Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Thursday, September 11, 2008

16 September wajar dimartabatkan – Prof Khoo Kay Kim

Bagi rakyat Malaysia yang menetap di Semenanjung, perayaan kemerdekaan 31 Ogos setiap tahun sememangnya telah sinonim untuk di raikan sebagai usaha memperingati kemerdekaan. Namun bagi rakyat Malaysia di Sabah dan Sarawak tarikh 31 Ogos 1957 adalah detik yang mana dua negara di kepulauan Borneo itu masih berada di bawah jajahan British. Manakala 16 September 1963 merupakan tarikh kemasukan Sabah dan Sarawak dalam Persekutuan Malaysia. Editor, Mat Zahari Ali menemubual Pakar Sejarah Universiti Malaya, Prof Khoo Kay Kim untuk meneliti kewajaran tarikh 16 September untuk di nukilkan sebagai hari kebesaran negara.

SK: Prof membuat kenyataan dalam media arus perdana baru-baru ini bahawa 16 September tidak harus diraikan sebagai hari hari besar kerana telah ada 31 Ogos?

Prof Khoo : Ha ha ha( ketawa kecil)… itu yang saya hairan, ada wartawan yang telefon saya tapi yang dia tulis lain dari apa yang saya cakap. Dia (wartawan arus perdana) tanya saya, apakah saya setuju dengan saranan Anwar supaya 16 September di jadikan sebagai hari cuti umum sebagaimana 31 Ogos. Saya jawab lain tapi dia tulis lain.

SK : Apa jawapan Prof

Prof Khoo : Saya kata dua tarikh itu berdasarkan fakta sejarah adalah penting dan wajar di rayakan sebagai hari kebesaran negara. 31 Ogos 1957 sebenarnya adalah tarikh British menyerahkan kedaulatan negara pada kuasa raja bukannya kepada orang tertentu sebagaimana di dakwa. Tetapi kemudiannya raja menurunkan atau memberikan kedaulatan itu kepada rakyat kerana kuasa tertinggi dalam Tanah Melayu pada ketika itu adalah Raja bukannya individu tertentu. Lalu mandat itu di terima oleh rakyat untuk di sambut sebagai kemerdekaan itu.  16 September pula adalah ulangan kita untuk mengingati tarikh kemasukan Sabah dan Sarawak dalam Persekutuan Tanah Melayu pada 1963 yang kemudiannya Tanah Melayu di tukar kepada Persekutuan Malaysia. Maka mengapa kita tidak boleh bertolak ansur untuk menjadikan 16 September sebagai sebahagian dari hari kebesaran negara. Kita mulakan dengan sambut 31 Ogos dan 16 September sebagai hari puncak perayaan. Dua minggu saja tempohnya dan hari mula dan hari terakhir di jadikan hari cuti. Bukan susah sangat.SK: 31 Ogos hari merdeka, 16 September apakah pula nama yang sesuai untuk diraikan?
Prof Khoo: Ha, ha ( ketawa kecil).. apa nama pun tak apalah, Hari Malaysia ke, Hari Persekutuan ke atau apa-apa sajalah tetapi mesejnya perlu jelas supaya rakyat memahaminya dalam kontek yang lebih luas.

SK: Maksud Prof

Prof Khoo : Sejarah Negara yang terhidang di depan kita selepas 51 tahun merdeka dan 45 tahun Sabah dan Sarawak menyertai Persekutuan Malaysia kita menemukan banyak jurang yang berlaku antara Malaysia Barat dan Malaysia Timur.Baik dalam kontek bahasa, budaya, ekonomi, pendidikan, perpaduan kaum, politik dan sebagainya banyak yang berbeza. Kita di semenanjung dengan kesemenanjungannya dan kawan kita di Malaysia Timur pula dengan cara mereka dan tidak ada titik pertemuan yang harmoni antara keduanya.Walaupun ada di bidang politik tetapi masing-masing ada agenda yang bukan bermatlamatkan penyatuan bangsa Malaysia tetapi lebih kepada kekuasaan dan pengaruh politik. Ini sebenarnya lebih memisahkan lagi.Kita di semenanjung ini pun dalam politik kita di pecah dan di pisahkan dengan kesukuan dan kebangsaan masing-masing. Maka lebih hebat lagilah jurangnya apa yang berlaku di Sabah dan Sarawak yang turut di pisahkan lagi oleh Laut China Selatan.SK: Berdasarkan falsafah sejarah apakah mekanisma sesuai untuk menjadikan Semenanjung dan Sabah serta Sarawak lebih bersatu dan ‘harmoni’?Prof Khoo: Kalau kita membicarakan soal 16 September, saya bersetuju 16 September di jadikan sebagai satu tarikh yang harus dikenang dan dirai oleh rakyat Malaysia secara keseluruhan kerana 31 Ogos tidak sangat memberi signifikan kepada rakyat di Sabah dan Sarawak. Kalau ini berlaku saya rasa tarikh ini akan memberi satu pengiktirafan dan penghormatan kepada rakyat di kepulauan Borneo itu oleh kerajaan pusat. Tetapi ini bukanlah jalan pokok ke arah itu tetapi ia boleh dijadikan simbol asas ke arah penyatuan yang menyeluruh kerana setiap sesuatu itu harus dimulai dengan satu titik. Maka tidak salah kalau kita jadikan perayaan sempena 16 September sebagai satu titik tersebut.SK: Ada pihak menganggap menjadikan 16 September sebagi hari cuti umum sebagai hal remeh dan mencukupi dengan hari-hari cuti yang sedia ada?.

Prof Khoo: Saya tidak berminat untuk bercakap hal politik tetapi dalam konteks sejarahnya kita tidak boleh meremehkan sejarah orang lain dan kesalahan yang lebih besar adalah kita memaksa orang lain menerima sejarah kita. Kita kena ingat bahawa sejarah memberi kesan yang besar kepada pelbagai disiplin hidup baik politik, ekonomi, sosial hingga ke pasaran saham. Banyak kegagalan pemimpin dunia dalam menguasai rakyat mereka di sebabkan mereka mengabaikan fakta sejarah. Sejarah juga membuktikan pemimpin yang meletakkan penguasaan kuasa di hadapan dan membelakangkan kedaulatan rakyat adalah pemimpin yang bersifat sementara.

SK: “Perpaduan Asas Kejayaan” sebagai moto sambutan kemerdekaan baru-baru ini dianggap moto tahun 60′an dan tak wajar selepas negara merdeka 51 tahun. Prof setuju dengan saya?

Prof Khoo: Saya setuju kerana berdasarkan status kedaulatan negara itu, perpaduan merupakan hiraki kedua selepas keamanan dalam piramid kemanusiaan. Tapi apabila kita meletakkan perpaduan itu sebagai satu ikon dalam kita memberi sesuatu manifestasi ia menggambarkan pemimpin negara tersebut sedang menghadapi masalah asas dalam mengurus tadbir negara dan rakyatnya. Ini kerana moto itu memberi makna atau bersifat kempen oleh kerajaan kerana ia sedang berhadapan dengan masalah yang menyebabkan moto tersebut disebarkan kepada rakyat.Pada pandangan saya, kita seharusnya telah selesai mengatasai masalah perpaduan setelah merdeka lebih 51 tahun tetapi saya hairan mengapa kita masih gagal menyelesaikan masalah perpaduan antara kaum ini.

SK: Andai 16 September berjaya di letakkan sebagai satu hari keraian oleh negara kita. Apakah moto perpaduan ini sesuai untuk dijadikan sebagai ikon sulungnya?

Prof Khoo: Boleh juga kalau mahu kerana buat masa ini kita sedang berhadapan dengan mood perkauman yang memperlihatkan semakin menakutkan di mainkan oleh ahli-ahli politik.Ia tidak berapa ketara di Malaysia Timur tapi di semenanjung telah menampakkan putik-putiknya.Dalam teori sejarah keadaan ini di lihat sebagai fenomena melangkah kebelakang kerana macam saya sebutkan kita seharusnya menyelesaikan masalah perkauman ini dalam masa sepuluh tahun pertama selepas kemerdekaan tetapi kita gagal.Sistem pendidikan kita juga gagal, sistem sosial kita juga gagal, dalam ekonomi pun gagal malah banyak yang kita gagal sehingga kesannya selepas 51 tahun merdeka pun kita masih berhadapan dengan masalah asas iaitu perkauman dan perpaduan hingga ke saat ini.Walhal Penyata Razak 1956 dijadikan agenda perlembagaan Persekutuan untuk merealisasikan perpaduan dikalangan pelbagai kaum.Tapi hal ini tidak selesai sampai bila-bila pun apatah lagi apabila amalan ahli politik yang menggunakan isu perkauman sebagai jalan mudah untuk berkuasa dan mendapatkan sokongan dari kaum yang diwakilinya. Sampai bila pun tak akan selesai.


AR: Memang perlu, patut dan memang penting tarikh 16 September diingati dan jangan biarkan pihak-pihak tertentu menyembunyikan tarikh ini untuk kepentingan mereka...... 916 countdown!!!!

