Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Tuesday, September 23, 2008

24 September 2008 : Anwar Ke Mahkamah Untuk Filem Liwat 2

Doakan semoga perbicaraan hari esok dijalankan dengan secara seadil-adilnya dan sekiranya Anwar Ibrahim jelas dan terang mengemukakan ALIBI beliau pada 26 JUN 2008, wajiblah hendaknya mahkamah menghentikan perbicaraan fitnah ini!!!!

Semoga Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak ditangkap!!!

LAWAN TETAP LAWAN!!!

Pemuda Wilayah : Turunkan Harga Minyak Bawah RM 2

Kamaruzaman Mohamad mengetuai rombongan pemuda wilayah menghantar memorandum kepada Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna pada pukul 10 pagi tadi.

Memorandum tersebut menggesa kerajaan supaya menurunkan harga miinyak di bawah harga RM 2 sebelum Hari Raya Aidilfitri.

Memorandum tersebut telah diterima oleh En. Zahari yang merupakan setiausaha sulit kanan kepada Y.B. Dato’ Shahrir Bin Abdul Samad.


Beberapa orang yang turut bersama menghantar memorandum ialah Kamarul Arif Ambak (Timbalan Ketua DPPWP), Herman Samsudeen (Ketua Penerangan DPPWP), Suhaimi Abd Aziz (exco DPPWP) dan Zulkarnain Borhan (exco DPPWP).

Berikut memorandum yang yang telah dihantar:

MEMORANDUM
DEWAN PEMUDA PAS WILAYAH
KEPADA
MENTERI PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN HAL EHWAL PENGGUNA
23 SEPTEMBER 2008

”TURUNKAN HARGA MINYAK DIBAWAH HARGA RM 2”Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (Pemudawilayah) memandang serius kenyataan YB Menteri untuk menurunkan harga minyak sebelum hari raya ini.

Trend penurunan harga minyak kini sedang berlaku diseluruh dunia maka menjadi suatu kewajaran untuk pihak Kerajaan menurunkan harga yang sedia ada.

Ketika Kerajaan menaikkan harga minyak pada 5 Jun 2008 yang lalu, harga minyak bagi negara-negara OPEC adalah USD 118.75 setong. Justeru Kerajaan mengambil langkah drastik dengan menaikkan harga minyak petrol sebanyak 78 sen dan diesel sebanyak RM1.00 setiap liter, sekaligus menyebabkan harga baru petrol dan diesel meningkat RM2.70 seliter dan RM2.58 seliter.

Kenaikkan itu diikuti oleh kenaikkan kos pengeluaran dikilang dan akhirnya mendesak harga barangan pengguna di dalam pasaran melambung tinggi. Aliran ini menyebabkan kos hidup rakyat meningkat khususnya bagi mereka yang berpendapatan kurang dari RM 2000 sebulan dan juga bagi mereka yang tingagal dibandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur.

Pada 23 Ogos 2008, Kerajaan menurunkan harga minyak petrol sebanyak 15 sen dan diesel sebanyak 8 sen. Penurunan itu menjadikan harga baru petrol sebanyak RM2.55 seliter dan diesel RM2.50. Walaubagaimana pun kesan penurunan itu tidak begitu dirasai kerana harga barangan pengguna tidak menampakkan perubahan besar.

Rakyat mengharapkan agar kadar penurunan itu ditingkatkan dan mendesak para pengeluar dan peniaga turut menurunkan harga barang dagangan mereka dipasaran.

Jika dilihat pada rekod yang lalu, pada 28 Februari 2006, Kerajaan menaikkan harga petrol kepada RM 1.92 dimana pada ketika itu harga minyak bagi negara OPEC adalah USD 93.49 setong. Harga berkenaan lebih tinggi berbanding harga terbaru pada 19 September iaitu USD 88.53 setong, oleh itu sewajarnya harga yang baru diberikan akan oleh Kerajaan adalah lebih rendah dari itu atau tidak melebihi dari RM 2 seliter.

JADUAL 1 : Statistik Semasa Harga Minyak DiPasaran OPEC dan Seluruh DuniaSumber : *Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC)
** Energy Information Administration (EIA), USA

Kami memahami beban kewangan yang ditanggung oleh Kerajaan kerana sebarang perubahan harga minyak boleh memberikan kesan kepada kadar subsidi dan projek-projek lain Kerajaan. Walaubagaimana pun, bebanan rakyat khususnya yang berpendapatan rendah juga haruslah diambil kira.

Harga minyak dipasaran dunia boleh berubah setiap hari tetapi di Malaysia, sebuah negara kecil perubahan harga minyak mengambil masa yang terlalu lama!
Kecekapan pengurusan diperingkat Kerajaan adalah dituntut agar trend turun naik harga minyak dunia dapat diselaraskan dengan harga bagi pasaran tempatan tanpa menunggu masa yang terlalu lama untuk penilaian harga baru.

Sekurang-kurangnya Kerajaan boleh membuat semakan harga pada setiap minggu. Perubahan harga tidak akan menjejaskan operasi semasa syarikat penjual Minyak dan Gas sekiranya semakan mingguan dibuat. Minyak adalah komoditi yang bergerak pantas dan kadar penjualannya juga tinggi sesuai dengan kadar permintaan yang sentiasa melebihi.

Kerajaan wajar menyediakan jadual anggaran harga masa hadapan sebagai panduan. Anggaran boleh dibuat berdasarkan rekod harga pada minggu yang sebelumnya dan ini akan memudahkan penentuan harga pasaran dan agihan subsidi.

Dicadangkan juga, agar pihak Kementerian mewujudkan satu Unit Khas yang berfungsi untuk mengkaji dan mengawal harga minyak ini setiap minggu.

