Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Wednesday, September 24, 2008

Makanan Anjing: Teresa Akui Tersilap

Teresa Kok yang baru dibebaskan daripada tahanan ISA, mengecam beberapa pihak - termasuk menteri dalam negeri dan akhbar Utusan Malaysia - yang didakwanya cuba mengalihkan isu penahanannya kepada isu 'makanan anjing'.

Bercakap di forum 'Mansuhkan ISA' anjuran DAP malam tadi, Teresa menuduh Utusan Malaysia dan Menteri Dalam Negeri, Datuk Syed Hamid Albar kerana menumpukan kepada pemilihan perkataannya, daripada menangani isu-isu yang berkaitan dengan ketidakadilan ISA.

"Mereka cuba mengalih fokus terhadap isu ISA kepada isu makanan," katanya di forum tersebut di Dewan Perhimpunan Cina Selangor di Kuala Lumpur yang penuh sesak dengan kira-kira 600 hadirin.

Teresa yang juga ahli exco kerajaan Selangor serta ahli Parlimen Seputeh, ditahan pada 12 September lalu kerana "mencetuskan ketegangan dan konflik kaum dan agama' di bawah ISA yang membolehkan penahanan tanpa bicara.

Dua orang lagi turut ditahan pada hari yang sama. Mereka adalah penulis blog Raja Petra Kamarudin dan wartawan kanan Sin Chew Daily, Tan Hong Cheng.

Tan telah dibebaskan manakala Raja Petra telah dihantar ke Kem Tahanan Kamunting di Perak semalam, untuk menjalani perintah tahanan selama dua tahun.

Mengaku silap

Teresa, yang pada mulanya menafikan membuat kenyataan berhubung 'makanan anjing' tersebut, juga berkata sewaktu ditahan dalam bilik selepas 6 X 8 kaki, beliau hanya diberi air dan roti atau dua biji telur rebus serta kari untuk makanannya.

"Okay, baiklah, Anda temui kesilapan saya dengan bantuan pita video dan segalanya, dan saya boleh menerima kritikan seumpama itu," katanya merujuk kepada rakaman video berhubung komennya mengenai makanannya ketika dalam tahanan.

Sambil menegaskan beliau tidak berapa ingat mengenainya kerana jadualnya yang ketat selepas pembebasannya, Teresa bagaimanapun menuduh pengkritiknya memperbesar-besarkan isu tersebut untuk mencetuskan sensitiviti orang Melayu berhubung haiwan tersebut.

Teresa sebelum ini memberitahu Malaysiakini bahawa beliau bukan sengaja menggunakan istilah 'makanan anjing' untuk menyinggung perasaan orang Melayu.

"Mungkin, sepertimana yang dikatakan oleh rakan-rakan, saya sepatutnya berkata makanan yang diberikan kepada saya itu lebih teruk daripada makanan kuching," katanya berseloroh.

Teresa mengulangi hasratnya untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Utusan dan bekas menteri besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo kerana membuat kenyataan yang didakwa menyebabkan beliau ditahan.

"Saya akan memfailkan saman terhadap mereka yang menganiaya saya dan menyebabkan saya ditahan di bawah ISA... Khir Toyo dan Utusan Malaysia," katanya.

Secara berseloroh, Teresa berkata barangkali sesuatu yang positif daripada apa yang berlaku ialah mungkin tahanan ISA akan diberi makanan yang lebih baik pada masa depan.

"Sekurang-kurangnya sekarang...sesiapa juga yang masuk dalam, akan dapat makanan yang baik," katanya sambil disambut gelak ketawa para hadirin.

- Malaysiakini

AR: Aku sedeh dengan ko Teres.... ibrat kata pepatah... "Tak reti menari disalahkan lantai pentas bergoyang".... Ko arituh salahkan Utusanlah apalah... tapi, bila tengok balik KLIP VIDEO baru ko nak mintak maap.... besar sangat kah nak pohon maaf TERES????

