Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Monday, November 10, 2008

RACIST 1 : Melayu, Cina atau India Yang RACIST??? ~ Malaysiakini

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.....

Pertama-tama kalinya, aku nak mohon maaflah sebab nak buat artikel yang sensitif sedikit namun ianya benar, seperti mana yang kita alami di Malaysia, cuma ianya menjadi isu yang sensitif untuk dibicarakan kerana, keberadaan bersama dalam satu kelompok, parti politik dan juga negara.

RACIST atau perkauman sering kali diperdengarkan di mana-mana, skop aku lebih menjurus kepada negara Malaysia sahaja, jadi aku malaslah nak cakap berkenaan OBAMA, BUSH, YAHUDI atau lain-lain.

Seringkali diperkatakan bahawan Melayu Racist dan jarang kali pulak aku dengan orang kata Cina Racist dan India Racist...... Itu yang aku pelik tuh....

Apa benar, Cina dan India tuh tidak Racist dan hanya Melayu sahaja yang Racist??? Bila aku nak cakap soal perkauman nih, janganlah pulak ada orang mengata aku nih United Malays National Oraganization laks.... aku tak pernah dari dulu, kini dan selama-lamanya masuk @ sokong UMNO, kalau berkawan dengan orang UMNO tuh, adalah.......

Sebelum aku bicarakan dengan lebih lanjut, aku ingin dapat persetujuan daripada korang semua, sama ada perlu atau tidak aku bincangkan ISU RACIST nih.... skop aku hanya 3 bangsa Utama di Malaysia sahaja, Melayu, Cina dan India.....

- Mohon Kebenaran -

Bagus Duk Ada.... Shahrizat tidak akan cabar Rafidah ~ ref Malaysiakini


ARef : Sebab apa aku duk kata, bagus duk ada...... ha3..... aku terkejut, ada jugak yang calonkan Abang Azalina Othman jadi Naib Ketua Wanita..... wahai wanita2 UMNO... jangan rosakkan wanita Malaysia... kah3.

Apa Rafidah Aziz kata…

” Saya tak tahu sama dia ahli Wanita atau tidak…kena check Faridah ( katanya kepada Setiausaha Wanita UMNO Malaysia Datuk Faridah Abu Hassan yang berdiri di sebelahnya).
D
ia tak Puteri ( UMNO) lagi…I don’t know…saya tak tahu…tolong check dengan ibupejabat ( UMNO)…saya tak mahu cakap siapa member ke tidak…janganlah tanya saya.”


Satu lagi, jangan lupa korang baca apa yang syahril a. kadir tulis kat [SINI].

Malaysiakini : Naib Ketua Wanita, Datuk Shahrizat Abdul Jalil tidak akan mencabar Tan Sri Rafidah Aziz bagi jawatan ketua pergerakan itu dalam pemilihan Mac depan.

Exco Wanita Umno yang bermesyuarat hari ini juga sebulat suara memutuskan jawatan naib ketua juga tidak akan dipertandingkan.

rafidah aziz and shahrizat wanita umno leaders 201008Ini bermakna Rafidah dan Shahrizat akan menang tanpa bertanding dalam pemilihan pergerakan itu kali ini.

Mesyuarat hari ini juga setuju dengan pelan peralihan kuasa yang dijadualkan pada Jun tahun depan.

Perkara itu diumumkan Rafidah dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat tersebut hari ini.

Shahrizat yang hadir sama dalam sidang akhbar tersebut berkata, beliau akur dengan keputusan tersebut.

Menurutnya, beliau juga akan bertemu dengan exco Wanita, Datuk Kamilia Ibrahim yang layak bertanding jawatan naib, tetapi tidak menghadiri mesyuarat hari ini dan mesyuarat sebelumnya.

Mesyuarat exco Wanita hari ini menjadi tumpuan selepas Shahrizat mengeluarkan kenyataan malam tadi memohon Rafidah supaya menimbang mempercepatkan tarikh peralihan kuasa antara mereka berdua.

Pencalonan bahagian

Selepas bahagian Umno selesai bermesyuarat semalam, Shahrizat mendapat 73 pencalonan untuk bertanding jawatan ketua pergerakan itu.

