Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Thursday, February 05, 2009

Peruntusan Muryidur Am PAS - Raja dan Demokrasi

Oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz

 1. Menteri Besar dalam sesebuah negeri adalah mewakili rakyat dalam sesebuah negeri untuk disembah kepada Raja. Orang lain, walau PM sekalipun adalah orang luar. Kalau tidak begitu maka akan timbul bermacam-macam krisis dan huru hara. Ini termasuklah siri-siri jenayah dan pencolekan seperti yang berlaku ke atas Menteri Besar Terengganu, Daud Samad dan beberapa Wakil Rakyat di Negeri Kelantan di tahun 1960an.

2. Status Institusi Raja akan terjejas di mata rakyat kalau Raja mendengar dan akur menerima nasihat (advise) dari orang lain. Di zaman Tun Dr. Mahathir, Institusi Raja terjejas teruk dan jangan-jangan ia terjejas lagi di kali ini. Ucapan saya ketika di Parlimen di masa itu antara lain berbunyi: “Orang politik akan menjadi Raja/Presiden di masa hadapan. Puncanya kerana peribadi sebahagian Raja-Raja itu sendiri.”

3. Sistem Beraja tidak menjadi semakin bertambah. Hendaklah diingati benar-benar bahawa sistem Beraja semakin hari semakin berkurangan. Bertambah tidak. Dunia boleh saksikan sendiri bagaimana Raja Nepal di Katmandu, Sultan Hussein di Singapura, Hamingkubuwono di Indonesia, Sultan Kudrat di Filipina, Al-Malik Farouk di Mesir, Shah Iran di Iran, Maharaja China di Negeri China, Maharaja Yaman di Yaman, Iraq, India dan seluruh Benua Eropah. Kini, mereka hanya tinggal sejarah.

4. Jadi, Institusi Raja di Malaysia perlu berhati-hati benar.

5. Saya sayangkan Institusi Raja kerana saya tahu bahawa rakyat hormatkan Rajanya. Saya sendiri dapat merasakannya kerana saya sendiri juga daripada keturunan Raja Jembal. Selain daripada menghormati saya dari aspek-aspek yang lain khususnya dari hal agama, mereka hormat saya kerana saya juga datang dari keturunan ini.

6. Tegasnya semua pihak perlu berhati-hati dalam menangani krisis yang cuba dicetuskan oleh pihak-pihak yang berkepentingan di luar dari Negeri Perak. Ingatlah, Allah Maha Berkuasa diatas segala sesuatu dan Allah tidak akan berpihak kepada pihak yang berbuat kezaliman. Sebaliknya, Allah akan menurunkan bantuan kepada mereka yang dikhianati dan mereka yang ditindas. Firman Allah S.W.T. bermaksud : “Maka orang-orang yang zalim itu dimusnahkan sampai ke akar-akarnya. Segala Puji Bagi Allah Tuhan semesta Alam.” (Surah Al An’aam: Ayat 45).

Wallahua’lam.

NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT
Mursyidul Am PAS
Bertarikh : 9 Safar 1430
5 Februari 2009.

Sidang Media di Kediaman MB PERAK

pakatan-pc-feb5

DS Nizar:

- Beliau diperintah mengadap Sultan tengahari tadi dan dimaklumkan oleh Sultan untuk meletak jawatan. Nizar bagaimanapun meminta Sultan untuk memahami peruntukan perlembagaan supaya membubarkan dewan kerana kerusi Dewan undang negeri sekarang ialah BN 28, PR 28 dan bebas 3. Tiada pihak yang mempunyai majoriti.

- majoriti yang diperkatakan oleh Umno tidak tepat kerana 3 ADUN yang terlibat sedang menghadapi proses mahkamah. Sekiranya mahkamah melucutkan jawatan mereka, maka DUN Perak akan ‘tergantung’. Maka dengan itu, beliau memohon supaya DUN Perak dibubarkan.
- selepas menimbangkan semua peruntukan perlembagaan, maka dS Nizar memaklumkan bahawa beliau tidak akan meletak jawatan, sehinggalah proses perundangan diselesaaikan.

- DS nizar juga memohon supaya hak rakyat dikembalikan.

DS Anwar Ibrahim:

- Meminta supaya perlembagaan dipatuhi dan Satu delegasi Pakatan rakyat akan memohon untuk menemui Sultan.

- cara najib merampas kuasa membahayakan amalan demokrasi dimana polis digunakan untuk mengepung SUK.

- Meminta rakyat bertenang dan tidak melakukan perkara yang bertentangan dengan undang-undang.

DS Hj.Hadi.