Barua UMNO Buat Laporan Polis Terhadap Anwar

Barisan Bertindak Gombak yang diwakili beberapa pertubuhan kerajaan dan bukan kerajaan (NGO) dari daerah itu, hari ini membuat laporan polis terhadap Penasihat PKR, Datuk Seri
Anwar Ibrahim yang didakwa mengganggu-gugat kestabilan negara.

Laporan dibuat oleh Ketua Setiausahanya Mohd Mustafa Latiff di Balai Polis Batu 6, Gombak pada jam 10.35 pagi ini.

Mohd Mustafa yang ditemui pemberita selepas itu berkata, mereka membuat laporan polis untuk mendesak polis dan kerajaan agar menjalankan siasatan terhadap Anwar yang didakwa mereka telah mewujudkan pelbagai prasangka negatif rakyat terhadap kepimpinan kerajaan.

"Kami membuat laporan ini supaya polis dapat menjalankan siasatan yang sewajarnya ke atas beliau. Ini kerana kepimpinan Anwar bukan sahaja menganggu-gugat kestabilan negara, tetapi juga mengelirukan pemikiran rakyat dengan beberapa kenyataannya seperti isu ahli parlimen BN (Barisan Nasional) yang keluar parti... sedangkan perkara itu adalah tidak benar.

"Beliau (Anwar) seharusnya disiasat di bawah Akta Hasutan dan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana kenyataannya telah menimbulkan keresahan di kalangan rakyat terutamanya berhubung isu mengambil alih kerajaan," katanya kepada pemberita di perkarangan balai polis itu hari ini, demikian menurut Bernama.

Terdahulu terdapat juga dakwaan mengenai pelabur asing yang menarik balik pelaburan di negara ini berikutan dakwaan Anwar, yang juga ahli parlimen Permatang Pauh, kononnya akan mengambil alih kerajaan daripada BN.

Tidak puashati

Seramai 20 anggota Barisan Bertindak Gombak berkumpul di hadapan balai polis itu sejak jam 10 pagi ini bagi menunjukkan rasa tidak puas hati terhadap tindak-tanduk Anwar sebagai pemimpin.

Mereka turut membawa kain rentang yang tertulis "Anwar Ibrahim pengacau Negara, Rakyat dan Pembohong Besar" serta "Tangkap Anwar Ibrahim".

Sementara itu, di Seremban, Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan menyifatkan dakwaan Anwar yang mempunyai senarai nama ahli Parlimen BN yang telah menyertai partinya sebagai muslihat semata-mata.

Beliau berkata kalau benar sudah tentu Anwar sudah berjumpa dengan Yang di-Pertuan Agong untuk menubuhkan kerajaan.

"Kalau betul sudah ada perundingan di antara Anwar dengan perdana menteri, mengapa nak buat kenyataan pada media asing...sepatutnya, panggil sahaja wartawan tempatan ke Parlimen dan buat kenyataan serta dedahkan senarai nama itu," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat exco negeri hari ini.

Mohamad yang melabelkan Anwar sebagai "Tukang Karut" disebabkan kegagalan ketua pembangkang itu untuk mengambil alih kerajaan pada 16 September lalu seperti yang disasarkan, yakin jika senarai nama itu ditunjukkan kepada Yang di-Pertuan Agong, baginda akan menyiasat perkara itu untuk membolehkan pertukaran kerajaan.

- Malaysiakini

AR: Inilah kumpulan BARUA UMNO yang sengaja mencetuskan keadaan yang tidak baik!!! Blahlah!!!

Najib Batal Ke AS Demi 'Ekonomi Negara'


Timbalan perdana menteri sekali lagi membatalkan lawatan ke luar negara yang bermula esok selepas berbuat demikian minggu lepas.

Datuk Seri Najib Razak tidak menghadiri lawatan ke Amerika Syarikat selama seminggu hingga 1 Oktober bagi menangani isu-isu ekonomi negara akibat keadaan ekonomi dunia masa kini.