Rafidah pula mendapat 116 pencalonan bagi mempertahankan jawatannya Mac depan.

Dalam kenyataan itu juga, Shahrizat berkata Rafidah mengumumkan pelan peralihan jawatan itu Ogos lalu, sewaktu pemilihan parti dijadualkan berlangsung Disember ini.

Manakala tarikh peralihan kuasa antara Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Timbalannya Datuk Seri Najib Tun Razak, ketika itu dijadualkan pada 2010.

Oleh itu, Shahrizat berkata, permohonannya itu adalah seiring sejalan dengan Umno induk, Pemuda, Puteri pada Mac 2009 sempena perhimpunan agung Umno iaitu tiga bulan lebih awal daripada bulan Jun.

Sebelum ini beberapa ketua Wanita bahagian secara terbuka menyuarakan pandangan mereka meminta Rafidah menyerahkan jawatan ketua pergerakan itu kepada Shahrizat Mac depan.

Menurut mereka, sekiranya Rafidah masih mahu menyerahkan kuasa pada Jun depan, ia bermakna Shahrizat akan menjadi pemangku ketua sehingga 2011.

Pandangan akar umbi

Bagaimanapun, menurut mereka lagi, adalah lebih baik Shahrizat menjadi ketua pergerakan tersebut bagi memudahkan usaha memulihkan Umno yang kalah teruk dalam pilihanraya umum lalu.

Menurut Rafidah lagi, keputusan tersebut dibuat sebulat suara demi perpaduan dalam Umno ekoran prestasi buruk parti itu dalam pilihanraya umum Mac lalu.

Ketika diminta mengulas pencalonan besar yang diterima oleh Shahrizat untuk bertanding jawatan ketua Wanita, Rafidah menyifatkannya sebagai satu perkembangan yang baik.

"Kalau bahagian calon oran glain, saya lagi risau...Kalau Shahrizat oklah, saya (pun) nak serah (jawatan ketua) kepadanya...jika calon lain, saya lagi risau...," katanya.

Rafidah juga ditanya mengenai jawatan naib selepas Shahrizat memangku jawatan ketua Wanita Jun depan.

Katanya, perkara itu tidak timbul "kerana dalam Wanita Umno kita bergerak sebagai satu pasukan".

Menurutnya, semua orang akan bekerjasma dengan calon yang dilantikan nanti.

Rafidah juga menafikan bahawa keputusan mesyuarat exco Wanita hari ini menafikan hak bahagian yang membuat pencalonan jawatan tinggi dalam pergerakan tersebut.

"Kita dah kata tidak ada pertandingan...," tambahnya.

Shahrizat pula diminta mengulas mengenai kenyataannya semalam berkata, "Saya hanya nak kongsi pandangan..."

Bagaimanapun, katanya, beliau telah mendengar alasan yang dibincangkan hari ini dan pandangan akar umbi sebelum ini.

Sehubungan itu, Shahrizat berkata, beliau menghormati pandangan kepimpinan dan menerima keputusan tersebut.

Melayu Mungkin Akan Jadi Perdana Menteri Singapura??? - malaysiakini

SINGAPURA 9 Nov. – Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong berpendapat republik ini yang mempunyai penduduk berbilang kaum berjumlah lebih 3.5 juta orang, belum bersedia untuk memilih Perdana Menteri bukan Cina dalam tempoh terdekat.

Hsien Loong membuat kenyataan itu semalam semasa dialog dengan anggota masyarakat Melayu di sini sebagai menjawab soalan sama ada pemilihan Barack Obama sebagai Presiden kulit hitam pertama Amerika Syarikat (AS) bermakna anggota kaum minoriti di negara ini juga berpeluang untuk menjadi Perdana Menteri.

“Kemungkinannya ada, ini bergantung kepada cara penduduk mengundi dan siapa yang mendapat keyakinan rakyat.

“Adakah ini akan berlaku tidak lama lagi? Saya tidak fikir begitu kerana seseorang perlu memenangi undi,” kata Hsien Loong menurut laporan akhbar Sunday Times hari ini.

