Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Sunday, October 19, 2008

Siapa Orang Abdullah Yang Mahathir Suruh Buang?

BAKAL Perdana Menteri yang akan bersara Abdullah Ahmad Badawi marah benar dengan bekas Perdana Menteri yang masih aktif berpolitik Mahathir Mohamad. Abdullah seperti sedih, kecil hati dan geram dengan Mahathir apabila bekas ahli Umno itu mencampuri urusan pemilihan Umno dengan bertindak menjadi Pengarah Pemilihan Umno.

Tindak tanduk Mahathir itu disifatkan Abdullah sebagai menimbulkan perkelahian dalam Umno dan berkata Mahathir tidak berhak untuk mencampuri urusan Umno kerana beliau orang luar, bukan ahli Umno lagi.

Kata Abdullah, Mahathir pandai-pandai menentukan sesiapa yang patut dipilih dan dibuang. Apa yang menyebabkan Abdullah seakan berang apabila Mahathir meminta agar membuang orang-orangnya.

Sebelum ini Mahathir pernah menyebut berberapa nama yang layak menjadi Perdana Menteri sebagai mengganti Abdullah. Apabila Mohd Najib Razak bersikap mendiamkan diri Mahathir menempelak Najib dengan menamakan atau menyebut nama Muhyiddin Yassin, Rais Yatim sebagai mereka yang layak menggantikan Abdullah.

Mahathir tidak sesekali menyebut nama Tengku Razaleigh Hamzah sebagai orang sesuai atau layak walaupun hakikinya Tengku Razaleigh lebih layak berbanding Muhyiddin dan sudah lama menyatakan hajat untuk merebut jawatan presiden.

Siapakah orang-orang Abdullah yang disebut Mahathir itu? Jika dirujuk kepada nama-nama itu mereka dalam jemaah menteri, dari 19 jemaah menteri Melayu, 11 orang menteri yang dilihat orang Abdullah dengan mengambil kira mereka ini menjadi menteri selepas Abdullah menjadi Perdana Menteri.

Sementara lapan orang menteri pula dilihat sebagai berpihak kepada Mohd Najib Razak memandangkan mereka pernah berkhidmat dengan Najib ataupun seangkatan dengan bakal Perdana Menteri yang diraikan itu. Mereka ini juga dianggap sebagai talam dua muka atau biantang dua alam kerana boleh hidup di kedua kem, Najib atau Abdullah.

Menteri yang dikatakan orang Abdullah dan disuruh pecat oleh Mahathir ialah;

1. Amirsham A Aziz (Menteri di Jabatan Perdana Menteri),
2. Syed Hamid Albar (Menteri Dalam Negeri),
3. Nor Mohamed Yaacob (Menteri Kewangan II),
4. Shaziman A Mansor (Menteri Tenaga, Sumber dan Komunakasi),
5. Ahmad Shabery Chik (Menteri Penerangan),
6. Dr Rais Yatim (Menteri Luar),
7.Ismail Sbari Yaacob (Menteri Belia dan Sukan),
8. Noh Omar (Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi),
9. Azlina Othman Said (Menteri Pelancungan),
10. Zulhasnah Rafique (Menteri Wilayah Persekutuan),
11. Khalid Nordin (Menteri Pengajian Tinggi).

Mereka ini dikatakan tidak selamat sekiranya Najib menjadi Perdana Menteri ataupun akan ditukar ke kementerian yang tidak glamour.

Bagaimana pun nama-nama seperti Syed Hamid Albar, Khalid Nordin dan Ahmad Shabery Chik mungkin akan dikekalkan Najib memandagnkan pengalaman dan bakat mereka.

Manakala lapan menteri yang dikira selamat dan bersikap macam haiwan dualam pula ialah;

1. Mohamad Nazri Aziz (Menteri di Jabatan Perdana Menteri),
2. Ahmad Zahid Hamidi (Menteri di Jabatan Perdana Menteri),
3. Zain Mohamad (Menteri Jabatan Kerjaraya),
4. Muhyiddin Yassin (Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, selaku Ketua),
5. Mustapa Mohamed (Menteri Pertanian, Industri dan Asas Tani),
6. Shahrir Abdul Samad (Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehawal Pengguna),
7. Hishamuddin Hussein (Menteri Pelajaran),
8. Shafei Afdal (Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan - selaku Tim Ketua).

Nama-nama seperti Awang Adek Hussein, Rafidah Aziz, Tengku Adnan Mansor dan Mkhriz Mahathir mungkin akan dipertimbangkan balik oleh Najib untuk dibawa ke dalam Kabinet atas Nasihat Mahathir. ~ MSO

- Pemuda Besut

Ketua Wanita: Shahrizat perlu 7 pencalonan lagi...

Sehingga malam tadi, Naib Ketua Wanita, Datuk Shahrizat Abdul Jalil mendapatkan 32 pencalonan untuk jawatan ketua Wanita.

Sejumlah 17 bahagian Wanita lagi mencalonkan Shahrizat untuk bertanding jawatan ketua pergerakan itu Mac depan.