NEGERI SEMBILAN : 29 pemimpin BN sertai PKR

Muda Mohd Noor
Sep 11, 08 3:51pm


Seramai 29 pemimpin cawangan dan bahagian parti komponen Barisan Nasional (BN) termasuk seorang timbalan ketua bahagian Parti Progresif Penduduk (PPP), telah menyertai PKR Negeri Sembilan hari ini.Seramai 19 pemimpin PPP di peringkat dewan undangan negeri (DUN) di Parlimen Teluk Kemang, yang diketuai oleh timbalan ketua bahagian PPP Teluk Kemang, S Karupusammy, menyerahkan borang keahlian kepada pengerusi PKR Negeri Sembilan, Datuk Kamarul Baharin Abas dalam satu majlis di Seremban pagi tadi.
Turut menyertai PKR hari ini ialah tujuh pemimpin cawangan dan ahli jawatankuasa (AJK) MCA bahagian Seremban, Teluk Kemang, Jempol dan Kuala Pilah.Selain mereka, tiga AJK cawangan Pemuda Umno di Rembau dan Kuala Pilah, turut berbuat demikian.Setiausaha PKR Negeri Sembilan, Sabaruddin Mohd Yassin berkata, parti itu mengalu-alukan kemasukan mereka bagi menguatkan kedudukan parti itu di negeri tersebut."Kita mengamalkan sikap tangan terbuka dan menggalakkan sesiapa sahaja untuk menyertai PKR.
"Kemasukan Karupusammy penting kerana kekuatan PPP Negeri Sembilan ialah di bahagian Teluk Kemang."Berikutan itu, kita menjangka sebahagian besar daripada 2,000 ahli PPP Teluk Kemang, akan menyertai PKR tidak lama lagi," katanya.Beliau berkata, berdasarkan pengakuan pemimpin berkenaan, lebih ramai ahli ketiga-tiga parti komponen BN itu akan menyertai PKR.Sabaruddin berkata, kemasukan ahli Umno melalui bahagian PKR di Negeri Sembilan amat menggalakkan."Jumlahnya ramai sehingga membimbangkan pemimpin Umno termasuk Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan," katanya.

Kerajaan PAS pernah dijatuhkan secara tidak demokratik

08 Sep 2008 12:47AM


PARTI Islam Se-Malaysia (PAS) mempunyai pengalaman 'pahit' apabila parti itu pernah dijatuhkan secara tidak demokratik oleh Parti Perikatan yang kini dikenali Barisan Nasional (BN). Timbalan Ketua Dewan Ulama PAS Terengganu, Ustaz Abu Bakar Abdullah berkata kerajaan PAS yang memenangi Pilihan Raya Umum Pertama tahun 1959 pernah 'dijatuhkan' oleh parti Perikatan.

Katanya, pada waktu itu parti Perikatan hanya mempunyai tujuh kerusi tetapi telah berjaya mengemukakan usul undi tidak percaya tersebut.

Akhirnya, menurut Ustaz Abu Bakar usaha tersebut berjaya menjatuhkan kerajaan Pas Terengganu setelah mendapat sokongan dari tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) parti Negara yang dipercayai telah 'dibeli' pihak tertentu.

"Kita (PAS) ada pengalaman itu. Kerajaan PAS Terengganu tahun 1959 tidak dapat bertahan lama kerana pada 30 Oktober 1961, parti Perikatan telah membawa usul undi tidak percaya dan 'disokong' pula oleh tiga wakil parti Negara," jelasnya ketika dihubungi, hari ini.
Katanya, keadaan itu menyebabkan parti Perikatan atau Barisan Nasional (BN) sekarang berjaya memerintah Terengganu hingga hari ini kecuali pada tahun 1999-2004.
Beliau yang juga Yang DiPertua PAS Kuala Nerus menyelar pihak-pihak tertentu termasuk kerajaan Barisan Nasional agar tidak bercakap soal demokrasi.

Ini kerana, katanya sejarah silam telah membuktikan mereka (BN) menggunakan cara yang sama bagi membentuk kerajaan di Terengganu pada waktu itu.

Menurut Ustaz Abu Bakar, bukan menjadi suatu masalah besar sekiranya Pakatan Rakyat mampu mengambil-alih kerajaan dengan cara yang hampir sama.

Katanya, tidak ada undang-undang yang menghalang seseorang ahli atau pemimpin parti politik keluar daripada parti bagi memilih parti lain yang lebih sesuai.AR: Sekiranya ia datang daripada UMNO, tindakan ini dipanggl demokrasi terpimpin, namun kalau ia datangnya daripada bukan United Malays National Organization..... terus dikatakan mencuri demokrasilah, melanggarlah, mengebom dengan C4 lah... huh? C4.... teringat plaks kat Bijan... apalah nasib ko Bijan...... penjara kat Monglia kutttt.

Surat terbuka PAKSI untuk Anwar

Dinsman

Tue Sep 09, 08 7:21:51 am MYT

Tsunami perubahan itu memang tak mungkin dihalang lagi. Rakyat sudah muak dengan kemungkaran yang terus diterajui Umno-BN yang seperti tak mahu sedar-sedar juga.

Malangnya di kalangan budayawan-seniman-cendekiawan pun masih ramai yang terus hendak berpeluk pada dahan yang semakin membusuk itu. Padahal sepatutnya merekalah yang membawa lampu suluh kepada rakyat.

Pilihan raya kecil Permatang Pauh pun tak mungkin memberi keputusan yang lain daripada yang berlaku pada 26 Ogos. Hanya sama ada majoritinya bertambah atau berkurang sahaja yang diperkatakan pemerhati dan penganalisis sebelumnya.

Maka apabila keputusan mengesahkan majoriti bertambah, orang seperti bertambah percaya bahawa pada 16 September Abdullah dan pasukannya terpaksa mengiktiraf kewibawaan Anwar Ibrahim untuk membuat perubahan besar di negara ini.

Kami budayawan-seniman-cendekiawan dalam Paksi bukan sahaja memerhati setiap gerak politik yang Sdr pimpin sejak dari krisis 1998 itu, tetapi sebahagian besar kami memang turut melibatkan diri dalam arus yang kadang-kadang dilihat kawan-kawan sebagai songsang itu.Bahkan itulah faktor kewujudan kami sendiri pun.

Surat ini ditulis pada waktu orang sedang sibuk bertanya betulkah akan ada kerajaan barupada 16 September ini atau itu hanya gimik politik Anwar? Ya, apa pun serba mungkin pada hari ini di negara ini.

Tidak mustahil Sdr tiba-tiba ditangkap lagi bagi menghalang berlaku perubahan kuasa politik pada tarikh tersebut. Tetapi siapakah yang punya kuasa untuk menghentikan gelombang sebuah tsunami pada waktu ia sedang ghairah menggulung mangsanya?

Ya, apa pun memang boleh saja berlaku di negara ini pada hari ini. Tiada yang mustahil. Maka ketika kawan-kawan mencadangkan supaya saya menulis surat bagi menyatakan tahniah Paksi atas kemenangan Sdr di Permatang Pauh, saya kurang berminat.
Tetapi selepas itu apabila saya sering dihujani soalan betulkah 16 September ini..? betulkah akan..? betulkah ini?.. betulkah itu..?.. maka saya pun membuka laptop dan memulakan wacana ini.


Adapun wacana ini sebenarnya sudah bermula lama. Kami berwacana ... 40 lebih kami sebenarnya sudah lama berwacana. Hanya pada 6 dan 7 Jun itu kami memformalkannya secara hadir berhadapan, dan dengan harapan besar yang Sdr pun akan sudi hadir, untuk bercakap-cakap soal budaya dan kesenian kita.


Suatu percakapan yang kami fikir sangat diperlukan oleh bangsa yang sedang kebengongan arah dan identiti, dan sedang kebengongan mengenai harga diri dan kemerdekaan jiwa.
Pertemuan itu bagi kami 'budayawan-seniman-cendekiawan reformasi' sangatlah besar maknanya. Dan sebesar itulah juga harapan untuk duduk bersama Sdr, untuk bicara bukan mengenai politikdan ekonomi, kerana sudah sekian lama seni dan budaya dipinggirkan dari arus pemikiran kebangsaan.


Maklumlah, selama hampir sepuluh tahun melaungkan reformasi di sana sini dan baru itu berkesempatan bertemu muka kesemuanya, tentulah tidak sempurna pertemuan itu kalau Sdr yang menjadi sumber reformasi itu sendiri tidak hadir bersama.


Tetapi ternyata agenda politik Sdr pun terlalu sibuk, maka harapan besar itu pun terpaksalah ditangguhkan. Dan saya yang agak kecewa pada masa yang sama melihat bagaimana suatu peristiwa seni-budaya diatur secara politik oleh orang-orang politik yang hampir dengan Sdr, menjadi terlalu berat hati pula untuk hadir menyaksikan 'malam karyawan' itu.


Hanya saya yang terasa dikecewakan (kerana mengetahui bagaimana ia terjadi), sedangkan kawan-kawan yang lain hadir dan sempat membacakan 'Manifesto Paksi' di awal majlis itu.
Memang ia suatu peristiwa kecil barangkali buat Sdr yang sentiasa dikelilingi persoalan besar negara dan rakyat yang sedang dalam upaya untuk berubah kuasa pimpinan.


Tetapi di situlah pula sebenarnya kami melihat persoalan 'kebengongan' tadi, dan kerana itulah maka saya terfikir dan tergerak untuk melakarkan warkah yang tak sepertinya ini, yang sebenarnya adalah sebuah perutusan tahniah dan syabas dari kami (Paksi) untuk Sdr yang tak berapa hari lagi akan menerajui sebuah kerajaan baru.


Ya, syabas dan tahniah Dato' Seri Anwar!


Surat tahniah ini ditulis khas buat Sdr di waktu orang di sana sini sibuk bertanya 'betulkah?', 'betulkah?'; dan kami mengambil kesempatan ini bukanlah untuk mengganggu kelancaran usaha dan perancangan Sdr.


Tidak sekali-kali. Bahkan kami menjulang idealisme keadilan dan kerakyatan yang Sdr bawa itu. Hanya kami sekadar ingin mengingatkan kepada perkara yang selalu dilupakan itu.
Seperti Sdr pernah sebut bahawa waktu lapang yang banyak ketika dalam penjara di SungaiBuloh membolehkan Sdr membaca berulang kali karya-karya agung Shakespeare.
Maka begitulah - sesuatu yang bernilai agung seperti itu juga, kami percaya, perlu dan boleh dilahirkan dari bumi kita ini. Hanya kita perlu memberi perhatian kepadanya, dan sanggup meluangkan juga waktu untuknya - untuk memikirkan hal-hal kesenian, kesusasteraan, kebudayaan.