Beliau berkata, sentimen yang mendorong seseorang mengundi calon tertentu akan memakan masa yang lama untuk hapus sama sekali.

Kira-kira 75 peratus daripada 3.64 juta penduduk tetap Singapura ialah kaum Cina, sementara hampir 14 peratus merupakan kaum Melayu dan sembilan peratus lagi kaum India.

Jawatan Presiden Singapura yang tidak memiliki kuasa sebenar disandang oleh seorang yang berketurunan India.

Seorang daripada dua Timbalan Perdana Menteri Singapura serta tiga menteri dalam Kabinet Hsien Loong juga daripada kaum India.

Utusan

5 Bahagian UMNO Belum Habis Mesyuarat - malaysiakini

Kesemua bahagian Umno di seluruh negara selesai mengadakan mesyuarat perwakilan masing-masing kecuali lima bahagian (Mesyuarat perwakilan di lima bahagian tersebut ditangguhkan atas sebab-sebab teknikal) :-

1) Tenom

- Bahagian Tenom di Sabah akan mengadakan mesyuarat perwakilannya pada 15 November ini.

- Mesyuaratnya yang dijadualkan semalam ditunda ke minggu depan selepas untuk membolehkan pihak bahagian menyelesai isu membabitkan beberapa cawangan yang didakwa tidak sah.

2) Seremban

- Manakala mesyuarat bahagian Seremban semalam dibatalkan selepas perwakilan bergaduh dengan membaling kerusi.

- Kejadian itu berlaku di tempat mesyuarat itu diadakan di Kelab Golf Taman Tuanku Jaafar di Seremban.

- Ekoran itu, ketua bahagian berkenaan, Datuk Ishak Ismail mengambil keputusan untuk membatalkan mesyuarat tersebut.

3) Larut

- Mesyuarat bahagian Larut pula yang dijadual semalam ditangguhkan sementara menunggu keputusan MT berhubung tindakan bahagian tersebut menolak pencalonan Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Hamzah Zainudin untuk bertanding jawatan ketua bahagian itu.

- Hamzah adalah ahli Parlimen Larut dan bekas Ketua Umno bahagian Ipoh Barat.

- Ketua Umno Bahagian Larut Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar dilaporkan berkata keputusan itu diambil kerana Hamzah baru menjadi ahli di bahagian itu April lalu, edangkan pekeliling Umno mengesahkan hanya ahli yang membayar yuran dan berdaftar sebelum 31 Disember 2007 digunakan untuk mesyuarat kali ini.

- Bahagian tersebut telah maklumkan keputusan ini kepada badan perhubungan Umno Perak dan MT selain mengemukakan permohonan penangguhan mesyuarat ekoran beberapa masalah teknikal.

- Raja Ahmad menerima 28 pencalonan untuk mempertahankan jawatannya manakala timbalannya Datuk Mohamad Daud Yussof dan Hamzah masing-masing menerima 33 dan 22 pencalonan untuk merebut jawatan itu.

- Bahagian berkenaan mempunyai 97 cawangan tetapi pencalonan daripada 14 cawangan telah ditolak kerana mengadakan mesyuarat tanpa pengetahuan bahagian.

4) Tanah Merah

- Mesyuarat Tanah Merah yang dijadual diadakan Sabtu lalu, ditangguhkan atas arahan ibu pejabat Umno.

- Ia ekoran masalah teknikal selepas ada pihak yang mendapatkan perintah mahkamah untuk menghalang 32 perwakilan menyertai mesyuarat perwakilan kerana didakwa tidak menjelaskan yuran tahunan sebelum 31 Disember lalu.

- Perintah mahkamah itu dipohon oleh ahli jawatankuasanya, Abdul Rahman Ibrahim bagi menghalang mereka, termasuk bekas Ketua Pemuda, Ikmal Hisham Abdul Aziz bermesyuarat.

- Ikmal Hisham sepatutnya diumumkan sebagai ketua bahagian yang baru setelah menang tanpa bertanding.