Menjelang syawal tahun ini, rakyat begitu terasa dengan bebanan kenaikkan harga minyak yang mempengaruhi harga minyak. Oleh itu Pemudawilayah sekali mengesa akan pihak Kerajaan dapat menimbangkan kadar yang lebih kompetatif untuk harga minyak baru iaitu dibawah RM2.

Sekian. Terima Kasih.

Kamaruzaman MohamadKetuaDewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan

http://dppwp.wordpress.com/

SUMBER DIAMBIL : rusly_islam

Hottt!!!! : Anwar Bertemu Nik Aziz dan Abdul Hadi Di Kota Bharu


KOTA BHARU, 23 Sept: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengadakan pertemuan khas dengan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di sini hari ini.

Pertemuan itu bermula jam 12.05 tengahari tadi di rumah rasmi MB Kelantan, JKR 10.

Presiden PAS, Abdul Hadi kelihatan mula-mula sampai di situ iaitu kira-kira jam 11.50 pagi diikuti Nik Aziz yang sampai kira-kira jam 11.55 pagi.

Anwar pula tiba kira-kira jam 12.05 tengahari.Hanya mereka bertiga sahaja terlibat dalam pertemuan tertutup itu.

Turut mengiringi Anwar ke JKR 10 adalah anggota Parlimen dari PKR Saifuddin Nasution Ismail, Amran Abdul Ghani dan Abdul Aziz Abdul Kadir.

- Siasah

AR: Nampaknya, hubungan makin cemerlang antara Pakatan Rakyat nih, cuma UMNO aje tak habis2 lontarkan bom2 C4 fitnah terhadap Pakatan Rakyat!!! Semoga pertemuan ini membangkitkan lagi kegemilangan perubahan negara dan juga kegimalangan Islam.

Penyokong PM tunggu lampu hijau untuk bertindak


Abdul Aziz Mustafa

KUALA LUMPUR, 22 Sept (Hrkh) - Menggambarkan sama ada Umno akan berpadu atau berpecah kini terletak kepada keputusan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, laman web berita Malaysian Insider (MI) melaporkan, para penyokong Abdullah hanya menanti lampu hijau darinya sahaja untuk menggerakkan kempen tanpa batasan di peringkat Umno bahagian-bahagian.

Kempen yang mempunyai masa hanya beberapa minggu sahaja itu bertujuan memastikan Abdullah mendapat pencalonan yang mencukupi untuk mempertahankan jawatannya sebagai Presiden Umno.

Abdullah pula dilaporkan telah pun membatalkan hasrat untuk berundur seperti yang diucapkannya selepas dibelasah oleh rakan-rakannya dalam mesyuarat Majlis Tertinggi Umno (MT) Khamis lalu.

Biar apa pun yang akan terjadi, laporan-laporan menyatakan Perdana Menteri akan tetap mempertahankan jawatannya sebagai Presiden Umno dalam pemilihan parti Disember ini.
Keputusan itu dilaporkan telah dibuat setelah diyakinkan oleh menantunya, Khairy Jamaluddin dan para penyokong yang bergantung nasib kepada jawatan Perdana Menteri yang setakat ini masih lagi berada dalam cengkaman Abdullah.

Mereka dilaporkan telah berkejar ke Sri Perdana selepas mesyuarat MT Khamis lalu demi mententeramkan Abdullah yang dilanyak rakan-rakannya sendiri serta meyakinkan Presiden Umno yang dikatakan hampir menangis dalam mesyuarat MT itu bahawa beliau boleh mendapat pencalonan yang mencukupi untuk mempertahankan jawatannya.

Ada laporan yang menyatakan bahawa penyokong-penyokong Abdullah itu memberi harapan bahawa tidak kurang dari 100 pencalonan akan diperolehi oleh tokoh yang menjadi tempat mereka bergantung hidup itu.

MI menggambarkan penyokong-penyokongnya bagaikan berkampung di kediaman Abdullah sepanjang hujung minggu lalu untuk berbincang dan menyusun strategi menyambung hayat kepimpinan Abdullah yang bukan sahaja tidak dikehendaki rakyat malah ahli-ahli Umno sendiri.
Antara yang hampir berkampung di kediaman Perdana Menteri itu termasuk beberapa Ahli MT, Ketua-Ketua Perhubungan Umno Negeri dan kaki-kaki makan upah yang berkerja untuk kepentingan politik Abdullah.

Antara persetujuan penyokong-penyokong Abdullah itu, yang termasuk Datuk Seri Adnan Mansor, ialah Abdullah mampu mendapatkan sekurang-kurang 58 pencalonan untuk mempertahankan jawatannya sebagai Presiden Umno.

Menurut MI lagi, sebaik sahaja mendapat lampu hijau dari Abdullah, para penyokongnya itu akan turun ke bahagian-bahagian dan akan berleluasa dengan kempen tak mengenal batasan dalam masa yang tinggal beberapa minggu sahaja lagi.

Apa sahaja akan dilakukan asalkan Abdullah mendapat pencalonan yang mencukupi untuk mempertahankan jawatannya.

Jika Abdullah berkeras untuk mempertahankan jawatannya, timbalannya Datuk Seri Najib Tun Razak dipercayai akan menyokong hasrat Abdullah itu.

Walaupun beliau boleh mendapat pencalonan yang lebih banyak dari Abdullah untuk menjadi Presiden Umno, tetapi Najib dipercayai tidak sanggup menghadapi kemungkinan kedua-duanya akan cedera parah jika berlaku pertandingan antara mereka.

Apa pun, dengan nafsu menyala-nyala para penyokong Abdullah untuk berleluasa dengan kempen tak mengenal batas dalam masa beberapa minggu ini, rakyat Malaysia dan dunia mungkin akan menyaksikan pesta kincah-mengincah keburukan di antara sesama pemimpin Umno.