Memang politik dan ekonomi itu agendanya selalu membangkitkan kesibukan dan suasana 'urgent'. Kesenian, kesusasteraan, kebudayaan pula selalu berada di luar daerah sibuk dan'urgent' tersebut.


Tetapi seperti disebut di atas, bangsa yang melupakannya akan melahirkan masyarakat yang kebengongan, seperti masyarakat kita sekarang, sampaikan sanggup membuang bahasa kebangsaannya yang sudah terbukti mampu menjadi bahasa pengantar Matematik dan Sainsitu, dan mengambil semula bahasa Inggeris. Sebab apa, kalau bukan sebab kebengongan?
Maka dengan semangat surah al-'Asr, kita berpesan-pesan, agar pimpinan Sdr Anwar tidak akan memberi alasan 'sibuk dengan soal-soal politik dan ekonomi yang urgent' hingga terpaksa meminggir atau menangguhkan terus program kesenian, kesusasteraan, kebudayaan, khasnya (dan urgent) mengenai kedaulatan bahasa kebangsaan, bahasa Melayu.


Kami kumpulan Seniman Paksi Rakyat (PAKSI) percaya bahawa golongan budayawan-seniman-cendekiawan mempunyai peranan dan tanggungjawab tertentu dalam kehidupan dan upaya pembangunan bangsa dan negara. Hanya selama ini golongan ini tidak diiktiraf dan diberi peluang untuk mereka berperanan dan bertanggungjawab sewajarnya.


Kerajaan selalu lebih mengutamakan bidang sukan misalnya, dengan memperuntukkan perbelanjaan yang besar dan perancangan bertaraf kebangsaan, tanpa memikirkan bahawa kalau peruntukan yang besar dan perancangan bertaraf kebangsaan begitu, kita mungkin juga boleh melahirkan tokoh kesusasteraan yang bertaraf dunia, setaraf Shakespeare misalnya.


Harapan kami agar Sdr tidak akan mengabaikan peranan golongan budayawan-seniman-cendekiawan. Biarlah mereka yang menentukan agenda mereka. Bukan pimpinan politik yang merencanakan program untuk mereka.


Pengalaman kami mendapati ramai pimpinan politik kita melihat golongan budayawan-seniman sebagai golongan yang boleh dipergunakan untuk membantu perjuangan politik mereka sahaja.Seni dan budaya hanya bernilai apabila ia boleh diperguna atau diperalatkan. Janganlah begitu, ya.


Akhirnya, kami mendoakan Allah mempermudahkan usaha hamba-hamba-Nya bagi menegakkan yang benar dan yang adil. Gabungan mantap pimpinan Sdr bersama dengan barisan ulama dan juga kaum-kaum yang pelbagai di negara ini nampaknya memberi keyakinan rakyat yang membawa kepada kemenangan besar Sdr di Permatang Pauh. Harapan kami agar gabungan mantap ini terus dipelihara.
______________
* Penulis boleh dihubungi dengan emel dinsman_49@yahoo.com.my
atau sms 0136362408.
AR: InsyaALLAH, harapan dinsman terhadap DSAI tidak akan disia-siakan...

KISAH BN di Taiwan,,,

10-09-2008 12:54:48 AM

Oleh ARIFFUDDIN ISHAK, NURUL AIN HUSSAIN dan LEE YAN XIU


PETALING JAYA: Seramai 49 anggota Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BN-BBC) yang memulakan lawatan lapan hari ke Taiwan kelmarin menghabiskan hari kedua semalam dengan melawat Shangri-La Leisure Farm. Mereka diberi taklimat oleh pengarah urusan ladang tersebut.Menurut Timbalan Pengerusi BN-BBC, Datuk Bung Mokhtar Radin taklimat yang diberikan itu banyak membantu untuk menaikkan industri pertanian."Selepas itu, mereka melawat Ketua Setiausaha Taiwan, Lu Luo Hua."Pengerusi BN-BBC, Datuk Seri Tiong King Sing bersama-sama lapan ahli BN-BBC tiba di Taiwan hari ini (semalam) dan bertemu serta berbuka bersama dengan ahli rombongan," kata beliau ketika dihubungi di Taipei semalam.Anggota BN-BBC berlepas ke Taiwan secara berperingkat mulai kelmarin bagi melakukan lawatan sambil belajar mengenai teknologi pertanian.Mereka akan pulang ke tanah air pada 17 atau 18 September ini.

Semalam, Bung Mokhtar menafikan tanggapan sesetengah pihak kononnya lawatan itu ada kaitan dengan usaha menghalang Pakatan Rakyat daripada menubuhkan kerajaan persekutuan pada 16 September ini.Hari ini, rombongan akan bertolak dari Ilan ke Kaohsiung. "Ahli BN-BBC ke Kaohsiung dengan menaiki kereta api peluru. Perjalanan sejauh 250 kilometer dari Ilan. Di sana mereka dibawa melawat pusat bioteknologi," kata Bung Mokhtar.Pada hari keempat, anggota BN-BBC akan melawat Pingtung University of Science and Technology dan pada sebelah malam mereka akan makan malam bersama-sama pelajar Malaysia di Taiwan.
Keesokan hari, mereka akan mengadakan pertemuan dengan Konsul Pertanian Taiwan, Wong Jung Pyng pada pukul 4 petang. Berhubung jadual hari keenam dan seterusnya, beliau berkata, jadual untuk hari keenam dan seterusnya belum diputuskan lagi.Jelasnya, perkara tersebut akan dibincang bersama-sama ahli rombongan dan akan diputuskan kelak."Setakat hari ini kami dapat belajar banyak mengenai pertanian dan penternakan di Taiwan untuk kebaikan negara," katanya.

Apabila ditanya masih ada semua ahli BN-BBC tiba hari ini, Bung berkata: "Pada 14 September Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Tajuddin Abdul Rahman akan tiba dan menyertai rombongan mereka di Taiwan."

- MStarOnline


AR: Jalan-jalan cari makan.... hehehehhe. 916 nih baliklah......

BN Sarawak nafi anggota di Belaga sertai pembangkang


11/09/2008 1:56pm

KUCHING 11 Sept - Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN) Sarawak Dr Stephen Rundi hari ini menafikan khabar angin mengenai kira-kira 600 anggota dan penyokong BN, termasuk dari Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) dan Parti Rakyat Sarawak (PRS) dari Uma Apan di Belaga menyertai pakatan pembangkang.

Dr Rundi yang juga setiausaha agung PBB dan anggota Dewan Undangan Negeri Kemena berkata, beliau tidak menerima sebarang laporan mengenai mana-mana anggota BN dari kawasan penempatan Orang Ulu yang terletak dalam kawasan projek empangan eletrik hidro Bakun itu menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR).
“Kami sudah siasat, perkara itu sebenarnya tidak berlaku walaupun mungkin ada seorang atau dua anggota yang berada dalam keadaan ’atas pagar’ di kawasan itu,” katanya kepada Bernama.
Khabar angin mengenai perkara itu mulai bertiup kencang selepas salah sebuah penempatan rumah panjang Uma Apan, diruntuhkan oleh pihak berkuasa setelah penduduk kawasan itu diberikan notis mengosongkan kawasan itu ekoran perbalahan mengenai tanah.

Dengan projek empangan Bakun dijangka siap pada tahun 2011, kawasan penempatan berkenaan juga sebelum ini dikenal pasti akan dibangunkan dengan ladang kelapa sawit dan lain-lain industri berasaskan pertanian. - Bernama

AR: Macam-macam, BN nih nafi ajer..... tunggu DSAI cakap, on, semua terkejut kut lihat carta dan list sapa yang lompat tuh..... anyway, biar ianya menjadi rahsia dahulu dan menjadi tanda tanya......

Dua Ahli Parlimen Gerakan akan masuk Pakatan Rakyat?

Suhaimi Taib

Thu Sep 11, 08 12:53:49 pm MYT

Penulis mendengar khabar, ada dua Ahli Parlimen dari Gerakan yang berada di Taiwan dikatakan telah mengisytiharkan diri 'melompat part'i masuk Pakatan Rakyat. Iklan

Khabar belum sahih ini disampaikan seorang teman di Terengganu melalui SMS diterimanya. Bagaimanapun dalam siasatan saya media internet belum menyatakan perkara ini sama ada betul atau hanya khabar angin.

Yang jelas ialah kenapa Barisan Nasional (BN) membawa melawat kira-kira 40 ahli Parlimen (MPnya) ke Taiwan di saat Ketua Pembangkang di Parlimen, Datuk Seri Anwar Ibrahim merencanakan 16 September ini sebagai tarikh bertukar kerajaan?
Jika benar mustahil MP BN itu tidak akan melompat parti kenapa mereka dibawa ke Taiwan dan berada di sana sehingga tarikh 16 September?

Khabarnya wartawan-wartawan seluruh dunia tertumpu di Taipei, ibu negara Taiwan untuk menemui ahli-ahli parlimen berkenaan bagi mengetahui sama ada benar atau tidak mereka akan bersama Pakatan Rakyat.

Sebelum ini, Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi setiap adanya sidang akhbar mahu mengelakkan diri dari bercakap berkait dengan isu melompat parti dengan pelbagai alasan.

Ini menunjukkan bahawa Abdullah semacam mengiayakan apa yang disebarkan dalam media dan apa yang dinyatakan oleh Anwar.

Kalau tidak takkanlah Abdullah bersikap sedemikian rupa.

