Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Sunday, September 28, 2008

Selamat Hari Raya : Hati-hati Di Jalan RayaAssalamualaikum.....

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1429H. AR nak pesan sikit.... balik ke Kampung Hari Raya nih....

1) Check/Servis kereta sebelum pulang, almaklumlah nak jalan jauh dan ziarah ke sana dan ke sinun.

2) Pandu kereta tuh, hati-hatilah.... Almaklumlah semua orang nak beraya.... banyaklah kereta dijalan-jalan raya dan lebuh raya.

3) Pandu kereta tuh, ingat2 jugak pak sedara.... Polislah.... nanti, tak pasai2 kena saman.

4) Jangan lupa ambil peluang sepenuhnya untuk memohon maaf terutamanya kepada kedua ibu-bapa kita.

5) Akhir kata, AR nak ucapkan jutaan kemaafan di atas kesalahan AR sama ada disengajakan atau tidak disengajakan..... MAAF ZAHIR DAN BATIN.

- Anak Reformasi.

Angkasawan China Kembali Dengan Rekod Berjalan Di Angkasa Lepas

KAPAL angkasa China, Shenzhou-7 mendarat di Siziwang Banner, utara China sebentar tadi. - foto AP

BEIJING: Angkasawan China mendarat di bumi dengan selamat petang ini di kawasan padang rumput di pedalaman Mongolia, selepas ketua penerbangan Zhai Zhigang berjaya berjalan di angkasa lepas.

Kepulangan tiga angkasawan itu disambut dengan tepukan dan sorakan gembira di mana misi mereka disiarkan secara terperinci di televisyen tempatan, sejak mereka dilancarkan dengan roket Long March 2F daripada pusat pelancaran satelit Jiuquan, di barat laut wilayah Gansu pada Khamis.

Jutaan rakyat China terpaku di kaca tv melihat kapsul yang terikat pada dua payung terjun besar terapung dan akhirnya mendarat di bumi, dua hari sebelum China menyambut ulang tahun hari kebangsaan yang ke-59.

Perdana Menteri Wen Jiabao tiba di Pusat Kawalan Aeroangkasa Beijing, lebih sejam awal sebelum kapsul dijangka mendarat pada 5.44 petang dan bertepuk tangan sebaik ia mendarat di bumi beberapa minit daripada masa yang dijadualkan.

Presiden Hu Jintao turut mengucapkan tahniah para angkasawan dan memuji mereka kerana tugas cemerlang yang telah dilaksanakan.

Angkasawan Zhai dan rakan yang lain Liu Boming dan Jing Haipeng, dilaporkan dalam keadaan sihat selepas misi 68 jam itu, dan Zhai menunjukkan tanda bagus kepada pihak penyelamat, menurut stesen televisyen negara dan berada di dalam kapsul beberapa ketika untuk menyesuaikan dengan graviti.

Televisyen menunjukkan konvoi pacuan empat roda memecut di dataran berumput itu ke arah arah kapsul.

Kira-kira 300 petugas mencari dan menyelamat dan enam helikopter digerakkan semasa pendaratan kapsul dan semua lima kapal mengesan satelit China bersiap sedia di lautan Pasifik dan Atlantik sebelum kapal angkasa Shenzhou VII berlepas.

Agensi berita Xinhua melaporkan tiga angkasawan berkenaan akan dikuarantin selama setengah bulan.

"Kita tidak boleh melihat mereka semasa tempoh itu, tetapi kita merasa lega selagi mereka berada di bumi," kata isteri Zhai, Zhang Shujing yang dipetik sebagai berkata.

Ketiga-tiga angkasawan itu merupakan antara angkasawan China yang berjaya ke angkasa dalam kapal yang dipandu manusia, menyusuri kejayaan ulung Yang Liwei pada 2003 dan pasangan Fei Junlong dan Nie Haisheng pada 2005.

Nama Yang, Fei dan Nie turut dinamakan kepada asteroid.

- mSTAR

Blog Stats