Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Wednesday, November 12, 2008

perlukah hishamuddin tengok video lucah budak sekolah zaman sekarag?~malaysiakini

SUMBER : Kerabu Bersuara

Saban hari kita dihidangkan dengan pelbagai masalah salah laku dan disiplin pelajar. Jika 10 tahun dulu isu disiplin pelajar hanya melibatkan isu-isu biasa seperti ponteng, tak siap kerja rumah, pakaian kurang sopan dan paling serius pun kes seperti merokok dan bergaduh sesama sendiri.

Hari ini, isu yang dinyatakan telah dianggap sebagai isu kecil dan remeh temeh. Pelajar hari ini terlibat dengan pelbagai gejala yang semakin membimbangkan. Di antaranya kes berzina,rakaman klip video lucah, memukul guru, peras ugut dan mengedar dadah dalam usia yang masih muda dan mentah.

Menyedari masalah disiplin yang semakin serius ,pelbagai usaha dan program dijalankan untuk mencari penyelesaian dan membendung perlakuan jenayah ini untuk membangkitkan kesedaran dan memberi keinsafan kepada pelajar.

Program sajak kematian yang diiringi dengan pentomen merupakan salah satu pendekatan yang diambil untuk mengatasi masalah ini.Malangnya, usaha murni ini mendapat reaksi kurang menyenangkan daripada segelintir pihak di kalangan Ibu bapa dan NGO.

Terbaru Menteri Pelajaran turut tidak bersetuju dengan program sajak kematian yang diadakan.Menteri Pelajaran Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata beliau sama sekali tidak bersetuju dengan kaedah penggunaan klip video 'Sajak Kematian' di sekolah memandangkan ia tidak sesuai dengan tahap umur pelajar yang masih terlalu muda.

"Saya sungguh tidak bersetuju kerana kita hendak mendidik mesti secara berhemah dan pendekatan yang menakut-nakutkan lebih-lebih lagi terhadap anak-anak yang usianya cukup muda, saya rasa ia tidak akan membawa manfaat," katanya selepas
merasmikan Program Pertukaran Pelajar ASEAN (ASEP) 2008 di sebuah sekolah di Kuala Lumpur hari ini.

Kepada menteri pelajaran hayatilah satu maksud Hadis Nabi SAW :

'Orang yang paling cerdik, adalah mereka yang banyak mengingati mati'

Lantaran itu tidak hairanlah pelajar hari ini semakin teruk dan rosak akhlaknnya. Apabila program yang baik seumpama ini turut tidak disetujui oleh Menteri Pelajaran. Saya ingin bertanya kepada Hishamuddin apa langkah yang diambil oleh Kementerian di bawah beliau mengatasi masalah pelajar hari ini yang semakin membimbangkan?Mungkin Hishamudin terlalu sibuk berkempen untuk jawatan Naib Presiden Umno sehingga terlupa tentang masalah pelajar semakin kronik dan parah.

sham, hang nak tengok ke?
kot2 baru hang tau perangai budak2 sekolah...
hang dok atas tu memang la orang dok cakap ok je..
semua pegawai hang cakap ok je...
geng burung belatuk'Kalau anak berubah sebab TENGOK FILEM BLUE,
Mak ayah lagi suka DARIPADA MELIHAT FILEM INSAF!!!!

Blog Stats