Orang takut dengan sesuatu situasi akan bertindak bodoh menampakkan ketakutanya sehingga menyebabkan orang ramai mengetahui bahawa dirinya takut dan gementar menghadapi suasana tersebut.

Jika tidak berlaku lompat parti mengapa perlunya dihantar MP BN ke Taiwan atas apa motif sekalipun dalam tempoh perancangan yang dibuat Anwar (sehingga 16 September).

Bukankah tindakan sedemikian mengiyakan apa yang diwarwarkan sebelum ini?

Eloklah Abdullah meletak jawatan segera sebagaimana cadangan Tun Dr. Mahathir Mohamed dan Naib Presiden Umno Tan Sri Muhyidin Yassin sebelum ini untuk menyelamatkan keadaan sekaligus menghalang dari kehancuran Umno/BN membarah.

- Harakah


AR: Lompat si katak lompat.... lompat... lompatlah cepat-cepat, cepat, cepatlah pulang wahai MP-MP di Taiwan nun....... negara sedang kacau pun sempat lagi mereka enjoy ya, plaks tuh di bulan Ramadhan yang mulia ini.... hehehehe.

Sempena 16 September : Munajat Perdana Akan Di Adakan Di Johor.Salman Hussin Thu Sep 11, 08 1:02:50 pm


BATU PAHAT, 11 Sept (Hrkh) - PAS Johor akan mengadakan munajat perdana khusus bagi memohon pertolongan Allah swt agar usaha untuk merealisasikan peralihan kuasa pada 16 September ini berjalan dengan lancar dan aman.

"Munajat perdana yang akan diadakan ini merupakan inisiatif PAS Johor dalam usaha untuk memastikan proses peralihan kuasa ini berlaku dalam suasana aman serta tidak menimbulkan sebarang kejadian yang tidak diingini," kata Ketua Penerangan PAS Johor, Mazlan Aliman, di sini, kelmarin.

Menurutnya, solat hajat perdana yang akan diadakan di Dataran Dewan Pemuda PAS Johor, Taman Renggam Jaya Simpang Renggam, 12 September ini akan bermula dengan majlis berbuka puasa, diikuti dengan solat hajat dan disusuli dengan ceramah oleh Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub serta Pesuruhjaya PAS Johor, Dato' Dr Mahfodz Mohamad.
Mazlan yang juga AJK PAS Pusat, menyeru seluruh umat Islam di Johor turut serta dalam majlis yang sangat penting ini.


"Kita semua tentunya mengharapkan segala-galanya berjalan dengan lancar tanpa ada sebarang gangguan yang boleh membantutkan proses peralihan kuasa ini, kita mahu proses ini berlangsung secara aman serta tidak mengganggu ketenteraman mana-mana pihak.


"Bagi kita tiada tempat lain lagi untuk memohon pertolongan selain Allah swt, hanya kepada Allah swt sahaja tempat kita bermunajat dan memohon pertolongan supaya matlamat untuk mengambil-alih kuasa yang sekaligus menyelamatkan negara ini tercapai," katanya.
Sehubungan dengan itu beliau amat mengharapkan seluruh umat Islam di negeri ini turut serta dalam solat hajat perdana ini.

"Selain itu PAS Johor juga mengharapkan komitmen seluruh pimpinan dan ahli PAS di negeri ini untuk sama-sama menjayakan program ini, katanya.


- Harakah


AR: Jangan lupa, datang beramai-ramai ke sana...... kepada yang bawak anak dan bini, jangan lupa pimpin tangan mereka erat-erat, sebab, kemungkinan ratusan ribu membanjiri Taman Renggam Jaya Simpan Renggam pada 12 September ini, jadi..... Berdoalah semoga ALLAH BAGI YANG TERBAIK UNTUK KITA, RAKYAT NEGARA MALAYSIA DEMI KESEJAHTERAAN UMMAT DI MALAYSIA DAN DUNIA..... InsyaALLAH..... 916 Countdown!!!

Muhyiddin nak Paklah Undur Sebelum 2010

Sep 2008 12:28PM

Oleh Suryani Omar


PERDANA Menteri Malaysia, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi perlu membuat pertimbangan meletak jawatan lebih awal, iaitu sebelum 2010.
'2010 terlalu lewat, PM harus memikirkan semula jika tarikh itu dapat dipertahankan,' kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin, ketika ditemui wartawan di Sidang Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Forbes di Hotel Shangri-La, di sini semalam.

Tan Sri Muhyiddin, yang juga Naib Presiden Umno, berpendapat ia adalah satu isu kritikal.
'Saya telah bertanya (Timbalan Perdana Menteri) Datuk Seri Najib (Tun Razak), Adakah anda mahu menunggu sekian lama sebelum anda perlu menguruskan parti dan memimpinnya ke pilihan raya, bolehkah anda pastikan kemenangan.

'Terdapat banyak isu untuk disentuh, adakah anda akan mempunyai masa yang cukup?' jelasnya.

Julai lalu, Datuk Seri Abdullah berkata beliau akan menyerahkan jawatan kepada Datuk Seri Najib Tun Razak.

Mengulas kemasukan semula Tun Dr Mahathir Mohamad dalam Umno, Tan Sri Muhyiddin berkata ia adalah langkah yang baik dan dialu-alukan ramai anggota dan ketua Umno.

'Saya rasa beliau masih boleh menyumbang dan ia akan memberi panduan kepada mereka yang prihatin terhadap pandangan dan tidak terlalu khuatir jika beliau kritikal terhadap kerajaan dan pentadbiran.

'Kita perlu terbuka kepada usaha baiknya untuk membantu,' tambah Tan Sri Muhyiddin, yang turut menepis spekulasi bahawa beliau akan menyokong Anggota Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah.
Dr Mahathir telah menyuarakan sokongan kepada Tengku Razaleigh untuk bertanding bagi jawatan Presiden Umno di Perhimpunan Agung Umno Disember ini.
Jawatan tersebut dipegang Datuk Seri Abdullah.
AR: undurLAH pakLAH kami dah leLAH dengan karenahmu........ undur 916 nih ya Paklah, thanks Muhyiddin....... semoga Dolah berkemas cepat-cepat, sebab nak kena berambus dah daripada kediaman Mahligai Perdana Menteri..... Oppps!!!, jangan dilupakan Pampers-pampers, jangan ditinggal pulak, nanti buccukkkk!!! kehkehkeh.
TG Nik Aziz : PAS untung Dr M masuk semula Umno

Sep 11, 08 1:41pm


Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata hasrat Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menyertai semula Umno akan memberi kelebihan kepada PAS dan Pakatan Rakyat kerana "Umno akan bergolak".
"Saya seronok dia (Dr Mahathir) timbul kacau bilau," katanya kepada pemberita di pejabatnya di Kota Bharu hari ini.

Beliau diminta mengulas kenyataan Naib Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa bekas perdana menteri itu telah menyuarakan hasrat untuk memohon menyertai semula Umno setelah meninggalkan parti itu selepas pilihanraya umum 8 Mac lalu kerana kecewa dengan kepimpinan sekarang.

Sambil menyatakan rasa gembiranya kerana Umno akan bergolak, Nik Abdul Aziz berkata tindakan Dr Mahathir untuk menyerang Umno dari dalam merupakan "langkah yang terbaik", demikian menurut laporan Bernama.

"Dari segi untuk melemahkan Umno, memang saya seronok kerana Umno musuh saya. Tetapi Tun Mahathir serang Pak Lah (Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi) dan keluar parti pada masa dulu, yang itu saya tidak faham.
"Tinggal di luar dan serang Umno itu saya tidak nampak logik. Bila masuk di dalam serang dari dalam, itu betul. Ertinya dia (Tun Mahathir) masuk ni betul untuk serang secara berdepan," katanya.

Ditanya mengenai tindakan Umno menggantung keahlian Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail, kerana membuat kenyataan menyentuh sensitiviti kaum, Nik Abdul Aziz berkata keputusan itu tidak wajar dilakukan oleh Umno sebaliknya ianya perlu diputuskan oleh kerajaan. "Sepatutnya bukan parti bertindak tetapi kerajaan perlu bertindak. Kalau orang lain sudah kena Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Nampak macam pilih kasih," katanya.AR: TGNA nih telah bertemu kembali buku dengan ruas, Pahit, Masam, Masin dengan karenah Mahathir cukup-cukup dirasai oleh TGNA..... Apa-apa pun, baru ada thrill, Mahathir masuk geng UMNO, nih lemah sangat UMNO nih....... baru fair kan??? kahkahkah...... Mahathir masuk tuh pun kerana dah kecut perut, takkan tua-tua jadi Banduan kut? Dan paling fobia sekali, Sejarah Mahathir bertukar daripada Bapa Pemodenan menjadi Bapa Rasuah atau Bapa Pelingkup Rakyat!!!! satu lagi, Bapa Kezaliman.... hahahaaks.

MSO : Abdullah Tak Setuju Mahathir Kembali?

11 Sep 2008 1:13PM


Oleh Mohd Sayuti Omar

PRESIDEN Umno Abdullah Ahmad Badawi hanya mengulas ringkas apabila ditanya mengenai hasrat Mahathir Mohamad untuk kembali semula ke dalam Umno dengan berkata; kita bincang hal Ahmad Ismail saja", apabila ditanya mengenai hal itu oleh wartawan.Jawaban ringkas tetapi padat itu memberi tafsiran bahawa beliau mungkin tidak setuju dengan cadangan dikemukakan oleh Muhyiddin Yassin itu yang meminta Mahathir kembali ke dalam Umno.Mudah saja untuk difahami kenapa kalau Abdullah tidak setuju kerana Mahathir menjadi masalah kepadanya. Jadi cadangan Muhyiddin itu menyenakkan ulu hati Abdullah maka eloklah kalau beliau tidak melayaninya!Muhyiddin pula tentu ada motif tersendiri kenapa beliau mengajak Mahathir agar kembali dalam Umno? Alasan yang beliau berikan Mahathir dapat memperkuatkan Umno dan BN.