- Selain Ikmal, antara ahli Umno bahagian Tanah Merah yang terlibat dengan perintah itu ialah ahli jawatankuasa bahagian, Ali Akbar Mayim, Bakri@Mohd Bakri Mustafa, Yahya Mustapha dan Rasdi Mohamad.

- Arahan supaya menangguhkan mesyuarat tersebut disampaikan oleh peguam parti dari ibu pejabat Umno, Datuk Mohd Hafarizam Harun.

5) Pengkalan Chepa

- Umno Bahagian Pengkalan Chepa mempunyai 107 cawangan dan dijangkakan mesyuarat cawangan akan selesai dalam tempoh tiga hari yang akan diurus oleh Badan Perhubungan Umno Kelantan dan dipantau wakil dari Ibu pejabat Umno.

- Mesyuarat perwakilan Pengkalan Chepa pula diarahkan oleh ibu pejabat Umno supaya mengadakan semula mesyuarat peringkat cawangan berikutan adanya bantahan.

Percalonan UMNO Terkini Sehingga 9 Nov 2008 - Malaysiakini

KENAPA AZILAH DAN SIRUL BERTOPENG? ~ Malaysiakini

MISTERI!!!

Siapa Cif Inspektor Azilah bin Hadri?


Setakat ini, tidak banyak butiran peribadi tentangnya yang diketahui umum. Beliau lahir pada 28 Mac 1976 di Sarikei, Sarawak memegang kad pengenalan 760328-13-6051. Ibunya bernama Latiffah Abdullah (55). Anak sulung daripada 12 adik-beradik.


Mendapat pendidikan hingga tahap Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) di Sarikei. Oleh kerana dia berasal dari keluarga miskin, dia terpaksa membawa ibu bapanya yang sudah tua dan tidak bekerja tinggal di Sepang , Selangor berdekatan Balai Polis Sepang, tempat beliau bertugas.

Azilah masih bujang tetapi mempunyai seorang anak angkat lelaki 4 tahun bernama Muhammad Azizul Azilah Hadri. Azizul memanggil Nor Azila sebagai mummy manakala Azilah pula sebagai abah. Azilah sudah bertunang dengan Norazila Baharudin (29). Sebelum ditangkap , Azilah tinggal di mes bujang Bukit Aman.

Yang menariknya, DSP Zainudin memberitahu mahkamah bahawa Azilah bertugas sebagai pengawal pengiring Perdana Menteri Malaysia dan Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Azilah telah memberitahunya bahawa dia tidak mempunyai sebarang masalah dengan tugasnya mengiring PM dan TPM. Malah berasa seronok kerana kerap dapat ke luar negara.

Siapa Koperal Sirul Azhar Umar?

Sirul Azhar dilahirkan pada 1972, telah berkahwin namun telah bercerai secara aman dengan isterinya pada tahun 2004. Rakan karibnya, Sarjan Rosli Ibarahim menyatakan yang anak sulung Sirul, perempuan kini dijaga oleh keluarga angkat Sirul Azhar di Muadzam Pahang. Sementara anak kedua lelaki dijaga oleh ibunya di Changkat Jering.

Tugasan terakhir Sirul Azhar ialah menjadi pegawai keselamatan UTK Perdana Menteri Malaysia , Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di Islamabad, Pakistan. ASP Zulkarnain Samsudin menyatakan pada 6 Nov 2006, Sirul Azhar telah menunjukkan bukit di mana wanita itu diletupkan. Rekod Celcom menunjukkan Azilah berada di Puncak Alam (tempat kejadian) dan telah berkomunikasi dengan Sirul dan Abdul Razak Baginda menggunakan telefon pada pukul 10.43 malam dan 11.16 malam pada 19 Oktober 2007.

Kenapa Azilah dan Sirul sentiasa memakai topeng khas?


Ibrahim Baba menulis, suatu persoalan yang sememangnya bermain di fikiran semua orang yang membaca atau menonton laporan kes pembunuhan Altantuya ialah kenapa wajah Azilah Hadri dan Sirul Azhar tidak pernah disiarkan oleh mana-mana akhbar mahupun mana-mana laporan berita TV.