Ini bermakna beliau memerlukan tujuh lagi pencalonan untuk layak bertanding jawatan tersebut.

shahrizat abdul jalilShahrizat dijangka mendapat pencalonan mencukupi apabila sebahagian lagi bahagian Wanita Umno selesai bermesyuarat hari ini.

Sehingga malam tadi, 103 daripada 191 Wanita Bahagian telah selesai bermesyuarat.

Perkembangan tersebut cukup menarik kerana mengikut rancangan peralihan kuasa dalam pergerakan tersebut, penyandang jawatan ketua Wanita, Tan Sri Rafidah Aziz bersetuju menyerahkan jawatan tersebut kepada Shahrizat Jun depan.

Sementara itu, Shahrizat dan Rafidah masing-masing mendapat 13 pencalonan untuk mempertahankan jawatan ketua dan naib ketua.

Mereka mendapat pencalonan dari Bahagian Jasin, Ledang, Bakri, Arau, Bera, Labis, ekijang, Tapah, Lenggong, Kepong, Kuala Langat, Selayang, Kuala Langat dan Hulu angat menjadikannya keseluruhan 71 pencalonan.

Persaingan bagi jawatan naib ketua Wanita pula menyaksikan Ketua Wanita Bahagian Kuala Kangsar Datuk Kamilia Ibrahim kini mengumpulkan 24 pencalonan.

Sehingga malam tadi, beliau mendapatkan pencalonan tambahan daripada 15 bahagian Wanita di seluruh negara.

Manakala Menteri Pelancongan Datuk Seri Azalina Othman Said mengumpul lima pencalonan dan Ketua Wanita Johor Datuk Halimah Mohamed Sadique (dua pencalonan).

Sementara itu, seorang lagi exco Wanita, Dr Norraesah Mohamad turut dicalonkan untuk bertanding jawatan naib ketua.

Beliau dicalonkan oleh Wanita bahagian Marang yang bermesyuarat semalam.

- Malaysiakini


ARef : Ikut hangpalah......... apa yang paling aku nak tergolek gelak ialah, abang azalina othman nak jadi naib ketua wanita...... takder contoh wanita langsung ke apa nih UMNO????? jauhkan anak2 anda dan janda2 daripada abang nih...... kehkehkeh.

Lawak Pagi : Ku LI masih Menanti....

PETALING JAYA: Persidangan Perwakilan Umno Bahagian masuk minggu kedua dengan tumpuan menjurus sama ada Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah akan memperoleh pencalonan untuk bertanding jawatan Presiden parti.

Sekurang-kurangnya 40 bahagian akan mengadakan persidangan masing-masing hari ini dan esok.

Difahamkan persidangan hari ini akan diadakan sebelah pagi.

Sehingga kini setelah 30 bahagian mengadakan mesyuarat, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak telah menyapu bersih kesemua pencalonan manakala Tengku Razaleigh, pemimpin pertama yang menawarkan diri untuk kerusi tersebut belum memperoleh sebarang pencalonan.

Jawatan Presiden terbuka untuk persaingan selepas Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memutuskan untuk tidak mempertahankan kedudukannya dalam pemilihan Mac depan.

Ketika ditemui di Kota Bharu baru-baru ini, Tengku Razaleigh berkata, beliau menawarkan alternatif kepada ahli-ahli untuk memimpin parti.

"Saya masih yakin akan memperoleh sokongan. Sebab itu saya menawarkan diri," kata beliau yang pertama kali bertanding jawatan Presiden pada 1987 tetapi tewas dengan 43 undi kepada Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Ketua Umno Bahagian Gua Musang itu yang mengetengahkan visi termasuk mengubah sistem pemilihan jika berpeluang memenangi jawatan Presiden mengakui sedang berhadapan dengan halangan tetapi menyerahkan kepada ahli-ahli untuk memutuskan sokongan mereka.

Beliau yang menekankan tentang keperluan perubahan pucuk kepimpinan sejak Mac lalu telah berulang kali berkata, akan bertanding jawatan Presiden sama ada Abdullah mempertahankan kedudukannya ataupun tidak.

Di sebalik keyakinan Tengku Razaleigh itu, Najib yang telah menguasai 30 pencalonan memerlukan 28 lagi minggu ini untuk memperoleh pencalonan minimum sebanyak 58 untuk melayakkan diri bertanding jawatan Presiden.

Pemerhati-pemerhati melihat beliau akan memperolehnya minggu ini.

Najib merupakan antara tiga anak bekas Perdana Menteri kini mendahului senarai pencalonan pemilihan peringkat pusat Umno dengan dua daripada mereka sudah pun melepasi had kelayakan untuk bertanding.

Najib, kini Timbalan Presiden; Ketua Pemuda, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Exco Pemuda, Datuk Mukhriz Mahathir berada di kedudukan teratas senarai pencalonan masing-masing jawatan Presiden, Naib Presiden dan Ketua Pemuda.

