Sumbangan ~ Tolong Klik.... Thanks.

Monday, October 13, 2008

Mencari pengasas 'teori Rahman'

Rancangan penyerahan kuasa Umno kepada Datuk Seri Najib Razak akan melengkapkan “teori Rahman” yang dianggap menjelaskan usaha mencari bakal perdana menteri Malaysia.

Sekurang-kurangnya sejak 20 tahun lalu, tokoh atasan Umno termasuk mereka yang berusaha mencapainya berharap keberkatan teori ini membawa tuah kepadanya atau pemimpin pilihan mereka.

Suatu waktu dahulu penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim berharap “A” pada “teori” yang diambil pada nama perdana menteri pertama itu Tunku Abdul Rahman melengkapkan sebahagian misteri peralihan pucuk pimpinan negara.

Bagaimanapun, sehingga kini masih tidak jelas, sejak bila teori ini mula-mula dikemukakan dan siapakah yang memperkenalkannya sehingga berjaya menangkap khayalan peminat besar politik negara ini.

rahman theory malaysia prime ministerMalaysiakini menghubungi tiga penulis politik Melayu berpengalaman dan tersohor untuk mencungkil asal-usul mitos moden ini – mungkin boleh dianggap satu-satunya “teori” yang paling tepat untuk menjadi nujum politik Melayu, setidak-tidaknya untuk melihat siapa pemimpin nombor satu Umno.

Pengamat-pengamat politik itu bagaimanapun semuanya tidak dapat mengesan tarikh tepat ia mula diperkenalkan tetapi umumnya bersetuju ia muncul pada zaman 1980-an, awal pentadbiran perdana menteri keempat Tun Dr Mahathir Mohamad.

Namun mereka sepakat hanya satu nama dalam urutan teori itu, yang asalnya diramal jatuh kepada Anwar, tidak menjadi kenyataan.

Ketua pengarang Siasah, Mohd Sayuti Omar percaya teori Rahman mula-mula dikemukakan oleh seorang penulis politik Ikhwan Nasir dalam tabloid Mingguan Tanah Air pada pertengahan dekad itu.

“Boleh jadi juga beliau (Ikhwan) yang memulakannya. Beliau memang suka menggunakan akronim seperti 'jubir' bagi jurubicara rakyat dan 'kadun' bagi Kawasan Dewan Undangan Negeri,” katanya, yang pernah menulis untuk tabloid itu.

Ikhwan, juga bekas ahli parlimen Pontian dan juga bekas setiausaha politik Tun Musa Hitam, pemilik akhbar politik yang diterbitkan oleh syarikatnya SIR Sdn Bhd.

Teori itu, menurut Mohd Sayuti yang mengenali secara peribadi Ikhwan, sangat berpengaruh pada waktu itu sehingga ada tokoh politik terkenal mempercayainya.

“(Bekas menteri besar Kedah) Tan Sri Sanusi Junid pernah memberitahu saya, nama beliau sebenarnya bermula dengan Mohamad,” katanya merujuk kepada huruf M pada nama Rahman.

Terdapat juga buku politik karya Abd Bashid Harun mengupas teori itu pada pertengahan 1990-an, jelas Mohd Sayuti.

Melalui blognya, Abd Bashid mendakwa beliau pertama kali menulis tentang "teori Rahman" di Mingguan Tanah Air sewaktu Umno sedang bergolak antara kumpulan pro-Tengku Razaleigh Hamzah bersama Musa melawan Mahathir.

“Dalam kesibukan berkempen dan melobi dalam perhimpunan agung Umno itu timbullah suara-suara di kalangan perwakilan bahawa baik Tengku Razaleigh ataupun Musa, mereka tidak akan menjadi perdana menteri.

“(Tanggapan) ini semacam satu takdir yang ditetapkan untuk mereka berdua. Sebahagiannya pula menganggap pertandingan melawan Dr Mahathir itu sia-sia sahaja.