- Harakah

AR: Agak2nya.... penyokong Paklah nih yang seperti gambor kat atas nun ke??? yang duk jerit2 Kami Sayang Paklah!!! kehkehkeh... lawak giler siot!!!!

Pakatan Belum Utus Surat Kepada Agong

Jimadie Shah Othman

Pakatan Rakyat belum mengutus surat kepada Istana Negara bagi menghadap Yang di-Pertuan Agong untuk menyerahkan senarai nama ahli parlimen BN yang menyokong gabungan pembangkang sebelum membentuk kerajaan baru.

Anggota sekretariat Pakatan Rakyat, Johari Abdul yang diberi tanggungjawab menyerahkan surat itu berkata, beliau sedang menunggu arahan untuk berbuat demikian.

Beliau yang juga ahli parlimen Sungai Petani menambah, apabila ketiga-tiga pemimpin tertinggi PKR, DAP dan PAS memberikan arahan, beliau akan menghantarnya.

Johari berkata, beliau bagaimanapun tidak mengetahui isu kandungan surat itu.

“Saya cuma tukang hantar, orang suruh hantar saya hantar,” kata bekas ketua perhubungan PKR Kedah kepada Malaysiakini hari ini.

Mengulas sama ada surat kepada baginda menjadi sebahagian starategi Pakatan untuk mengambil alih pentadbiran daripada kerajaan BN, Johari berkata:

“Ada sebab kita letakkan 23 September (sebagai tarikh akhir untuk panggil sidang khas parlimen).

"Kalau (perdana menteri) Datuk Seri Abdullah (Ahmad Badawi) gagal – hari ini sudah berakhir – kita ada strategi selepas 23 September. Kita ada rancangan.”

Ketua penerangan PKR Tian Chua ketika dihubungi enggan mengulas lanjut perkara itu.

Tambahnya, tidak ada pemimpin Pakatan yang bercakap tentang perkara itu dan "persoalan ini tidak wujud."

Mereka diminta mengesahkan kenyataan ahli jawatankuasa pusat PAS Dr Mujahid Yusof Rawa yang dilaporkan menyebut Pakatan Rakyat telah mengutuskan surat rasmi bagi memohon mengadap Seri Paduka minggu lepas.

Beliau yang juga ahli parlimen Parit Buntar berkata, Pakatan Rakyat bergantung kepada Istana Negara untuk menasihatkan perdana menteri supaya memanggil sidang khas Parlimen untuk berdepan dengan usul tidak percaya yang mahu dibentangkan oleh pembangkang.

Malaysiakini hari ini difahamkan surat kepada baginda telah disediakan.

- Malaysiakini

Pak Lah nafi sudah ada pertemuan dengan Pakatan

Oleh ZANARIAH ABD MUTALIB

PUTRAJAYA: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menegaskan sehingga kini tiada sebarang pertemuan berlangsung antara Pakatan Rakyat dengan pihaknya bagi membincangkan masa depan politik dan pembentukan kerajaan baru oleh pembangkang.

"Tidak ada sebarang mesyuarat dengan orang-orang Datuk Seri Anwar Ibrahim," kata Perdana Menteri selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Ekonomi 2008 yang kedua di sini.

Beliau mengulas laporan agensi berita AFP hari ini bahawa pertemuan sudah mula diadakan di antara wakil Perdana Menteri dan Pakatan Rakyat berhubung perkara berkenaan.

Laporan itu memetik Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua bahawa sudah ada usaha awal ke arah itu.

"Itu adalah laporan paling gila yang pernah saya dengar. Kamu perlu fikir dahulu sebelum membuat laporan sedemikian," katanya.

Pagi ini ketika dihubungi mStar Online Tian berkata, pihaknya akan menggerakkan usaha sedemikian dalam waktu terdekat sama ada untuk membentuk kerajaan baru atau mewujudkan persefahaman di antara kedua-dua pihak berkenaan.

- mSTARAR:
Bila ya???? Dah tak sabaq cheq duk nunggu..... kehkehkeh.

1 Oktober Sasaran Baru Pakatan, Kes Anwar Esok

Oeh G. MANIMARAN dan ARIFUDDIN ISHAK

PETALING JAYA: Selepas dua permintaan Pakatan Rakyat ditolak Perdana Menteri minggu lalu, kini perikatan pembangkang itu meletakkan tarikh sasaran yang baru - 1 Oktober ini - cuba merealisasikan pelan menukar kerajaan.

Pada 16 September lalu, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi telah pun menolak permintaan Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim agar diadakan pertemuan bagi membincangkan keadaan politik semasa negara dan membincangkan proses peralihan kerajaan secara aman, dan syor diadakan sidang khas Parlimen hari ini, yang dikemukakan dua hari kemudian.

Sasaran 16 September dan 23 September sudah pun berlalu.

Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua ketika dihubungi berkata, Pakatan Rakyat akan terus memastikan peralihan kuasa akan berlaku pada tarikh tersebut walaupun sidang Parlimen tergempar bagi membolehkan undi tidak percaya kepada Perdana Menteri ditolak.

"Kita sasarkan peralihan kuasa secara aman akan berlaku sebelum hari raya nanti.

"Ataupun satu persefahaman ke arah itu (peralihan kuasa) akan dapat dicapai pada 1 Oktober nanti," katanya.

Sehubungan itu, kata beliau, Pakatan Rakyat sedang mengatur satu rundingan dengan wakil Perdana Menteri bagi membincangkan mengenai perlihan kuasa antara kerajaan Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat.

"Perdana Menteri enggan menemui kita, jadi kita akan berusaha untuk berurusan dengan pegawai-pegawainya untuk berbincang.

"Kami percaya melalui perbincangan kita dapat membentuk kerajaan dalam keadaan aman," katanya.

