Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Saturday, November 29, 2008

Ibu MB Terengganu meninggal dunia

mStar - KUALA TERENGGANU: Ibu Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said meninggal dunia di Pusat Perubatan Kemaman kira-kira pukul 10.30 malam tadi kerana sakit tua.

Wook Ali, 88, menghembuskan nafas terakhirnya setelah dimasukkan ke pusat perubatan tersebut sejak seminggu lepas.

Kematian Allahyarham disahkan oleh Setiausaha Politik Menteri Besar Terengganu, Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid.

Ketika itu, Ahmad yang merupakan anak bongsu daripada enam beradik, berada di sisi ibunya bersama anggota keluarga yang lain.

Jenazah Allahyarham akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Telok Kalong selepas Zohor, hari ini. BERNAMA

PKR sedia 'tempur' Sarawak, Anwar terus beri harapan tubuh kerajaan

mStar - SHAH ALAM: Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan memulakan langkah drastik 'menggempur' Sarawak bagi memastikan pengaruhnya dapat menembusi negeri berkenaan bemula bulan hadapan.

Penasihat parti itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata rintihan dan kemahuan rakyat di Sarawak yang sangat inginkan perubahan sentiasa didengari dan akan diberi perhatian yang serius.

"Mudah-mudahan kita dapat menjana kekuatan yang lebih dan seruan rakan di Sarawak juga kita dengar dan kita sudah putuskan mulai bulan hadapan ahli-ahli Parlimen dan pimpinan PKR untuk 'bertempur' di Sarawak," katanya semasa menyampaikan Ucapan Khas Penasihat PKR di Kongres Tahunan Nasional ke-5 PKR di sini hari ini.

Anwar juga melahirkan keyakinan Pakatan Rakyat yang dianggotai PKR, PAS dan DAP akan terus bekerjasama bagi memastikan perubahan besar akan berlaku di Sarawak malah terus memberi harapan untuk membentuk kerajaan.

"Kita percaya pimpinan PAS dan DAP akan sama-sama membantu kita supaya kita saksikan perubahan besar di Sarawak dan mudah-mudahan ada juga perubahan besar lainnya yang akan berlaku di negara kita," katanya sambil disambut tepukan gemuruh penyokongnya.

Kongres berkenaan dihadiri oleh kira-kira tujuh ribu penyokong parti itu yang terdiri datipada 1927 perwakilan, 1200 pemerhati dan hampir empat ribu pemerhati terbuka yang datang dari seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak.

Beliau berkata harapan seluruh rakyat masih tinggi untuk melihat perubahan dalam kepimpinan politik negara.

"Saya percaya harapan kita masih tinggi kerani kita janjikan perubahan walaupun perubahan ini masih belum capai sepenuhnya.

"Harus ingat, perubahan ini bukan untuk politik peribadi tetapi untuk tegakkan satu sistem yang bebas," katanya.

Tegas beliau walaupun perubahan kuasa masih belum berlaku pada 16 September namun semangat perjuangan yang diperjuangkan rakyat tidak akan tergugat walaupun menghadapi cabaran dari pelbagai pihak.

"Saya percaya walaupun dengan sepak terajang mereka tak mungkin akan gugat semangat kejituan dan kepahlawanan rakyat jelata," katanya.

Tambah beliau lagi, sentimen perkauman yang dimainkan Umno dan Barisan Nasional (BN) seolah-olah 'jaguh Melayu tulen' yang mempertahankan hak kaum Melayu.

"Padahal mereka sendiri yang melakukan pembohongan...merekalah pemimpin Melayu yang pecah amanah," katanya.

Anwar yang juga Ketua Umum Pakatan Rakyat berkata pakatan itu tidak akan sekali-kali mempertikaikan apa yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan.

"Kita janjikan suara rakyat...suara keramat. Apa yang termaktub dalam Perlembagaan mengenai soal kedudukan bahasa Melayu, agama Islam, kuasa Raja-raja serta hak keistimewaan orang Melayu tidak akan kita pertikaikan," katanya.

gambar-gambar sekitar kongres Nasional Keadilan

SUMBER : sya~reformis

Kenangan Peribadi Bersama Razali Ismail

Si_anu : " Izinkan aku mencoret sebuah kenangan bersama dato razali ismail yg telah meninggal dunia. Kenangan ini berdasarkan kisah benar yg tiada tokok tambah.

Aku pernah mengajar di terengganu sekitar 90-an. Kisah aku mengenali dato razali razali ialah ketika dia menjadi naib pengetua mak tab pasir panjang sekitar tahun 1997. Ketika itu aku mengambil kursus dalam perkhidmatan 14 minggu.

Ketika aku sedang berada dlm satu slot kursus itu dia masuk dan membuat syarahan atau anilisis pendek mengenai sebuah karya sastera bertemakan "beruk". Cerpen beruk yg aku tak ingat siapa pengarangnya mengisahkan kesusahan seorang murid diluar bandar....

