Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Saturday, October 18, 2008

MCA : Tee Keat Presiden, Soi Lek Naib....


Inilah keputusannya.... namun... cam ajaib ajer di Malaysia nih kan??? Orang yang terlibat skandal seks nih.... masih dipilih jadi pemimpin.... kahkahkahkah.......Terkini!!! Pencalonan Ketua Pemuda UMNO, Khir Tempe Mengejar KJ.....

bm version umno youth candidate nominations 171008

Sehingga Jam 8 Malam ini..... didapati 104 bahagian telah mengadakan mesyuarat dan mencalonkan Mukhriz pada tahap tertinggi dan otomatik masuk ke carta nama yang akan bertanding jawatan Ketua Pemuda UMNO.

Namun.... KJ terus statik dengan jumlah 26 pencalonan yang dijangka tidak akan layak untuk masuk ke carta pertandingan..... Khir Tempe terus mengejar KJ dan seterusnya akan melonjakkan jumlah pencalonannya bagi memasuki carta....

Apa yang pasti, jumlah pencalonan untuk Mukhriz terus bertambah. Untuk KJ pula, memang kalau diikutkan memang takder sapa nak ambik hang jadik ketua pun!!!! Pandang dan Lihatlah, sekiranya KJ menang dalam pencalonan di bahagian tertentu.... Pasti perwakilan akan memberontak.... ada2 aje.... tapi, memang perlu pun, sebab lebih daripada separuh perwakilan tidak mengundi KJ...... namun, pelik bin ajaib, KJ jugak yang menang dalam pencalonan....

Pasti ada tangan ajaib yang sedang buat konar baring atas katil sambil kira undi.... Lawak siot!!!! Undi UMNO bilang ataih katil...... patut suka sangat main liwat2 nih!!!! sampai nak kira undi pun kira atas TILAM!!!! Sepatutnya, Tilam tuh perlu diusung ke mahkamah sebagai bahan kes..... kahkahkah.... Apa punya Turrrrrrrrrrrrr lah UMNO nih!!!!

Menyingkap Kronologi Kegagalan Misi Najib Razak Menjadi Perdana Menteri Malaysia

Melihat UMNO yang semakin tenggelam dan akan pupus, maka berbondong-bondonglah ahli akar umbi yang kini sudah mula menyertai Pakatan Rakyat. Pergolakan dalam UMNO sudah tidak dapat dielakkan lagi.

Susulan daripada keputusan Pak Lah tidak mahu mengekalkan jawatan Presiden dan mungkin melepaskan jawatan Perdana Menteri kepada Najib menerusi proses peralihan kuasa dilihat sebagai keterlaluan.

Ini kerana, ia mematikan semangat demokrasi dalam parti serta menyebabkan ahli terpaksa menerima individu yang tidak berwibawa dan dicurigai sebagai pemimpin negara. Masalahnya, jika pemimpin itu hanya untuk parti UMNO tidak menjadi halangan. Namun, bila jadi Perdana Menteri maka ia akan menjadi pemimpin seluruh rakyat Malaysia. Sanggupkah kita menerima kenyataan ini?

Pak Lah Kekalkan Jawatan Ketua Bahagian UMNO

Lazimnya, bila tahu kita akan mengundur diri maka kita akan beri ruang yang seluas-luasnya kepada pengganti untuk mengatur perjalanan pentadbiran. Namun, tidak bagi Pak Lah. Beliau bukan sahaja tidak bercuti malahan tidak menarik diri dari dicalonkan di kawasannya. Biarpun Mac 2009, mengamit memori manis buat Najib namun harus dingat banyak petanda-petanda awal dan isyarat yang memungkinkan kenyataan itu tidak mungkin terjadi. Pak Lah mungkin melepaskan jawatan Presiden tetapi tidak Perdana Menteri. Tambahan pula bila dilihat Pak Lah masih mengekalkan jawatan sebagai Ketua Bahagian Kepala Batas baru-baru ini. Semua ini menyebabkan rakyat semakin pening melihat "gelodak" yang melanda kapal UMNO itu. Justeru itu siapakah yang bakal menjadi Perdana Menteri dan Presiden UMNO jika bukan Najib?. Terdapat ramalan mengatakan bahawa Pak Lah akan terus berkuasa. Beliau hanya melakukan keputusan baru-baru ini atas desakan kepimpinan dan mahu meredakan keadaan. Justeru itulah beliau mengumumkan tidak mahu dicalonkan untuk bertanding jawatan Presiden UMNO Mac ini. Keputusan itu memberi ruang yang terbuka kepada Najib untuk naik setapak lagi sebagai orang nombor satu negara.

