan selepas Najib tidak lagi dapat bergerak. Najib kini seumpama jin yang perkasa tetapi telah dibotolkan oleh pawang. Jika mereka berjaya mendapat pencalonan lebih besar, Oktober/November sudah pun cukup untuk garis penamat Abdullah boleh ditumbangkan atau tidak diketahui.

Jika Ku Li dan Muhyidin bakal menggantikan Abdullah dan Najib serentak, senario politik selanjutnya memerlukan perhitungan baru.

Jika keduanya gagal, adakah Abdullah akan membiarkan Muhyidin begitu saja?

Muhyidin mempunyai satu lagi pilihan - bersama Anwar selepas Disember.

Jika itu berlaku, potensi untuk menumbangkan kerajaan Abdullah selepas Disember masih terbuka, jika ia gagal dilakukan sebelum itu.

Di sinilah PAS diperlukan oleh Abdullah. Menyambung hayat politik beliau.

Samada PAS bersetuju atau tidak menjadi terompah kayu Abdullah, belum berbangkit. Dalam perbincangan ini, ia adalah hipotesis semata-mata.

Bilakah tarikh Abdullah lebih seronok untuk PAS menyatakan kesediaannya untuk bersama Abdullah? Tentulah sebelum Oktober. Jika PAS sanggup berbuat demikian sebelum Oktober, UMNO bahagian-bahagian mungkin menganggap itu satu kesempatan baru. Mereka mungkin mencalonkan semula Abdullah dan cadangan Muhyidin akan menikam beliau sendiri selepas ini. Abdullah kekal dipuncak walaupun lembik. Najib juga, dengan segala masalah yang menghantuinya. Tapi mungkin untuk sementara. Jika Najib akhirnya akan gugur, siapakah Naib Presiden yang nanti terpilih dalam pemilihan dan kemudiannya bergerak menggantikan Najib? Biarlah masa menjawabnya tetapi tentunya bukan Muhyidin.

Relakah PAS berketuakan seorang pemimpin lemah seperti Abdullah? Pemimpin PAS lah yang perlu menjawabnya.

Jika ini berlaku, Abdullah berjaya mencapai dua matlamat sekali gus. Mengukuhkan semula kedudukannya dalam UMNO dan Kerajaan dan menumpaskan pelan Anwar. Sekali imbas, itulah natijah positifnya.

Adakah PAS bersedia berbuat demikian? Katakan PAS bersedia. PAS menyertai kerajaan Abdullah sebelum Oktober. Ia adalah satu lumba lari, telah kita sebutkan tadi. Date linenya berkisar September dan Oktober. Satu dari cara untuk memudahkan PAS menerima cadangan bersama Abdullah,ialah ISA.

Dalam konteks ini, kenyataan pemimpin tertentu tadi perlu diperhitungkan.

Namun, siapakah yang boleh menjamin dinamisma politik Malaysia terhenti setakat itu?

Adakah Muhyidin dan Ku Li yang kita andaikan tewas itu akan berdiam diri selepas pelan perubahan menerusi UMNO ternyata tertutup? Jika mereka bergabung dengan Anwar selepas Disember, bagaimana kedudukan kerajaan Abdullah-PAS?

Adakah semua ahli Parlimen PAS akan menyertai kerajaan Abdullah-PAS atau setengahnya kekal dengan gagasan Pakatan Rakyat? Berapa yang kekal dan berapa yang beralih? Perlu diingat bahawa Muktamar PAS yang terkini meluluskan usul sebulat suara untuk memperkasakan Pakatan Rakyat. Majlis Syura PAS, seperti disebut oleh anggotanya, Ketua Dewan Ulama' PAS Pusat dalam temuramah bersama Harakah, tidak mengizinkan kerajaan campuran bersama UMNO.

Jika yang kekal dengan Pakatan Rakyat adalah separuh, tidakkah nanti kumpulan UMNO yang akan bergabung dengan Anwar boleh mencukupi apa yang hilang? Adakah Ahli Parlimen Sabah dan Sarawak yang kini bersetuju bersama Anwar akan lebih ghairah bersama Anwar dengan adanya PAS dalam BN? Adakah desas desus bahawa MCA juga secara senyap-senyap memperhitungkan untuk keluar dari BN dan akan menyebabkan Kerajaan Abdullah-PAS tidak dapat bertahan lama?

Jika peluang Muhyidin untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri ada bersama Anwar dan tidak melalui UMNO, apa yang menghalang Muhyidin bersama orangnya untuk menyertai Anwar?

Jika Anwar sudah mempunyai 30 Ahli Parlimen BN untuk menyeberang, Anwar hanya perlukan Muhyidin membawa sekitar sebelas orang sahaja lagi untuk menggantikan separuh ahli Parlimen PAS yang menyertai Abdullah. Bahkan sebahagian dari separuh itu boleh balik semula ke pangkuan Pakatan Rakyat.

Jika dinamisma-dinamisma ini mengambil tempat, kerajaan Abdullah-PAS akan menjadi yang terpendek dalam sejarah.

Saya tak mau parti saya berakhir menjadi Pembangkang bersama Abdullah! Janganlah kerana Abdullah, kita mempersiakan harapan jutaan rakyat Malaysia untuk satu peluang perubahan politik Malaysia.

Sekalipun ada mana-mana pihak teringin merapatkan PAS dengan Abdullah, tunggulah langit menjadi lebih cerah. Selepas Monsoon Timur Laut berlalu, Insya Allah langit politik Malaysia akan menjadi lebih terang.....

- HUSSAM MUSA

Perang UMNO bermula: Berita Tergempar!!!


MB Negeri Sembilan telah menjadi pemimpin UMNO yang pertama menyuruh Tan Sri Muhyiddin untuk meletakkan jawatan.

Dalam satu majlis berbuka puasa di Seremban yang dihadiri oleh Pak Lah, ahli majlis tertinggi UMNO tersebut memberitahu bahawa beliau akan melawan mana-mana percubaan untuk menggagalkan pelan peralihan kuasa 2010.


Tukar Tiub: Perang UMNO bermula: Berita Tergempar!!!

Blog Stats