Murid itu terpaksa buat part time mengambil kelapa oleh bantuan beruknya. Antara kisah beruk dan murid itd itu ialah suatu hari ketika si guru datang melawat murid tersebut di rumahnya(kerana selalu ponteng sekolah). Beruk itu tiba-tiba naik angin dan mencederakan si guru. Murid itu kemudian membunuh beruk itu kerana mahu "menyelamatkan " gurunya.

 Selepas membaca sinopsis cerita beruk itu lalu dato razali pun membahaskan pengajaran dari kisah tersebut. Nadanya bersahja dan pidatonya hebat. Suaranya pun agak baku. Aku sangat tertarik dengan pidatonya yg berisi..dia begitu bersemangat sekali, pendekata aku minat pidatonya.

Selepas slot itu dia pergi melawat ke kelas lain "lawatan ke setiap kelas" fikir ku.

Suatu petang aku bersama rakanku bermain badminton di dewan maktab.tibu-tiba aku dikejutkn dengan kehadiran dato razali dan join sekali bermain. Aku agak kaget dan terpegun. Satunya kerana aku tak jangka nak bermain badminton dengan kami dan satu lagi aku langsung tak cekap bermain, malu jugak nak bermain! Tapi yg terselit di minda ku ketika itu ialah ialah dato razali ni senang kira, tak pilih bulu dan sebagainya.

Di satu pagi khamis kalau tak salah aku ada perhimpun rutin untuk pelajar maktab. Dato razakli (masa tu tak dapat le lagi dato) pun berucap yg sekira-kiranya membawa maksud katanya dimaktab tidak dibenarkan merokok pd banyak tempat. Utk mereka yg gemar dan mahu merokok dia telah menyeeediakan satu tempat yg bergelar "zon bunuh diri" aku tak berapa ingat samada zon itu benar2 wujud, kerana aku tak merokok.dia begitu bersemangat sekali, pendekata aku meminati pidato dan penampilan nya..tak lupa gaya bahasanya.

Ketika isu anwar timbul aku mendengar ucapannya menggunakan kalimah "reformasi" dalam ucapannya seolah2 membayangkan dia menyokong reformasi ds anwar. Dlm fikiran ku "sah", dia menyokong dato seri anwar.

Bila aku sudah tamat kursus dan kembali ke sekolah asal, beliau berkunjung ke sekolah ku di felda. Itu adalah satu siri melawat guru-guru praktikal dari maktabnya. Ketika itu dia ada memberi taklimat kepada kami para guru di sekolh felda yg berkenaan. Lagi sekali aku tersentak kerana dia menggunakan kalimah "reformasi" dalam konteks pendidikan. Antara klimah lain yg popular baginya ialah "kebejatan sosial" dan "re-engineering" dgn bahasanya yg agak baku...

Terakhir yg aku tahu khidmatnya dalam pendidikan ialah jadi pengetua di maktab perguruan batu rakit.pada pilihnrya 1999 (kalau tak salah aku). Aku dikejutkan dengan kenyataan beliau menjadi seorang calon pru bn di satu kawasan di kuala terengganu. Dalam fikiranku ketika itu "kalau tak salah aku dia ni penyokong ds anwar, macammana boleh jadi calon umno pulak".. Minatku terhadapnya menjadi semakin pudar selepas insiden pru 1999 itu....aku masih keliru akan mazhab politiknya....apa agendanya?

Harga Sayur Naik


HARGA cili merah dijual pada harga RM16 sekilogrami
di Pasar Pudu semalam.
--------------------------------------------------------------------------------
Sumber : M Zubair Affandi

KUALA LUMPUR - Masalah bekalan yang semakin berkurangan ekoran keadaan cuaca yang tidak menentu sejak kebelakangan ini merupakan antara penyebab berlakunya peningkatan terhadap harga sayur-sayuran secara mendadak di pasaran ketika ini.

Tinjauan di beberapa pasar sekitar ibu negara mendapati, harga beberapa jenis sayur-sayuran meningkat hampir 100 peratus berbanding pada Oktober lalu.

Perkara itu diakui oleh seorang peniaga di Pasar Pudu, Wong Sew Eai, 49, yang menyatakan dia terpaksa menjual sayur-sayuran dengan harga yang tinggi disebabkan penetapan harga oleh pemborong.

"Sayur yang cepat naik ialah cili merah, cili kecil, salad, kangkung dan bayam," kata- nya yang turut memaklumkan bahawa kenaikan harga telah menjejaskan pendapatan hariannya.

Dengan sebab itu, cili merah terpaksa dijual pada harga RM16 sekilogram berbanding RM8 sebelum ini, salad daripada RM4 kepada RM6 sekilogram, manakala cili kecil dijual pada harga RM10 sekilogram berbanding RM5 pada bulan lalu.

Sementara itu di Kuantan, harga sayur-sayuran naik mendadak di pasaran negeri ini berikutan dakwaan bekalan terhad akibat hujan yang berlarutan di beberapa dae- rah pengeluar sayur terutama di Cameron Highlands, Kuala Lipis dan Temerloh.