Perbicaraan Akta Hasutan Raja Petra Dijalankan

Namun, harus diingat dalam politik macam-macam boleh terjadi. Bahkan lebih parah lagi hingga bunuh-membunuh. Ini biasa kita lihat dalam politik hari ini. Maka itu apakah petanda yang Najib akan gagal mengejar impiannya itu?. Pastilah beliau akan disabit atau dipanggil ke mahkamah untuk kes hasutan yang melibatkan Raja Petra sekarang ini. Agak pelik bila Raja Petra yang kini ditahan ISA kemudian dibicarakan atas kesalahan yang lain. Walhal sepatutnya kes lain itu dibuang kerana beliau sudah ditahan ISA, iaitu undang-undang yang lebih tinggi dari segala undang-undang di negara ini. Maka itu, perbicaraan Raja Petra sekarang ini dilihat semakin "berhati-hati" dalam usaha pihak-pihak tertentu untuk mengaitkan Najib dan Rosmah dalam kes Altantunya Shariibu. Umum melihat keputusan kes yang akan diumumkan hujung bulan ini akan memihak kepada semua tertuduh.

Penahanan Raja Petra Dibuat Secara Tergesa-Gesa

Belum pun cukup 60 hari disiasat dibawah akta ISA, tiba-tiba kita dikejutkan dengan penahanan beliau atas akta zalim itu selama dua tahun. Beliau dihantar ke Kem Kemunting secara tergesa-gesa. Bukankah ini menunjukkan pihak-pihak tertentu ingin melindungi Raja Petra dari dikacau ganggu oleh pihak-pihak terbabit. Dengan penahanan ISA, maka Raja Petra sebenarnya akan selamat dari ancaman yang berkaitan. Tambahan pula beliaulah individu yang memegang banyak bukti kukuh tentang pembabitan Najib dan Rosmah dalam kes Altantunya itu. Anehnya Najib atau Rosmah tidak pula "menyaman" Raja Petra atas akuan bersumpahnya itu. Mereka hanya menafikannya di media. Malahan Najib bersumpah tidak kenal "wanita Monggolia" itu ketika kempen pilihnaraya kecil Permatang Pauh dulu. Ramai yang sangsi mengapa Najib tidak bersumpah "tidak kenal Altantunya" dan hanya menyebut wanita Monggolia?. Lantaran itulah ketika Raja Petra ditahan ISA, segala salinan fail Najib itu telah diserahkan kepada 4 orang individu yang berbeza untuk didedahkan satu persatu.

Pendedahan Skandal Najib-Rosmah Dimulakan

Maka akhirnya siri pendedahan bermula serentak dengan kes perbicaraan mahkamah yang dihadapi oleh Raja Petra. Bermula dengan pendedahan Kickdefella perihal sogokan RM200 juta terhadap Pak Lah bagi menutup kes Altantunya dan juga pendedahan Rosmah membayar RM5 juta kepada saksi Penyiasat Bersendirian Balasubramaniam supaya menarik balik akuan sumpahnya. Kemudian yang terbaru pendedahan tentang kes pembelian 12 Helicopter bagi menggantikan Nuri. Dimana terdapat unsur penipuan dalam hal ini ketika Najib menjadi Menteri Pertahanan. Kes ini telah didedahkan kepada umum baru-baru ini. Khabarnya banyak lagi pendedahan akan dilakukan dalam masa terdekat ini termasuk tiket perjalanan, penginapan serta foto-foto berkatian antara Rosmah, Najib dan Altantunya semasa ke Perancis dulu. Pendekatan siri pendedahan ini seiring dengan kes mahkamah yang sedang dihadapai oleh Raja Petra.

Keputusan Kes Altantunya Akan Diumumkan

Hujah ini dikuatkan lagi dengan sikap Sirul dan Azilah yang senantiasa mengelak dari diambil gambar oleh media sejak awal beliau ditahan dan didakwa lagi. Semua ini menjurus ke arah pembebasan kerana itulah imej dirinya dielakkan. Ini membolehkan beliau dapat hidup bebas selepas dibebaskan nanti. Bahkan, tidak ada rakyat Malaysia yang akan kenal diri mereka biarpun jasadnya berada bersebelahan dengan kita. Maka itu mereka akan dapat bergerak seperti biasa tanpa ada sebarang sekatan. Hujah ini amat "konkrit", melihat kepada penghujung perbicaraan Altantunya, pihak peguambela sudah menunjukkan banyak keraguan terhadap tertuduh. Bukankah ini satu skrip biasa yang direka untuk memberi gambaran yang mereka tidak bersalah nanti.