Ditanya sama ada Pakatan Rakyat mempunyai perancangan untuk mengadap Yang di-Pertuan Agung bagi memohon perkenan membentuk kerajaan baru, beliau berkata, perkara itu perlu diuruskan dengan cara terbaik.

"Sebelum kita mengadap Yang di-Pertuan Agung, lebih baik kita selesaikan dengan rakyat biasa dahulu," katanya.

Anwar mengumumkan saran Pakatan Rakyat membentuk kerajaan menjelang 16 September pada 1 April lalu.

Esok, Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur akan mendengar hujah berhubung permohonan pendakwaan untuk memindahkan kes liwat terhadap Anwar ke Mahkamah Tinggi.

"Esok mahkamah akan mendengar hujah kedua-dua pihak untuk mementukan permintaan memindahkan kes ke Mahkamah Tinggi," kata salah seorang peguam Anwar, Sankara Nair ketika dihubungi.

Bagaimanapun beliau tidak pasti sama ada mahkamah akan membuat keputusan esok ataupun sebaliknya kerana ia bergantung kepada mahkamah selepas mendengar penghujahan kedua-dua pihak.

"Sukar untuk dikatakan sekarang... kami ada banyak perkara untuk dihujah," katanya.

Pada 10 September lalu, Hakim S.M. Komathy Suppiah menetapkan esok ekoran bantahan terhadap permohonan itu oleh peguam Anwar, Sulaiman Abdullah.

Anwar, 60, yang juga Ketua Pembangkang di Parlimen mengaku tidak bersalah pada 7 Ogos lepas terhadap tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohamad Saiful Bukhari Azlan di Unit 11-5-1 Desa Damansara Condominium, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, Kuala Lumpur antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun lalu.

Kesalahan itu membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan. Anwar kini dibebaskan dengan ikat jamin RM20,000.

- mSTAR

Beranikah Abdullah Isytihar Pilihan Raya Mengejut?


Shirzat Lifeboat

Secara tradisinya, dua pihak yang sering beradu kuasa dalam politik Malaysia adalah Umno dan PAS.

Namun, di sebalik apa jua manifesto kedua-dua parti itu dalam 12 pilihan raya umum lalu, mengenai siapa yang lebih mampu mempertahankan hak dan kekuasaan politik Melayu dan kedaulatan Islam, penyokong, pengundi dan ahli-ahli parti berkenaan akan merasa kehilangan besar jika Umno atau PAS yang berkuasa di sesebuah negeri.

Bagi rakyat, khususnya orang Melayu, sama ada PAS atau Umno yang menang, ia tetap merupakan kerajaan Melayu. Siapapun yang menang dan memerintah, ia tetap situasi menang-menang dan mencerminkan kuasa dominan politik Melayu.

Pemimpin parti mungkin melihat kuasa politik dari sudut berbeza. Namun bagi rakyat yang waras, ia berkaitan dengan siapakah yang patut diberikan amanah dan prestasi pula diukur sejauh mana mereka yang dipilih boleh memberikan keselesaan buat rakyat.

Peningkatan asas sokongan PAS dan penghijrahan pengundi dan penyokong dari Umno ke PAS dari masa ke masa berlaku atas pelbagai faktor � yang terbesar ialah kemampuan Umno dalam menggalas tanggungjawab terhadap orang Melayu dan Islam semakin dilihat tidak lagi berkesan dan kemampuannya kian dipertikaikan.

Selepas Pilihan Raya Umum ke-12, lanskap politik Malaysia terubah dengan kejayaan KeADILan yang relatifnya baru dalam senario proses pemilihan elektoral memperolehi 31 kerusi Parlimen (20 daripadanya dimenangi calon Melayu). PAS mendapat 23 kerusi, DAP 28.

Dengan kemungkinan setidak-tidak 30 Ahli Parlimen BN menyertai Pakatan, menjadikan jumlah kerusi Pakatan 112 berbanding BN 110, maka BN tidak lagi berkuasa di peringat Persekutan.

Perkiraan inilah yang menguatkan hasrat Dato' Seri Anwar Inrahim mengambil alih kerajaan.

Walaupun ia tidak berlaku pada 16 September lalu, namun tidak mustahil ia akan berlaku pada satu tarikh lain memadangkan ada Ahli Parlimen BN yang dikatakan berada di ambang meninggalkan parti masing-masing kerana tidak berpuas hati dengan kelemahan kepimpinan Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Mendahului proses menterjemahkan protes rasa tidak puas hati ini sehingga mengucapkan selamat tinggal kepada BN ialah Parti Maju Sabah (SAPP) yang keluar dari BN pada 17 September 2008.

Juga di sebalik semua penafian Abdullah dan pemimpin kanan Umno-BN mengenai peralihan kuasa itu, ramai melihat keputusan SAPP sebagai bermulanya satu chain-reaction yang bakal menyaksikan lebih banyak komponen BN atau Ahli Parlimennya yang menuruti jejak langkah parti itu.

Ramai menanggap rancangan peralihan kuasa tajaan Anwar ini satu ancaman sahih yang diyakini oleh BN sendiri di sebalik pelbagai penafian, bermula saat pengumuman 49 Ahli Parlimen Backbenchers BN membuat lawatan ke Taiwan menjelang 16 September.

Tentu sekali ramai yang tidak mempercayai bahawa tujuan mereka ke negara tersebut adalah semata kerana mempelajari pertanian. Malah ramai berkongsi pandangan bahawa penahanan beberapa individu termasuk seorang Ahli Parlimen DAP ada kaitan dengan rancangan Anwar itu.

