Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Monday, November 17, 2008

Siapakah Reformis Ramlan Abu Bakar? - Tak Pernah Tahu Pun???

AKMI : Tertarik dengan berita yang dilaporkan oleh Sinar Harian berkaitan dengan ancaman mogok bogel dari Gerakan Reformasi Rakyat Malaysia (Reformis) yang dipengerusi oleh Ramlan Abu Bakar.

Alasan yang diberikan adalah kerana sudah rimas dengan permainan Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor kerana terus memandang sepi berhubung aduan yang dikemukakan berkaitan dengan kebajikan dan permasalahan rakyat.Reformis juga bersedia untuk berdebat dengan Kerajaan Pakatan Rakyat demi membela golongan miskin di Selangor yang terus ditindas.

Persoalan yang bermain dibenak fikiran kita sekarang ini ialah siapakah sebenarnya Ramlan Abu Bakar? Adakah dia ini benar-benar reformis yang betul-betul berjiwa rakyat dan amat prihatin dengan masalah rakyat? Adakah rakyat miskin amat bersetuju dengan cadangan dia ini untuk melancarkan kempen mogok bogel? Apakah hanya ini sahaja caranya atau kaedah yang ada untuk kita mencari penyelesaian kepada sesuatu permasalah yang timbul?

Secara peribadi cadangan untuk mengadakan kempen mogok bogel adalah satu cadangan yang paling keji, jijik dan teramat-amat bodoh. Tindakan ini akan menjatuhkan maruah peribadi kita sebagai seorang muslim. Lupakah kita pada balasan Allah? Kita berjuang untuk mendapatkan keredhaan Allah. Dalam setiap perjuangan kita mesti letakkan nama Allah di atas kerana keberkatan sesuatu perjuangan itu datangnya dari Allah. Apabila kita berjuang menuntut keadilan dengan mogok bogel, ianya amat menyimpang dari suruhan Allah. Adakah Allah akan memberi keadilan yang dituntut itu kepada kita?

Para penyokong dan pendokong Pakatan Rakyat diharap tidak terperangkap dengan isu mogok ini. Apa yang perlu dilakukan adalah mencari identiti sebenar Ramlan Abu Bakar ini. Bongkarkan latar belakangnya agar semua penyokong dan pendokong tahu siapakah dia Ramlan Abu Bakar. Apa yang dibimbangkan adalah mungkin ianya satu permainan yang cuba dilakukan oleh musuh-musuh Pakatan Rakyat demi untuk menjatuhkan maruah kerajaan Pakatan Rakyat dimata rakyat.

CONFIRM!!!! : Harga petrol, diesel turun lagi

Malaysiakini : Harga petrol, diesel turun lagi Nov 17, 08 6:15pm Kerajaan hari ini mengumumkan penurunan harga petrol dan diesel sebanyak 15 sen seliter berkuatkuasa esok.

Sehubungan itu, harga runcit petrol dan diesel adalah seperti berikut:

• Petrol RON97 dikurangkan daripada RM2.15 seliter kepada RM2 seliter;

• Petrol RON92 dikurangkan daripada RM2.05 seliter kepada RM1.90 seliter; dan

• Diesel dikurangkan daripada RM2.05 seliter kepada RM1.90 seliter.

Penurunan harga petrol dan diesel itu diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.

Ini merupakan kali kelima kerajaan menurunkan harga minyak petrol dan diesel.

Sebelum ini, kerajaan mengumumkan penurunan harga minyak petrol dan diesel sebanyak 15 sen pada 31 Oktober lalu.

Harga Minyak Turun Malam Ini

Perak Express : Baru dapat maklumat dari Edi..harga minyak akan turun pada tengah malam ini.

Ron 97 - RM2.00 / liter

Ron 92 - RM1.90 / liter

Diesel - RM 1.90 / liter


ARef : Nak naik nih laju ajer depa rembat..... bila nak turun, terkemut-kemut..... ko ker shahrir samad oi???? Kepada pengguna kenderaan bermotor...... Pastikan tangki minyak anda kosong untuk mengisi minyak murah..... kah3....