Menteri Luar Datuk Seri Dr Rais Yatim akan menggantikan Najib sebagai ketua delegasi Malaysia untuk menyampaikan ucapannya di persidangan ke-63 perhimpunan agung Pertubuhan bangsa-bangsa bersatu (PBB) di New York, Ahad ini.

"Pembatalan lawatan kerja ini telah dipersetujui oleh perdana menteri," satu kenyataan daripada pejabat Najib petang ini dipetik.

"(Pembatalan) ini ekoran keadaan ekonomi di peringkat antarabangsa yang menuntut perhatian timbalan perdana menteri untuk menjamin keadaan ekonomi negara terus kukuh."

Sebagai menteri kewangan yang baru dilantik 17 September lepas, menurut kenyataan itu lagi, Najib memerlukan masa untuk mendapatkan segala taklimat mengenai perkembangan semasa ekonomi negara daripada pelbagai jabatan dan agensi.

Bagaimanapun, satu laporan menyebut pembatalan lawatan Najib, yang juga timbalan presiden Umno, berkaitan persaingan dalam parti itu khususnya isu pelan peralihan kuasa antara beliau dengan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada 2010.

The Malaysian Insider hari ini melaporkan Abdullah meminta Najib membatalkan lawatannya untuk mengendalikan masalah-masalah itu.

Sabtu lepas, Najib menjelaskan bahawa beliau menangguhkan lawatannya tiga hari ke Arab Saudi yang sepatutnya bermula 19 September bagi "menyusun semula jadualnya untuk memulakan tugas sebagai menteri kewangan."

Beliau juga menafikan penangguhan itu ada kena-mengena dengan senario politik dalam negara, sama ada berhubung kemelut dalam Umno atau ura-ura langkah pembangkang menjatuhkan kerajaan BN yang diusahakan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

- Malaysiakini

AR: Batal ke AS sebab VISA untuk MP2 yang nak dibawa bersama tuh US tak lepas ke BIJAN???? Bijan nih takut jugak, tetiba balik daripada USA, dia dah jadi pembangkang, melepaslah jawabnya nak jadi PM!!! Bijan nih memang perompak besar.... bahaya.... Najib Mongolia!!! geram nih.

Kadar Inflasi Tertinggi Dalam Masa 27 Tahun

Kadar inflasi telah melonjak ke paras 8.5 peratus pada bulan Ogos - yang tertinggi dalam tempoh 27 tahun - ekoran peningkatan harga makanan dan bahanapi, demikian menurut angka rasmi yang dikeluarkan hari ini.

"Ianya tinggi sedikit daripada yang dijangkakan, tetapi Bank Negara tidak akan menaikkan kadar faedah untuk memastikan pertumbuhan," kata Wan Suhaimi Saidi, ahli ekonomi dari Kenanga Investment Bank.

"Ianya tinggi sedikit daripada jangkaan saya. Saya jangka 8.4 peratus. Saya tidak fikir kerajaan akan menaikkan kadar faedah penting. Ia akan dikekalkan pada kadar 3.50 peratus sehingga akhir tahun untuk menyokong pertumbuhan," katanya kepada AFP.

Jabatan Perangkaan telah menyemak semula dengan menurunkan angka inflasi bagi bulan Julai kepada 8.3 peratus. Ia sebelum ini meletakkan kadarnya pada 8.5 peratus.

Menurutnya, kos makanan dan minuman bukan alkohol meningkat 11.7 peratus dalam bulan Ogos, berbanding dengan setahun yang lalu. Kadar inflasi yang tinggi sudahpun menjejaskan pengguna dan mendorong ramai rakyat Malaysia mengurangkan perbelanjaan mereka bagi makanan.

"Peningkatan (kadar inflasi bagi bulan Ogos) ditunjukkan dalam kumpulan-kumpulan terpilih utama, iaitu makanan dan minuman bukan alkohol," katanya dalam satu kenyataan.

Data bulan Ogos menunjukkan peningkatan harga bagi kebanyakan kategori, termasuk pengangkutan yang melonjak 21.8 peratus, dan restoran dan hotel yang meningkat 6.5 peratus.