Jika mereka tidak bersalah, siapakah yang akan dipersalahkan?. Masih ingatkah kita kepada kes Noritta Shamsuddin?, pragawati sensasi yang dibunuh kejam dulu?. Dalam kes itu, tertuduh Hanif Basree telah dibebaskan setelah terdapat prima facie yang beliau tidak bersalah membunuh Norrita. Mahkamah memutuskan "terdapat dua lembaga misteri yang tidak dikenal pasti" telah membunuh pragawati itu. Masalahnya, hingga sekarang lembaga itu masih belum dikenalpasti dan didedahkan kepada umum. Akhirnya kes itu ditutup begitu sahaja tanpa sebarang hukuman kepada pesalah sebenar. Terkadang kita pun naik hairan dengan "profesionalisme" penyiasatan polis dalam kes ini. Kes berprofail tinggi yang akhirnya tiada kesudahannya. Hingga rakyat mula tertanya-tanya siapakah yang bersalah. Bahkan ada yang mengaitkan nama-nama pemimpin tertinggi terlibat dalam kes ini.

Maka, bagaimanakah Sirul, Azilah dan Razak Baginda boleh terlepas?. Kesnya adalah sama, kemungkinan mereka akan dibebaskan atas fakta "melenyapkan mayat". Ini bermakna mereka melakukan kerja "bom" bukan tujuan membunuh, tetapi sebaliknya melenyapkan mayat. Ini bermakna mayat sudah dibunuh dan mati ketika mereka melakukanya. Maka dalam pertuduhan mahkamah mereka dituduh "membunuh", bila pertuduhan ini dibacakan sekali lagi maka "melenyapkan mayat" bukanlah dikategorikan membunuh orang yang bernyawa. Melenyapkan mayat banyak cara, bagi orang Islam dikebumikan, bagi orang India di bakar serta macam-macam lagi caranya. Maka mereka bertiga pasti dituduh melenyapkan mayat cuma caranya mereka meletupkan dengan "bom C4". Maka itu mereka tidak boleh dituduh dan harus dibebaskan. Soalnya siapakah yang membunuh?. Itu persoalan lain, samalah dalam kes Noritta sehingga ke hari ini masih belum terjawab. Mungkin juga mahkamah akan merumuskan terdapat "lembaga yang tidak dikenalpasti telah membunuh Altantunya". Bukankah ini satu alasan logik untuk membolehkan semua tertuduh dilepaskan.

Najib Dan Rosmah Bakal Dipanggil Sebagai Saksi

Dengan perbicaraan kes Raja petra yang semakin membongkarkan cerita sebenar perihal pembunuhan Altantunya itu. Maka sudah pasti mahkamah akhirnya akan diarahkan memanggil Najib dan Rosmah sebagai saksi. Akhirnya mereka akan menghadapi perbicaraan tersebut satu persatu. Ini akan berlarutan agak lama dan melepasi tempoh Mac 2009. Pak Lah akan mengatakan beliau tidak campur tangan kes mahkamah dan Najib perlu membela diri. Akhirnya Najib akan diberi cuti sehingga kesnya selesai. Ini bermakna beliau tidak dapat bertanding dalam pemilihan UMNO Mac nanti. Dengan kuasa yang ada pada Pak Lah, sudah pasti beliau akan meneruskan kuasanya sebagai Presiden dan juga Perdana Menteri.

Pak Lah Laksana Agenda Yakinkan Rakyat

Bagi meyakinkan rakyat beliau masih layak menjadi Perdana Menteri dan Presiden UMNO, maka Pak Lah meberi segala "kebajikan" kepada rakyat. Beliau mempunyai banyak agenda ke arah itu yang sudah dirangka baru-baru ini. Langkah beliau mengarahkan penurunan harga minyak sekarang ini membuatkan rakyat akhirnya kembali "sayang" kepada Pak Lah. Maka, rakyat akan nampak Pak Lah sudah insaf dan mula prihatin dengan nasib mereka. Akhrinya ini akan membuatkan majoriti perwakilan UMNO sebulat suara mahu Pak Lah dikekalkan sebagai Presiden UMNO dan juga Perdana Menteri. Tambahan pula dalam masa yang sama Najib masih diberikan cuti untuk menghadapi kes yang sedang dibicarakan. Mahkamah akan sengaja melengah-lengahkan kes tersebut bagi memberi masa yang panjang untuk Pak Lah terus berkuasa bagi meneruskan pertadbirannya.

