Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Saturday, September 13, 2008

Imbasan 1987 : Operasi Lalang Rejim Mahathir

Operasi Lalang atau Weeding Operation, atau Ops Lalang dilancarkan pada 27 Oktober 1987 oleh Polis Di Raja Malaysia bersama-sama Kementerian Dalam Negeri.

Dalam Operasi Lalang ini, 106 ahli politik terutama parti pembangkang ditahan di bawah tahanan ISA dan pembatalan dua akhabar harian berlesen, The Star dan Sin Chew Jit Poh serta dua akhbar mingguan, The Sunday Star dan Watan.
Isu-isu sensitif diperkatakan dalam surat khabar Cina dan dibalas dengan surat khabar berbahasa Melayu. Isu-isu yang mencetuskan Peritiwa 13 Mei berulang semula seperti:

1) Lee Kim Sai antara lain menyatakan 'Melayu pun pendatang'. Hak keistimewaan Bumiputera dipertikaikan semula.
2) Tindakan Kementerian Pelajaran melantik 100 guru besar bukan berpendidikan Mandarin di sekolah jenis kebangsaan Cina telah mencetuskan rasa tidak senang di kalangan Persatuan Pendidikan Cina seperti Dong Jiau Zong, Kua Kia Soong dan lain-lain.
3) Pemimpin MCA, Gerakan, DAP dan Dong Jiao Zong telah sepakat mempertahankan 'stail' pendidikan sekolah Cina.

4) Pada 11 Oktober 1987, seramai 2000 ahli Dong Jiau Zong telah berhimnpun di Wisma Persatuan Hainan bersebelahan Tokong Thian Hou di Kuala Lumpur. Mereka mencadangkan murid-murid boikot sekolah ini selama 3 hari.
TAHANAN ISA
Antara mereka yang ditahan ialah :

Lim Kit Siang - ketua pembangkang dan Setiausaha Agung DAP
Chandra Muzaffar - Presiden ALIRAN
Karpal Singh - Timbalan Pengerusi DAP
Dato' Lim Kim Sai - Timbalan Presiden MCA
Chan Kit Chee - Ketua Perak
Kua Kia Song - Dong Jiau Zong
Lim Fong Seng - Pengerusi (Chinese Education Assosations)
Halim Arshat - Ketua Pemuda PAS
Ibrahim Ali - Ahli Parlimen Pasir Mas, UMNO
Mohamed Fahmi Ibrahim - Pemuda Pengerusi Pendidikan UMNO.
Walaupun kebanyakan tahananan telah dibebaskan sama ada bersyarat atau tidak bersyarat, 40 orang telah dikeluarkan perintah penahanan dua tahun. Ini termasuk Lim Kit Siang dan Karpal Singh, 5 pemimpin parti DAP , beberapa pemimpin PAS dan ramai aktivis sosial.
Perhimpunan di Stadium TPCA sebelum Operasi Lalang
KETIDAK ADILAN OPS LALANG 1987

Operasi Lalang ini menimbulkan kontroversi kerana mereka yang 'bersalah' terlepas.
Sebaliknya pemimpin pembangkang yang berada di tepi 'arus' telah ditangkap dan dipenjarakan di Kem Tahan Kamunting Taiping selama 2 tahun atau lebih.

Tahanan politik ini ditahan dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri yang membenarkan penahanan tanpa bicara, sama ada orang itu bersalah atau tidak.

Malaysia telah mendapat kritikan di peringkat antarabangsa pada ketika itu.

Ramai yang percaya ISA bertentagan dengan Hak Asasi Manusia, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan al Quran sendiri.
Ironinya, Amerika Syarikat juga telah mencipta Akta Patriot yang menyerupai ISA dan menahan tahanan di Kem Guantanamo Bay, Cuba.

Ku Li dan Mahathir - Pencetus OPS Lalang 1987
Rais Yatim dari Semangat 46 turut hadir
Pada bulan April 1987 adalah persaingan sengit antara kem Mahathir - Tengku Razaleigh di mana Mahathir hanya mendapat majoriti 3 undi sahaja. Jadi Operasi Lalang dikatakan sebagai helah mengalihkan isu sebenar.
Di Sunting daripada SINI.

15 comments:

Anonymous said...

RAKYAT pelu bersatu buat opa lalang tapi kali ini tangkap masuk semua pemimpin BN dalam ISA!!!!!!!!!1

Anonymous said...