Kerajaan telah menaikkan harga minyak sebanyak 41 peratus dalam bulan Jun, sebagai langkah untuk mengurangkan peningkatan kos subsidi, tetapi telah membayangkan bahawa kadar harga boleh diturunkan tidak lama lagi.

Inflasi kekal tinggi

Selepas mengumumkan Indeks Harga Pengguna (CPI) bagi bulan Ogos, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad berkata, beliau tidak menjangka CPI bagi bulan September akan lebih rendah.

"Walaupun, kesan sepenuhnya pengurangan harga petrol dalam bulan Ogos dan sekarang belum diambilkira sepenuhnya,
CPI bagi bulan September mungkin tidak lebih rendah.

"Harga petrol yang rendah dijangka dijangka akan diimbangi oleh peningkatan perbelanjaan semasa cuti hari raya dan 30 surcaj bagi pengangkutan awam," kata Shahrir.

Bagaimanapun, beliau tidak menjangka CPI telahpun sampai ke paras puncaknya.

Shahrir berkata, kadar inflasi nampak telah stabil ekoran peningkatan bulan ke bulan hanya 0.2 peratus.

Bagaimanapun, kadar purata inflasi bagi tahun ini dijangka di sekitar 4.8 peratus.

- Malaysiakini

AR: Tak tahulah Malaysia nih kalau dipimpin oleh PEROMPAK!!!!

Harga Minyak Turun Hanya 10 sen Aje... Jadi RM2.45Kerajaan hari ini mengumumkan penurunan sebanyak 10 sen lagi harga minyak berkuatkuasa esok.

Berikutan itu, harga minyak petrol jenis RON 97 kini turun kepada RM2.45 seliter manakala harga RON 92 pula turun kepada RM2.30 seliter.

Kerajaan juga mengumumkan pengurangan minyak diesel, juga sebanyak 10 sen, kepada RM2.40 seliter.

Ketika mengumumkan penurunan harga minyak tersebut, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, ia diputuskan dalam mesyuarat jemaah menteri hari ini.

"Keputusan ini diambil setelah mengambil kira harga purata minyak dunia untuk tempoh sebulan terakhir ini," katanya dalam satu kenyataan petang ini.

Harga-harga berkenaan, tambah beliau, ditentukan dengan mengambil kira harga sebenar petrol daripada 1 September hingga 22 September lalu.

Abdullah berkata, untuk tempoh sebulan terakhir ini, harga minyak dunia telah mengalami turun naik yang ketara.

"Namun secara purata, ia telah menurun sedikit berbanding harga purata sebelumnya. Namun begitu, nilai ringgit berbanding dolar Amerika pula menyusut sepanjang tempoh yang sama.

"Oleh itu, mengaplikasikan formula yang digunapakai oleh kerajaan dalam menentukan harga runcit sebelum ini, pengurangan sebanyak 10 sen ini merupakan nilai pengurangan maksimum yang dapat diberikan oleh Kerajaan.

"Pelarasan harga minyak ini juga merupakan pelarasan harga yang kedua dilakukan oleh Kerajaan setelah pelarasan pertama dilakukan pada 23 Ogos yang lalu," katanya.

Sebelum ini, kerajaan telah menurunkan harga minyak sebanyak 15 sen.

Sehubungan, perdana berkata, kerajaan berharap penurunan harga minyak yang berkuatkuasa esok, akan dapat meringankan beban orang ramai, terutamanya dalam menyambut hari raya Aidilfitri.

- Malaysiakini

AR: Memang Dolah nih buta betul matematik!!!! Tang turun, memang kupit (Kalau tak paham maksud kupit nih, kena tanya orang kelantan)..... Buta ekonomi si Dolah nih.

Usah Terima Produk Susu Dari China Musim Perayaan Kali Ini

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan hari ini menasihati pengguna supaya tidak menerima sebarang susu dan hasilan susu dari China yang diberikan secara percuma sempena musim perayaan ini.

