Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Thursday, October 09, 2008

Mahasiswa Anjur Perhimpunan Aman Esok


Oleh : Intan Abdullah

KUALA LUMPUR, 9 Okt (Hrkh) - Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) akan menyerahkan satu memorandum berhubung tuntutan mahasiswa dalam pilihan raya kampus sesi 2008/2009esok kepada Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), Putrajaya.

Antara lain, ianya akan menyentuh aspek sistem pelaksanaan pengundian secara online di hampir kesemua Institusi Pengajian Tinggi Awam iaitu e-voting serta kekecewaan peranan yang gagal dimainkan oleh KPT dalam menjana proses demokrasi dalam kampus selama ini.

SMM akan mengadakan perhimpunan aman di pekarangan KPT selepas solat Jumaat esok dengan penyertaan penyokong Pro Mahasiswa.

Pihak penganjur mengharapkan agar program tersebut mendapat laluan dan kerjasama daripada pihak KPT serta tidak disalah tafsirkan sebagai kekecohan.

Pilihan raya kampus yang bakal dijalankan tidak lama lagi kini mulai diperkatakan meskipun terdapat pihak yang berusaha untuk menyembunyikannya daripada pengetahuan pihak media dan masyarakat luar kampus.

Ianya dipercayai kerana bimbang dengan arus perubahan rakyat yang mungkin akan mempengaruhi semangat anak-anak muda di menara gading yang sedang bangkit selari dengan perkembangan politik semasa tanah air.

- Harakah

0 comments:

Post a Comment

Blog Stats