Walaupun perkaitan sedemikian tidak begitu jelas, yang pasti beberapa pemimpin Umno termasuk yang berjawatan menteri tidak bersetuju dengan penahanan wartawan Sin Chew Daily. Keadaan ini sudah tentu menambahkan lagi luka kesatuan pemikiran, pandangan dan keputusan dalam Umno yang amat utuh satu ketika dulu.

Yang Razali Kassim, felo kanan di S. Rajaratnam School of International Studies, Nanyang Techonological University, Singapura berpendapat: "Keadaan darurat boleh diisytiharkan, atas sebab bahawa negara (Malaysia) sedang memasuki satu tempoh ketidak-stabilan berpanjangan. Kerajaan telah mengkaji opsyen darurat sejak kemelut pilihanraya 8 Mac. Ketua Turus Angkatan Tentera telah membangkitkan � dua kali � mengenai keadaan huru-hara ini dan meminta kerajaan supaya bertindak. Adalah sesuatu luar biasa bagi seorang jenderal tinggi untuk berkata demikian."

Keputusan Abdullah bertukar portfolio dengan timbalannya Dato� Seri Najib Abdul Razak yang menyaksikan beliau menjadi Menteri Pertahanan mengundang spekulasi selanjutnya kepada pandangan di atas.

Tulisan tersebut turut juga menyentuh tentang kemungkinan sebuah pilihan raya umum mengejut, "... Sekiranya BN akan kehilangan kuasa mengapa tidak sahaja mengadakan pilihan raya sekali lagi untuk cuba mengubah gelombang? Itu, bagaimanapun, mungkin akan membuktikan satu strategi berisiko bagi BN. Lagipun, kali ini BN mungkin akan tersingkir terus."

Kebarangkalian BN kehilangan kuasa jika satu pilihan raya umum diadakan dalam masa terdekat adalah tinggi memandangkan ramalam kemenangan moralnya pada pilihan raya kecil Permatang Pauh lalu tidak menjadi, malah Anwar menang lebih besar.

Walaupun ketika menjawab soalan media pada 16 September lalu Abdullah mendakwa masak dengan cara dan strategi politik Anwar, namun beliau mungkin terlupa betapa menerusi semua jawatan dalam parti dan kerajaan yang pernah disandang bekas TPM itu ketika dan sebagai pemimpin yang amat popular, Anwar dapat memahami mindset pemimpin Umno dan budaya yang melahirkan mindset sedemikian serta insight kepada cara Umno dan kerajaan BN bergerak dan bertindak dalam menghadapi krisis.

Anwar sesungguhnya memiliki kemampuan mempengaruhi keadaan. Kehadiran semula beliau dalam senario politik Malaysia menghantui Umno dan sedikit sebanyak memberikan impak perpaduan dalam PAS sendiri.

Politik Malaysia berada dalam keadaan paling kelam-kabut dan tidak stabil. Debu politik pilihan raya umum masih belum mendak walaupun sudah berlalu hampir lapan bulan.

Sementara semua ini berlaku, golongan yang menyandarkan harapan berlakunya peralihan kuasa terus meyakini Anwar boleh melakukan satu keajaiban politik dan seterusnya urus-tadbir kerajaan yang serba-sempurna dalam keadaan majoriti mudah yang paling minima.

- Harakah

PM Dijangka Mampu Dapat 40 Pencalonan Sahaja

Abdul Aziz Mustafa


KUALA LUMPUR, 23 Sept (Hrkh) - Pelbagai jangkaan dibuat tentang jumlah pencalonan yang akan diperolehi oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk mempertahankan jawatannya sebagai Presiden Umno.

Ada penyokongnya yang menjangka beliau boleh mendapat antara 70 hingga 80 pencalonan jika mereka berusaha.

Bagaimanapun, seorang pemimpin Umno pula berkata, Abdullah hanya mampu mendapat kira-kira 40 pencalonan sahaja.

Telah muktamad Abdullah akan mempertahankan jawatannya dan beliau telahpun membatalkan keputusannya untuk berundur selepas dibelasah teruk dalam mesyuarat Majlis Tertinggi Umno (MT) 18 September lalu.

Laporan-laporan menyatakan anaknya, Datuk Kamaluddin serta menantunya, Khairy Jamaluddin menentang keras keputusan Abdullah untuk berundur.

Begitu juga segerombolan penyokongnya yang bergantung hidup dan harapan kepada jawatan Perdana Menteri yang masih berada dalam cengkaman Abdullah.

"OK, kami memang tidak akan mendapat pencalonan yang banyak," seorang penyokong Abdullah memberitahu Business Times Singapura (BT). "Tetapi saya rasa kami mampu mendapat 70 hingga 80 dengan sedikit usaha".

Menurut Malaysian Insider (MI), sebaik sahaja mendapat lampu hijau dari Abdullah, para penyokongnya akan turun ke bahagian-bahagian dan akan berleluasa dengan kempen tak mengenal batasan dalam masa yang tinggal beberapa minggu sahaja lagi.

Apa sahaja akan dilakukan asalkan Abdullah mendapat pencalonan yang mencukupi untuk mempertahankan jawatannya.

Malah, para penyokongnya dilaporkan telah pun menghunus keris (MI menyebut unsheathed their knives) untuk bertindak demi meneruskan kekuasaan Abdullah yang menjadi harapan hidup mereka.

Anak, menantu, para penyokong dan pengampu Abdullah tahu, jika beliau berundur, mereka dan kepentingan mereka pasti terancam dan tenggelam.

Namun, apa pun keputusan Abdullah dan setajam mana pun keris yang dihunus oleh pengampu-pengampunya, tidak semua pemimpin Umno yakin Abdullah akan dapat mempertahankan jawatannya.

Sekurang-kurangnya dua Menteri Besar menyatakan bahawa mereka tidak lagi mampu mengawal Umno bahagian-bahagian dalam negeri mereka - yang dijangka tidak akan mencalonkan Abdullah.

