Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Monday, December 15, 2008

Peniaga Getah Umum Calon Bebas

KUALA TERENGGANU: Seorang peniaga getah, Isma Airfath Hassanuddin, 38, mengumumkan hasratnya untuk bertanding pada pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu 17 Januari depan bagi membersihkan namanya yang tercemar ketika Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU12), Mac lalu.

Isma Airfath yang berasal dari Kampung Kok Pauh, Rantau Panjang, Kelantan pernah bertanding sebagai calon bebas menggunakan lambang kepala harimau untuk Parlimen Rantau Panjang pada PRU12 dan kalah kepada calon Pas, Siti Zailah Mohd Yusoff dengan majoriti 4,486 undi.

Walaupun kalah pada PRU12 lalu dan hanya mendapat 320 undi, dia berkata, semangat dan keazaman untuk berjuang dalam dirinya masih kuat dan akan tetap bertanding selagi termampu.

Katanya, dia berasa terpanggil untuk bertanding atas kemahuan sendiri tanpa ditaja oleh sesiapa dan demi membuktikan bahawa proses demokrasi masih berjalan di negara ini.

"Sebelum ini saya pernah dikecam dan difitnah teruk kononnya bertanding atas tajaan sesetengah pihak. Oleh itu, motif utama saya masuk bertanding kali ini adalah untuk membersihkan nama baik saya yang tercemar sebelum ini.

"Saya harap kali ini tidak ada gangguan daripada mana-mana pihak dan saya boleh bertanding dengan aman,"katanya dalam satu sidang media di sebuah resort di sini, semalam.

Pilihan raya kecil P36 Kuala Terengganu perlu diadakan berikutan kematian penyandang, Datuk Razali Ismail yang juga Timbalan Menteri Pelajaran pada 28 November lalu.

Isma Airfath yang akan tetap menggunakan lambang kepala harimau kali ini berkata, dia tidak takut mengambil risiko seperti hilang wang pertaruhan pada PRU12 kerana baginya, kejayaan hanya boleh dikecapi apabila seseorang itu berani mengambil risiko.

Katanya, walaupun bertanding di tempat asing, dia yakin peluangnya cerah kerana mendapat sokongan rakan dan saudara mara yang tinggal di Kuala Terengganu.

"Saya tak takut ambil risiko kerana kehidupan sebagai peniaga sememangnya penuh dengan cabaran. Saya juga mempunyai ramai kenalan di sini terutama daripada kelab motor dan pelanggan. Oleh itu, saya yakin akan mendapat sokongan penuh mereka.

"Keluarga juga memberi galakan supaya saya masuk bertanding kali ini. Kalau dapat jadi Ahli Parlimen...rezekilah,"katanya.

Ditanya adakah dia yakin mampu menewaskan calon bebas, Maimun Yusof,82 yang turut mengumumkan hasrat untuk bertanding, dia berkata, perkara itu tidak akan menjejaskan semangatnya kerana masing-masing mempunyai peluang tersendiri .


- Pemuda Besut

P23 RANTAU PANJANG
Jumlah Pengundi: 45,384
Peratusan Kaum: M: 97.91% C: 0.88% I: 0.16% L: 1.04%
1. Siti Zailah Mohd. Yusoff (Pas) (19,344)
2. Mohd. Afandi Yusoff (BN) (14,858)
3. Isma Airfath Hassanuddin (Bebas) (330)
Majoriti: 4,486
Jumlah undi: 35,369
Peratus mengundi: 77.93%
Undi rosak: 837
Penyandang: Abdul Fatah Harun (Pas)
(Majoriti: 723 undi)


ARef : Aku bukan nak sekat DEMOKRASI, bukan nak halang penoreh nih bertanding, tapi...... aku nasihatkan, takyahlah...... buat habis duit aje!!!! sebab, ko bukan orang Kuala Terengganu, nak raih undi susah, pulak tuh, ko bukan glemer sangat...... and then, apa bentuk usaha yang ko nak buat kalau ko sorang2 aje??? takyah arrr...... baik, duit tuh, ko guna buat pi MEKAH aje!!!!

0 comments:

Post a Comment

Blog Stats