Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Sunday, September 14, 2008

OPS Lalang 2 : Inilah Demokarasi UMNO

KUALA LUMPUR: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata, mengambil kira keadaan semasa, pihak berkuasa tidak membuat penahanan lain di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Bagaimanapun Pemuda PAS mendakwa akan ada lebih ramai ditangkap dalam waktu terdekat.

“Kita dah buat tangkapan dan setakat ini, tiada lagi tangkapan lain yang akan dibuat,” kata beliau pada sidang media di Bukit Aman petang semalam..

Kelmarin, pihak polis telah menahan tiga individu iaitu pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin; wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng dan Ahli Parlimen DAP kawasan Seputeh, Teresa Kok di bawah ISA.

Ketika dihubungi mStar Online pagi semalam Syed Hamid berkata, pihak polis akan menilai keadaan semasa bagi menentukan keperluan membuat tangkapan dan penahanan susulan.

Syed Hamid berkata, ketiga-tiga mereka ditahan kerana pihak polis mempunyai alasan yang cukup kuat untuk mempercayai bahawa tindakan mereka sebelum ini boleh mencetuskan konflik yang membahayakan ketenteraman awam jika tindakan tidak diambil segera.


“(Tangkapan) Raja Petra, kita telah cukup berikan beliau amaran dan disiasat di bawah pelbagai akta tetapi beliau terus melakukan aktiviti (penerbitan artikel) yang mencetuskan kegelisahan di kalangan rakyat.

“Teresa (Kok) juga menyentuh isu sensitif iaitu mempersoalkan laungan azan yang sepatutnya dihentikan di waktu pagi.

“Tentang wartawan itu pula, beliau adalah individu yang mula-mula menulis tentang kenyataan Datuk Ahmad Ismail (Ketua Umno Bukit Bendera) yang kemudiannya disiarkan oleh akhbarnya sehingga ia diperdebat dan dipolemikkan oleh pelbagai pihak,” katanya.


Syed Hamid berkata, Tan bagaimanapun telah dilepaskan kira-kira pukul 2.30 petang tadi kerana pihak polis telah berpuas hati dengan hasil soal siasat yang dijalankan terhadapnya.

“Manakala, yang dua lagi (Raja Petra dan Teresa) akan disambung siasatan terhadap mereka dan kita akan lihat apa hasilnya nanti.

“Jika tiada alasan untuk menahan mereka, mereka akan dilepaskan dalam masa 60 hari. Jika tidak, kes mereka akan diajukan kepada Kementerian (Dalam Negeri) untuk tindakan yang sepatutnya di bawah peruntukan undang-undang,” katanya.

Ketika ditanya mengapa Tan tidak hanya dipanggil untuk disoal siasat tanpa perlu ditahan di bawah ISA, Syed Hamid berkata, Tan adalah sebahagian daripada konflik yang tercetus dan penahanannya di bawah ISA merupakan langkah yang terbaik yang dikenal pasti oleh polis.

Katanya, pihak polis telah bertindak di bawah bidang kuasa mereka tanpa merujuk kepadanya.

“Memang mereka ada memberitahu saya tentang tindakan yang mereka akan lakukan tetapi saya tidak terlibat dalam keputusan mereka dan saya tidak boleh terlibat dalam sebarang keputusan yang mereka ambil,” katanya.

Syed Hamid berkata, dalam negara yang berbilang kaum dan budaya, kadangkala interaksi antara kaum boleh menjadi rapuh.

Justeru katanya, pihak polis tidak boleh menunggu sehingga ia menjadi semakin teruk sebelum mengambil tindakan.

Ditanya mengapa tindakan di bawah ISA tidak turut dikenakan terhadap Ahmad, Syed Hamid berkata, Ahmad telah dikenakan hukuman oleh Umno iaitu digantung keahliannya selama tiga tahun dan beliau juga sedang disiasat berikutan beberapa laporan yang dibuat oleh beberapa pihak ke atasnya.

Syed Hamid turut semua pihak melihat penahanan tiga individu itu sebagai isu yang melibatkan keselamatan negara dan bukan atas dasar perkauman.

Sementara itu, Dewan Pemuda PAS mendakwa ramai lagi akan ditahan di bawah ISA waktu terdekat.

Ketuanya, Salahuddin Ayub mendakwa bahawa beliau mendapat maklumat daripada beberapa pihak yang menyatakan bahawa 15 orang lagi akan ditahan.

Katanya, ini susulan penangkapan Raja Petra, Teresa dan wartawan akhbar Sin Chew Daily.

Tan bagaimanapun dibebaskan petang semalam.

Bercakap kepada pemberita di Ibu Pejabat Pas di sini semalam, beliau yang dipetik Bernama, menyatakan kesal terhadap penangkapan itu dan menyifatkan tindakan itu akan hanya menjejaskan nama negara di peringkat antarabangsa.

"Setiap kali kerajaan BN menghadapi masalah, ISA akan digunakan bagi menahan individu tertentu seperti yang pernah berlaku dalam tahun 1987," katanya.

- MStar

AR: Malunya Melayu camnih...... Inikah keprofessionalisme seorang Melayu dibawah jenama UMNO yang menuduh orang lain sedangkan orang mereka yang bersalah pula terlepas!!!! Inilah apa yang dinamakan penyalahgunaan kuasa oleh pemimpin UMNO yang mengikut budaya setan dan Iblis....... Dimanakah Ahmad Ismail? Mengapa tidak ditangkap? Dimanakah Khir Toyo Yang memfitnah Teressa Kok? mengapa tidak dikenakan Tahanan ISA? Ingatlah wahai Dolah, doa orang teraniaya mudah dimakbulkan Allah, tetapi AR sudah tidak yakin Dolah dan sekutu UMNO nya masih takutkan ALLAH!!! Sebab, mereka terang-terangan melanggar garis panduan Al-Qur'an dan Al-Sunnah..... Adakah Dolah perlu bersumpah menyatakan pemergian 49 MP BN ke Taiwan dan kemudian ke Hong Kong tiada kena mengena dengan 16 September? adakah Dolah berani bersumpah, tahanan ISA ke atas 3 orang ini tiada kena mengena dengan 16 September? Dolah, Takutlah kamu kepada ALLAH daripada Anwar Ibrahim, baru pemerintahan kamu aman dan damai!!!!!

0 comments:

Post a Comment

Blog Stats