Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Saturday, November 08, 2008

kisah di sebalik pencalonan khairy hari ini

ARef: Ha3............ Khairy Jamluddin, KJ??? kah3...... setiap kali ko punya percalonan ada.... mesti kecoh punya.... sebab apa... tipu!!!!!!!!!!!!

Mohamad Hassan nih pun takut kat bodak KJ nih..... sebab, TALIAN HAYAT dia jugak tuh!!!! kah3.....

Aku hampir nak tergolek ajo... Sapolah yang jadi kaki bodek KJ tuh??? Berapo yo dio dapat??? aku raso, Kat Ghombau nihlah, KJ suap paling banyak duit!!! Kalau kalah tompet sondiri, manolah orang nak UNDI DIO nanti!!!

Apo2pun, Biasolah, Orang UMNO.... otak UNTO!!!! Akhir sekali, Syabas dan Tahniah kepada yang membangkang percalonan ditutup ke atas pencalonan KJ yang monang tanpo bertanding!!!! Sobab apo yo, KJ dan dio punya BALACI takut sangat nak bertanding sampaikan PERCALONAN DITUTUP????


Kononnya bergema nama Khairy dilaungkan semasa pencalunan,
tapi kenapa ramai tidak bangun sama berteriak

Satu pesanan ringkas diterima pada pukul 2 tadi yang berbunyi:

Pencalonan kj d rembau dbuat oleh setiausaha bhg selaku wakil bhg ke mesy pemuda. Pencalunan mukhriz dhalang dgn menarik pwakilan2 yg cuba calonkan mukriz jauh dr pembesar suara. Satu lg kehebatan kj mguna cara tidak umno utk jd pmimpin umno.
Apabila jurublog ditanya seorang pemegang jawatan UMNO Bahagian mengenai peristiwa ini, dia merasa lucu mendengar Setiausaha Pemuda Bahagian yang membuat pencalunan. Tidak adakah wakil Jawatankuasa Pemuda Bahagian atau perwakilan dari floor yang boleh calunkan, tanyanya. Disamping itu, Setiausaha dilantik dan bekerja langsung di bawah arahan Ketua Pemuda.

Malaysiakini.com melaporkan peristiwa ini dan versi laporan mereka adalah seolah-olah diatur 'kekecohan' supaya tidak ada pencaluan lain. Sebenarnya episod pencaluan untuk jawatan Ketua Pemuda di Mesyuarat Pemuda UMNO Bahagian Rembau sungguh melucukan.

Dari laman-laman blog pro-Khairy, yang telah dipadukan suara propaganda blog-blog mereka minggu ini, dilaporkan seolah-olah ianya satu kemenangan besar buat Khairy di Rembau. Satu blog melaporkan bergema nama Khairy dilaungkan.

Jurublog hanya hairan apa perlu dibesar-besarkan kemenangan Khairy di Rembau? Bukankah lumrah seseorang calun tempatan mendapat pencalunan dari Bahagian sendiri?

Cuba bayangkan

Untuk memenangi pencalunan Bahagian sendiri, Khairy telah bermatian-matian bermesyuarat dan bermodal, muncul dua kali berturut-turut di Astro, mendapat temuramah Malay Mail, mungkin meminta laporan ditulis mengenai Rembau di beberapa akhbar perdana dan tabloid politik, dan berhabis-habisan blog-blog pro-Khairy (dan ada sekali gus pro-Anwar) memuji diri, dan mengkritik dan memfitnah Mukhriz dan Dr Khir.

Mungkin pasukannya percaya orang ramai akan termakan kata-kata Khairy tidak ada lagi bantuan dari Abdullah. Dengan memburuk-burukkan Mukhriz dan Dr Khir dengan cara memfitnah Mukhriz main duit, menggambarkan Mukhriz sebagai tikus dan mempermainkan rupa wajah Dr Khir tidak pasti akan berjaya memperbaiki persepsi ke atas dirinya.

Gambaran yang dilakukan mungkin reaksi balas ke atas gambaran buruk terhadap Khairy oleh pelbagai blog. Reaksi berdendam tidak bijak kerana persepsi terhadap Khairy sudah terbina bertahun-tahun oleh blog-blog pembangkang dan di laman web seperti Malaysia Today. Persepsi dari blog-blog individu dan pelbagai kaum pun sama.