Maka itu, sedarlah kita bahawa Najib Razak juga akan "kempunan" nanti. Cara terbaik Najib harus lakukan ialah memastika semua yang dirancang ini gagal. Jika tersilap langkah, sudah pastilah beliau akan terus ditamatkan riwayat politiknya. Justeru itulah kita lihat Pak Lah begitu percaya kepada Najib. tetapi itu didepan, sebaliknya dibelakang beliau tahu Mahathir adalah seteru Najib yang merencanakan proses peralihan kuasa diawalkan dari jadual sepatutnya. Sama-samalah kita ikuti perjalanan kisah ini dan nantikan keputusannya. Jika ini berlaku, maka terbuktilah misi Najib akhirnya berjaya juga digagalkan !

[Kronologi ini hanyalah pandangan pihak kami dan tidak ada kena-kena dengan pihak-pihak berkaitan. Namun mungkin anda juga ada pandangan tersendiri. Kami tidak memaksa untuk anda bersetuju dengan pandangan ini. Kami hanya memberi pandangan ikhlas yang sudah boleh dibaca, jika anda juga berpandangan seperti kami maka terimalah semuanya. Tetapi jika anda berpandangan lebih jauh atau tidak percaya semua ini, anggaplah ia sekadar pandangan peribadi daripada pihak kami. Kita hanya merancang, tapi Allah yang akan menentukan. Apapun yang berlaku, pastikan Pakatan Rakyat berjaya mengambil alih tampuk pemerintahan negara dalam masa terdekat ini. Itu harapan rakyat sebenarnya]

- PahangDaily

Tun Dr Mahathir umpama ‘P Ramle’ dalam politik Melayu


PahangDaily: Kalau Allahyarham Tan Sri P Ramle dianggap lagenda dalam dunia perfileman Melayu kerana jasa dan karya-karya agungnya, Pak Tam rasanya Tun Mahathir juga boleh dianggap ‘P Ramlee’ dalam dunia politik Melayu.

Pak Tam mengatakan begitu bukan sahaja kerana jasa keduanya dalam dua dunia yang berbeza tetapi juga kerana sanjungan orang Melayu kepada keduanya yang dianggap berlebihan dan melampau.

Jasa keduanya Pak Tam tidak pertikai. Samada allahyarham P Ramle mahupun Tun Dr Mahathir,keduanya adalah pujaan dan sanjungan orang Melayu. Samada jenerasi muda ataupun tua, keduanya adalah lagenda.

Kerana sanjungan dan pujaan yang berlebihan, kita terlupa keduanya juga ada salah dan silap sepanjang karier dan sumbangan yang dibuat. Tetapi Pak Tam tidak berminat untuk mempersoalnya kerana mungkin kerana jasa yang banyak dan besar maknanya, sedikit kesilapan dan kekurangan tidak menjadi persoalan bagi orang Melayu.

Cumanya, kita tidak boleh menjadikan keduanya dalam dua dunia yang berbeza sebagai ‘perbandingan’ dan ‘titik tolak’ untuk melihat yang selepas daripada mereka.

Dalam dunia perfileman Melayu P Ramle dianggap lagenda. Karyanya dikaji dan diberi perbandingan. Cukup hebat dan tidak ada tolok bandingnya. Bukan semasa zamannya malah hingga kini. Bila berbicara tentang jatuh bangun filem Melayu, filem P Ramle sering diperbandingkan. Hinggakan karya Datuk Yusof Haslam, Mahadi J Murat dan sesiapa sahaja selepas itu hingga kini dianggap tidak mencapai piawan mutu dan kehebatan filem Melayu.

P Ramle mungkin berjaya dan hebat ketika zamannya, tetapi mungkin tidak sekarang. Disebabkan hampir semua steysen tv menayang semula cerita-cerita P Ramlee saban minggu ianya dianggap bandingan terbaik. Hinggakan menenggelam terus tokoh-tokoh sezaman dengannya.