Hotttt : PENGERUSI SPR DAPAT RASUAH 400 EKAR TANAH?

angkasanuri : Pendedahan nyang dibuat oleh ahli parlimen kuantan jika terbukti kebenarannya adalah sesuatu yang mengejutkan dan amat malang kepada sistem demokrasi di Malaysia.

Mengimbas pilihan raya ke-12 lalu, pihaknya berjaya mengesan penipuan BN yang dibuat secara licik dipercayai atas bantuan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memasukkan pengundi lama di dalam daftar pemilih yang membantu kemenangan BN di Pahang.

Fuziah mendakwa, ekoran kejayaan cemerlang Umno Pahang atas permainan SPR, maka sebagai menghargai jasa kerajaan Umno Pahang menganugerahkan tanah seluas 400 ekar kepada pengerusi SPR yang dibuat atas nama seorang proksi.

"Kita ada bukti bergambar kaitan pengerusi SPR dengan proksinya yang mendapat anugerah daripada kerajaan Umno Pahang," ujarnya.

Menurut Fuziah, pengerusi SPR itu juga turut mendapat tanah di Selangor atas jasanya memenangkan Umno-BN Selangor dalam pilihan raya umum sebelum itu.

Kita sama-sama tunggu adakah satu siatan akan dilakukan secara telus dan adil. Memandangkan tuduhan penyelewengan ini melibatkan pengerusi Suruhanjaya yang dilantik oleh DYMM agung maka wajar sebuah badan siasatan bebas atau Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat kesahihan tuduhan yang dibuat.

Sekiranya tuduhan itu tidak berasas, Fauziah Salleh wajar didakwa di mahkamah kerana membuat tuduhan yang tidak benar. Saya mencabar Tan Sri Rashid membuat laporan polis atau menyaman Fauziah jika laporan tersebut palsu. Jika tidak, Pak Lah juga kena bertanggungjawab kerana melantik kaki songlap dan rasuah mengetuai sebuah badan suruhanjaya yang menjadi harapan seluruh rakyat Malaysia.

Selangor cadang tubuh sekolah agama teknik dan vokasional

Malaysiakini : Kerajaan Selangor bercadang untuk menubuhkan sekolah agama teknik dan vokasional, kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Katanya sekolah agama teknik dan vokasional akan ditubuhkan segera bagi menampung pelajar mendapat pendidikan agama secara formal sehingga tingkatan lima.

Menurutnya, ia berikutan terdapat banyak permohonan untuk memasuki sekolah agama sedangkan tempatnya terhad.

Abdul Khalid menegaskan demikian ketika merasmikan perjumpaan khas guru-kuru kelas al-Quran dan fardu ain (Kafa) negeri Selangor 2008 di Shah Alam pagi tadi. Hadir sama ialah Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sementara itu ketika bercakap dalam sidang akhbar kemudiannya, beliau berkata, kerajaan negeri akan membincangkan cadangan itu Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan pihak swasta.

Menurutnya, rangka tindakan cadangan tersebut dijangka dapat disiapkan enam bulan lagi.

Sehubungan itu Abdul Khalid berharap, kerajaan pusat dapat menyediakkan pembiayaan memandangkan program itu memberi kebaikan kepada negara secara keseluruhannya.

Elaun Kafa dinaikkan

Sementara itu, Khalid turut diminta mengulas cadangan wakil rakyat PAS Pokok Sena, Mahfuz Omar supaya kerajaan negeri Pakatan Rakyat menggunakan tambang penerbangan kelas ekonomi bagi menjimatkan wang kerajaan.

Mengulas perkara itu, menteri besar berkata kerajaan Selangor tidak ada masalah untuk berbuat demikian.

Bagaimanapun, katanya, bukan semua tambang kelas perniagaan lebih murah daripada kelas ekonomi.

"Kadang-kadang sama," kata Khalid.

Mengenai kemungkinan Selangor mengembalikan penggunaan bahasa Malaysia di di sekolah agama rakyat untuk mata pelajaran Sains dan Matemarik, beliau berkata: "Cara mengajarnya lebih penting, bukan bahasa."