Secara tidak langsung alasan Muhyiddin itu Umno kini berada dalam keadaan lemah dan tidak ada siapa boleh mengubatinya lagi sehingga terpaksa memanggil bekas pemimpinnya.Kalau dalam hikayat wayang kulit bila pengasuh tua (Pak Dogol) dipanggil kembali agar pulang semula ke negeri yang dinyahkan itu bermakna negeri itu berada dalam keaadaan kucar kacir dan di ambang kemusnahan.Begitu juga dengan Umno kini. Kalau sampai Mahahtir diminta kembali semula ia menggambarkan Umno dalam keadaan teruk kalau pun tidak nazak.Apakah Mahathir mampu berbuat sesuatu kepada Umno? Apakah beliau ada kuasa jin dapat memperbaiki keadaan Umno hari ini yang semakin tersisih dan di ketepikan rakyat?Sepatutnya Muhyiddin tidak mengemukakan cadangan demikian dan beliau perlu arif dengan realiti yang berlaku disebabkan Mahathir.

Beliau mungkin tahu kemusanahan Umno sebagai wadah perjuangan Melayu bermula ditangan Mahathir.

Kenapa beliau tetap berminat dengan Mahathir, mungkin Muhyiddin ada agenda lain yang agak personal.Antara penyebab kenapa Umno berada dalam keadaan dibenci kini ialah kerana Mahathir juga. Stail, dasar dan sikap liberal beliau dalam menguruskan parti berkenaan sehingga menyebabkan semangat Melayu tulen terhakis dari kerajaan yang dibentuk oleh parti berkenaan.Jadi apabila orang berpenyakit diajak menyertai Umno semula pasti Umno akan jadi bertambah sakit dan ia tidak akan dapat menyelesaikan masalah yang semakin meruncing itu.Cadangan Muhyiddin itu tidak masuk akal sama sekali melainkan ia dilihat kerana menyelitkan motif tertentu yang mudah untuk diteka. Umno harus diberi dan diserahkan kepada orang lain yang masih belum ada rekod mengkhianati perjuangan orang Melayu itu.Untuk tujuan ini kenapa Umno begitu liat untuk mencari seseorang yang lain sebagai pengganti kedua mereka itu - Mahathir dan Abdullah? Dalam hal ini Tengku Razaleigh Hamzah nampaknya relevan dan boleh dijadikan penyelamat kepada Umno.Tengku Razaleigh mampu menjadi nakhoda bagi menyelamat kapal bernama Umno yang semakin senget dan retak di sana sini itu.
Dalam keadaan Umno kini sudah kehilangan semangat Melayu adalah sangat elok kalau ianya diserahkan kepada anak raja itu yang kelihatan mempunyai semangat Melayu yang tinggi. Beliau boleh dan mampu menyuntik semula nasionalisme dalam Umno.Selain daripada itu kepakaran beliau dalam bidang pengurusan kewangan dan ekonomi terbukti menjadi apabila terbangunnya beberapa institusi kewangan dan ekonomi semasa beliau menjadi Menteri Kewangan dulu.Nama-nama seperti Petronas, Pernas, Bank Bumiputera, pembinaan lebuh raya adalah antara institusi ekonomi, kewangan dan idea prasarana negara yang seninom dengan beliau.

Kita percaya kalau beliau diberi peluang, Tengku Razaleigh mampu berbuat sesuatu yang lebih daripada itu.

Kalau dengan hanya sedikit kuasa beliau dapat melakukan sesuatu yang kini mengkagumkan kita apa lagi kalau diberikan kuasa yang lebih besar.Umno harus berani membuat perubahan dan mencuba khidmat seorang pakar baru untuk membina semula partinya.
Tidak ada guna kalau terus menggunakan pakar atau arkitek yang ternyata tidak dapat menyegarkan jiwa Umno seperti mana diharapkan. Kedegilan ahli Umno untuk melakukan anjakan paradigma ia akan memusnahkan parti berkenaan.Dalam hal ini ahli Umno sepatutnya tidak terikat dengan stigma atau pun label yang telah dilemparkan kepada Tengku Razaleigh oleh seseorang yang menilainya dengan hasad dengki dan dendam kerana cara penilaian itu amat tidak adil.Apa kata kalau ahli Umno ramai-ramai sepakat untuk mencuba khidmat Tengku Razaleigh bagi memperbaiki keadaan Umno dengan memberikan ruang untuknya mengadu nasib sebagai Presiden Umno pada Disember nanti!


*Penulis dilahirkan di Kampung Gual Nibong, Gual Periok, Pasir Mas Kelantan pada Feb, 1960. Mendapat pendidikan dan pengalaman kewartawanan di Indonesia awal tahun 1980-an. Berkecimpung dalam dunia kewartawan/penulisan buku politik sejak lebih 20 tahun. Sehingga kini telah menghasilkan lebih 45 buah buku politik semasa. Antara buku yang menjadi sebutan "Anwar Ibrahim: Mimpi dan Realiti, "Sumpah dan Airmata Reformis Bangsa:,"Saya Mahafiraun", "Hitam Putih: Darul Arqam" dan lain-lain. Blog beliau boleh dilayari di msomelayu.blogspot.com - Pengarang
AR: Bagi AR, Bukan Paklah yang tidak selesa dengan kembalinya Mahathir ke dalam UMNO.... kirernya pendaftaran kali ketigalah.... hahahaha..... Sebenarnya bagi Paklah dan Mahathir, mereka berdua sudah berada di kerusi empuk dan juga Mahligai Perdana Menteri Malaysia.... Namun, AR lebih nampak, budak hingusan KJ yang tidak selesa dengan kembalinya Mahathir ke dalam UMNO....... sebab, ini adalah soal antara anak Mahathir dan menantu Dolah....... Anyway, rebutlah korang semua, sebab lepas nih, kalau tiada aral melintang, ke Sungai Bulohlah korang semua, Mahkamah Pakatan Rakyat harus adil kepada rakyatnya.......

Isu Azan: Laporan polis terhadap Khir Toyo

Sep 11, 08 1:03pm

Seorang ahli Parlimen hari ini PAS membuat laporan polis terhadap bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo yang didakwa membuat kenyataan berbaur perkauman berhubung isu azan di Selangor.Laporan tersebut dibuat oleh ahli jawatankuasa PAS pusat, Dr Siti Mariah Mahmud, di ibu pejabat polis Dang Wangi pada jam 11.30 pagi tadi.Dr Siti Mariah juga merupakan ahli Parlimen PAS bagi kerusi Kota Raja.

- Malaysiakini.


AR: Tak pahamlah dengan anak Toyo nih, dulu, Masjid yang dirobohkan, dia tak bising pun??? tapi, sekarang, fitnah pula dilemparkan!!! Bercakaplah benar walaupun ianya pahit...... kuat makan tempe kutnya anak Toyo nih...... Tempe bakal menjadi produk kecantikan terkini...... jangan lupa di sapu di muka.... kahkahkah...

Tengku Abdullah mahu Umno kukuh institusi Raja sebagai pelindung Melayu

11-09-2008 11:55:41 AM


KUANTAN: Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah mahu Umno melakukan usaha mengukuhkan institusi raja-raja Melayu bagi menguatkan lagi peranannya sebagai pelindung rakyat khususnya orang Melayu serta agama Islam.

"Bukannya kita hendak kuasa lebih tetapi kita perlu kaji supaya institusi ini tidak boleh diperkotak-katik, dipersenda atau diperkecilkan oleh mana-mana pihak," titah baginda dalam satu wawancara eksklusif dengan Khabar Pahang, akhbar rasmi kerajaan negeri Pahang.

Tengku Abdullah bertitah imuniti raja-raja, yang suatu ketika dulu telah dihapuskan secara tidak langsung, telah meletakkan institusi berkenaan berada dalam keadaan seolah-olah tidak kukuh dan mungkin menjadi tidak relevan.

Namun, baginda berharap, semua pihak harus sedar dan memahami bahawa institusi raja-raja Melayu telah memainkan peranan berkesan dalam arus pembangunan negara selama ini.
Tengku Abdullah menjelaskan bahawa ketika tokoh-tokoh kepimpinan negara berjuang untuk mendapatkan kemerdekaan, wakil raja-raja Melayu turut menyertainya termasuk dalam rundingan yang diadakan di London.

"Dalam hubungan ini, bukan soal siapa lebih berkuasa antara eksekutif, kerajaan yang memerintah dan institusi raja-raja (tetapi) yang penting ialah raja-raja Melayu dan juga parti yang memerintah, mempunyai semangat untuk 'coexist' supaya kesejahteraan dan kedaulatan negara sentiasa terpelihara," titah baginda. BERNAMA

-MStarOnline

AR: Semoga Tengku Mahkota Pahang ini juga akan menyeru perkara yang sama selepas 16 September ini, kerana PAKATAN RAKYAT akan kekalkan Perlembagaan Negara Malaysia...... Cuma, ada sorang mamak Tua yang kurangkan kuasa Raja-raja Melayu dan juga Penyokong-penyokong Idris Natang yang terang-terang mengutuk AGONG!!! Jangan bimbang ya Tuanku, kami pendokong dan penyokong Pakatan Rakyat akan menjulang Perlembagaan Negara dan tidak akan membiarkan Malaysia di jual lagi kepada Singapura......

ISU PERKAUMAN : Negara Masih Stabil dan Tentera Tidak Akan Campur Tangan


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera......