Pengarah Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Kementerian Kesihatan, Noraini Mohd. Othman berkata, pengguna yang masih ragu-ragu dengan keselamatan makanan di pasaran boleh menghubungi Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Kementerian Kesihatan.

Mereka boleh menelefon 03-88833655 atau 03-88833503 untuk mendapatkan maklumat lanjut, katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

Beliau turut meminta penjual supaya menyemak inventori produk jualan bagi mengenal pasti produk makanan yang mempunyai susu sebagai salah satu ramuan yang diimport dari China supaya segera mengeluarkan produk makanan itu dari premis masing-masing.

Katanya, penjual dinasihati menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri yang berhampiran untuk tindakan selanjutnya.

Noraini berkata, pengimport atau ejen yang mengimport susu dan hasilan susu dari China diminta menghentikan pengimportan itu serta merta dan jika produk makanan itu masih dalam simpanan, mereka dilarang daripada menjualnya.

Melamine, bahan kimia industri yang digunakan untuk membuat plastik dan baja, kaya dengan nitrogen dan apabila dicampur ke dalam susu, boleh menjadikan tahap protein lebih tinggi daripada yang sepatutnya.

Kesan melamine mengakibatkan iritasi apabila terhidu dan bersentuhan dengan kulit atau mata dan pengambilannya melalui makanan boleh merosakkan sistem pembiakan, pembentukan batu karang dalam ginjal dan pundi kencing serta kegagalan ginjal terutama kepada bayi. BERNAMA

- mSTAR

Tengku Abdullah: Jangan Kaitkan Istana Dalam Pemilihan Umno


RAUB: Pemimpin dan anggota Umno di Pahang yang akan bertanding jawatan di peringkat bahagian parti itu bulan depan diingatkan oleh Tengku Mahkota Pahang Tengku abdullah Sultan ahmad Shah supaya tidak mengheret istana dalam meraih undi dan sokongan.

"Saya tidak nafikan terdapat pihak tertentu yang bertanding merebut jawatan dalam Umno bahagian datang bertemu dengan saya tetapi itu tidak bermakna saya merestui atau mereka mendapat sokongan dan perkenan saya untuk bertanding," titah baginda kepada pemberita selepas menghadiri perjumpaan dengan pemimpin tempatan, ahli politik, wakilwakil NGO dan kakitangan kerajaan Daerah Raub di sini hari ini.

Tengku Abdullah beritah tindakan mengheret istana boleh mengeruhkan keadaan dan membuat anggota Umno berada dalam keadaan serba salah untuk memilih pemimpin.

Menurut baginda, mereka yang menawarkan diri bertanding sepatutnya bertindak menampilkan kekuatan dan kewibawaan diri sendiri untuk meraih sokongan.

Dalam titahnya pada majlis itu, Tengku Abdullah menasihatkan rakyat Pahang supaya tidak bercakaran sesama sendiri sematamata kerana berlainan idealogi politik.

"Rakyat perlu kembali bersatu padu, bertolak ansur serta berkompromi dan bukannya terus berpecah belah kerana taksub dan ingin mempertahankan pemimpin tertentu," titah Tengku Abdullah. BERNAMA

- mSTAR

AR: Kahkahakah, bukan kali nih aje Tengku, UMNO nih guna Istana, tapi dulu, kini dan selama-selamanya mereka bukan mempergunakan Istana, tapi memaki hamun istana pun ada Tunku.... geng2 derih jusoh!!!!

Anwar: Pakatan 'tidak tergesa-gesa' tukar k'jaan


Setelah gagal dalam projeknya untuk mengambil alih kerajaan pada 16 September dan semalam, PKR mula mengendurkan langkahnya selepas bertemu tokoh-tokoh utama PAS dan DAP.

Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata pihaknya akan "terus mengejar matlamat kami dengan berhati-hati" dan "tidak terpancing untuk bertindak tergesa-gesa" yang boleh membawa keadaan tidak stabil dan tidak menentu dalam negara.