Dalam ucapannya sebelum itu, beliau turut mengumumkan tambahan elaun kepada guru Kafa sebanyak RM261.70 - daripada RM738.30 kepada RM1,000.

Elaun penyelia Kafa juga dinaikkan RM338 - daripada RM1,112 kepada RM1,500.

Selain itu, kumpulan tersebut akan dilindungi Insurans Takaful mulai Januari 2009.ARef : Harap semua sekolah menengah kat Malaysia nih diseragamkan sekolah agamanya, takderlah beza sekolah menengah ngan sekolah arab.... sebab, perlakuan sekolah menengah kurang dijaga dari segi agama. sebab apa? yang sekolah arab pulak didiskriminasi oleh persekutuan.... sebab apa?

Umno saya baham, PAS saya hentam - Dr. Agus ~ malaysiakini

http://annasru.files.wordpress.com/2008/11/agus32.jpg


AnNasru : Menyantuni Professor Dr Agus Yusof di kediamannya di Bandar Baru Bangi bagaikan sudah lama mengenalinya. Cukup mesra, humorist dan friendly. Dan sememangnya professor ini dilahirkan untuk berhujjah dan berhujjah.

Semalam adalah kunjungan kedua kami dalam misi mendapatkan untuk beliau sebagai moderator Wacana Perdana berkonsepkan talk show yang bakal diadakan 20 Disember depan di Kota Bharu.

“Saya memang seronok bila dapat menghujjah dengan orang.

“Tak kira PAS atau Umno, dengan Umno saya baham, dengan PAS saya hentam.

“Itu sebabnya baik orang Umno atau PAS marah dekat saya.

“Apa pandangan PAS terhadap saya,” Dr Agus bertanyakan saya.

“Kami dapat lesen jemput prof program Wacana Perdana ni, maknanya positiflah,” saya respon ringkas.

http://annasru.files.wordpress.com/2008/11/agus1.jpg


“PAS dan Umno ada kelemahannya…”

Memang saya rasa kehidupan rutin Professor Dr. Agus tidak sempurna tanpa berdebat, berbahas dan menghujah.

“Apa kelemahan PAS?” soal saya.

“Banyak..,” kata prof.

“Contohnya prof?” balas saya lagi.

“Ada ketikanya PAS kelihatan mempergunakan agama untuk tujuan politik.

“Sampai hari ini kita menunggu draf Negara Islam untuk dibentang dalam Parlimen,” ujarnya panjang lebar.

Macam biasa tampak bersemangat seperti dalam program Hujah terbitan TV9.

“Pendekatan politik ikut semasa prof..,” sanggah saya sepatah saja.

“Mun tanyo aku sampai nak terkencing!!,” Professor Agus memang suka melawak. Tapi lawaknya berisi. Dia bukan ketawa sangat pun. Tapi dia berbicara bersama bahasa badannya.

“Hee..”

Sememang pertemuan –pertemuan yang diatur hari itu berbaloi walaupun kami hanya seketika (tak patut kata Dr. Agus) dapat berjumpa Pegawai Khas Khairy Jamaludin di Bangsar Village.

Ya. Khairy Jamaludin antara panelis yang sedang kami usahakan. Setakat ini katanya positif dan Khairy teruja untuk turut sama menjayakan Wacana Perdana.

Tak tahulah kalau dia berubah fikiran untuk berdepan dengan Dato Paduka Hj Husam.ARef : Nantikan Wacana Perdana yang dihadiri oleh Dr. Agus, Dato Paduka Hussam Musa dan Khairy Jamaluddin.... InsyaALLAH.

Jom "Raba-Raba" Ke Blog YB JJ...!

Sumber : Perisik Rakyat

Pertama sekali aku ucapkan selamat datang ke dunia blogging kepada YB Jamaludin Jarjis (MP Rompin).

Terima kasih pada pelayar anonymous yang telah mempromosikan laman blog YB JJ dalam ruangan komen [ini].