Begitu juga rasanya dengan Tun Dr Mahathir, bekas Perdana Menteri kita. Jasanya selama 22 tahun cukup besar dan tetap disanjung dan dihargai oleh seluruh rakyat Malaysia. Tetapi tidak bermakna kerana jasa dan lagendanya beliau, sesiapa sahaja menjadi Perdana Menteri selepas beliau perlu dibanding dan diukur dengan kehebatan beliau.

Bezanya P Ramle sudah tiada lagi sedangkan Tun Dr Mahathir masih sihat dan masih menjadi ikon politik Melayu. Suara Tun masih diterima pakai orang, ‘filem’ Tun masih di ‘tayang’ saban hari oleh ‘tv’ politik Melayu. Orang yang dulu menjadi musuh kini dah berkawan baik semula dengan Tun. Tun terus menjadi juru cakap politik Melayu malah Tun ada ‘pewaris’ yang sedang di bina untuk terus menakah dalam dunia politik Umno.

Pak Tam rasa tidak adil bagi Pak Lah jika segala apa yang dilakukannya mahu dibandingkan dengan Tun. Kenapa Pak Lah perlu menjadikan kepimpinan Tun sebagai titik tolak atau lebih tepat kena ‘merujuk’ dengan Tun terlebih dahulu.

Tun sepatutnya tidak banyak campurtangan dalam politik Melayu. Jasa dan budi beliau tetap dikenang orang. Hari ini adalah zaman Pak Lah. Beri kebebasan dan ruang yang selesa untuk Pak Lah mengurus dan mentadbir parti dan negara. Kalau Pak Lah dikatakan punca kemerosotan Barisan Nasional dalam pilihan raya lalu, apakah Tun tidak ‘mempunyai saham’ dalam memastikan merosotnya sokongan terhadap BN.

Pak Tam : Adalah molek kalau Tun tidak terus mempersoalkan pentadbiran Pak Lah kerana bukankah Pak Lah adalah pilihan Tun dan bukanya pilihan ahli Umno ketika itu.

ARef : Aku laks rasanya, Tok Det nih memang boleh disamakan juga, tapi dari segi sandiwaranya dalam politik demi politik dan kekayaan anak beranaknya.... Lihatlah!! Kerana, Anwar tidak mahu menggadaikan wang negara daripada akaun petronas, Tok Det dengan rakus menghina Anwar dengan memfitnah tuduhan liwat dan menghumban Anwar ke dalam penjara dengan sistem Mahkamah yang menipu!!! korek.. korek... korek!!!! takkan dah lupa kut....


Ketua Pemuda UMNO : Adakah KJ Layak Bertanding???

(RALAT: Razali Ibrahim dengan 46 pencalonan)

Diberitakan daripada Malaysiakini petang ini..... Mukhriz Mahathir semakin galak dengan angkanya apabila pertambahan jumlah pencalonannya kini berjulam 50.....

Namun, KJ semakin tertekan kerana masih mampu mencapai angka 39 setelah hanya mendapat 26 pencalonan sahaja.....

Walau apa pun, Khir Toyo mengejar daripada belakang dan berjaya mendapat 19 pencalonan dan ianya mampu mengurangkan pencalonan bagi KJ dan seterusnya menyekat KJ daripada bertanding jawatan Ketua Pemuda UMNO dan akhirnya KJ mungkin akan mati begitu sahaja dalam jawatan tertinggi Pemuda UMNO.


Untuk jawatan Naib ketua pemuda UMNO pula...... 2 calon yang telah layak untuk bertanding, iaiatu Razali dan Reezal Merican terus meninggalkan peserta-peserta lain..... Nampak gayanya, jawatan Naib Ketua Pemuda UMNO akan menyaksikan pertandingan satu lawan satu yang mana Reezal Merican adalah proxy kepada KJ..... Kalau dulu, KJ menang FREE sahaja dalam perebutan Naib Ketua Pemuda UMNO apabila pemuda-pemuda UMNO semuanya pengecut.... namun, setelah Tsunami berlarutan semenjak Mac lalu.... adalah sikit2 Pemuda UMNO yang baru bangkit daripada tidor... namun, masih ramai yang bermimpi di siang hari.

Apabila Pak Menteri Masuk PAS....

Sejuk aje mata memandang.... kalau Pak2 Menteri nih masuk PAS...... Di doakan camtuhlah, sebaik-baiknya.
Blog Stats