Alhamdulillah, Syukur, Malaysia masih stabil dan rakyat Malaysia sekarang cerdik untuk bertindak, cuma beberapa pemimpin United Malays National Organization sahaja yang hanya membuat provokasi murahan tatkala kehilangan kuasa....... Jadi, jangan diendahkan provokasi UMNO dan Barisan Nasional, Keep Silent untill 916 is coming....... 916 countdown!!!!AR: Syabas kepada ATM, jangan dilayan sangat provokasi geng2 alif, min, nun, wau nih.... Adios!!!

Gempa Bumi 7.6 skala richter di Indonesia keluarkan Amaran Tsunami seketika!!!Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Gempa bumi berlaku lagi di Indonesia dan ianya telah memberi Amaran Tsunami yang akan berlaku, namun ianya telah batal dan tidak menunjukkan adanya Tsunami selepas itu sepeti yang dilaporkan oleh Bloomberg di SINI.

AR pun bimbang juga, almaklumlah di Malaysia nih, situasi permainan sumpah seranah menggunakan nama Allah berleluasa tanpa batasan.... Mintak jauh daripada bala Allah di Malaysia ini dan semoga Allah Selamatkan Negara Malaysia dan sekiranya ada Hamba Allah yang boleh membawa bala...... Semoga Allah dapat memberi petunjuk dan hidayah agar dapat diinsafkan mereka seperti pertukaran KERJAAN BARU MALAYSIA.... insyaALLAH, Pertukaran kerajaan Baru Malaysia akan mengurangkan tempat maksiat di Malaysia....

Takbir!!!

Ramlang Porigi Ditukar ke JAKIM!!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

1) Imam Masjid Wilayah Persekutuan, Ramlang Porigi telah ditukar ke bahagian pentadbiran dan kewangan di Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) di Putrajaya, berkuatkuasa 9 September lalu.

2) Surat bertarikh 8 September itu ditandatangani oleh pengarah bahagian berkenaan, Abdul Murat Abdul Wahab.

3) Surat tersebut tidak menyatakan sebab-sebab Ramlang ditukar ke bahagian berkenaan. Bagaimanapun, surat itu menyatakan Ramlang dikekal pada Gred 17.

4) Perkara itu disahkan oleh peguamnya, Ahmad Nizam Hamid ketika dihubungi Malaysiakini pagi ini.Pada 15 Ogos lalu, Ramlang adalah antara empat imam Masjid Wilayah Persekutuan yang diarahkan menghadiri majlis angkat sumpah Mohd Saiful Bukhari Azlan di masjid tersebut yang mendakwa dia diliwat oleh Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 26 Jun.

5) Ramlang kemudiannya muncul di tiga majlis anjuran Pakatan Rakyat pada 24 Ogos lalu - dua hari sebelum hari pengundian pilihanraya kecil Permatang Pauh - meminta supaya beliau tidak dikaitkan dengan majlis sumpah laknat Saiful kerana hadir tanpa perancangan awal dan hanya kebetulan berada di masjid untuk urusan pernikahan.

6) Ramlang juga menjelaskan beliau telah diarahkan hadir di majlis sumpah Saiful itu tetapi tidak menyatakan lebih lanjut pihak yang mengarahkannya berbuat demikian.

7) Sementara itu, Ahmad Nizam berharap tindakan Jakim itu tidak bersifat 'pemecatan konstruktif'." Ini bukan pemecatan tetapi memberi tekanan kepada pekerja.

8) Dalam kes ini kadang-kadang mereka bagi meja dan kerusi tapi kerja tidak ada."Saya harap Jakim tidak melakukan perkara itu (terhadap Ramlang)," katanya.Menurut Ahmad Nizam lagi, sudah tentulah anak guamnya kini dalam keadaan sedih. Katanya, walaupun gred jawatan Ramlang adalah sama tetapi dia tidak lagi menjadi imam.
AR: Beginilah nasib seorang Imam yang ingin menerangkan tentang kekacauan awam dan fitnah ke atasnya...... Syabas dan Tahniah kepada Ustaz Ramlang Porigi kerana menerangkan perkara yang sebenar kepada Rakyat Malaysia. Bercakaplah benar walaupun ianya pahit..... Tahniah!!!


Malunya.. Kisah KERAJAAN MALAYSIA DITERTAWAKAN TAIWAN!!!!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

1) sebentar tadi, AR cuba mronda-ronda highway google untuk membaca, menyelidik dan menyelongkar, manalah tahu, dah ada berita lompatan bergalah atau lompatan kijang yang akan dilakukan....

2) Namun, sungguh ku tak sangka, terjumpa pulak kisah Kerajaan MALAYSIA sekarang di bawah pimpinan Dolah Badawi, yang ditertawakan masyarakat Taiwan gara-gara Dolah nih angkut semua MP mereka bersembunyi nun jauh di negara yang takder hubungan diplomasi dengan Malaysia iaitu di bumi Taiwan.

3) Memang seluruh dunia sedang menyaksikan Malaysia dengan kisah lompat-lompat nih...... betapa Dolah nih takut sampai terpaksa bertukar-tukar pampers setiap hari kerana banyak sangat terkincit kerana takutkan seorang pemimpin Malaysia yang terkenal di mata dunia iaitu ANWAR IBRAHIM.

4) Che Det yang merajuk dengan Dolah pun, akibat terlalu dan terlampau fobia dengan gerangan kelibat dan nama ANWAR IBRAHIM terus lompat masuk balik ke dalam UMNO, mungkin untuk mendapatkan perlindungan apabila UMNO dah jadi pembangkang nanti.....

5) Kisah di Taiwan pula, lain pula gelagatnya, MP-MP Malaysia yang diangkut ke Taiwan dikerumuni para wartawan dari seluruh dunia untuk mendengar keluh-kesah MP-MP ini sama ada belajar atau diculik???

Ramai yang cuba rahsia, tapi terbongkar jua dengan tidak sengaja. Baca DI SINI.

"According to the news reports in Taiwan, Malaysia has now learned to apply the “kidnapping” tactics common during the island’s election wars."

At about 7.00 a.m. Tuesday, Sheraton Hotel in downtown Taipei was thronged by a large crowd of reporters, including those from the island’s major TV stations.

Some of the MPs saw the transit paper Upaper (a complimentary paper published by the UDN Group) in the hand of Sin Chew Daly’s correspondent in Taipei, which carried the news of Malaysian MPs’ trip to Taiwan on its front page. Some of the MPs saw the news translated by Upaper from foreign newswire, which said Malaysian MPs were sent off en masse to prevent “kidnapping,” and dismissed the report as “ridiculous.”Jerat makan diri. Yang cuba bermuslihat tak boleh selamat lagi. Menyerah kalah ... atau larikan diri.
Baca pula haknih.... (Translated by DOMINIC LOH/Sin Chew Daily)

Official: Not Arranged By Taiwan Foreign Ministry

Foreign ministry’s Department of East Asian and Pacific Affairs director Yu Te-sheng said the foreign ministry refused to comment or speculate on the political motives behind Malaysian MPs’ visit as reported on the Malaysian media, adding that the ministry had not taken any initiative to make arrangements for the trip.


Yu said, as he was told, the trip would focus on the agricultural development in Taiwan.


He emphasised that this was not an official trip, and the Malaysian MPs would not be accompanied by any representative from the foreign ministry. The delegation also would not pay a courtesy visit to the foreign ministry, he added.
AR : Malunya...... Nak letak kat mana muka nih Dolah....... kisah ko dah jadi bual bicara dunia dan ko buat lari MP2 tuh ke Taiwan dan menipu rakyat nih dah kantoi dah kat negara Taiwan nun, dan dunia sekarang mentertawakan ko Dolah...... Che det pulak, pandai ya ko, cari tempat bergantung sebelum nama ko diheret ke Mahkamah, kurang-kurang ada jugak yang sokong ko kan di Parlimen, kalau ko takder Parti, konpem Dolah tak mau layan ko, sebab Dolah pun banyak jugak kes...... 916 coutdown!!!!! BOOOM!!!

Isu AZAN ~ Penerangan Teressa Kok - Ini Satu Fitnah!!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

2 isu yang utama dimainkan oleh UMNO dan BARISAN NASIONAL kini di saat kehilangan kuasa:-
1) Isu BANGSA MELAYU - Ketuanan Melayu, Kehilangan Kuasa Melayu.
2) Isu AGAMA ISLAM - Berkenaan volume Azan Subuh di Masjid dan Surau.
Di Sini, AR ingin berkongsi, empunya diri yang bernama Teressa Kok yang dikatakan menghalang laungan Azan dilaungkan dan dimainkan oleh pemimpin-pemimpin UMNO dan tidak kurang segelintir pencacai-pencacai UMNO untuk merosakkan hubungan erat dalam gabungan PAKATAN RAKYAT.
Y. B. Teressa Kok menjawab tuduhan ini di dalam blognya, dan ianya boleh di lihat di SINI.AR ambil terus, daripada catatan Y.B. Teressa Kok di blognya:-

Hari ini saya rasa terkejut apabiila membaca artikel yang amat merosakkan namabaik saya dalam Utusan Malaysia (10 September 2008). Kandungan dalam artikel yang ditulis oleh Zaini Hassan ini penuh dengan pembohongan. Beliau memetik kata-kata pembohongan Khir Toyo dan mendakwa saya membawa penduduk di Puchong membantah azan masjid.

Dalam artikel Zaini ini, beliau menulis saya pernah pergi masjid berkenaan sebelum subuh dan menasihatkan pengurusan surau itu supaya tidak melaungkan azan dengan menggunakan pembesar suara.

Oh my God, bila saya pergi ke surau Puchong pada awal pagi? Saya biasanya bangun selepas pukul 7 pagi, buat apa saya pergi ke surau Puchong pada awal pagi? Sebenarnya, sampai sekarang, saya pun tidak tahu di mana letaknya surau tersebut.