Aku tak pasti siapa tu anonymous, JJ kah atau sahabat-sahabat JJ...

Selamat melayar blog YB JJ di link di [SINI].

Dah ada 2 entri. hangpa baca la...

Untuk YB JJ... selamat membaca komen-komen dari pelayar blog anda...

*aku tak pasti YB JJ akan bersikap gentleman dengan menyiarkan semua komen-komen pro & kontra (kalau mencarut memang aku nasihatkan tak yah siarkan) atau tak... jangan jadik "girlman" dengan menyiarkan "puji-pujian" je sudahlah ye YB?

Jom Raba-raba ke blog YB JJ...!!!


ARef : ha3..... betoi3..... Jom raba2 mouse nih sambil nengok apa yang JJ nak habaq...... takkan takder nak defense apa2 kut kat Blog dia tuh, perang tenet nih.... jawab aje melalui tenet, lagi cepat. kah3

Eksklusif: Minyak Turun Lagi, Shahrir Dijangka Mungkin Mengumumkan Keputusan Hari Ini !!

Sumber : Pahang Daily

PETALING JAYA: Selepas turun sebanyak 15 sen pada awal bulan ini - buat kali keempat, harga minyak dijangka diumumkan turun lagi pada hari ini oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna. Minggu lepas, Menterinya, Datuk Shahrir Abdul Samad menyatakan tentang harga minyak yang dijangka turun pada pertengahan bulan ini. Ini berikutan harga purata minyak yang berada di paras AS$70 setong pada masa ini. "Pada bulan Oktober lalu harga minyak berada di paras antara AS$74-AS$77 dan menurun kepada AS$70 semasa lapan hari terakhir bulan tersebut," kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad di Johor Bharu. Shahrir berkata, harga niaga hadapan minyak iaitu pada bulan Disember juga menunjukkan ia akan berada pada paras di bawah AS$70.

Trend harga minyak yang menurun itu, kata beliau, akan membolehkan harga minyak di pampam stesen minyak dikurangkan lagi pada harga yang berpatutan. Awal bulan ini, harga petrol RON97 dikurangkan daripada RM2.30 seliter kepada RM2.15 seliter, petrol RON92 dikurangkan daripada RM2.20 seliter kepada RM2.05 seliter dan diesel dikurangkan daripada RM2.20 seliter kepada RM2.05 seliter. Ia merupakan kali keempat kerajaan menurunkan harga minyak selepas 23 Ogos, 24 September dan 15 Oktober. Sebelum ini, harga petrol RON97 turun dari RM2.70 seliter kepada RM2.55, RM2.45 dan RM2.30 manakala petrol RON92 dari RM2.62 seliter kepada RM2.40, RM2.30 dan RM2.20. Diesel pula turun dari RM2.58 seliter kepada RM2.50, RM2.40 dan RM2.20.

Mengenai kenaikan harga minyak pesawat ringan, Shahrir berkata, ia bukan bahan yang dikawal oleh kerajaan. Katanya, kenaikan harga minyak tersebut dari RM6.20 kepada RM9.53 seliter di Kuala Lumpur dan RM9.80 seliter di Langkawi adalah berikutan kekurangan bekalan bahan itu. Harga minyak yang diimport dari Amerika Syarikat, Australia dan Thailand itu ditentukan oleh penjualnya. Kenaikan itu, katanya, adalah sementara dan dijangka kembali normal tidak lama lagi. Katanya, kerajaan akan melihat kemungkinan membuka penjualan minyak ini kepada pihak lain selain Petronas. Beberapa sekolah penerbangan dan pemilik pesawat ringan peribadi dilaporkan merungut berikutan kenaikan harga minyak itu yang jauh berbeza dengan harga yang dijual di negara jiran Singapura pada S$2.61 (RM6) seliter.