Apa yang kita dapat lihat hanyalah sekadar dua manusia yang bertopeng lengkap hinggakan tidak dapat langsung kita agak bagaimana rupa wajah kedua-dua supek pembunuhan wanita Mongolia tersebut. Yang menghairankan ialah tidak ada langsung mana-mana akhbar yang berani menyiarkan gambar mereka ini dari mana-mana sumber lain.

Adalah mustahil untuk pihak media tidak dapat mencari gambar-gambar dari arkib mereka atau mencari kenalan kedua-kedua suspek tersebut bagi mendapat gambar-gambar lama mereka. Langsung tidak munasabah ini tidak dapat diusahakan oleh pihak media cetak mahupun media elektronik. Jadi persoalan lain ialah, apa istimewanya kedua-dua mereka ini hingga dilindungi supaya wajah sebenar mereka ini tidak diketahui umum?

Apakah mereka berdua ini memang sebenarnya “kambing hitam” untuk dijatuhkan hukuman bagi menyelematkan suasana yang lebih gempar dari berlaku? Apakah ini tujuan wajah-wajah mereka ini perlu dilindungi dari awal lagi?

************
Isu ini juga telah dibincangkan di beberapa buah blog lain. Namun, perbincangan tersebut gagal mengungkap misteri di sebalik wajah yang bertopeng itu. Sehingga kini, tiada juga foto ahli keluarga mereka ataupun ulasan yang berkaitan tentang diri sebenar Azilah dan Sirul yang saya temui di internet. Tidak seperti foto keluarga Razak Baginda yang selalu disiarkan oleh akhbar dan televisyen.

Esok, akhbar New Strait Times akan menyiarkan analisis mereka tentang isu ini. Mungkin mereka sudah mendapat ‘petunjuk baru’ sepertimana yang diharapkan. Mungkin juga kita terpaksa menunggu peguambela Azilah dan Sirul memanggil penyiasat pensendirian P. Balasubramaniam ataupun Raja Petra untuk merungkai misteri ini.

- Nur Aflah

Peristiwa Gaib Matinya Amrozi Cs


(Inilah.com/Wirasatria)

INILAH.COM, Jakarta - Suasana menjelang pemakaman para pelaku Bom Bali menyiratkan sejumlah peristiwa gaib. Pertanda apa? Jenazah Imam Samudra mengeluarkan wangi semerbak saat hendak dikeluarkan dari peti mati di Polda Banten.

"Ya Allah, jenazah kakak wangi sekali waktu dikeluarkan dari peti. Seperti minyak wangi yang sering dipakainya," kata Lulu Jamaluddin kepada INILAH.COM, di rumah duka, Lopang Gede, Serang, Minggu (9/11).

Peristiwa jenazah mewangi ini juga terjadi pada jazad Al Ghozi, tersangka teroris yang diburu lalu tewas ditembak polisi Filipina. Kesaksian ini datang dari seorang kerabatnya.

"Jenazah Al Ghozi begitu wangi, ini menunjukkan almarhum mati syahid," kata kerabat Al Ghozi yang tidak diketahui namanya itu.

Keyakinan yang sama juga datang dari Lulu, adik kandung Imam Samudra. Kata dia, "Kakak saya ya pasti mendapatkan tempat yang layak di surga seperti yang dicita-citakannya."

Soal wangi jenazah Imam Samudra ini, seperti parfum yang biasa digunakan almarhum semasa hidup. Bukan wangi yang berasal dari kapur barus yang biasanya digunakan bersama kain kafan.

Ketika jazad Imam Samudra akan dikubur di TPU Lopang Gede, Serang, Banten, sekitar pukul 10.30 WIB, tiba-tiba cuaca berubah mendung. Bunyi petir terdengar ketika jenazah Imam Samudra ditutup tanah merah.

"Allahu akbar, Lailahaillallah," teriak ratusan pelayat yang sebagian besar dari jamaah Anshorut Tauhid, Forum Umat Islam, dan Front Pembela Islam.

Sementara itu kejadian unik juga muncul di Desa Tenggulun, Lamongan, Jawa Timur, Minggu (9/11). Sekitar satu jam menjelang kedatangan jenazah Amrozi dan Mukhlas di rumahnya, muncul tiga burung belibis hitam mengitari rumah Amrozi.