Dalam mesyuarat exco Kerajaan Selangor pada pagi ini, kami telah membincangkan isu ini. Kami berpendapat kami mesti menghendaki pihak Utusan Malaysia, Zaini dan pihak-pihak berkenaan yang telah menyebarkan berita palsu dan pembohongan tersebut untuk menarik balik kenyataan pembohongan mereka dan meminta maaf, kalau tidak, tindakan undang-undang akan diambil terhadap mereka. Kami berpendapat tibalah masanya bagi kami untuk tegas terhadap pihak yang membuat pembohongan.

Saya diberitahu kemudian bahawa terdapat beberapa ahli UMNO yang memegang sepanduk untuk menyokong Ahmad Ismail di luar Ibu Pejabat UMNO hari ini juga mengangkat sepanduk yang memaki saya.

Tiba-tiba saya dijadikan mangsa dalam pertempuran dalaman UMNO. Golongan UMNO Selangor yang tidak bertanggungjawab ini ingin mengalihkan perhatian orang Melayu daripada kes Ahmad Ismail kepada wakil rakyat DAP di Selangor, dan mereka memilih saya sebagai mangsa dalam kes ini. Dengan itu, mereka buat cerita yang bukan-bukan untuk mencapai tujuan mereka ini. Selain itu, mereka ingin menggunakan isu ini sebagai modal politik dalam pertandingan sengit mereka di dalam UMNO.

Kesalnya, Khir Toyo, Satim, Utusan Malaysia dan Zaini masih gagal insaf sehingga hari ini. Mereka malah sanggup membuat cerita yang bukan-bukan untuk mencaci imej saya dalam bulan Ramadhan. Bagi saya, saya percaya Tuhan yang Maha Kuasa melihat kesemua yang berlaku ini, dan saya percaya balasan tentunya akan dijatuhkan pada para pembohong ini.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Cuit


Azan, jawi, JAIS, Uitm dan ba-alif-ba-ya…

Oleh Zaini Hassanemail: zaini.hassan@utusan.com.my


Janganlah anggap apa yang saya tulis ini sebagai rasis atau berunsur perkauman. Dalam suasana negara yang dipenuhi dengan isu sensitif perkauman sekarang, tulisan ini hanyalah sebagai satu ingatan kepada kita semua, terutamanya umat Islam.

Saya amat tertarik untuk merujuk kepada kenyataan bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Khir Toyo yang membangkitkan mengenai “ada usaha oleh pihak tertentu (di Selangor) yang cuba menasihatkan pihak masjid dan surau supaya tidak menggunakan pembesar suara semasa melaungkan azan”.
Bagi saya petikan itu pelik bunyinya. Bagi saya ia juga amat serius. Tidak pernah dalam sejarah 51 tahun merdeka, rakyat Malaysia sedang menghadapi situasi seperti itu. Selama ini kita-Melayu, Cina, India, Sikh dan lain lain bangsa dan agama tidak pernah bercakap mengenai perkara itu. Kita hormat antara satu sama lain. Soal agama Islam terpelihara secara suci di dalam Perlembagaan negara. Justeru, petikan semacam itu tidak pernah terlintas langsung atau termimpi akan diucapkan.

Kini, ia berlaku. Ya benar, Dr. Khir bukan buat cerita mengarut. Ia benar-benar berlaku di Selangor. Orang Pas, yang kini mula menguasai jawatankuasa masjid dan surau di situ pun tercengang. Orang UMNO yang masih lagi menganggotai jawatankuasa surau dan masjid pun terkejut.

“Sampai macam itu sekali tindakan mereka,” kata seorang AJK sebuah surau di Shah Alam kepada saya Jumaat lalu. Beliau ialah sahabat lama saya, yang kami bertemu selepas solat Jumaat, lalu mengajak saya bersembang.

Sembang punya sembang, tiba-tiba beliau menyentuh mengenai soal suraunya. Katanya, kira-kira tiga bulan selepas Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan Selangor, seorang Exco kerajaan negeri itu, yang juga seorang Ahli Parlimen dari parti DAP membuat kunjungan ke suraunya. Yang peliknya, YB wanita itu datang pada waktu sebelum subuh.

Tanpa rasa malu-malu atau rasa bersalah, dia menasihatkan pengurusan surau itu supaya tidak melaungkan azan dengan kuat menggunakan pembesar suara, terutama pada waktu subuh. Katanya, “hasil tinjauannya” pada waktu subuh itu, cuma ada imam, bilal dan dua tiga orang sahaja makmum.

“Kalau ada macam itu jangan kasi bangun oranglah (dengan azan)…” katanya kepada imam yang ada di situ.

Semua yang ada terus “terkedu”. Mereka berpandangan antara satu sama lain. YB yang baru tiga bulan menjadi Yang Berhormat itu tahukah apa yang dia cakap. Tidak sensitif langsungkah? Tidak sedarkah dia, kira-kira 90% penduduk di kawasan itu ialah orang Melayu beragama Islam.

Jika diambil pendekatan isu yang berlaku sekarang, saya ingin bertanya, siapakah yang rasis? Siapakah yang perkauman? Dr. Khirkah, sayakah yang menulis Cuit ini? Atau, YB wanita berkaca mata itukah?

Sambil menulis kolum ini, saya menelefon seorang rakan saya, yang juga seorang YB dalam Pakatan Rakyat. Dia mengakui memang berlaku. Hasil perbualan saya, beliau berkata: “…bukan teruk lagi, dah jadi kurang ajar”.

Persoalan saya lagi, mengapa situasi seperti ini sudah mulai berlaku. Saya tidak mahu mengulas lanjut, biarlah pembaca budiman membuat analisis dan pernilaian sendiri.

Nak dijadikan cerita, tindakan YB wanita itu tidak habis di situ saja. Dia juga, dikatakan sedang ‘memaksa’ Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menurunkan semua tulisan jawi di semua papan tanda jalan di Kuala Lumpur.

Sekali lagi ini cerita benar. Ia disahkan sendiri oleh rakan saya, YB dari Pakatan Rakyat itu. Sebagai ganti untuk menurunkan tulisan jawi itu, dia menuntut dinaikkan tulisan Cina dan Tamil bersama-sama tulisan rumi.

“Yang ekstremnya, YB wanita itu siap bawa ’sample’ berserta spesifikasi papan tanda jalan tulisan Cina dan Tamil itu untuk ditunjukan kepada pegawai DBKL,” kata rakan saya itu lagi.
Seperti yang saya tanya di atas tadi, tidak sensitifkah YB wanita itu? Jawapan saya ialah, dia memang sengaja tidak mahu sensitif. Melihatkan kepada senario ini, barulah kita tahu, siapa sebenarnya yang ‘menyuapkan’ ke mulut Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim mengenai cadangan supaya diambil 30% peruntukan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) untuk digunakan bagi kegunaan agama-agama lain. Sekarang kita juga tahu siapa yang ‘memegang tali’ untuk menyuruh Khalid membuat kenyataan supaya pintu UiTM dibuka kepada 10% penuntut bukan Melayu.

Yang jelas kita semua tahu, siapakah orang itu yang ‘berkobar-kobar’ membangkitkan isu babi Sepang, sebaik saja dia melangkah kaki menduduki bangunan SUK Selangor, tempoh hari.
Dan, sekarang baru kita juga tahu, suasana bercelaru yang sedang berlaku - yang terbaru mengenai isu perkauman atau rasis itu memang dirancang - secara sengaja, oleh pihak-pihak tertentu yang mahu melihat suasana negara dan rakyat Malaysia tidak tenteram.

Akhir kalam, semoga Allah menyelamatkan kita semua. Amin.
-------------------------------------------------------------------------------------------------


AR: Nak komen pun rasa malu dengan sikap orang kita nih....... sensasikan cerita tak betul, apa-apa pun..... semoga, semua paham tentang situasi yang sebenarnya dan jangan percaya tentang sesuatu berita tanpa mengkajinya terlebih dahulu..... Adios!!!

Adnan Yaakob dah tua.... Tak Mau Jadi Ketua Pemuda

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Adnan Yaakob, siapa tak kenal kan??? MB Pahang yang banyak juga kontroversinya...... namun, beliau dengan segan silunya menarik diri daripada merebut jawatan Ketua Pemuda UMNO yang tidak ditetapkan umurnya...... dah tua, cammanalah nak jadi ketua pemuda, lagipun, mungkin apa klass jadi ketua pemuda, baik bertanding dalam Ahli Majlis Tertinggi UMNO ke, Naib Presiden UMNO atau lain-lain jawatan tinggi dalam UMNO..... Mana tahu, untung nasib Adnan nih bakal jadi Presiden UMNO, tapi mustahillah nak jadi Perdana Menteri, sebab UMNO dah uzur dan hampir tamat riwayatnya walaupun pernah koma di hujung tahun 80-an dulu, namun selamat dibedah siasat oleh pakar perubatan UMNO, Tun che det.......


Di sini, AR kongsikan berita daripada Utusan yang kalau korang nak lebih jelas dan besar serta terang, boleh klik kat gambar di bawah nih.....AR: Apa kata, che det aje yang bertanding KETUA PEMUDA UMNO???? kahkahkah, chedet pun dah bukan menjadi ahli UMNO bernombor 001 dah.... mungkin ahli UMNO bernombor 6,7,8 angka..... kirernya jutalah....... hehehehe, aci kerr dah keluar nak ambil balik nombor 001 tuh???? tak gunalah kalau keluar harituh, kalau dapat balik???