Seperti perdana menteri, penasihat PKR itu turut menafikan wujudnya rundingan antara Pakatan Rakyat dengan kerajaan melalui pihak ketiga bagi proses penggantian kerajaan pusat.

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini mengecam kenyataan ketua penerangan PKR Tian Chua yang dilaporkan berkata "orang tengah" kini sedang berbincang dalam langkah Pakatan Rakyat menumbangkan BN.

Abdullah menyifatkan kenyataan itu "paling gila" pernah didengarnya, Anwar pula berkata beliau "tidak tahu-menahu" tentang rundingan seumpama itu.

Anwar mengadakan pertemuan tertutup dengan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Kota Bharu semalam berhubung projek penggantian kuasa yang digembar-gemburnya akan berlaku menjelang 16 September lalu.

Setelah gagal berbuat demikian, mantan timbalan perdana menteri itu menggesa Abdullah mengadakan sidang khas Parlimen semalam untuk membincangkan perkara itu tetapi permohonan itu ditolak mentah-mentah oleh perdana menteri.

- Malaysiakini

Kes Anwar Bersambung Hari Ini


Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim hadir di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini berhubung tuduhan liwat terhadapnya.

Pagi ini, Hakim SM Komathy Suppiah akan mendengar hujah dari pihak pendakwa dan peguambela sama ada kes tersebut boleh dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

Dalam prosiding sebelum ini, pihak pendakwa memohon kebenaran untuk memindahkan kes tersebut ke Mahkamah Tinggi.

Bagaimanapun, pihak peguambela membantah notis pemindahan kes tersebut yang ditandatangani oleh Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail.

Mereka membantah kerana Peguam Negara tidak seharusnya memainkan sebarang peranan dalam kes ini kerana beliau sendiri sedang disiasat berhubung aduan mereka bukti dalam kes-kes terhadap Anwar 10 tahun lalu.

Hakim Komathy kemudiannya menangguhkan prosiding hingga ke hari ini untuk membolehkan kedua-dua pihak membuat persiapan untuk berhujah.

Sementara ini, kawalan keselamatan ditingkatkan di kompleks mahkamah Jalan Duta di mana beberapa buah trak Unit Simpanan Persekutuan (FRU) bersiap sedia manakala anggota polis ditempatkan di pelbagai lokasi.

Mereka yang hendak memasuki bilik mahkamah juga perlu menjalani pemeriksaan polis.

Anwar tiba kira-kira jam 9.50 pagi dan masuk ke bilik mahkamah lapan minit kemudiannya. Kes ini dijadual didengar jam 10 pagi.

Pada 7 Ogos lalu, Anwar didakwa atas tuduhan melakukan hubungan seks di luar tabii terhadap bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Jika didapati bersalah, beliau berdepan dengan hukuman 20 tahun penjara. Anwar kini dibebaskan atas ikatjamin.

Bagaimanapun, para penyokongnya bimbang sekiranya ikatjamin tersebut dibatalkan, mengakibatkan Anwar ditahan di penjara sementara menunggu perbicaraannya - satu proses yang mungkin memakan masa berbulan-bulan.

Bagaimanapun, isu tersebut tidak dibangkitkan dalam prosiding sebelum ini dan ia juga dijangka tidak dibangkitkan hari ini.

- Malaysiakini

Apa akan jadi esok?

SMS demi SMS yang diterima. Baik dari gurauan bahawa orang Terengganu sekadar dapat menikmati bubur lambuk sahaja petang ini untuk berbuka puasa dengan Pak Lah, dan Zaid letak jawatan hingga kepada SMS keluhan Arif Shah selepas tewas di Permatang Pauh baru-baru ini (di hujung nanti IB selitkan serba sedikit keluhan beliau).

Dalam kita ingin menumpukan kepada mempertingkatkan amal ibadat di bulan Ramadhan yang mulia ini scenario politik tanah air semakin hangat.