Warga yang memadati area sekitar rumah Hj. Tariyem, dibuat takjub dengan kedatangan tiga burung belibis hitam itu. "Ini tanda jenazah mereka langsung bertemu dengan Allah. Burung itu bidadari yang menjemput," ungkap H Ahmad, pendukung Amrozi cs.

Kehadiran tiga burung hitam itu membuat massa kafilah Syuhada serentak mengucapkan kalimat takbir berkali-kali. Mereka yakin jenazah ketiga terpidana mati yang telah dieksekusi dini hari tadi, Amrozi, Muklas dan Imam Samudra akan masuk surga.

Wajah tersenyum

Sesuai permintaan Amrozi Cs, maka proses eksekusi berlangsung tanpa wajah ditutup. Tak terbersit rasa takut di wajah mereka. Ini terlihat dari wajah jenazah Imam Samudra yang tersenyum dalam damai.

Seperti yang diakui oleh Lulu, seperti tak terbersit rasa takut di wajah Imam Samudra saat detik-detik menghadapi regu tembak yang akan mengeksekusinya. Layaknya, orang yang sedang tidur, wajah Imam Samudra tersenyum dalam damai.

"Wajah kakak ganteng banget, senyum, bersih, gemuk. Subhanallah. Saya senang melihat ini dan tidak percaya. Kalau dulu saya sering nonton ini di TV tapi sekarang ini saya alami sendiri," ungkap Lulu dengan raut wajah bahagia. [L1]

Al-Quran Dihina

Sumber : Pemuda Besut

Salam Blogger,

INILAH nilai AL-QURAN di mata bukan Islam...
INILAH perasaan geram bukan Islam terhadap AL-QURAN...
INILAH hakikatnya kedudukan Islam di mata bukan Islam...

SEDARLAH wahai yang beragama Islam, kita dalam terancam...
SEDARLAH wahai yang beragama Islam, agama kita dihina dimana-mana...
SEDARLAH wahai yang beragama Islam, inilah habuan kerana kita tak bersatu...

ADAKAH kita redha dengan pebghinaan ini...
ADAKAH kita mampu diam dan sabar jika AL-QURAN junjungan dijadikan begini...
ADAKAH kita sanggup untuk terus tidak bersatu dan terus berpecah-belah...

Walaupun gambar-gambar ini bukan berlaku di Malaysia, namun TIDAK MUNGKIN suatu hari nanti ia akan berlaku di Kelantan, Pahang, Melaka, Selangor, Perak, Johor atau Sabah jika umat Islam di negara Islam Hadhari ini TIDAK BERSATU dan terus bermusuhan dan berpecah belah...


Walau apapun yang kita berselisih faham atau berbeza pendapat, yang penting ialah agama Islam itu sentiasa di hati dan dijunjung...


'SALAM PERJUANGAN ISLAM'

Ikhlas,

SARFAMS BLOGSPOT.COM

Ahmad : Pahlawan Tulen Melayu Bukit Bendera???

 mSTAR - GEORGE TOWN: Datuk Ahmad Ismail, yang digantung daripada jawatan Ketua Umno Bukit Bendera dua bulan lalu, semalam diberikan sambutan sebagai "hero" dengan diisytiharkan "pahlawan tulen Melayu Bukit Bendera".

Ahmad diberikan sambutan sebagai pahlaman dengan dipersembahkan alat-alat kebesaran Melayu, antaranya keris pada majlis perasmian persidangan perwakilan bahagian itu petang semalam.

Beliau yang melabelkan masyarakat Cina sebagai pendatang ketika kempen pilihan raya kecil Permatang Pauh Ogos lalu digantung keahlian dan digugurkan kesemua jawatan parti selama tiga tahun.


AHMAD Ismail menerima keris daripada veteran Umno, Abdul Rahman Lazim. - foto The Star oleh CHARLES MARIASOOSAY

Ahmad yang tiba di hotel Bayview Beach Resort di sini pukul 3.40 petang disambut masuk dengan meriah ke dewan utama persidangan meriah bersama iringan kompang dan persembahan silat.