- Pas menyokong apa-apa tindakan Pakatan Rakyat untuk mengembalikan kuasa kepada rakyat.

- Pas berpendapat, Nizar masih lagi Menteri Besar sehinggalah segala proses undang-undang terlaksana.

- Apa yang berlaku hari ini amat mengecewakan, terutamanya apabila pencabulan undang-undang telah dihalalkan. Sekiranya pencabulan ini dibenarkan, ia mencipta satu perkara yang boleh membahayakan negara.

YB. Lim kit Siang.

- Apa yang berlaku hari ini menunjukkan sikap yang akan ditunjukkan oleh Najib apabila menjadi Perdana Menteri kelak.

- Kecewa kerana polis telah digunakan dan MB dan EXCO dilarang memasuki SUK, walaupun beliau masih lagi belum menerima surat samada dipecat, disingkir ataupun sudah tidak diperlukan lagi.

- Apa yang berlaku hari ini, dimana Setiausaha Kerajaan Negeri mengambil alih kuasa amat memalukan.

- Najib perlu membuat satu pilihanraya Dewan undangan negeri, bagi memastikan hak rakyat dikembalikan.

TERKINI - Berita dari Perak

Terkini...

Menteri Besar Perak kelihatan Ceria dan sempat mengatakan satu sidang Media bersama dengan Dato Seri Anwar akan diadakan di Kediaman Rasmi beliau.

Pelbagai Rumusan telah tersebar apapun sya mohon semua bersabar.....

Note : Majlis malam ini yang sepatutnya diadakan di Kediaman Menteri Besar telah berpindah ke Stadium Indera Mulia...Program akan bermula seawal jam 8.00 malam....

- Perisik Rakyat

TANGISAN SEORANG SIRUL


SHAH ALAM: Koperal Sirul Azhar Umar, tertuduh kedua dalam kes bunuh wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu, dalam nada sebak sambil menangis memberitahu Mahkamah Tinggi di sini semalam, dia adalah 'kambing hitam' dalam kes itu.

Sirul mendakwa dia dijadikan 'kambing hitam' yang harus dikorbankan untuk menutup rancangan 'mereka' yang tidak berada dalam mahkamah.

Tanpa menjelaskan siapa 'mereka', Sirul berkata dia harus dikorbankan untuk melindungi rancangan dan niat jahat 'mereka' untuk menghadapi natijah daripada perlakuan dan perancangan mereka.
Ini lah sebenarnya Perak, emas dan dolar , inilah sebenranya kenapa Perak, emas. ringgit, dolar telah berjaya menghuru harakan kita. Perak telah mengalihkan pandangan orang ramai terhadap tangisan seorang insan.

Susuk ini bukan Datuk, Bukan Tan Seri dan bukan belajar di Imperial College. Dia anak kampong yang hanya sanggup menjadi polis. Dia tidak berpangat. Dia tidak berijazah. Susuk ini hanya seorang Koperal.

Lihatlah bagaimana Perak dan emas telah mematikan sikap kemanusiaan kita semua. Mata dan hati kita berkalih kepada kuasa. Mata dan hati kita tertambat untuk melihat perebutan kuasa. Mata dan hati kita berkobar-kobar melihat kuasa. Berahi kita naik keras melihat kuasa. Nafsu kita senang terpancut melihat mereka yang memiliki kuasa.

Seharusnya mata dan hati kita bukan untuk kuasa tetapi untuk kebenaran dan keadilan.

Mata dan hati manusia ialah untuk kebenaran dan keadilan.

Lihatlah betapa jauhnya terpelencong nilai kita sebagai manusia. Kita tidak lagi dapat menilai apa yang benar dengan apa yang salah. Kita tidak dapat lagi membezakan keadilan dengan kebatilan. Semuanya telah bercampur aduk. Kita tenggelam dalam kuasa. Kita tenggelam dalam ribut kuasa yang akan menjanjikan harta dan kekayaan.

Berhenti sebentar: Sila tanya diri - Siapakah dia si Sirul ini. Kenapa tangisan susuk ini tidak menusuk kalbu aku. Kenapa? Kenapa aku tidak ingin tahu lebih dalam lagi tentang susuk ini. Dimana rumahnya? Asalnya orang mana? Isterinya di mana? Anaknya bersekolah lagi atau tidak?

Jika soalan ini tidak pernah terlintas di dalam hati, maka – tanyalah diri. Kenapa aku bagini? Di mana perginya nilai aku?

Sebenarnya kita semua memiliki nilai-nilai kemanusiaan. Tidak ada sesiapa yang memiliki lebih dan tidak ada sesiapa yang memilikinya kurang. Hanya keadaan telah memaksa kita untuk menumpulkan mata hati kita. Hanya keadaan yang telah memadamkan naluri asal kita sebagai manusia.