[Sebenarnya, laporan media hari ini menyebut bahawa minyak global sudah menurun hingga AS$60 setong. Ini bermakna, kerajaan harus menurunkan harga minyak dibawah paras RM2.00 ataupun sama dengan harga asal RM1.92 dulu. Jika tidak, tiada maknanya kerajaan bermain dengan kata-kata kononnya minyak global turun maka minyak tempatan akan turun. Mereka begitu mudah naikkan harga minyak, tetapi begitu payah dan sulit untuk menurunkan harga minyak. Inilah yang menghairankan kita sebenarnya].

Reformis kecam demonstrasi bogel- Malaysiakini

Sumber : Thinking of Life

Reformis kecam demonstrasi bogel: Aktivis akui bukan suara menyeluruh

TINDAKAN segelintir individu yang mahu mengadakan demontrasi secara bogel di depan Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor dikecam oleh aktivis-aktivis reformasi.

Pada 14 November lalu, sekumpulan individu yang menggelar diri mereka Gerakan Reformis Rakyat (Reformis) mengancam untuk meneruskan mogok bogel sebagai membantah tindakan kerajaan negeri yang mahu menaikkan kadar sewa penduduk program Perumahan Rakyat (PPR) dari RM124 kepada RM250 sebulan.

Bagaimanapun, Nasir Isa seorang aktivis tegar reformasi berkata, kumpulan itu tidak mewakili aktivis-aktivis reformasi dan kebanyakan dari mereka tidak terlibat dalam aktivitit reformasi sejak 1998.

“Kumpulan itu sendiri tidak merangkumi aktivis reformasi yang lebih berwibawa dan terdahulu yang memberikan lebih banyak komitmen dan pengorbanan terhadap perjuangan reformasi tanpa mengharapkan apa-apa balasan. Saya merasa kecewa kerana tindakan ini seolah mencerminkan majoriti reformis dan menunjukkan pemikiran golongan reformis yang dangkal, kosong dari segi pemahaman agama, tidak profesional dan menunjukkan sikap yang tidak bertamadun,” kata Nasir yang lebih 10 tahun melibatkan diri sebagai aktivis reformasi.

“Tindakan mereka bukan sahaja bertentangan dengan nilai agama, budaya dan moral tetapi turut menjejaskan imej reformis secara keseluruhan,” tambahnya.

Nasir berkata, beliau tidak mempunyai halangan kepada mana-mana pihak yang mahu menggelar diri mereka sebagai reformis kerana label reformis bukan bersifat mutlak kepada mana-mana individu tertentu sahaja, tetapi setiap tindakan haruslah dikaji terlebih dahulu.

“Sekiranya mana-mana pihak mahu ‘menggelar’ diri mereka sebagai reformis dan melakukan perkara yang bukan-bukan, adalah tidak adil kepada golongan reformis itu sendiri,” kata beliau lagi.

Mengulas lebih lanjut, Nasir berpendapat, terdapat saluran yang betul untuk menunjukkan rasa tidak puas hati seperti mengadakan perdebatan secara tertutup dengan pihak kerajaan negeri Selangor sekiranya mereka tidak berpuashati dengan pentadbiran kerajaan negeri.

Namun menurutnya kerajaan Selangor juga harus diberi peluang kerana isu yang cuba ditimbulkan itu masih dalam peringkat perbicangan dan belum ada keputusan muktamad.

Seorang lagi aktivis reformasi tegar, S. Pushpaligam berkata, beliau tidak bersetuju dengan tindakan Gerakan Reformis yang mahu berdemo secara bogel kerana ia bertentangan dengan budaya rakyat Malaysia.

“Saya tidak bersetuju sama sekali dengan pendekatan mogok secara bogel. Ini bukan budaya kita. Ini budaya barbarian. Kita adalah manusia yang bertamadun. Ketidakpuasan hati boleh disuarakan melalui saluran yang betul dan bukan dengan mengadakan mogok secara bogel,” katanya.

Menurutnya, sekiranya golongan itu tidak berpuasahati, mereka perlu menggunakan saluran yang betul untuk menyuarakan bantahan.

Manakala seorang lagi aktivis NGO dan reformasi, Amin Iskandar, berkata beliau menyokong Gerakan Reformis rakyat Malaysia (reformis) dalam memprotes tindakan kerajaan negeri namun merasakan kaedah yang diguna pakai oleh mereka tidak sesuai dengan budaya masyarakat di Malaysia.