Mereka ialah Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman dan Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob. Johor mempunyai 26 bahagian manakala Pahang mempunyai 14 bahagian.

Malah, dalam mesyuarat MT Khamis lalu yang menyaksikan Abdullah menangis atau hampir menangis, empat pemimpin kanan Umno dilaporkan telah mengingatkan Abdullah dengan keras supaya berundur atau akan dimalukan dengan pencalonan yang tidak mencukupi untuk mempertahankan jawatannya.

Nasib baiklah mesyuarat itu ditamatkan secara tiba-tiba lebih awal apabila Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak meyakinkan mesyuarat bahawa beliau akan menyelesaikan pelan peralihan kuasa yang dibantah itu dalam perbincangan empat mata dengan Abdullah.

Beberapa pemimpin Umno membayangkan, risiko Abdullah akan dihambat dengan penuh kehinaan dari jawatannya bukanlah jangkaan semata-mata.

Umno bahagian-bahagian akan memulakan mesyuarat untuk menghadapi pemilihan parti Disember ini pada 9 Oktober akan datang. Dijangkakan, sekurang-kurangnya 20 bahagian mungkin akan memutuskan calon pilihan mereka dalam masa beberapa hari.

Minggu seterusnya, mungkin 50 bahagian lagi akan bermesyuarat dan pada masa itu arah aliran pencalonan akan semakin jelas.

"Jangkaannya, Perdana Menteri akan mendapat kira-kira 40 pencalonan sahaja," BT memetik seorang pemimpin Umno. "Sebab itulah kami tidak mahu beliau bertanding untuk dipilih semula".

Pada masa yang sama, bekas Timbalan Perdana Menteri Tun Musa Hitam yang sebelum ini dilihat penyokong kuat Abdullah dilaporkan oleh BT sebagai berkempen di belakang tabir untuk memastikan gandingan Najib dan Tan Sri Muhyiddin Yassin mengambil alih kepimpinan Umno tanpa dicabar.

- Harakah

Pakatan Kata Sedang Runding Dengan Kerajaan


Pakatan Rakyat berkata, pihaknya telah mula berunding dengan kerajaan berhubung peralihan kuasa, selepas ia mendakwa telah mendapat sokongan yang mencukupi dari ahli-ahli Parlimen untuk menumbangkan kerajaan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi enggan bertemu dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, tetapi para pegawai berkata, kontak dibuat melalui orang tengah.

"Terdapat kontak awal antara orang tengah kita denga orang tengah Abdullah," kata Ketua Penerangan PKR, Tian Chua.

"Niat kita mengadakannya ialah untuk peralihan kuasa kepada pembangkang, tetapi saya tidak boleh bercakap bagi pihak sana," kata Tian kepada AFP.

"Setakat ini ia nampak baik dan kita akan tungguh dan lihat apa yang berlaku," tambahnya.

Pertemuan telah diadakan

Tian berkata, kontak awal dibuat pada hujung minggu dan lebih daripada satu pertemuan telah diadakan.

Awal bulan ini, Anwar berkata, beliau mempunyai sokongan dari lebih 31 ahli Parlimen BN tetapi enggan mendedahkan senarai nama mereka sehinggalah beliau bertemu Abdullah.

Anwar juga telah meminta Abdullah memanggil sidang khas Parlimen - yang tidak bersidang sekarang - untuk membahaskan usul tidak percaya terhadap perdana menteri.

Anwar memberi tempoh sehingga hari ini - 23 September - kepada Abdullah untuk memanggil sidang khas tersebut.

Perdana menteri bagaimanapun enggan berbuat demikian dan menolak dakwaan Anwar itu sebagai satu pembohongan.

Sehingga ini, tiada tanda-tanda yang Abdullah akan meletak jawatan walaupun ada desakan daripada menteri-menteri kabinet yang mau beliau berbuat demikian lebih awal daripada pelan peralihan kuasa 2010.

Abdullah berdepan dengan tekanan terhadap masa depan politiknya selepas BN kalah teruk dalam pilihanraya umum Mac lalu di mana ia gagal mengekalkan majoriti dua pertiga di Parlimen dan hilang lima negeri kepada pembangkang.

Menurut sumber-sumber parti, beliau berdepan dengan tekanan supaya meletakkan jawatan hujung tahun ini.

- Malaysiakini

Penyanyi 'Negarakuku' Disiasat Polis

Penyanyi lagu rap kontroversi 'Negarakuku', yang popular dengan nama Namewee, sedang disiasat polis berhubung lagu itu yang mendapat perhatian nasional tahun lalu apabila ia disiarkan di internet.

negarakuku national anthem film strip 170707 oi veyWee Meng Chee diminta hadir di Jabatan Siasatan Jenayah Perdagangan, Kuala Lumpur sejak 10.30 pagi.

Beliau tiba dari rumahnya di Muar, Johor bersama bapanya.

Sewaktu kontroversi itu memuncak Ogos tahun lalu, lagu pemuda 25 tahun itu di laman web Youtube.com mendapat sambutan hangat anak muda dan pengunjung Internet.

Wee, yang masih belajar di Taiwan waktu itu, turut mendapat kecaman ahli politik kerajaan dan pihak berkuasa Malaysia kerana didakwa membangkitkan isu-isu sensitif tentang agama dan kaum.

Lagu dalam bahasa Cina itu mengkritik polis, amalan rasuah, kelemahan birokrasi, dasar pro-Bumiputera, dan juga mengulas gaya azan dilaungkan yang berselang dengan lagu kebangsaan.