Sebaik tiba beliau dikenakan tengkolok kuning oleh penasihat bahagian itu, Azmi Merican.


Kemudian beliau menerima selempang berwarna kuning daripada veteran Umno Saakyah Mat Isa, serta diberikan keris oleh seorang lagi veteran Abdul Rahman Lazim.


Selepas menerima komponen tradisi itu Ahmad menuju ke pentas utama manakala juruacara mengisytiharkan beliau sebagai pahlawan tulen Bukit Bendera.


Ketua Umno Cawangan Jalan Lahat, Madzalifah Abu Kassim kemudian membacakan sajak yang beliau hasilkan khas untuk Ahmad. Ia disusuli dengan laungan “Hidup Datuk Ahmad” dan “Hidup Melayu” sebanyak tiga kali.

Selepas menyanyikan lagu Warisan, dan solat, Ahmad, yang juga penasihat bahagian itu kemudiannya merasmikan persidangan yang diadakan secara tertutup.Persidangan memilih Abdul Jalil Ariffin sebagai ketua bahagian tanpa dicabar.

Perwakilan juga meluluskan usul menggesa Majlis Tertinggi Umno menarik balik dan membatalkan penggantungan Ahmad.

Usul seumpama juga telah diluluskan oleh Pergerakan Wanita semalam.

ARef: Kah3..... Pahlawan Melayu Keris kontotttt???? lawak3....... Inilah Pahlawan Melayu yang terlawak aku pernah dengaq!!!! Pasai silap dia.... Orang lain masuk I.S.A!!!!! Buat malu Melayu adalah.... Nampak sangat Melayu nih BACUL!!!!

Kerusi terbang warnai sidang Umno Seremban ~ Malaysiakini

Sumber : Pemuda Besut


KECOH... Sebahagian daripada anggota perwakilan cuba
mententeramkan perwakilan yang bertengkar ketika Mesyuarat
Perwakilan Umno Bahagian Seremban di dewan Kelab Golf
Taman Tuanku Ja'afar hari ini. - fotoBERNAMA

[DIKEMAS KINI] SEREMBAN: Mesyuarat peringkat bahagian yang dijadual berakhir hari ini 'tercemar' apabila Persidangan Perwakilan Umno Seremban pagi ini terpaksa ditangguhkan ekoran pergaduhan sehingga menyebabkan dua perwakilan cedera ringan.

REAKSI PRESIDEN

Dalam reaksi segera di Kepala Batas, Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kecewa dengan pergaduhan yang berlaku sambil menyifatkan ia sebagai kejadian yang amat memalukan.

Kejadian itu tidak sepatutnya berlaku dan setiap perwakilan harus mematuhi peraturan dan perjalanan mesyuarat dengan baik, kata beliau.

Tegas beliau, tindakan disiplin boleh diambil terhadap mereka yang terlibat jika didapati bersalah.

Katanya, bukan sahaja politik wang yang boleh dikenakan tindakan disiplin malahan kes yang melibatkan pergaduhan juga boleh diambil tindakan sama.

Sebaik diajukan soalan itu oleh wartawan, beliau terus menghubungi Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan menerusi telefon bimbit seorang pengawal peribadinya bagi mendapatkan gambaran sebenar mengenai kejadian itu.

Perdana Menteri berkata, oleh kerana kejadian itu mengakibatkan kecederaan kepada perwakilan, ia juga merupakan satu perbuatan jenayah dan boleh dikenakan tindakan menurut Kanun Keseksaan.

Ketua Umno Cawangan Jalan Kuala Pilah, Abd. Halim Lokman pula membuat laporan di Balai Polis Senawang kerana cedera dipukul seorang pengawal keselamatan.SEBAHAGIAN daripada anggota perwakilan cuba meleraikan
pergaduhan yang tercetus pada Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian
Seremban di dewan Kelab Golf Taman Tuanku Ja'afar. - fotoBERNAMA

PUNCA KEJADIAN

Mesyuarat yang dimulakan pada pukul 10 pagi tadi menjadi gamat dengan adegan baling kerusi dan tumbukmenumbuk di dalam dewan Kelab Golf Taman Tuanku Ja'afar.