Masaalah Khairy adalah dia tidak pernah hirau dan ambil peduli kritikan dan teguran yang berasas terhadapnya. Dia sering melakukan aksi dan 'stunt' yang terlalu mudah dibaca dan diinterpretasi serta sering menimbulkan kemarahan ramai yang mengunjung blogosphera.

Penulis faham Khairy tidak boleh ambil mudah dan perlukan kemenangan di Rembau untuk menjaga maruah air muka. Jika Bahagian yang diketuai sepupunya boleh dapat pencalunan, tentu memalukan Bahagian sendiri tidak mencalunkan.

Namun begitu, usaha bermatian-matian Khairy untuk Rembau agak anih sekali, kerana "game over" untuk perlumbaan mendapat pencalunan. Hairan, Khairy takut ada pencaluanan lain di tempat sendiri. Kalau Mukhriz dan Dr Khir dicalunkan, tentu mereka akan kalah dan undi yang diperolehi sangat sedikit berbanding 'calun tempatan'.

Tidak patut juga 'budak-budak penyokong' Mukhriz bersungguh-sungguh mahu menewaskan Khairy di Rembau. Janganlah sampai menjatuhkan maruah orang di tempat sendiri.

Adakah ini dendam penyokong-penyokong Mukhriz atas usaha memalukannya hari pertama di Machang yang diketahui ramai sebagai kampung sahabat baiknya dan kampung angkat Mukhriz di Kelantan?

Undi tidak percaya

Bala tentera kempen pilihanraya Khairy di Rembau dengan kereta Rexton seragam megah hitam mengharungi desa

Atau ini hanya sebenarnya masaalah dalaman Rembau?

Jurublog masih ingat peristiwa pada tahun lepas, Khairy menghadapi usul undi tidak percaya kerana mengubah nama perwakilan yang ditetapkan Mesyuarat Bahagian untuk ke Persidangan Agung UMNO.

Khairy memerlukan bantuan dari UMNO Bahagian dan Negeri termasuk Menteri Besar untuk mengenepikan usaha membawa usul dari Azman Mohd Shah, seorang pegawai syarikat insurans. Difahami usul tersebut diketepikan dengan satu undi dengan cara yang tidak beretika.

Semasa pertandingan untuk Ketua Pemuda Bahagian Rembau, Khairy terpaksa berhempas pulas dan bermodal untuk memastikan Azman yang tidak berkemampuan tidak cukup pencalunan.

Mingguan Watan dan beberapa blog pro-Khairy melaporkan Azman dibiayai Mukhriz untuk menafikan Khairy pencalunan. Laporan itu agak berlainan dari sumber-sumber yang diketahui dari Rembau.

Jurublog pernah diperkenalkan dengan Azman. Dari yang difahami dari rakan-rakan dan mereka yang dekat dengannya, dia lebih cenderung membantu pencalunan Zahidi atau mungkin Dr Khir. Dia tidak ada masaalah dengan Mukhriz tetapi tidak mahu dilihat berpihak dalam perlawanan yang dianggapnya proksi dua pembesar.

Selepas peristiwa hari ini, akhirnya Khairy mendapat pencalunan kedua dari Negeri Sembilan, selepas Bahagian Tampin yang diketuai sepupunya mencalunkannya. Tetapi pencalunan terakhir Negeri Sembilan, Seremban diperolehi oleh Dr Khir Toyo.

Mukhriz yang isterinya berasal dari Kuala Pilah mendapat lima dari lapan pencalunan Negeri Sembilan.

------------------------------

Kerabu Bersuara

BERITA GUMBIRA !!! UMNO TERIMA 900 ADUAN POLITIK WANG - melayau

SUMBER : Tukar Tiub

KUALA LUMPUR 7 Nov. Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO, Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail meminta pucuk pimpinan UMNO segera menyelamatkan parti itu daripada kehancuran berikutan berleluasanya politik wang pada pemilihan sekarang yang disifatkan paling serius dengan lebih 900 aduan telah diterima setakat ini.

Menurut Tengku Ahmad Rithauddeen, beliau sudah pun berulang kali melaungkan amaran mengenai politik wang, malangnya lebih banyak aduan diterima kali ini berbanding pemilihan UMNO empat tahun lalu.