- Malaysiakini

Raja Petra akan dihantar ke Kamunting

Menurut peguamnya, Raja Petra Kamaruddin akan dihantar ke Kem Tahanan Kamunting hari ini untuk menjalani tahanan selama dua tahun bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Menteri Dalam Negeri telah menandatangani perintah tahanannya malam tadi mengikut seksyen 8 akta tersebut, yang membolehkan beliau ditahan tanpa bicara.

Mengikut akta tersebut, perintah tahanan ke atas Raja Petra itu boleh disambung setiap dua tahun.Menurut peguamnya, pihak polis telah memaklumkan kepada mereka pagi ini bahawa Raja Petra akan dibawa ke Kamunting.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur akan mendengar hari ini permohonan habeas corpus yang difailkan oleh peguam Raja Petra untuk membatalkan penahanan blogger tersebut.

Habeas corpus adalah permohonan untuk membawa tahanan ke mahkamah untuk menentukan sama ada berlaku kecacatan dalam perintah tahanan tersebut dan menjadikannya tidak sah.

Isteri Raja Petra, Marina Abdullah mengesahkan bahawa polis telah memaklumkan kepadanya bahawa KDN telah mengeluarkan perintah tahanan tersebut semalam.

Raja Petra, 58, yang ditahan bersama dua orang lagi minggu lalu, kini ditahan di lokasi yang tidak diketahui.Dua orang lagi - wartawan kanan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng, 33, dan exco kerajaan Selangor, Teresa Kok, 43 - telah dibebaskan.

Tan dibebaskan 18 jam selepas dia ditahan, manakala Teresa dibebaskan tujuh hari kemudiannya.Mengikut peguam J Chandra, Raja Petra ditahan kerana menyiarkan artikel dalam lamanwebnya yang mencemarkan kepimpinan negara dan menghina Islam.

Beliau sebelum ini telahpun dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan menghasut dan fitnah selepas mengaitkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya, dengan kes pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibu.

- Malaysiakini

PEKERJA KERAJAAN : Yey, yey!!! Gaji Masuk dah...


Assalamualaikum W.B.T. dan Salam Sejahtera...

Hari ini, 23 September 2008, Gaji Pekerja Kerajaan telah selamat di masukkan ke dalam akaun pekerja-pekerja kerajaan walaupun pada awalnya ditetapkan pada 25 September 2008.

Yahoooo!!! Yaho, Yahooo jugak, jangan lupa ya? Jimat-jimatlah, almaklumlah, Hari Raya nih konpem pokai dek kerana minyak yang tak turun2!!!!

Jangan lupa, bayar zakat dulu!!!!

Jangan lupa jugak, sumbanglah sikit duit raya kepada isteri dan anak2.

Jangan lupa juga, bagilah sikit kat anak2 sedara....

Kalau murah rezeki, buat rumah terbuka.....

Kalau baik lagi.... Sumbanglah pakaian yang baru-baru kepada fakir miskin!!!!

"SELAMAT BERPUASA DAN SELAMAT HARI RAYA"

Kenyataan MCA sempit, berbaur perkauman - Pas


KUALA LUMPUR 22 Sept. - Dewan Pemuda Pas Pusat menyifatkan Naib Presiden MCA, Datuk Donald Lim Siang Chai berfikiran sempit apabila mengingatkan masyarakat Cina tentang bahaya jika semua parti berasaskan kaum itu berpihak kepada pembangkang.

Ketuanya, Salahuddin Ayub berkata, kenyataan yang dikeluarkan oleh Siang Chai pada Konvensyen MCA Selangor semalam turut disifatkannya sebagai berbaur perkauman.

''Ini satu ucapan yang tidak bertanggungjawab dan cukup berbaur perkauman kerana saya percaya semua orang Cina berhak memilih untuk berada di dalam mana-mana parti,'' ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengedarkan kira-kira 600 bungkus makanan kepada pengunjung di Hentian Puduraya sempena bulan Ramadan di sini hari ini.

Menurut Salahuddin, kenyataan Siang Chai itu tidak logik dan MCA mempunyai maksud tersirat yang ingin disampaikan kepada kaum Cina iaitu kesemua mereka perlu kekal bersama parti tersebut.

Sebagai sebuah negara yang mengamalkan dasar demokrasi katanya, ruang perlu diberi kepada masyarakat Cina untuk memilih parti yang mereka suka termasuk memilih parti pembangkang.

Beliau berkata, kenyataan seumpama itu secara tidak langsung memberi gambaran kelemahan yang ada dalam parti tersebut dan bimbang orang Cina akan meninggalkan MCA.

''Pas juga pernah mengalami satu era yang mana kita mendapat sokongan yang lemah pada tahun 2004 tetapi tidak pernah pula kita kata orang-orang Melayu semestinya masuk Pas sahaja dan kalau masuk UMNO, akan menjadi parti perkauman,'' ujarnya.

Jelasnya, kalau sesuatu parti itu lemah mereka perlu membuat kajian dan muhasabah diri supaya dapat memperbaiki kelemahan dan bukannya mengeluarkan kenyataan yang begitu sempit.

- Utusan Malaysia

Berdosa beli barangan seludup - Nik AzizKOTA BHARU 22 Sept. - Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengingatkan umat Islam di negeri ini agar jangan terlalu ghairah membeli barangan seludup sebagai persiapan menyambut Aidilfitri kerana ia juga suatu dosa.

Beliau berkata, orang yang membeli barangan seludup dikira bersuhabat dan seolah-olah menyokong kegiatan perniagaan yang mencari keuntungan dengan cara salah di sisi undang-undang.

"Orang yang menyeludup dan terima barang seludup ingin mendapat keuntungan dan keselesaan secara haram. Nak buat apa terima duit sehingga perut kenyang tetapi kemudian masuk neraka," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan kuih raya kepada pasukan keselamatan di Kota Darulnaim, di sini hari ini.