Keadaan menjadi kecoh selepas kira-kira 20 minit mesyuarat dimulakan apabila salah seorang ahli Umno cawangan bahagian itu enggan balik ke tempat duduk walaupun diarahkan oleh Timbalan Pengerusi Tetap bahagian Othman Senara.

Apabila seorang ahli jawatankuasa keselamatan cuba meminta lelaki itu duduk, beberapa orang penyokongnya bangun dan menimbulkan kekecohan yang berlarutan selama hampir setengah jam menyebabkan sebahagian daripada perwakilan yang datang melarikan diri.

Ketua Umno Bahagian Seremban, Datuk Ishak Ismail kemudian mengeluarkan usul supaya mesyuarat itu ditangguh dan diserahkan perjalanannya kepada Majlis Tertinggi.KETUA Cawangan UMNO Sikamat Datuk Md. Yusop Harmain Shah
bersetuju dengan Timbalan Pengerusi Tetap menanguhkan Persidangan tersebut apabila keaadaan tidak dapat dikawal
sehingga ada perwakilan bertumbuk, membaling kerusi dan mengeluarkan kata-kata kesat. - foto Utusan oleh ABD. RAZAK AID

Naib Ketua Umno Bahagian Seremban, Mohd Nor Awang kemudian mengadakan sidang akhbar untuk kumpulan yang menimbulkan kekecohan itu selepas melakukan demontrasi di hadapan dewan dengan membawa sepanduk mengutuk Ishak.

Katanya, kumpulan yang menimbulkan kekecohan itu cuma mahu melahirkan rasa tidak puas hati kerana cawangan-cawangan mereka belum lagi bermesyuarat.

"Ishak dengan sewenang-wenangnya menggunakan kuasa untuk mengadakan mesyuarat bahagian walaupun Majlis Tertinggi mahukan semua mesyuarat cawangan diselesaikan dahulu, baru boleh mesyuarat bahagian dibuat," katanya.

RAHIM ELAK WARTAWAN

Pengerusi Jawatankuasa Pemantau Umno Bahagian Seremban yang juga ahli Majlis Tertinggi Umno, Tan Sri Rahim Thamby Chik hadir pada mesyuarat itu, tetapi beliau enggan menemui pemberita.

Kelmarin, Mohd. Nor yang telah didakwa di Mahkamah Sesyen Seremban pada 2 September lepas atas dua tuduhan memberi rasuah kepada perwakilan, telah melakukan demontrasi di hadapan Wisma Umno Negeri Sembilan.

Beliau yang sepatutnya mencabar Ishak gagal bertanding jawatan Ketua Umno Bahagian Seremban selepas Majlis Tertinggi kelmarin membuat pengumuman bahawa beliau tidak layak bertanding jawatan itu kerana masih dalam pertuduhan rasuah.

Ini bukan kali pertama kekecohan disaksikan ketika persidangan perwakilan di peringkat bahagian.

Pada 17 Oktober lalu, Persidangan Perwakilan Pemuda Umno Bahagian Rantau Panjang kecoh apabila sekumpulan individu bertindak agresif dengan menjerit dan melaungkan rasa tidak puas hati bagi membantah jumlah perwakilan yang didakwa tidak sah.

ULASAN MB

Dalam pada itu, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, insiden pergaduhan pada persidangan perwakilan Umno Bahagian Seremban pagi ini tidak sepatutnya berlaku.

Sambil melahirkan rasa sedih dengan kejadian itu, Mohamad, yang juga Menteri Besar Negeri Sembilan, berkata beliau akan meneliti laporan penuh insiden itu daripada jawatankuasa pemantau.

"Setakat ini, saya sedang menunggu laporan jawatankuasa pemantau," katanya kepada pemberita ketika mengulas kejadian iu.


ARef: kah3.... lawak giler..... memang UMNO akan diharamkan juga!!!!!!!!!!!!! SUltan dan Agong dah foning dengan mainan UMNO nih.... UMNO... NO!, No!, No!

Blog Stats