pasal tu la aku tak sokong pembangkang.
PKR - hanya nk bg anwar jd PM je, pastu xtau le nk buat pe da...
PAS - pada dasarnya bagus, keislaman..tapi, hanya jd boneka...xtau nk perintah tapi nk perintah, now is 2009...not 1950an...
DAP - ceh, ini xboleh pakai punya...selagi melayu n islam ada kat malaysia nih, diorg akan tentang n jatuhkan...boleh ke jd pemimpin nih??? korang dah lupa ke dulu pengerusi DAP tu...sape nama singh lumpuh tu ha...??? lupa plak...dia kata apa dulu...??? "Nak jadikan agama Islam sebagai agama rasmi Malaysia, langkah mayat saya dulu." oi...!!! dah lupa ke...??? sama la dgn setiusaha DAP yg dah tua xmau mampos2 tu...sama je...sape ntah lg sorg cina DAP tu nama dia...aku lupa plak...yg kencing kat bendera Malaysia waktu 13 May dulu...??? sape weh...??? lupa sejarah ke weh...???
lupa ke...???jgn lupa sejarah la cik abang/kak oi...!!! bila minoriti jd pemerintah nnt hancur2...wanna be da 2nd singapore...??? no way!!! kalau azan dilarang diperdengarkan kelak...aku akan penggal si pembangkang dan penyokong2nya kelak...!!! aku warning ha...!!!
anwar tu...??? itu yg korg nk sokong...??? hahaha... aku gelak je la bro...korang tau ke apa yg dia sembang kat bdk2 US time dia jd lecturer kat sana...??? dia hina malaysia nih weh...hang xmalu ka...??? adoi2...kalau xcaya g la tya student2 malaysia kat US sana nun...yg study time dia jd lecturer dulu...dgr la weh dia gebang apa benda...bodoh btoi...!!! - Pendekar Mustar -

Anonymous said...

Diam la babi Pendekar Mustar

Adik Khairy said...

berilah peluang kepada pakatan memerintah.
nanti taulah apa nasib anda......sembang gebang x
guna beb.....janagn babi2 kan orang......lu kalu nak babi kan orang jangan pakai anonymus anak haram.

Anonymous said...

ha ha ha..tringat masa ni wa pakai uniform komando amnonok,..siap wat barisan tunggu Najib (masa ni pegang KP Umno M'sia) sampai..kalo d knang balik skg apa aku wat masa 2,mmg bodoh btul..percaya bulat2 ckp org2 yg mengapikn hal mcm ni..Umno yg bergadoh sesama sndiri,Lee Kim Sai n PAS 2 Mat TAib wat peel..risau ilang kuasa,,majoriti yg kna tangkap pemimpin pembangkang..mmg SIAL bangang tahap DEWA..

Anonymous said...

sumbat je nuar dlm isa. kasi dia bapok mang 2-3 ekor...sure dia ok.

Anonymous said...

agak si pas ni dulu kini selamanya jilat bontot dap....laaaa...

Anonymous said...

hebat abg brahim. dulu hero kini pun hero. patut LKS dan kapral dah faham islam sbb dulu duduk satu lokap dengan ketua pemuda pas. tapi kenapa kapral cakap over my dead body kalau mau hudud lepas keluar ISA???

zek

Anonymous said...

bgus2..aku sokong korang...sume pembangkang x ble pkai..hnya nk rebut kuasa tp hram memerintah nanti, abis kte sume tunggang langgang..

Anonymous said...

kasihan kepada mereka yang percaya kepada surat khabar, televisyen serta pemimpin-pemimpin korup barisan nasional..banyakkan mmbca, tambahkan ilmu didada..arkib negara, perpustakaan negara sentiasa terbuka mnnti kdtngn anda..jgn jd mnusia yg mlas brfkir..yg hnya thu mnyumbat msuk mklumat scra bulat2..fikir dlu sblm brkta2..jgn brcerita tntng agma islam klau anda sndri tak mmhmi apa itu islam..truskn mmbca dgn lbih byk..smoga pnuh ilmu didada dan trbuka minda.

Anonymous said...

Keling ngan cina pendatang kan? Ya, Betul. Cubalah member2 kat sini terangkan sikit, macam mana konsep Melayu ni asal atau wujud? Dari mana, peratusan dia brapa (dulu & sekarang), brapa yang daftar jadi Melayu. Dr.Mahathir ckp dia pure-Malay, tapi ayah dia dari India dan ahli MIC dulu. Kalo semua ade asalnye dari segi agama, bangsa, culture dan lain2lagi,macam mana melayu boleh dianggap sebagai pribumi negara Malaysia. Name Malaya tu asal dari Sanskrit lah. akhir sekali, boleh kah non-bumi cakap tentang ni secara terbuka di Malaysia? Perkataan bumiputera asalnya dari India lah bang oi.Cukuplah, malulah.

Anonymous said...

ish...ish...ish....teruk juga yan ops lalang. Masa aku baru tingkatan satu. tak tahu benda lagi.

mambo said...

so sekarang ni nak bg sapa memerintah eh? semua pun x leh pkai...apa kata belia skrg ni buat satu pertubuhan...semua pembangkang, kerjaan punya ahli dah tua2 nak mampuih, korupsi byk sgt, apa kata kita hantar diorg gi REHAT kita yg muda mudi tiang negara ni ambil alih?? ok x cadangan aku?

f said...

Bongok la ampa ni. Gaduh sesama sendiri. Apa dapat ha ??? Benggong. Cari la pendekatan bukan carutan. Puiiiihhhh !!!!!

Unknown said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ

Post a Comment

Blog Stats