Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Saturday, November 29, 2008

Kenangan Peribadi Bersama Razali Ismail

Si_anu : " Izinkan aku mencoret sebuah kenangan bersama dato razali ismail yg telah meninggal dunia. Kenangan ini berdasarkan kisah benar yg tiada tokok tambah.

Aku pernah mengajar di terengganu sekitar 90-an. Kisah aku mengenali dato razali razali ialah ketika dia menjadi naib pengetua mak tab pasir panjang sekitar tahun 1997. Ketika itu aku mengambil kursus dalam perkhidmatan 14 minggu.

Ketika aku sedang berada dlm satu slot kursus itu dia masuk dan membuat syarahan atau anilisis pendek mengenai sebuah karya sastera bertemakan "beruk". Cerpen beruk yg aku tak ingat siapa pengarangnya mengisahkan kesusahan seorang murid diluar bandar....

Murid itu terpaksa buat part time mengambil kelapa oleh bantuan beruknya. Antara kisah beruk dan murid itd itu ialah suatu hari ketika si guru datang melawat murid tersebut di rumahnya(kerana selalu ponteng sekolah). Beruk itu tiba-tiba naik angin dan mencederakan si guru. Murid itu kemudian membunuh beruk itu kerana mahu "menyelamatkan " gurunya.

 Selepas membaca sinopsis cerita beruk itu lalu dato razali pun membahaskan pengajaran dari kisah tersebut. Nadanya bersahja dan pidatonya hebat. Suaranya pun agak baku. Aku sangat tertarik dengan pidatonya yg berisi..dia begitu bersemangat sekali, pendekata aku minat pidatonya.

Selepas slot itu dia pergi melawat ke kelas lain "lawatan ke setiap kelas" fikir ku.

Suatu petang aku bersama rakanku bermain badminton di dewan maktab.tibu-tiba aku dikejutkn dengan kehadiran dato razali dan join sekali bermain. Aku agak kaget dan terpegun. Satunya kerana aku tak jangka nak bermain badminton dengan kami dan satu lagi aku langsung tak cekap bermain, malu jugak nak bermain! Tapi yg terselit di minda ku ketika itu ialah ialah dato razali ni senang kira, tak pilih bulu dan sebagainya.

Di satu pagi khamis kalau tak salah aku ada perhimpun rutin untuk pelajar maktab. Dato razakli (masa tu tak dapat le lagi dato) pun berucap yg sekira-kiranya membawa maksud katanya dimaktab tidak dibenarkan merokok pd banyak tempat. Utk mereka yg gemar dan mahu merokok dia telah menyeeediakan satu tempat yg bergelar "zon bunuh diri" aku tak berapa ingat samada zon itu benar2 wujud, kerana aku tak merokok.dia begitu bersemangat sekali, pendekata aku meminati pidato dan penampilan nya..tak lupa gaya bahasanya.

Ketika isu anwar timbul aku mendengar ucapannya menggunakan kalimah "reformasi" dalam ucapannya seolah2 membayangkan dia menyokong reformasi ds anwar. Dlm fikiran ku "sah", dia menyokong dato seri anwar.

Bila aku sudah tamat kursus dan kembali ke sekolah asal, beliau berkunjung ke sekolah ku di felda. Itu adalah satu siri melawat guru-guru praktikal dari maktabnya. Ketika itu dia ada memberi taklimat kepada kami para guru di sekolh felda yg berkenaan. Lagi sekali aku tersentak kerana dia menggunakan kalimah "reformasi" dalam konteks pendidikan. Antara klimah lain yg popular baginya ialah "kebejatan sosial" dan "re-engineering" dgn bahasanya yg agak baku...

Terakhir yg aku tahu khidmatnya dalam pendidikan ialah jadi pengetua di maktab perguruan batu rakit.pada pilihnrya 1999 (kalau tak salah aku). Aku dikejutkan dengan kenyataan beliau menjadi seorang calon pru bn di satu kawasan di kuala terengganu. Dalam fikiranku ketika itu "kalau tak salah aku dia ni penyokong ds anwar, macammana boleh jadi calon umno pulak".. Minatku terhadapnya menjadi semakin pudar selepas insiden pru 1999 itu....aku masih keliru akan mazhab politiknya....apa agendanya?

Blog Stats