Beliau yang juga baru pertama kali mendengar nama gerakan tersebut berkata, adalah sesuatu yang biasa dilakukan oleh mana-mana parti politik atau kumpulan pendesak menggunakan pendekatan secara ‘gimik’ untuk menarik perhatian massa terhadap tuntutan-tuntutan mereka.

Namun kaedah yang digunakan seperti demonstrasi secara bogel adalah lebih sesuai dilaksanakan di Eropah berbanding Malaysia yang masih mengekalkan ciri-ciri dan nilai budaya ketimuran, kata Amin. - SK

BERITA : DSAI di Stadium Malawati Hari Ini


Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menghadiri satu perjumpaan dengan guru-guru Sekolah Rendah Agama (SRA) dan Kelas Fardu Ain (KAFA) Selangor di Stadium Malawati, Shah Alam pagi ini. Majlis akan turut dihadiri Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. Berikut adalah butiran majlis:

Tempat: Stadium Malawati, Shah Alam.
Masa: 10.00 pagi.
Tarikh: Isnin, 17 November 2008.

Pejabat Datuk Seri Anwar Ibrahim

Anwar: Pakatan pertahan Islam dan hak istimewa Melayu Jimadie Shah Othman


Malaysiakini : Ketiga-tiga parti anggota Pakatan Rakyat menerima kedudukan hak istimewa orang Melayu, bahasa Melayu dan agama Islam sebagai agama persekutuan sepertimana terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan, kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini.

Menurut beliau, isu berhubung perkara itu tidak perlu dirisaukan lagi kerana persefahaman mengenainya telah dibuat antara ketiga-tiga parti anggota Pakatan - PKR, DAP dan PAS.

Malah, tegas Anwar lagi, kenyataan bahawa kesemua pihak telah bersetuju mengenai perkara itu, telah dikeluarkan pada 8 September lalu.

Kenyataan tersebut atara lain menegaskan bahawa Pakatan sekali lagi mengulangi pendirian menjunjung prinsip-prinsip dasar yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Ini termasuk soal-soal dasar seperti kedudukan Islam sebagai agama persekutuan dan menjaminkan kebebasan mengamalkan agama lain, kedaulatan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, dan mempertahan hak bahawa ibunda, kedudukan kedaulatan dan institusi Raja-raja Melayu serta kedudukan hak istimewa orang Melayu dan bumiputera, serta hak-hak semua kuam yang telah dijamin oleh Perlembagaan.

Menurut kenyataan itu lagi, berdasarkan prinsip-prinsip perlembagaan tersebut, Pakatan menolak sekeras-kerasnya pendekatan politik perkauman sempit.

Oleh itu, tegas Anwar, tidak timbul lagi sebarang salahfaham mengenai isu yang membabitkan hak istimewa orang Melayu, bahasa Melayu dan agama Islam.

Anwar menegaskan demikian dalam ucapannya di majlis perjumpaan khas dengan guru KAFA di Selangor di Shah Alam hari ini. Hadir sama ialah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

HOTTT!!! : Salahuddin Ayub dan Dr Fuad Zakarshi Di TV9 Malam Ini.

HARI : ISNIN

TARIKH : 17 NOVEMBER

ISU: WAJARKAH AHLI PARLIMEN KELUAR DEWAN

TV : TV9

MASA : 10.30 MALAMSALAHUDIN AYUB DAN DR. FUAD ZAKARSHEE

ARef : Saya nasihatkan Salahuddin Ayub agar tidak tekankan perkataan2 yang populis@glemer@glemer....... hak paling penting ialah ISI!!!!! YANG PALING PENTING IALAH ISI..... "Jangan diulang kegagalan LAMA dengan Shahrir Samad dulu"

PELUANG KERJAYA - 5th Penang Career EXPO 2008 ~ Malaysiakini


5th Penang Postgraduate & Career Expo 2008 at P.I.S.A , Penang.