Nik Abdul Aziz berkata, barangan seludup mungkin menarik perhatian orang ramai kerana ia lebih murah.

Bagaimanapun penjualannya jelas beliau, ditegah di negara ini kerana ia berbahaya, mengancam kesihatan dan ekonomi.

Mengenai sumbangan kuih raya oleh kerajaan negeri, beliau berkata, ia sebagai menghargai pengorbanan mereka yang sanggup bertugas ketika umat Islam menyambut Aidilfitri.

Katanya, dalam menjalankan apa sahaja tugas, nilai takwa dalam diri perlu ada sebagai salah satu cara untuk mengekalkan kesejahteraan.

Menurut beliau, dengan ketakwaan, manusia akan menunaikan tanggungjawab dan amanah, tidak mudah terjebak dalam jenayah dan salah laku yang mengancam keselamatan negara.

- Utusan Malaysia

Tarikh Lihat Anak Bulan Syawal Pada 29 September


KUALA LUMPUR 22 Sept. - Tarikh melihat anak bulan Syawal bagi menentukan permulaan Hari Raya Puasa tahun ini akan diadakan pada petang Isnin, 29 September bersamaan 29 Ramadan 1429 Hijrah di 29 tempat yang telah ditetapkan di seluruh negara.

"Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia akan mengisytiharkan pada malam itu juga tarikh Hari Raya Puasa yang ditetapkan melalui radio dan televisyen," menurut Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja hari ini.

Majlis Raja-Raja juga telah mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh Hari Raya Puasa adalah berdasarkan rukyah dan hisab.

- Utusan Malaysia

Pelik !!! Kenapa Mahathir Tak Setuju Anwar Ditahan ISA ?

Dunia sudah terbalik, kenapa pada zamannya paling ramai dihantar ke Kamunting, seperti ketika Operasi Lalang, tiba – tiba saja, Anwar yang telah dicop dengan berbagai tuduhan, seperti Amerika pergunanya, ancaman kepada ekonomi dan keselamatan dan sebagainya, beliau pulak yang tidak setuju supaya Anwar ditahan ISA?
Sukar untuk memikirkannya , kerana dalam keadaan yang kononnya kerajaan umno/bn sudah ada cukup bukti penglibatan Anwar dalam semua tuduhan , tetapi tidak pula dikenakan tindakan – tindakan yang sewajarnya , termasuk juga ISA

Muslihat

Dalam keadaan Pak Lah sudah memberikan petunjuk – petunjuk tertentu , bagi mewajarkan Anwar ditahan ISA , mengapa dia beliau tidak bersetuju , yang memungkinkan rakyat menyesyaki adanya muslihat dan strategi tertentu.

Dengan menahan

Pak Lah , at least tidak akan jatuh , yakni akan mampu bertahan , kerana sekurang – kurangnya musuh utama beliau di luar sudah diikat, walaupun nanti akan banyak kutukan , cacian , makian dan sebagainya kedengaran

Dengan Tidak Menahan

Anwar akan terus menekan Pak Lah , samada untuk parlimen mengadakan sidang tergempar dalam masa terdekat , supaya boleh dibuat usul tidak percaya dan hal – hal seumpamannya. Ini akan menyebabkan kedudukan Pak Lah tergugat

Sekiranya terjadi , ini bermakna sudah pasti , insyaallah akan berlaku peralihan kuasa dari Pak Lah kepada Anwar dan bukan kepada Najib dan diikuti dengan perubahan kerajaan.

Ini kerana , pak lah memang tidak mempercayai najib dari dulu lagi , kerana najib adalah proxy mahathir dalam umno. Najib juga tidak diyakini akan mampu menjaga KJ.

Sebab itu dipaksakan ke atas najib supaya pelan peralihan kuasa dilanjutkan hingga jun 2010 , suatu tempoh masa yang sangat panjang bagi seorang ahli politik , serba mungkin terjadi apa – apa dari sekarang hingga masa tersebut.

Sangat besar kemungkinan nya , dalam keadaan politik yang serba mungkin , pak lah akan menyerahkan kepada anwar pada 13hb okt nanti , seperti katanya

Anwar telah membuat dan menghantar permohonan rasmi kepada pak lah supaya diadakan persidangan tergempar parlimen pada 23hb september.

Mengapa pak lah tidak bersetuju untuk mengadakan persidangan tergempar parlimen pada 23hb september ?

Sekiranya dipersetujui , maka anwar yang sudah yakin dan pasti mempunyai bilangan ahli parlimen yang mencukupi , akan membuktikan nya , dan risikonya ialah kerajaan umno/bn sudah pasti akan tumbang.

Pak Lah tidak mahu beliau dipersalahkan , kelak sejarah akan mencatatkan kerana kesilapan nya membenarkan parlimen bersidang , yang telah menyebabkan kerajaan umno/bn hilang kuasa.

Jadi , hanya dengan memberikan peluang dan ruang kepada anwar pada 13hb oktober , iaitu tarikh bermulanya persidangan parlimen selepas bercuti sebulan bulan ramadhan , dan sekiranya benar dakwaan anwar , maka sudah jelas Putrajaya akan jatuh ke tangan Pakatan Rakyat.

Ianya berlaku bukan kerana kesalahan dan kesilapan pak lah , tetapi mengikut peraturan dan prosidur yang dibenarkan

Walaubagaimanapun , ini bertentangan dengan hasrat mahathir , kerana dia mengharapkan dengan tidak menahan anwar di Kamunting , pak lah akan ditekan berterusan , makan dengan itu diharapkan ia akan menyerahkan jawatan kepada najib. Itulah perkiraan mahathir.

Bagaimana nasib pak lah dan KJ serta yang lain – lain ?

- ulitmayang

Blog Stats