Bagi jawatan Naib Presiden, Hishammuddin pula telah memperoleh 25 pencalonan, disusuli Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi (16), Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal (15), Datuk Seri Mohd. Khaled Nordin (11), Datuk Seri Syed Hamid Albar (6), Datuk Seri Dr. Rais Yatim (4), Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad (4), Datuk Seri Shahidan Kassim (3), Datuk Seri Mohamad Hasan (2), Datuk Seri Dr. Jamaluddin Jarjis (2), Tan Sri Annuar Musa (1).

Jawatan itu memerlukan pencalonan minimum 20.

Bagi jawatan Timbalan Presiden yang memerlukan 39 pencalonan, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah memperoleh 24 pencalonan manakala Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan Tan Sri Muhammad Muhamad Taib masing-masing tiga pencalonan.

Bagi jawatan Ketua Pemuda, Mukhriz telah memperoleh 42 pencalonan sehingga petang semalam.

Beliau disusuli oleh Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dengan 21 pencalonan; Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo (12) dan Datuk Zahidi Zainul Abidin pula satu pencalonan.

Najib merupakan anak kepada Perdana Menteri kedua, Hishammuddin (anak Perdana Menteri Ketiga) dan Mukhriz pula anak Tun Dr. Mahathir, Perdana Menteri keempat.

Kini Najib merupakan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan manakala Hishammuddin mengetuai Kementerian Pelajaran.

Mukhriz, Ahli Parlimen Jerlun tidak memegang apa-apa jawatan dalam Kabinet.

Pencalonan terbaru malam tadi bagi Mukhriz diperoleh daripada Bahagian Merbok.

Selain bahagian, Pemuda, Wanita dan Puteri juga mengadakan persidangan masing-masing.

- mSTAR


ARef : Kecian raser nak terajang pun ada Ku Li nih...... nak apa lagi, harituh, elok2 hang dah ramai orang sokong, duk paksa Paklah letak jawatan awai2 buat apa???? Kalau tak, hang dapat gaks lah memecahkan telur tuh..... rasernya, nanti, telur tuh dah pecah, mesti busyuk punya...... busyuk sebab ada Hantu Altantuya.... so, jangan bimbang Ku Li........

Best!!!! Wanita UMNO Baling Kerusi... Kahkahkah... Mopcip!!!

KUALA SELANGOR: Semalam Persidangan Pemuda Umno Bahagian Rantau Panjang.

Hari ini Persidangan Wanita Umno Bahagian Kuala Selangor kecoh dengan insiden baling kerusi dan tindakan keluar dewan oleh beberapa perwakilan cawangan.

Kedua-dua insiden itu berpunca daripada bantahan mereka terhadap tindakan Pengerusi Tetap Wanita Umno Kuala Selangor, Zaini Khalid yang tidak memberi peluang kepada perwakilan terbabit untuk mencadangkan 10 nama perwakilan cawangan untuk menghadiri mesyuarat bahagian itu esok.

Laporan Bernama menyebut, pihak media juga dihalang daripada masuk ke dalam dewan mesyuarat untuk mengikuti proses pengundian.

Bahagian itu mencalonkan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil untuk bertanding jawatan Ketua Wanita Umno dan Datuk Kamilia Ibrahim sebagai naibnya pada pemilihan parti, Mac depan.

Bagi jawatan ketua wanita bahagian, penyandangnya Datin Paduka Mesrah Selamat mengekalkan jawatannya apabila menewaskan Ketua wanita Umno cawangan Pekan Kuala Selangor Datuk Dr Zahrah Abdul Kadir.

Daripada 253 perwakilan yang mengundi, Mesrah memperoleh 146 undi manakala Zahrah 105 undi sementara dua undi rosak.

Mesyuarat itu dirasmikan oleh Ketua Umno Bahagian Kuala Selangor, Datuk Amiruddin Setro.

Semalam, Persidangan Pemuda Umno Bahagian Rantau Panjang hari ini kecoh apabila sekumpulan individu bertindak agresif dengan menjerit dan melaungkan rasa tidak puas hati bagi membantah jumlah perwakilan yang didakwa tidak sah.

Suasana kecoh itu bermula pada 9.30 pagi apabila mesyuarat berkenaan bermula di Sekolah Kebangsaan Seri Kiambang dan berikutan keadaan itu berlarutan selama sejam, Polis Daerah Pasir Mas terpaksa menggunakan Unit Tindakan Ringan Antirusuhan untuk mententeramkan keadaan.

Suasana tegang itu berlaku apabila Pengerusi Tetap mesyuarat berkenaan Nordin Ibrahim mengumumkan seramai 461 perwakilan daripada 144 cawangan layak mengundi.

- mSTAR


ARef : Lawak siot!!!! geng2 mokcik selendang terbang katanya..... kuikuikui..... lawak giler...... mesti ada adengan mencarut dan memaki hamun sama sendiri nih!!!! yang konpem, adengan tarik selendang merah UMNO tuh...... giler ar.... Taubatlah mopcip oi!!!!! Takyahlah dok runsing pasai UMNO lagi...... HARAMKAN UMNO!!!!!

Blog Stats