( On the 29th and 30th Nov 2008 at 10.00 am - 6.00pm )

Admission is FREE
Come & Visit Us
What's In Store For Those Who Turn Up !

1000 FREE Firefly Air Tickets to be given away.
(Penang to Medan / Medan to Penang)
(Sponsored by Firefly Airlines) * Subject to terms and conditions

Don't miss this great opportunity to meet the Premier
Employers, Universities & Colleges in Malaysia :-
Aeon Credit Service (M) Bhd ( Kuala Lumpur )
Agensi Pekerjaan AllStaff Outsourcing Sdn Bhd
Agensi Pekerjaan GMP (M) Sdn Bhd ( Kuala Lumpur )
Agensi Pekerjaan JAC Sdn Bhd
Agensi Perkerjaan Career Wise Sdn Bhd
AIESEC in UUM
Ambank
Ann Joo Steel Berhad
Avago Technologies ( M ) Sdn Bhd
Bank Negara Malaysia ( Kuala Lumpur )
Carsem (M) Sdn Bhd ( Perak )
CELCOM
CONTINENTAL
Cosmopoint College of Technology
Crest Consultancy
Datacom South East Asia (M)Sdn Bhd ( Kuala Lumpur )
Dell Asia Pacific Sdn Bhd
Dongwha Fireboard Sdn Bhd
EPS CONSULTANTS SDN BHD
Eu Yang Sang ( 1959 ) Sdn Bhd ( Kuala Lumpur )
Federation of Malaysian Manufacturers
Finisar Malaysia Sdn Bhd ( Perak )
Firefly Airline
F-Secure Corporation (M) Sdn Bhd ( Kuala Lumpur )
Fuji Electric ( M ) Sdn Bhd ( Kedah )
Intel Technology Sdn Bhd
Jabatan Tenaga Kerja, Pulau Pinang
JOBS DB Malaysia Sdn Bhd ( Kuala Lumpur )
Jobstreet.com Sdn Bhd
Kareer.Com.My
Kelly Services (M) Sdn Bhd
Kontron Mfg Services (M) Sdn Bhd
Malaysia Japanese Society
Malaysian Automotive Lighting Sdn Bhd
Marvell Semiconductor Sdn Bhd
MAXIS
Molex ( Malaysia ) Sdn Bhd
Motorola Technology Sdn Bhd
OSRAM Opto Semiconductors (M) Sdn Bhd
Penang Hainan Association
Penang Seagate Industries (M) Sdn Bhd
PETRONAS
PPI Industries Sdn Bhd
Renesas Semiconductor (Malaysia )Sdn Bhd
Schawk Imaging Sdn Bhd
SCM Professional Centre Sdn Bhd
SG Marketing Management Sdn Bhd
Silterra Malaysia Sdn Bhd ( Kedah )
Silverstone Berhad ( Perak )
Southern Steel Berhad
Spansion ( Penang ) Sdn Bhd
Star-Jobs.com
STEC Technologies Sdn Bhd
Super Dinning Sdn Bhd ( Kuala Lumpur )
Thomas Media Solutions Malaysia Sdn Bhd ( Kuala Lumpur )
Toastmasters International, District 51
Unisem ( M ) Berhad ( Perak )
Universiti Kebangsaan Malaysia ( Kuala Lumpur )
Universiti Malaysia Perlis ( Perlis )
Universiti Teknologi Malaysia ( Johor )
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia ( Johor )
Universiti Utara Malaysia ( Kedah )
Universities Teknologi Petronas ( Perak )
Victoria House Sdn Bhd ( Kuala Lumpur )
Walton International Group ( Kuala Lumpur )
WD Media ( Malaysia ) Sdn Bhd
X-Fab Sarawak Sdn Bhd ( Sarawak )
ZF Steerings (Malaysia) Sdn Bhd

Please bring along hard copies of your resumes & certificates as well as CD-ROM containing your biodata.

Terjemahan : Sila bawa resume dan sijil2 dalam bentuk hard copy atau soft copy.

Please indicate your name & contact number on the CD-ROM.