Kembalilah menilai diri. Tajamilah nilai kemanusiaan kita. Pada saat kita semua sedang di duga. Kita diduga samaada untuk memilih kuasa atau memilih kebenaran dan keadilan.

Kuasa akan menjanjikan Perak dan emas. Perak dan emas akan menjanjikan lebih banyak lagi kuasa dan harta kekayaan.

Keadilan dan kebenaran tidak akan dapat membelikan sebatang keretek. Tetapi kebenaran dan keadilan akan hidup untuk selama-lamanya. Yang Adil dan Yang Benar akan terus wujud walaupun ditenggelami oleh Perak dan emas.(TT)


- Tukar Tiub

Eksklusif: Info Terkini Dari Perak Darul Ridzuan


IPOH [12.45 pm] - Barisan Nasional (BN) kini menunggu keputusan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah berhubung peluang bagi perikatan itu untuk menubuhkan kerajaan negeri yang baru. Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin juga diminta mengadap Sultan Perak selepas baginda menerima kunjungan Najib. Nizar tiba di Istana Kinta pukul 12.45 tengah hari tadi. Perkembangan ini berlaku sehari selepas empat ADUN menyatakan sokongan kepada BN. Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak berkata, Sultan Perak akan memberikan keputusan tersebut bila-bila masa dari sekarang selepas kesemua 31 ADUN termasuk tiga wakil Bebas menghadap Sultan Perak pagi tadi. Najib mengumumkan demikian pada sidang media di Bangunan Umno di Ipoh sebentar tadi. Sidang media 10 minit itu diadakan susulan dua kunjungan Najib ke Istana Kinta untuk mengadap Sultan Perak. Najib tiba di Istana Kinta pada pukul 9.55 pagi dan kali kedua pukul 10.55 pagi.


- Pahang Daily Online

Apakah Yang Di Bualkan di Istana Perak - MalaysiakiniMemang suspen juga adegan drama politik negeri Perak yang masih masuk babak klimaks.

Apakah agaknya yang dibualkan oleh Sultan Perak dengan Najib. Dengan isu yang amat serius, yakni rompakan siang hari oleh penyamun tarbus United Malays National Organisation, untuk menculik pemerintahan negeri melalui pintu belakang yang tidak demokratik ini, mungkin ada perbualan santai.

Dengan kes pembunuhan Altantuya juga sudah masuk klimaks, maka strategi Najib ini berjaya menenggelamkan kata-kata Sirul bahawa dia sekadar kambing hitam pada seseorang yang berada di luar mahkamah.

Sultan Perak adalah mantan ketua hakim negara dan seorang yang dihormati dengan ketegasan. Mungkinkah Sultan bertanya mengenai lompat-melompat. "Tiada bayaran apa-apa kah?"
Ketiga-tiga ADUN dari PR yang pernah berikrar depan Sultan juga mungkin berpeluh-peluh mahu kelihatan tiada siapa yang dirasuah untuk menggulingkan kerajaan negeri.

Semuga DYMM Sultan Perak membuat keputusan tepat, yakni memihak kepada Pakatan Rakyat, bukan penyamun yang menang judi dan mabuk dengan pembohongan serta khianat.

- Fudzail

BERITA TAK RASMI DARI PERAK : PILIHANRAYA KILAT DI SELURUH PERAK


BERITA TAK RASMI DARI PERAK : PILIHANRAYA KILAT DI SELURUH PERAK
DUN PERAK BUBAR DAN SATU PILIHANRAYA DI SELURUH PERAK.
INI BEITA TAK RASMI
KAMI ON THE WAY KE PRESS CONFERENCE MB PERAK

--
Asrol Affandi
BLOGGERS NETWORK MALAYSIA

Najib dua kali mengadap, Sultan belum perkenan - Malaysiakini

Maklumat yang saya baru terima dari pihak yang boleh dipercayai , Najib telah dua kali mengadap DYMM Tuanku Sultan Perak pada pagi ini namun dia masih belum mengumumkan apa-apa keputusan yang dibincang dengan pihak Istana.

Ada kemungkinan besar DUN Perak dibubarkan atau sekurang-kurangnya 4 DUN yang bermasalah di serahkan hak kepada pengundi untuk memilih kembali wakil rakyat nya ?

Mohon semua doakan keselamatan dan kekuatan kepada YAB Menteri Besar Perak, Ir. Muhammad Nizar Jamaluddin tabah menghadapi ujian ini

SUMBER : Thinking Of Life
Blog Stats