Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Wednesday, November 05, 2008

7 Penyelewengan Besar Kes Altantuya

1. Enggan Siasat Saksi

Dakwaan seorang saksi kes Altantuya bahawa Altantuya pernah makan bersama dengan Razak Baginda dan individu bernama ‘Najib Razak’ tidak pernah disahkan . Malahan kredibiliti saksi itu juga tidak pernah diteliti oleh pihak penyiasat mahupun pihak mahkamah.


2. Enggan siasat gambar.
Konon-kononnya ada sekeping gambar Altantuya dengan Razak Baginda dan ‘Najib Razak’ tidak pernah dibuktikan oleh mana-mana pihak termasuk oleh pemimpin utama pembangkang. Ini disebut oleh seorang saksi kes tetapi tidak disiasat oleh pendakwaan. Sewajarnya, sebuah unit siasatan dikerahkan memastikan kewujudan gambar ini benar atau tidak.


3. Enggan Panggil Saksi

Najib dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor mengaku tidak ada kaitan dengan pembunuhan Altantuya. Beliau juga mendakwa tidak pernah menyokong permohonan visa Altantuya untuk datang ke Malaysia. Beliau juga menafikan sengaja menghapuskan rekod Jabatan Imigresen Malaysia berhubung kedatangan Altantuya ke Malaysia. Memandangkan Najib begitu kerap memberi pelbagai kenyataan berkaitan kes ini, sewajarnya najib dipanggil/disepina sebagai saksi. Keengganan memanggil Najib memberi keterangan menguatkan persepsi umum bahawa ada perkara hendak disembunyikan dan Najib takut.


4. Saksi Di ISA!

Kebanyakan kenyataan-kenyataan Raja Petra berhubung kes ini merupakan ‘hearsay’ yang tidak pernah dibuktikan kesahihannya. Kes pembunuhan Altantuya dikatakan tidak bersangkut-paut dengan pembelian kapal selam yang dibeli oleh kerajaan Malaysia. Kementerian Pertahanan Malaysia memang ada membeli kapal selam tersebut tetapi mengaku tidak pernah melibatkan wanita bernama Altantuya. Sekiranya ini benar, Raja Petra patut diberi peluang membela diri di mahkamah dan bukan di ISA kan. Apabila Raja Petra di ISA, tentulah beliau boleh disiksa dan diberi tekanan sewaktu di dalam ISA.


5. Tindakan pelik Rosmah


Sewajarnya, apabila seseorang itu difitnah, si mangsa akan segera mempertahankan diri dan mendakwa pemfitnah di mahkamah sekiranya berterusan memfitnahnya. Inilah yang dilakukan oleh Anwar kepada Mahathir. Ini berbeza dengan Rosmah di mana beliau enggan mendakwa Raja Petra yang mengaitkannya dengan pembunuhan Altantuya sebaliknya, dalam diam-diam, Raja Petra di ISA. Ini menguatkan persepsi bahawa Rosmah tidak berani mendakwa di mahkamah kerana ada perkara yang hendak disembunyikan.


6. Adakah ianya satu perancangan?

Antara ura-ura yang bertiup kencang ialah pendakwaan ke atas Raja Petra dan perjalanan kes Altantuya ini merupakan sebahagian rancangan KJ untuk menjatuhkan kareer politik Najib agar bapa mertuanya ‘terpaksa’ terus berkuasa. Semua maklum bahawa Raja Petra didakwa di mahkamah berikutan tulisannya dalam blognya yang mengaitkan Najib dengan pembunuhan Altantuya. Tulisan blogger selama ini tidak dipandang serius pun. Tetapi, apabila Raja Petra di dakwa di mahkamah, publisiti besar-besaran akan memusnahkan reputasi Najib. Tindakan mendakwa Raja Petra ketika pemilihan UMNO begitu dekat dikatakan sebagai ‘kebetulan’.
More from this category

2 pegawai UTK dituduh membunuh Altantuya, atas arahan Siapa?


7. Akuan bersumpah Bala yang tidak mendapat perhatian mahkamah. Dan lapuran INI tidak di ambil endah.

"Saya diberitahu bahawa isteri (Datuk Seri) Najib (Tun Razak) menemui Bala di British Isle beberapa hari selepas penyiasat persendirian itu menghilangkan diri dan membayar Bala RM5 juta.
"Saya diberitahu bahawa Bala dan keluarganya sedang berusaha untuk mendapatkan kewarganegaraan India. Saya benar-benar berharap ini tidak benar dan Rosmah akan membuat kenyataan menafikannya," dakwa blogger itu yang di keluarkan oleh Kickdeflla.


SUMBER : SkuadDUnBatuCaves

0 comments:

Post a Comment

Blog Stats