Tinjauan di Pasar Besar Kuantan semalam mendapati, harga sawi naik sebanyak RM1.50 kepada RM5.50 sekilogram, manakala tomato RM8 berbanding RM6 sebelum ini.

Harga lada hijau pula naik kepada RM9.50 bagi setiap kilogram berbanding RM8 pada minggu lalu, disusuli lada merah meningkat sebanyak RM2 kepada RM9.

Di Johor Bahru, harga sayur di sekitar daerah ini dijual bercampur-campur dan tinjauan di beberapa pasar mendapati, terdapat sayur yang dijual pada harga yang rendah berbanding minggu lepas, begitu juga sebaliknya.

Di Pasar Awam Larkin, harga bayam hijau dan cili merah dijual lebih murah iaitu sekitar RM2.50 dan RM11 sekilogram berbanding minggu lalu masing-masing RM3.67 dan RM14.

Harga bagi sayur seperti halia tua pula masih dijual sama seperti minggu lalu iaitu RM4 sekilogram, kacang buncis (RM6), kangkung cina (RM2.50), kobis bulat yang diimport (RM3), kobis bunga (RM6), kobis panjang (RM4) dan timun (RM3).

Di Pasar Awam Ulu Tiram pula, antara sayur yang mengalami kenaikan harga sebanyak 50 sen berbanding minggu lalu masing-masing ialah kacang buncis (RM6.50), kobis bunga (RM6.50) dan kobis panjang (RM4.50).

Di Perak pula, tinjauan Kosmo! di Pasar Besar Ipoh di sini mendapati, beberapa sayur seperti cili merah, kangkong, sawi, timun, menyaksikan kenaikan harga.

Cili merah yang biasanya dijual pada harga RM10 sejak Hari raya Aidilfitri kini dinaikkan kepada RM16 sekilo- gram oleh kebanyakan peniaga di pasar tersebut.

- KOSMO!

Mawi: Mana bukti saya ahli PKR?

Pemuda Besut : SHAH ALAM: "Mana ada? Mana bukti?," begitulah reaksi spontan dari penyanyi popular Mawi ketika diasak dengan pertanyaan benarkah beliau adalah ahli Parti keadilan Rakyat (PKR), seperti yang heboh diperkatakan di sebuah laman web kini.

"Masa bila...?. Lagipun tahun 1999, saya belum pun mendaftar untuk mengundi di SPR. Jadi macam mana saya hendak sertai parti itu?," jelas Mawi menafikan berita yang tersebar di laman web tersebut.

Mawi, yang ditemui di saringan Separuh Akhir Muzik-muzik kategori etnik kreatif di Studio Sri pentas 2, Plaza Alam Sentral, Shah Alam sebentar tadi, terus-terusan menafikan penglibatan beliau dengan parti pembangkang itu.

Kenyataan Mawi ini sekaligus menyangkal dakwaan bahawa beliau pernah bergiat bersama Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam pilihanraya umum ke-10 dan menyertai parti itu di bahagian Senai.

Dakwaan ini dibuat oleh Timbalan Ketua AMK Johor Zabidie Abas di kongres Angkatan Muda Keadilan (AMK) yang berlangsung di Stadium Malawati, Shah Alam hari ini.

Zabidie, yang juga pembahas pertama mendakwa bintang paling popular Akademi Fantasia itu pernah menampal poster bersama jentera parti di Kulai.

Katanya lagi, Mawi atau nama sebenarnya Asmawi Ani, pernah terlibat membantu PKR dalam pilihanraya umum 1999.

Zabidie sewaktu membahaskan ucapan dasar ketua AMK Shamsul Iskandar Md Akin yang bertemakan 'Memimpin Harapan Rakyat' dilaporkan berkata:

"Kita hendak imbas kembali nostalgia beliau (Mawi) panjat pokok kelapa menampal poster bersama kita."

"Saya dari Kulai, Mawi dari Kulai. Tuan-tuan tahu, dulu beliau bersama-sama saya tampal poster. Dia jentera bawah saya," katanya di hadapan 600 perwakilan pergerakan itu dari seluruh negara.

Namun, menurut Zabidie lagi, nama Mawi tidak ada dalam senarai keahlian yang dikeluarkan PKR tahun ini.

Difahamkan, nama Mawi disebut oleh Zabidie sebagai satu saranan agar PKR mengambil sikap mendekati golongan seniman, termasuk penyanyi yang mempunyai pengaruh besar dalam masyarakat.

Lewat petang tadi, Bernama melaporkan bahawa Zabidie pernah cuba memujuk jiran sekampungnya penyanyi Mawi menganggotai PKR tetapi Mawi enggan.

Menurutnya, Mawi memberi alasan ingin menumpukan perhatian kepada kerjaya seninya selain memilih untuk bersikap neutral dalam politik.

mStar


Artikel Berkaitan : Mawi Tampal Poster Keadilan

Blog Stats