[Itulah sebab utama IB kurang menulis – kerana tak mahu pembaca hilang tumpuan kepada ibadat sekali setahun ini. Juga IB sendiri pun hendak juga berusaha – tetapi yang ini IB terpaksa tulis jugalah serba sedikit].

Terbaru ialah pertemuan empat mata Najib dan Pak Lah. Dikatakan hasilnya ialah Najib akan membuat satu pengumuman penting yang bakal mengejutkan. Betul tidak wallahu ’alam.

Apakah tarikh 16 September ini akan berlaku seperti yang dijanjikan Anwar? Kalau mengikut urutan peristiwa yang sepatutnya berlaku sebelumnya untuk 16hb dijadikan tarikh perubahan kerajaan – maka ianya MUSTAHIL untuk berlaku esok.

Kalau Anwar kata semuanya ”on-track” itu tidak tahulah apa yang Anwar maksudkan. Walaubagaimanapun ketidaktentuan tidak banyak membantu negara, ekonomi, dan mengambil masa kita untuk beribadat di bulan yang mulia ini. Amat gelisah - untuk mana-mana pihak sekali pun. Ketidaktentuan ini biarlah berakhir dengan secepat mungkin – ”pi lah belah mana pun”.

Kemudian berbalik kepada cerita Arif Shah, ramai rakan-rakan yang rapat dengan beliau serta ahli keluarga beliau memaklumkan Arif Shah kini sendirian mengharungi pelbagai janji yang telah dibuat bukan oleh beliau tetapi oleh janji-janji manis pelbagai pemimpin parti yang datang berkempen. Pelbagai orang datang menagih. Dikatakan juga hutang kini di keliling dek kerana peruntukan kempen lesap di tengah jalan dan pelbagai bayaran tidak dilunaskan. Ada juga yang mengatakan sabotaj banyak yang berlaku.

Nampaknya budaya UMNO belum hendak berubah lagi.

Sekian, IB

- Ibrahim Baba

AR: Tulisan IB nih diambil pada 15 September yang lalu tatkala menjelangnya tarkh 16 September.... namun, esok masih ada... Sabaq aje!!! "Sekiranya Takut Menghadapi Risiko, Usah Berbicara Soal Perjuangan!!!"

Pemuda Sabah Sokong Khairy


Pemuda Umno Sabah hari ini menyatakan sokongan terbukanya kepada Naib Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin untuk bertanding jawatan ketua pergerakan itu dalam pemilihan parti Disember ini.


Ketua Pemuda Umno Sabah Datuk Japlin Akim berkata Khairy telah membuktikan ketokohannya sebagai pemimpin yang dapat memenuhi aspirasi pergerakan itu.


“Bagi saya dan rakan-rakan Pemuda di Sabah, sokongan tidak berbelah bagi kepada Khairy ini adalah kerana kami tahu komitmen beliau terhadap perjuangan Umno, dan pada masa yang sama beliau adalah seorang insan yang boleh dipimpin iaitu suka menerima pandangan rakan dan orang lain,” katanya kepada Bernama hari ini.


Japlin, yang juga Pembantu Menteri Pembangunan Infrastruktur Negeri berkata, Khairy juga dikenali sebagai pemimpin yang berilmu, berani serta lantang menyuarakan hak-hak Pemuda.

"Beliau mesra dengan golongan muda di Sabah, dan kami berpendapat tidak ada masalah bagi mereka untuk mengemukakan permasalahan dan tuntutan Pemuda di peringkat cawangan," katanya.


Selain Khairy, bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo, Ahli Parlimen Jerlun Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir dan ketua Umno bahagian Padang Besar Datuk Zahidi Zainul Abidin telah menawarkan diri untuk bertanding jawatan itu yang akan dikosongkan oleh Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang berhasrat merebut jawatan naib presiden Umno.
AR: Apa punya jampi dan mentera campur mendrem yang budak KJ nih pakai...... ada jugak orang yang nak calonkan!!!! menyampah i!

Blog Stats