7th Anniversary : Konspirasi Tragedi 911

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

1) Dalam ulangtahun yang ke-7 Tragedi 11 September serangan ke atas WTC, Amerika Syarikat, AR juga tidak lupa untuk mengucapkan Selamat Hari Ulangtahun kepada Pengamal-pengamal konspirasi dalam Tragedi 911 ini yang dikatakan daripada warga Amerika sendiri dan juga Israel.....

2) Namun, AR tidak pula melupakan saudara-saudara kita yang beragama Islam yang telah terkorban semasa tragedi 911 dan juga kepada saudara-saudara kita yang berada di sana menjalani hidup sukar seketika semasa kejadian tersebut kerana kehilangan tempat tinggal dan juga barang-barang peribadi.

3) AR yakin dan pasti bahawa ini adalah perancangan PEMERINTAH AMERIKA sendiri, walaupun ada juga suara-suara yang menyatakan tidak... tidak mungkin!!! tapi, AR yakin, kejahatan manusia yang bernama Bush ini lebih jahat daripada UMNO.....

4) Serangan ke atas Iraq dan Afghanistan adalah modal utama dalam mengorbankan Bangunan berkembar tertinggi di dunia yang dikenali sebagai World Trade Centre ini. Apa sangatlah bagi manusia Bush ini dengan kematian rakyatnya, yang penting kaum kerabatnya tidak terkorban.

5) Melalui serangan inilah, Amerika berjaya menyerang Iraq dan Afghanistan dengan percuma dan mendapat sokongan dan dokongan daripada beberapa negara lain.......

6) Perlu diingat, Afghanistan merupakan negara yang kaya dengan penanaman pokok popi yang boleh menghasilkan dadah yang bertujuan untuk penghasilan produk-produk farmasi dan Iraq pula kaya dengan Emas-emas hitamnya iaitu Minyak dan gas.

7) Apa yang AR ingin kongsikan ialah, kekayaan negara tidak menjaminkan keselamatan kepada rakyatnya, namun perpaduan masyarakat lebih penting dalam menjaga keharmonian, selain hubungan baik dengan negara-negara lain dengan berlandaskan Islam lebih utama. Namun, dalam kes bumi Iraq dan Afghanistan ini, AR memang akui, negara ini diserang tanpa kompromi kerana keastuan masyarakat Islam di negara teluk itu tidak kukuh dengan negara-negara jiran, namun AR pasti, satu penyatuan masyarakat Islam di negara Arab pasti akan berlaku.

8) AR cuma berpesan, mungkin ada satu konspirasi baru terhadap serangan yang bakal dilakukan di negara Iran, dan ternyata semalam, satu saranan daripada Israel meminta Presiden Iran, Ahmadinejad diculik untuk di bawa ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa..... Namun, AR pasti, Amerika pun bimbang dengan kemajuan teknologi Nuklear yang telah dicapai oleh negara Iran mampu mengalahkan serangan Amerika dan menumbangkan negara Amerika daripada menjadi Kuasa Besar Dunia.

AR: 911 ini memang satu konspirasi puak Amerika dan Yahudi dalam memerangi Islam yang dikatakan musuh mereka no. wahid. AR ada menyimpan satu video berkenaan konspirasi tentang Pendaratan Kapal Angkasa NASA yang terang-terang menipu masyarakat dunia dengan mendakwa, mereka telah menjejaki bulan. AR cuba untuk menyebarkan, tapi, menurut beberapa rakan-rakan AR, mungkin nama AR akan diblack list oleh USA dan AR akan dipantau..... takut juga, kena pantau kat malaun UMNO pun rasernya dah pening kepala dah, nih pulak si Iblis Amerika!!!

Salam Ramadhan... 11 Ramadhan 1429H.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah, hari ini 11 September 2008 bersamaan dengan 11 Ramadhan 1429H, bermakna Ummat Islam telah berpuasa selama 11 hari dan kini kita hanya tinggal 6 hari sahaja lagi untuk menyambut Hari Nuzul Qur'an dan hanya tinggal 19 hari sahaja lagi untuk berpuasa di bulan Ramadhan yang penuh dengan kemuliaan dan terkandung dalamnya Malam yang istimewa iaitu "Lailatulqadar".

Diharap dalam menunggu ketibaan tarikh keramat 16 September 2008 ini, yang mana insyaALLAH kita akan memeperoloehi kerajaan baru, perbanyakkan ibadah kepada Allah dan jangan lupa berdoa untuk diri sendiri, keluarga, negara dan kesejahteraan Ummat Islam di seluruh dunia.AR: Jangan pula korang lupa untuk berdoa kepada Allah agar kerajaan baru Malaysia akan lebih baik daripada sebelumnya..... InsyaALLAH.

Hukum Koyak Gambar - Perspektif Kaum Cina


Assalamualaikum, AR baru sahaja dapat tahu...... Masyarakat Cina nih ada pantang larang berkenaan koyak gambar nih...... itu yang jadi susah, kalau dah terlajak perbuatan camnih.... dahlah terlajak kata, terlajak pulak dari segi perbuatan, namun, AR tidak mahu komen banyak sangat berkenaan isu ini, biarlah PARTI BARISAN NASIONAL yang selesaikan, mereka nih suka sangat bergaduh....... biaq pi kat depalah....... Yang pasti, apa yang kita tunggu2 adalah kemunculan KERAJAAN BARU MALAYSIA...... 916 coutdown!!!!!

Kat sini, AR ingin kongsi apa yang telah dilaporkan oleh NST berkenaan dengan isu Koyak Gambar berhubungan dengan pantang larang Masyarakat Cina. Sila Klik Gambar untuk besar.Beratus-ratus kekosongan di UMK, negeri Serambi Mekah.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....

Nak cari kerja? susah? di sini, AR nak kasi info berkenaan beratus-ratus kekosongan jawatan di Universiti Malaysia Kelantan... Negeri Serambi Mekah....

Di harap dapat forward kepada kawan-kawan yang sedang menganggur dan ingin bekerja di Universiti Malaysia Kelantan ini.... sungguh menarik, lumayan dan jangan lepaskan peluang ini.


Sila rujuk di SINI.~ membangun bersama Islam ~


[kebenaran itu bukanlah sesuatu yang boleh disembunyikan]

Alhamdulillah.... Noraniza Idris Tekad Pakai Tudung.


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah, artis wanita tanah air yang popular dengan lagu-lagu irama asli sudah tekad untuk mengenakan tudung. Semoga Allah terus mencurahkan Rahmat dan Hidayah kepada artis-artis di Malaysia agar kembali kepada nas-nas Agama Islam yang telah ditetapkan. AR tidak mahu mengulas panjang, cuma AR berharap fesyen bertudung terus diikuti oleh remaja, muda-mudi tanah air penwaris generasi akan datang yang akan mencorakkan Malaysia pada tahun 2020 yang akan datang.......


AR telah mengambil sumber ini daripada KOSMO Online yang AR ambil dan suntingnya daripada SINI.


AR: Sungguh ayu kelihatan Ratu Irama Malaysia ini dengan tudung litup penuh......

Minyak Turun Lagi - AS$101.27


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.....


AR : Nampak gayanya minyak turun dan makin turun di pasaran duni.... cuma di pasaran Dolah aje yang masih tungguk kayu camtuhhhhh......... bila agaknya AR boleh kosongkan tangki minyak kereta AR untuk tunggu minyak turun pada keesokan hari nih..... Apa-apa pun, semoga Kerajaan Baru Malaysia nanti, prihatin terhadap nasib RAKYAT MALAYSIA.Gambar Anwar di Mahkamah 10 Sept 2008

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, AR ingin kongsi beberapa gambar DSAI pada pagi tadi di Mahkamah yang AR ambil di MStar Online...


Kehadiran Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi tumpuan para wartawan yang bertugas sebaik beliau tiba di Mahkamah Sesyen pagi tadi.

Pihak polis mengawal keadaan di mahkamah.
Pihak polis menyediakan kaunter pendaftaran di hadapan mahkamah.

Anwar hadir bersama isterinya, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail dan anak-anaknya termasuk Nurul Izzah.

Anwar melambaikan tangan kepada penyokong-penyokongnya yang menunggu di luar mahkamah.


AR: "Semoga Keadilan Tertegak di Bumi Malaysia....... Inilah Malaysia, UMNO sanggup menggunakan senjata FITNAH buat kali kedua kepada DSAI walaupun terang-terang DSAI mengemukakan ALIBI beliau pada jam 3.01-4.30 petang pada 26 Jun 2008 dengan saksi yang melebihi 4 orang, namun FILEM LIWAT 2 ini terus diteruskan, marilah semua rakyat Malaysia, kita bangkit untuk mempunyai PEMIMPIN MALAYSIA yang baik dan menggunakan PEMERINTAHAN YANG ADIL dan BERGUNA UNTUK RAKYAT......"

PAS Negeri dan Kawasan Di Minta Kemaskini Data Ahli

Assalamualaikum dan Salam sejahtera....

KUALA LUMPUR, 10 Sept (Hrkh) - Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS, Dr Mujahid Yusuf Rawa menyeru semua pesuruhjaya negeri termasuk pengerusi lajnah tersebut di negeri dan kawasan yang mempunyai Kelab Penyokong PAS agar mengemaskini data kelab tersebut bagi mempercepatkan proses transformasi kelab tersebut menjadi sayap PAS.


"Membangun Bersama Islam"

AR: Cepat-cepatlah kemaskini, sebab dah makin ramai berpusu-pusu nak masuk PAS nih...... tapi, kalau ada golongan yang gila jawatan..... sila masuk United Malay National Organization.... sebab, ramai dah keluar daripada Parti tuh, jadi, kalau nak pangkat, masuk UMNO ajerlah... Hidup Perjuangan Islam... Allahuakbar!!!!!

- Anak Reformasi

Blog Stats