Terjemahan : Sila tulis nama anda di CD.

So, do turn up in full force and kindly share the good news with your friends and neighbours.
Always remember, when opportunity knocks, open the door to Success!

Warmest Regards
PenExpo Events Sdn Bhd
H/P No : 019-4579471
Email Add : penexpo@gmail.com


www.penexpo.com.my

- DATANG JANGAN TAK DATANG -
 IPOH : Seperti yang dijangkakan, media akan memainkan isu ini. Peluang untuk memberi penjelasan tidak pula diberi. Saya, bersama Setiausaha Akhbar, Anuar Hashim, Ust. Nor Azli Musa dan seorang lagi kebetulan ada di tempat kejadian.

Kami bersama MB sedang makan tengahari, bila seorang yang tidak dikenali menghampiri MB membawa surat meminta MB menandatangani. Beliau memperkenalkan dirinya dan MB membaca sepintas lalu dan seakan bersetuju menandatangani. Tetapi kami serentak mencelah, supaya tidak ditandatangani dulu dan meminta MB lihat keseluruhan isi surat tersebut terlebih dahulu


Dalam masa yang sama kami terlihat seorang jurufoto yang tidak dikenali sedang mengambil gambar. Kami mengesyaki ini adalah suatu perangkap dimana nanti akan keluar gambar MB menandatangani sesuatu yang boleh di ambil kesempatan untuk memburuk imej MB yang menandatangani sekeping surat yang tidak diketahui latar belakangnya di kantin.

Lantas MB panggil jurufoto tersebut lalu bertanya dari akhbar mana ; sama ada telah minta kebenaran atau tidak mengambil foto.Tetapi jurufoto tersebut semacam tidak ambil peduli .MB memanggilnya sekali lagi dengan nada yang agak kuat sikit, tetapi tidaklah sampai panggil 'Hoi' sebagaimana yang didakwa.

MB minta rakaman foto tadi dibuang. Untuk mempastikan foto tersebut dibuang, MB minta kamera tersebut diserahkan kepada Anuar Hashim,Setiausaha Akbarnya yang duduk di sebelah saya, dan meminta Anuar pastikan gambar tersebut dibuang.

Kamera itu diserah semula kepada jurufoto itu dengan baik. Kami beritahu pembawa surat tersebut supaya dalam urusan seumpama itu, supaya datanglah ke pejabat, kami akan rekodkan surat tersebut, satu salinan kami simpan dalam fail, soal MB nak sain tak nak sain itu soal lain.


Pembawa surat tersebut faham, dan ternyata dia menyerahkan surat tersebut kepada Setiausaha Sulit MB di pejabat. Itu baru betul. Pagi esoknya, saya tengok surat tersebut sudah ada diatas meja MB.

Telahan kami tepat, tidak sampai pun beberapa minit kemudian, suara seorang ADUN Pembangkang yang sangat dikenali dari Kubu Gajah, tidak semena-mena membangkitkan isu ini di dewan dengan membuat pencelahan sewaktu seorang ADUN lain sedang membahaskan Bajet 2009. Saya tidak kenal pasti siapa ADUN yang sedang berucap ketika itu. Kubu Gajah menghentam MB Perak kerana kononnya bertindak kasar kepada wartawan sedangkan Kubu Gajah tidak berada di tempat kejadian.

Walaupun ada beberapa orang ADUN BN di kantin sewaktu kejadian tersebut berlaku; saya amat pasti Kubu Gajah tidak ada di situ. Saya sangat mengenalinya kerana ia memang popular dengan sikap kurang ajarnya di Parlimen dan dibawanya ke DUN.

Saya akan semak dalam kertas minit dewan apa yang diucapkan oleh ADUN Kubu Gajah dan akan siarkan supaya para pembaca dapat menilai sendiri ucapannya ; bahawa inilah perangai UMNO BN, mengambil kesempatan apa sahaja yang boleh dijadikan isu untuk memburukkan MB dan kerajaan Pakatan Rakyat.

sumber : Setpol MB

Blog Stats