Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Friday, November 14, 2008

Ku Li sertai PKR..?

Oleh: nakmarahmarahlah (SabahDaily)

KEBELAKANGAN ini desas desus bertiup kencang mengatakan bahawa tokoh veteran Umno, Tengku Razaleigh Hamzah bakal menyertai salah satu komponen parti dalam Pakatan Rakyat (Pakatan) tidak lama lagi.

Bagaimanapun, Ahli Dewan Rakyat Gua Musang belum memberi kata putus walaupun telah ditawarkan beberapa kali oleh komponen Pakatan itu.

Melihat kepada kecenderungannya, Tengku Razaleigh dikatakan lebih berminat menyertai Parti Keadilan akyat (PKR) berbanding PAS dan DAP kiranya dia sudah berkerat rotan dengan Umno dan Barisan Nasional.
Menjelang pemilihan Umno bahagian Oktober lalu, Tengku Razaleigh pernah mengeluarkan kenyataan akan terus kekal dalam Umno dan tidak bersedia menganggotai mana-mana komponen parti Pakatan.
Dalam masa yang sama, beberapa kelompok penyokongnya yang setia dengannya dilaporkan pernah menggesa Tengku Razaleigh berubah angin kerana Umno tidak lagi relevan dengan senario politik negara ditambah ada cetusan supaya beliau kembali menerajui kerajaan negeri Kelantan andai Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat mengambil keputusan berundur diri pada masa akan datang atas masalah kesihatan.

Dikalangan mereka beranggapan Tengku Razaleigh berupaya merancang pelbagai dasar pembangunan yang baik untuk negeri Cik Siti Wan Kembang itu dan keretakan hubungan yang didakwa melibatkan kerajaan negeri dan kesultanan Kelantan sekaligus mampu ditangani dengan mudah.

Dalam pada itu, Ahli Majlis Pimpinan tertinggi PKR, Khalid Jaafar ketika ditanya menyarankan partinya menjemput Tengku Razaleigh hadir dan diberi peluang berucap sempena Kongres Tahunan Nasional yang akan berlangsung pada akhir tahun ini.

“Itu pendapat saya secara peribadi…beliau patut dijemput hadir dan berucap,”ujarnya.

Desas-desus kemasukan Tengku Razaleigh ke dalam PKR muncul awal bulan lalu apabila pertemuan beliau dilaporkan membuat pertemuan dengan penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; penasihat DAP, Lim Kit Siang dan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Pada pertemuan tersebut, mereka dilaporkan berbincang mengenai pembentukan konsep kerajaan perpaduan.

Khalid berkata, walaupun ditolak oleh Umno, ahli parlimen Gua Musang itu patut dijemput atas kapasitinya sebagai orang lama dan berpengalaman dalam politik Malaysia.

{Jika kebenaran ini menjadi realiti….Ku Li catat satu lagi sejarah. Dengan penyertaan beberapa tokoh Gerakan dan Umno termasuk Datuk Fauzi di Pahang dalam Pakatan nampaknya makin bertambah mantap lagi gagasan pembangkang dalam menghadapi pelbagai cabaran mendatang.}


SUMBER DICILOK : Perak Express

Skandal Seks Ahli Politik & Artis

nobisha : Heboh! Skandal seks seorang pemimpin politik dan artis popular di negara ini. Kedua-duanya ada nama dan dikenali ramai. Tak percaya?

Aha, sengaja saya letakkan tajuk itu pada tulisan saya kali ini. Mengapa? Saya fikir tajuk itu dapat menarik pembaca. Gabungan perkataan-perkataan "skandal", "seks", "politik", dan "artis" menjadikan tulisan ini merangsang sesetengah pembaca untuk datang ke sini.

Sekiranya anda ingin mencari berita sensasi itu di sini, ia tidak ada. Cerita itu tidak wujud. Saya tidak menulis berita sedemikian di blog ini. Malah, itu bukan tujuan saya memblog.

Malangnya, ada orang menjadi bloggers dengan niat jahat. Percayalah, tajuk sedemikian akan wujud menjelang Perhimpunan Agung UMNO nanti.

Saya sendiri sudah menemui beberapa blog tidak berwajah yang diwujudkan bagi mengaibkan pemimpin tertentu. Bukan satu atau dua blog; tetapi banyak. Saya kecewa kerana ada bloggers yang sanggup melacurkan maruah dan harga dirinya bagi menulis sedemikian dan memberikan gelaran buruk kepada sesiapa yang tidak menyokong "kuda tunggangan" mereka.

Perbuatan sedemikian bukan hanya mengaibkan pemimpin, lebih buruk lagi akan menghancurkan parti dan memesongkannya dari perjuangan.

Menjelang pilihanraya dulu, pemimpin-pemimpin UMNO menjadi mangsa tohmahan dan sehingga kini tohmahan tersebut belum dibuktikan. Kalau dulu perbuatan ini dibuat oleh lawan UMNO, kini hal yang sama dilakukan oleh mereka yang mengaku mendokong perjuangan UMNO.

Saya membaca blog-blog tersebut dan berasa cukup malu untuk membuat link dari blog ini. Saya tidak kisah sekiranya ahli ingin bersikap kritikal terhadap pemimpin UMNO. Namun, biarlah ia dilakukan dengan akhlak dan tatasusila kesopanan.

Usah membuat cerita yang bukan-bukan; apatah lagi tuduhan rambang. Ingatlah, walau bagaimana hebatnya kita, suatu hari nanti kita akan mati dan akan dihakimi oleh Allah s.w.t. Setiap perkataan dan tindakan akan dipertanggungjawabkan. Besar sangatkah jawatan yang dikejar sehingga kita sanggup terjun ke neraka semata-mata untuk duduk di jawatan itu?

Kalau pun kita ingin membantu calon-calon tertentu, tulislah sesuatu yang baik. Saya fikir semua pemimpin UMNO ada sumbangan kepada masyarakat. Tulislah kebaikan itu berjela-jela. Pujilah setinggi langit. Biar semua orang tahu. Saya fikir itu lebih baik dari mengada-adakan cerita keburukan orang lain.

Sudah berulangkali saya berbicara mengenai politik ilmu dan hujah. Saya fikir itu harus menjadi pendekatan UMNO dalam pemilihan kali ini. UMNO masih di takhta kuasa dan pemimpinnya sepatutnya tahu apa yang patut dilakukan bagi menyekat fitnah sebegini. Lakukanlah.

Agak anih, tatkala ahli-ahli PAS mempertahankan pemimpin PAS, dan ahli-ahli PKR mempertahankan pemimpin PKR; ahli-ahli UMNO melondehkan maruah pemimpin sendiri!

PKR Menang satu ADUN di Sarawak ~ Malaysiakini

Gabrile Adit Adun BEBAS Ngemah akan masuk Parti Keadilan Rakyat. Satu upacara sambutan akan diadakan Sabtu ini.

Pucuk pimpinan – PKR, DAP dan PAS – akan hadir dalam satu jamuan ‘ Sahabat PKR ‘ pada malam Sabtu yang sama ini di Sibu untuk meraikan kesampaian Adun baru ke dalam Pakatan Rakyat.

Akan di rayakan sama ialah Dr. James Masing Salleh dan berapa ratus penyokongnya dari masyarakat Iban yang akan menjadi ahli PKR. ~ Tukar Tiub

P183 KANOWIT
N37 NGEMAH
N37 NGEMAH (7,709)(1.7%)
(Melayu/Melanau: 0.4%, Cina 7.8%, Iban: 91.7%, Lain-lain: 0%)

Penyandang: Gabriel Adit Demong
Majoriti: 1,707

Blog Stats