Saya tidak ingat jumlahnya secara tepat tetapi rasanya sudah lebih 900 aduan mengenai politik wang diterima setakat ini,� katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Jumaat lalu, Majlis Tertinggi (MT) UMNO memberi amaran kepada ejen pelobi, pengurus kempen dan perayu undi calon-calon pemilihan UMNO yang berada di hotel-hotel sekitar ibu negara dan negeri-negeri supaya pulang ke bahagian masing-masing sebelum dikesan oleh pemantau serta dikenakan tindakan.

Tengku Ahmad Rithauddeen berkata, masalah utama dalam membanteras politik wang dalam UMNO kini ialah gejala buruk tersebut telah diterima oleh sebahagian besar ahli parti itu dan sudah menjadi satu bentuk budaya.

kah kah kah…. kesian…. kesian… ada lebih 900 kes …kah kah kah….woit banyak nya…. kah kah kah …. yang datang perhimpunan berapa?........ lebih dari setengah…. kah kah kah…

kesian tengku ni…. dia dah beri amaran banyak kali…. kah kah kah… tapi tak ada sapa nak dengar…. kah kah kah…dah jadi quran buruk…. kah kah kah

nak suruh pelobi balik kampung…. kah kah kah….tak maka lah gro di teratak dan mawar biru…. kah kah kah…. sapa nak jarjir jarjis gro ni… kah kah kah..

SUDAH MENJADI SATU BENTUK BUDAYA
…. kah kah kah… abis lingkup…rahai…. terbarai….

Surat Akuan Bersumpah ADUN UMNO Sogok RM1000.00 ~ Malaysiakini

SUMBER : Pemuda Besut

ADUN Alor Limbat, Terengganu Pujuk, Paksa dan Sogok RM1000.00


Buletinonline: Surat Akuan Bersumpah Yang Menyatakan Dengan Jelas YB Alias Abdullah, ADUN Alor Limbat telah memujuk, memaksa dan menyogok RM1000.00 untuk memfitnah musuh-musuh politiknya. Baca Berita

http://buletinonline.net/images/berita13/akuan1a.gif


http://buletinonline.net/images/berita13/akuan1b.gifhttp://buletinonline.net/images/berita13/akuan2a.gif
http://buletinonline.net/images/berita13/akuan2b.gif


Hottt!!! Kerajaan Mongolia Akan Bawa Kes Altantuya Ke Mahkamah Antarabangsa - malaysiakini


Sumber : Susan's Loone

…if the court’s final decision (on the two police officers) results in unfair trial and proceedings.

Letters have been sent to our Foreign Minister. What now Rais Yatim? Have you received this letter? And will you give them an answer or tell them to “shut up and not interfere” ?

This statement was issued in the Mongolian press “MONTSAME” on Nov 7:

Ulaanbaatar, /MONTSAME/ The world community is well aware of the ruthless murder of Mongolian citizen ALTANTUYA Shaariibuu on October 19, 2006, in Punchak Alam, Malyasia, being shot twice and blown up by an explosive.

The Government of Mongolia reaffirms hereby that it has been consistently paying attention, from the very beginning of this cruel crime to the court proceedings. The Prime Minister and the Minister for Foreign Affairs (previous name) of Mongolia have sent letters twice each to their Malaysian counterparts expressing their confidence that related Malaysian authority would bring a murderer to justice and deliberate a fair court conviction for the case.

The Government of Mongolia deeply regrets that the Malaysian high court judge made a decision on October 31, 2008, to acquit Abdul Razak Baginda–the murder suspect for killing Mongolian ALTANTUYA Shaariibuu.

Although Mongolia has no legal rights to take part in the court proceedings, the Government of Mongolia is responsible for protecting legitimate rights and interests of its citizen under international treaties and national legislation.

In connection with the recent court decision to acquit the suspect Abdul Razak Baginda, the Minister for Exterrnal Relations of Mongolia Mr. S.Batbold has sent another letter addressed to the Foreign Minister of Malaysia Mr. Rice Yatim requesting the latter to pay attention to and render support for ensuring conditions for a final court decision free from politics and other side influence.

The letter carries a statement by Mongolia’s Government testifying that it will have a strong reasoning for turning to the international court in order to defend rights and interests of its citizen if the court’s final decision results in unfair trial and proceedings.

A trial for the special unit officers charged for the murder is expected to take place shortly and the Mongolian Government keeps its eyes and ears wide open on the proceeding.

S.Batbayar

Blog Stats