“Alasan mereka ialah nama Razaleigh dan Musa tidak termasuk dalam susunan nama Rahman itu. Maka bermula dari situlah bermulanya teori Rahman,” tulisnya pada 10 Oktober lalu, dua hari selepas presiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan untuk bersara pada Mac tahun depan.

Menurut Abd Bashid, seorang guru di Simpang, Taiping, tulisannya menghuraikan secara terperinci maksud “teori Rahman”, termasuk “mengupas agak mendalam tentang kedudukan Abdullah dan Anwar sebagai bakal perdana menteri.”

Artikelnya itu, kata Abd Bashid, kemudian diulas oleh lidah pengarang akhbar tersebut yang memetiknya sebagai “penulis dari Semanggol” (Perak) memaklumkan bahawa “hanya ada seorang sahaja dari Pulau Pinang yang akan berjaya menjadi perdana menteri. Orang itu ialah Pak Lah.”

Penulis kolum veteran Subky Latiff pula berkata, teori itu mula-mula dikemukakan oleh ahli parlimen Kepala Batas sebelum Abdullah, Saupi Ibrahim.

“Seingat saya, Saupi yang mula-mula tulis. Lebih kurang 20 tahun dulu,” katanya kepada Malaysiakini hari ini.

Tulisan yang dihasilkan oleh bekas duta itu dalam umur persaraannya, kata pemimpin PAS dan penulis kolum Harakah itu, diterbitkan di sebuah akhbar harian dengan gaya popular.

Ditanya kenapa idea itu mendapat perhatian rakyat Malaysia, beliau berkata: “Ia menarik. Sedap (dijadikan) hujah.”

Sementara itu, penulis buku-buku politik terkenal Syed Hussein Alattas mendakwa teori ini muncul pada awal 1990-an. Beliau bagaimanapun tidak pasti siapakah yang memulakannya.

Menurutnya, teori itu rancak diperkatakan pada 1990-an apabila Anwar, yang timbalan perdana menteri, dijangkakan menjadi menggantikan Dr Mahathir.

“Tetapi akhirnya A itu untuk Abdullah,” katanya.

Ketiga-tiga mereka percaya “teori Rahman” terjadi secara kebetulan sahaja,

Ditanya sama ada teori yang hampir sama pernah dikemukakan muncul di kalangan pemimpin bukan Melayu dan di negara-negara lain, mereka mengakui tidak mengetahuinya.

Bagaimanapun, tambah mereka, sedikit sebanyak teori itu mempengaruhi rakyat Malaysia berusaha ke arah itu secara psikologinya.

“Ia (teori Rahman) memberikan kesan psikologi. 20- 30 peratus mempengaruhi perkembangan politik negara. Kalau selalu diulang-ulang, jadi (kenyataan). Tetapi kita tidak boleh percaya seratus peratus,” kata Mohd Sayuti.

- Malaysiakini

AR: Percayalah sangat dengan benda2 Khurafat nih..... UMNO nih percaya jugaklah dengan kemusnahan UMNO!!!! hahahaks...... Aku memang tak rela berPM kan NAJIB!!!! LAWAN TETAP LAWAN!!!!


2 comments:

Anonymous said...

Salah satu dosa besar dan amalan syirik adalah percaya kepada 'Ramalan & Bertenum Nasib oleh manusia lain/bangsa jin'.

Ia membatalkan Iman dengan menafikan kuasa qudrat & ilmu Allah yang lebih sempurna dengan mempercayai makhluk lain yang boleh menentukan segala sesuatu.

Teori RAHMAN adalah amalan munkar yang tidak beriman dengan salah satu rukunnya iaiitu percaya qadha' & qadar Allah semata-mata.

AR berpegang kepada LAWAN TETAP LAWAN atas perkara syirik, nifa', munkar, fasik dan zalim amat bertepatan kearah perubahan baru.

Anak Reformasi said...

thanks kepada anonymous.....

Memang Perkara khurafat seperti ini tak perlulah nak diikut, pulak tuh nak digenerasikan ke anak cucu!!!!

Nih laks, nak bagi orang percaya.....

Baik ingat RUKUN IMAN aje......

Post a Comment

Blog Stats